marți, 5 februarie 2013

Evenimentul: Celebreaza femeia



Diaspora romana


Asociatia Romana din Canada (ARC)


9 martie 2013



Ziua lui Darwin



Muzeul Judetean Satu Mare


Satu Mare


12 februarie 2013





   Ziua de naştere a lui Charles Darwin este considerata în întreaga lume sărbătoarea ştiinţei şi a raţiunii. Cu această ocazie, începând cu anul 2009, se sărbătoreşte Ziua lui Darwin şi la Muzeul Judeţean Satu Mare. Astfel, pe 12 februarie, specialişti din diferite domenii ştiinţifice vor susţine prelegeri în sala de conferinţă a muzeului (B-dul Vasile Lucaciu, nr. 21), începând cu ora 11:00. 

Program:

Ciprian Astalos: Principalele etape ale evoluţiei omului
Liviu Pripon: A.R. Wallace. Un personaj controversat al istoriei teoriei evoluţioniste
Alexandru Stermin: Păsările - o altfel de migraţie - prin istoria culturii speciei umane

    Pe lângă prezentări, vizitatori pot participa la o mini-expoziţie, care prezintă viaţa şi activitatea lui Charles Darwin. Intrarea la eveniment este liberă.
Organizatorii vă aşteaptă cu drag !

Dezbatere si lectura: 

Liber de literatura. Scrisul extrem


Tramvaiul 26, Bucuresti


9 februarie 2013





Liber de literatură. Scrisul extrem


   Anul trecut, editura Charmides a lansat Documentarea unei neînţelegeri, un volum de teorie literară, corespondenţă şi poezie cu Gheorghe Iova.   Literaturile (joc social, loc al performanţelor cu cuvinte, teren de manevre pentru ideologii) sunt puse la colţul din sufrageria Tramvaiului 26 într-o dezbatere şi lectură cu Gheorghe Iova şi Răzvan Ţupa. Tot ce nu ai avut unde să citeşti privind membranele care despart istoria literară de evoluţiile expresivităţii în anii 60', 70', 80', 90' şi acum. Cu participarea pictorului Marius Frăţilă.
   Evenimentul relaţional va fi scris în direct pe pagina de facebook a întâlnirii de sâmbătă, unde, cei care nu reuşesc să fie în Tramvaiul 26 din zona Moşilor (strada Cercului nr. 6; ora 19:00) vor putea să intervină şi să pună întrebări live.
   Veniţi cu instrumentele de comunicare la voi pentru a putea fi printre cei care relatează în direct evenimentele.
   Eveniment prezentat de Răzvan Ţupa
   Gazde: Iulia Militaru şi Cătălina Matei


Vă aşteptăm în Tramvaiul 26 !

Ziua Rosiei Montane



Muzeul National al Taranului Roman


Clubul Taranului Roman, Bucuresti


editia a III-a, 6 februarie 2013



http://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-snc6/277091_141277516030563_1137281545_n.jpg

    Ziua Roşiei Montane revine ! Cea de-a 3-a ediţie aduce la Bucureşti o zi întreagă de proiecţii de filme documentare şi artistice, expoziţii şi prezentări despre patrimoniul cultural al Roşiei Montane şi, bineînţeles, la final, un concert. Ii avem alături de noi ca invitaţi pe Chimie şi Norzeatic & Avant’n’Gard.
   Mai mult, v-am pregătit în avanpremieră filmul documentar grecesc filmat in Roşia Montană Aurul în vremea crizei: Vâlva Neagră şi realizat la finele lui 2012.
   Intrarea este liberă. 
   Parteneri media: EcoMagazin, Cooperativa Urbana, Sapte Seri, Greendex.ro, Feeder.ro, Tilllate.com, Banana Society, Metalhead, Romanian Ultras.
   Cu sprijinul: Muzeului Taranului Roman şi al Clubului Taranului Roman

PROGRAM:

STUDIOUL HORIA BERNEA, Muzeul Ţăranului Român

13.00 – 14.15 > Choropampa
14.30 – 15.50 > Operaţiunea Diavolul
16.00 – 17.15 > Rosia Montana - Noul Eldorado
17.30 – 18.50 > Roşia Montană, un loc la marginea prăpastiei
19.00 – 20.00 > Avanpremieră: Aurul în vremea crizei: Vâlva Neagră
20.00 – 20.45 > Scurt metraje


