miercuri, 13 ianuarie 2016

Scolile Blajului in pagini memorialistice
Lansare de carte


Ion Buzasi, Marcela Ciortea


Casa de Cultura a Sindicatelor, Alba Iulia


15 ianuarie 2016


Eveniment cultural iesean
Lansare de carte


Nina Gonta


Muzeul Unirii, Iasi


30 ianuarie 2016


Pe simezele clujene
Arta plastica contemporana romaneasca


Amalia Crisan


Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj - Napoca


15 - 31 ianuarie 2016


   Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită vineri, 15 ianuarie 2016, cu ocazia Zilei Naționale a Culturii Române, la vernisajul expoziției grafice Amalia Crisan: GRAFICĂ / DESEN / GRAVURĂ
   Vernisajul va avea loc de la ora 17:00, în sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21.
Expoziția va fi deschisă în perioada 15-31 ianuarie 2016.

   Tânără stea a picturii clujene, Amalia Crișan s-a născut la 1 Decembrie 2001. După debutul expozițional realizat în toamna anului 2010, la Turnul Croitorilor, Amalia Crișan a reușit să acumuleze o experiență expozițională de invidiat. O a doua expoziție personală de o remarcabilă ținută, cuprinzând 56 de lucrări, a fost realizată la Casino, în anul 2013. În ultimii ani, lucrările tinerei artiste au fost prezente în expozițiile itinerante realizate sub genericul Clujul – orașul comoară, organizate de Școala de Arte Tudor Jarda în mai multe orașe din România și din Republica Moldova.
   Aflată în pregătire de mai bine de un an, expoziția de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei reunește 38 de lucrări de grafică, desen și gravură, ilustrând excepționala disponibilitate a tinerei artistei de a aborda noi forme de expresie artistică. Pentru că Ziua Națională a Culturii Române este ziua lui Eminescu, Amalia Crișan a călătorit la Iași, pentru a se împărtăși din filonul poetic al locurilor frecventate de Poetul Național, de la Teiul lui Eminescu la Bojdeuca lui Creangă. Aceste experiențe artistice se reflectă plenar în expoziția de la Muzeul Etnografic.
    O artistă remarcabilă în maturitatea sa adolescentină, Amalia Crișan aduce în sălile Muzeului Etnografic al Transilvaniei lumina încântătoare și prospețimea desăvârșită a artistei care a început să exploreze arta din primii ani de viață, și care nu ezită să abordeze domenii artistice dintre cele mai diferite.
***Tudor Salagean

Salonul Euroregional al Profesorilor de Arte Vizuale
Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Helios, Timisoara


14 - 27 ianuarie 2016

   Va asteptam cu drag la a X-a editie a Salonului Euroregional al Profesorilor de Arte Vizuale deschis la Galeria Helios UAPT in perioada 14 - 27 ianuarie 2016. 
Deschiderea oficiala va fi joi, 14 ianuarie, ora 17:00.

În Africa, pe urmele legendarei regine din Saba. Popas la cascada Victoria
Interferente culturale - Culturi si civilizatii


Victor Simion


Cercul Militar National, Bucuresti


14 ianuarie 2016


   Joi, 14 ianuarie, ora 17:15, la Sala Ștefan cel Mare și Sfânt, va avea loc expunerea cu tema: 
În Africa, pe urmele legendarei regine din Saba. Popas la cascada Victoria, susținută de profesor dr. Victor Simion, istoric de artă.
Intrarea liberă.
***

Nicolae Iorga – personalitate marcantâ a culturii româneşti
Muzeul Judetean Teleorman


Alexandria


15 ianuarie 2016


    Muzeul Judeţean Teleorman, în colaborare cu Biroul Judeţean Teleorman al Arhivelor Naţionale şi Şcoala Gimnazială nr. 7 Alexandria, organizează vineri, 15 ianuarie 2016, ora 11:00, simpozionul Nicolae Iorga – personalitate marcantâ a culturii româneşti.
    Manifestarea este prilejuită de sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale, aşa cum a fost declarată potrivit Legii nr. 238/2010.
În cadrul evenimentului vor fi susţinute următoarele comunicări:
- O viaţă de om aşa cum a fost – Nicolae Iorga, date biografice
 – Claudiu Olaru, Muzeul Judeţean Teleorman;
- Teleorman – momente social-culturale în scrierile şi publicistica lui Nicolae Iorga
 – Cătălin Zarzără, Biroul Judeţean Teleorman al Arhivelor Naţionale;
- Publicaţii ale marelui istoric Nicolae Iorga
 – prof. Cătălin Florea, Şcoala Gimnazială nr. 7 Alexandria.
***

De Ziua Nationala a Culturii Romane
Diaspora romana


Asociatia Femeilor Romance din Grecia


Atena, Grecia


15 ianuarie 2016

***Mneme Obscura

157 de ani de la Unirea Principatelor RomaneBiblioteca Municipala Oltenita


21 ianuarie 2016

   Joi, 21 ianuarie 2016, ora 10:00, in sala de consiliu al Primăriei Municipiului Oltenita, Muzeul Civilizatiei Gumelnita și Primaria Municipiului Oltenita impreuna cu profesorii locali de istorie organizeaza simpozionul 157 de ani de la Unirea Principatelor Romane unde se vor prezenta lucrari de istorie pentru comemorarea acestui eveniment.