CLUBUL TARANULUI ROMAN

20.00 – 21.00 > Patrimoniul Roşiei Montane – prezentare şi discuţii
21.00 > Concert CHIMIE | NORZEATIC & AVANT'N'GARD


   De Ziua Roşiei Montane aniversăm 1882 de ani de existenţă a Roşiei Montane, cea mai veche localitate minieră din România, atestată documentar pe 6 februarie 131.
   7 kilometri de galerii miniere romane, 80 de kilometri de galerii medievale si de epocă contemporană, case de patrimoniu sau un târg minier sunt doar câteva dintre vestigiile excepţionale bine conservate de-a lungul timpului în Roşia Montană.
   Pe 6 februarie 2013, celebrăm cele aproape 2 milenii de unicitate ale Roşiei Montane! Două milenii de istorie demnă de Patrimoniul Mondial UNESCO.
   Ziua Roşiei Montane are loc în 30 de oraşe din ţară şi străinătate
  Urmăreşte-le pe toate aici:

***"merite" deosebite pentru cei care s-au implicat in realizarea acestui eveniment:
Organizatia ReGeneration, Claudia Apostol, Andrei Mihail, Raluca Dan, Luminita Dejeu

La ceas aniversar



Initiative de toata lauda


Biblioteca Oraseneasca, Techirghiol


Techirghioleni centenari: Stoica Dragomir


5 februarie 2013






   Astazi, 5 februarie 2013, am fost gazdele unui moment emotionant, implinirea venerabilei varste de 100 de ani, sarbatoritul fiind d-nul Stoica Dragomir, cunoscut prietenilor si vecinilor de "nea Mircea croitorul". La 100 de ani, nea Mircea, ne da lectii de viata, sa nu plecam capul in fata greutatilor si sa nu abandonam cand suntem obositi. La multi ani, nea Mircea !







Arta plastica contemporana romaneasca


Ionel Tanase


Expozitia: Amintiri inocente


Muzeul de Arta, Cluj-Napoca


6 februarie 2013








Vernisaj: miercuri, 6 februarie, ora 18:00.
   Expoziţia Amintiri inocente prezintă o selecţie de sculpturi-instalaţii inspirate de obiecte pe care, în mod obişnuit, le ignorăm tocmai datorită banalităţii rezultate din uzul lor cotidian: ochelari, pensule, un tirbuşon, o pipă etc.
   Realizarea lor supradimensionată în această expoziţie exprimă însă gradul de importanţă pe care unele obiecte pot să-l dobândească, fie prin dependenţa de acestea, de cele mai multe ori ignorată, fie prin investirea lor subconştientă cu funcţia de jaloane ale existenţei noastre. Ele pot fi în egală măsură deconspiratoare ale unui profil personal ascuns, al unui spaţiu confidenţial care se dezvăluie tocmai prin lucrurile mărunte, specifice, care-l populează.
   Fără să fie deloc inocente în această cheie de lectură, doar într-un sens ironic care se revelează pe parcursul vizitării expoziţiei, lucrările sunt ilustrative pentru folosirea mijloacelor artistice prin care generalul este exprimat de particular, ansamblul de detaliu.


Photo: "Stau câteodată şi-mi aduc aminte ce vremi şi ce oameni mai erau în părţile noastre pe când începusem şi eu, drăgăliţă-Doamne, a mă ridica băieţaş la casa părinţilor mei..." 
Nimic nu aduce mai multă inocență sufletului decât amintirea copilăriei, iar noi vă așteptăm la aduceri-aminte, împreună cu Ionel Tănase și vernisajul expoziției "AMINTIRI INOCENTE", de mâine, ora 18!

   Ionel Tănase (n. 1959) a absolvit Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu, secţia sculptură. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Romania - Filiala Cluj şi conferenţiar universitar la Universitatea de Artă şi Design Cluj, Departamentul Sculptură, restaurare – conservare, unde activează din anul 1992.

   Expoziţii personale: 
•1997, Bistriţa, Muzeul Judeţean, Expoziţie de sculptură şi desen • 1998, Cluj-Napoca, Galeriile U.A.P., Expoziţie de sculptură şi desen • 2000, Bistriţa, Muzeul Judeţean, Forma numărului de aur, expoziţie de studii, schiţe, machete, structuri şi sculpturi • 2001, Bistriţa, Muzeul Judeţean, Ihtiopoeme, expoziţie de sculptură • 2002, Cluj-Napoca, Galeriile U.A.P., • 2003, Bucureşti, Clubul Prometheus, • 2007, Cluj-Napoca, Muzeul de Artă, • 2007, Cluj-Napoca, Casa Matei Corvin, • 2012, Bistriţa, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, expoziţie de sculptură, Volume în sertarele memoriei.
  Are lucrări de artă monumentală în spaţii publice la Targovişte, Carei, Bistriţa, Moldova-Nouă, Bălan - jud. Sălaj şi Cluj-Napoca.
  Din anul 1988 a participat la mai multe expoziţii colective şi de grup în ţară şi în străinătate.

Urla haita...



Lansare de carte


Nicolae Purcarea


Muzeul National al Taranului Roman, Bucuresti


15 februarie 2013






    Fundația Sfinții Închisorilor lansează vineri, 15 februarie 2013, ora 18:00, la Muzeul Național al Țăranului Român, Studioul Horia Bernea, volumul de memorii din închisorile comuniste Urlă haita…, autor Nicolae Purcărea. 
    Nicolae Purcărea este un cunoscut meșter popular, sculptor tradițional în lemn, fost deținut politic, trecând prin mai multe închisori din țară în timpul regimului comunist: Pitești, Gherla Aiud, Canal, Jilava.
    Un om de o deosebită delicatețe sufletească, a știut să depășească îngrozitoarele torturi fizice, psihice și spirituale și să lase moștenire nu numai o frumoasă și bogată lucrare de sculptură populară românească, dar și un volum impresionant de memorii, o mărturie vie a trăirilor și a crezului unei întregi generații de tineri.
    Lansarea ne aduce ca vorbitori alături de Nicolae Purcărea și pe Dan Puric, actor și regizor, Răzvan Codrescu, poet, traducător, eseist și Sorin Lavric, filosof, scriitor, traducător.
   "Am rămas astăzi o mână de oameni din generația mea care încă mai suntem mărturii vii. Dar ideea, idealul pentru care am luptat este viu și va dăinui în veci, cât va trăi omul pe pământ. Credința în Dumnezeu și dragostea de neam sunt cele două axe înscrise în destinul neamului nostru” (Nicolae Purcărea)
Organizator: Fundația Sfinții Închisorilor

La ceas aniversar



Muzeul National al Taranului Roman


23 ani de la refondarea muzeului


Clubul Taranului, Bucuresti


5 februarie 2013





   Marți, 5 februarie 2013, Muzeul Național al Ţăranului Român împlineşte 23 de ani de la refondarea sa.
   Cu această ocazie, de la ora 18.00, Muzeul Ţăranului, în colaborare cu agenţia de publicitate Draftfcb, îşi invită fanii, la Clubul Țăranului, să afle în timp real noutăţile şi calendarul de evenimente MNŢR, folosind noua aplicaţie pentru telefonul mobil. Iar de la ora 20:00, Vasile Dinu şi Taraful de la Mârşa vor susţine un concert la care intrarea este liberă.
   Aplicaţia este disponibilă iniţial doar pentru terminale mobile care folosesc sistemul de operare iOS şi poate fi descărcată gratuit din AppStore.
   "Ideea pentru aplicaţia MNŢR a venit în mod natural – aveam deja o simpatie pentru Muzeul Ţăranului Român, pentru ca MNȚR a devenit și un hub cultural, ba chiar un loc de hangout. Este un muzeu care ţine pasul cu mediile noi. Pe lângă turul virtual al muzeului, aplicaţia MNŢR vine ca o completare a prezentei Muzeului Național al Țăranului Român în mediul digital.”, declară Andrei Mihăilescu, Copywriter Draftfcb.
   Din interfaţa aplicaţiei, personalizată cu motive tradiţionale româneşti, utilizatorii pot accesa două secţiuni principale: Muzeu şi Evenimente. Prima secţiune conţine informaţii istorice, dar şi date utile precum adresa, programul sau preţul biletelor, iar secţiunea Evenimente conţine un calendar mereu actualizat al proiecţiilor de filme, concertelor, lansărilor de carte şi altor evenimente găzduite de Muzeul Ţăranului.
   "Având în vedere că Muzeul Național al Ţăranului Român are o efervescenţă aparte, aplicaţia a fost gândită pentru a permite utilizatorilor de iPhone să fie la curent cu toate evenimentele care se organizează la Muzeul Ţăranului, dar serveşte şi ca o sursă de informaţii pentru cei care n-au trecut încă pragul muzeului”, adaugă Sorin Tofan, Art Director Draftfcb.
   Aplicaţia va fi promovată printr-o campanie media OOH şi indoor neconvenţională. Pe panouri vor fi montate covoare lucrate manual al căror model formează un QR Code. QR Code-ul trimite către link-ul din Appstore de unde se poate lua aplicația.
   "Lucrate manual, explorate digital este ideea care surprinde esenţa campaniei dezvoltate pentru Muzeul Național al Ţăranului Roman – un amestec între vechi şi nou care s-a materializat prin covoare tradiţionale cu modele care formează un QR Code cu link-ul către aplicaţie”, explică Claudiu Dobriţă, Creative Director Draftfcb.
   Scanarea codului QR poate returna două variante de răspuns: pentru utilizatorii de iPhone, aceasta va deschide pagina noii aplicaţii MNŢR din AppStore, care poate fi descărcată şi instalată, în timp ce posesorii altor tipuri de smartphone vor putea accesa o pagină pentru mobil dedicată Muzeului Ţăranului.



   Echipa care a lucrat la proiect a fost formata din: Claudiu Dobriță (Creative Director), Cătălin Rulea (Head of Art), Andrei Mihăilescu (Copywriter), Adrian Roșu (Art Director), Sorin Tofan (Art Director), Valentin Milcoveanu (Prepress Layoutist), Cristian Erbașu (Graphic Designer), Marian Csosz (Senior Production Executive), Cristina Badea (Account Director), Flavia Marin (Account Manager), Laura Blebea (Account Executive), Liliana Tiu (Media Manager).



Arta plastica contemporana romaneasca


Romeo-Crisan Paraschivescu (Parot)


Expozitia de grafica si de pictura: Secvente de griuri si culoare


Sala Orangerie, Resedinta de vara Brukenthal, Avrig


2 - 28 februarie 2013







    Pictorul Romeo-Crisan Paraschivescu, cunoscut ca artist sub numele de PAROT, absolvent al Liceului de arta din Brasov si al unor valoroase stagii de formare in Franta, cladit ca artist la scoala de arta a profesorului Bella Klement, a fost remarcat in expozitii in tara si in strainatate: Franta, Paris - Salon de arta international de arta contemporana si religioasa, Salon au Grand Palais, le Salon Art et Cheval de Saumur; Elvetia-galerii particulare, Italia: Venetia - Bienala, Roma - Quadriennala. In Romania lucrarile Domniei-sale pot fi admirate la Brasov in expozitia permanenta de la Transilvania Art Gallery.


   Expozitia Secvente de griuri si culoare de la Avrig ne releva creatii realizate pe parcursul mai multor ani, in doua maniere: grafica si pictura, ambele emblematice ale stilului propriu pictorului  Romeo-Crisan Paraschivescu. 


   Evenimentul ramane pe simeze pe tot parcursul lunii februarie iar vizitatorii pot, dupa vizionarea acesteia, petrece cateva ore placute in ansamblul baroc, pe aleile celor 14 ha de parc sau in restaurantul elegant de langa galeria Orangeriei.

   Orangeria Resedintei Brukenthal din Avrig renaste ca valoare arhitecturala si spatiu in care artele frumoase se regasesc acasa. Veti gasi aici mereu lucrari valoroase si artisti care dau stralucire galeriilor de arta.


   Redobandindu-si frumusetea de odinioara, Orangeria Resedintei de vara Brukenthal din Avrig se remarca, printre altele, ca o splendida galerie de arta, drept pentru care pe simeze isi dau rand expozitii valoroase.



   Dupa expozitia de pictura intitulata Carnaval a Domnului Ovidiu Carpusor si cea de instrumente vechi muzicale cu coarde Loja chitarelor a domnului Cordos, pe simeze iubitorii de arta moderna pot admira lucrarile pictorului Romeo-Crisan Paraschivescu (comunicat de presa: Maria Grancea)


Imaginile de la expozitie apartin tot Mariei Grancea, careia ii multumesc si cu aceasta ocazie.
   
           
                                                                                                      

Prin expoziții - Mitologii subiective



Arta plastică contemporană românească


Valentin Tănase


Galeria Simeza, București


24 ianuarie - 6 februarie 2013