marți, 17 septembrie 2013

Asa cum a fost




Romania de-altadata


Inscrisuri de toate felurile (XVI)


Colectii si Colectionari



  Dragii mei, astazi vom invata, la lectie de istorie, despre cum aratau Cartile de Imobil la sfarsitul anilor '30. Si mai exact, cele intrate in vigoare incepand cu 23 aprilie 1939, conform Legii privitoare la indatoririle proprietarilor si chiriasilor principali de a declara identitatea chiriasilor si subchiriasilor publicata in Monitorul Oficial No 26 din 
1 februarie 1939.
  Spre exemplificare, va prezint mai jos doua astfel de documente.




Ele se refera la doua imobile din Ploiesti, situate pe strada Locotenent Chitulescu, 
nr. 5, respectiv 6. 


Toate documentele de acest gen purtau in partea de sus, in stanga, si un timbru sec cu inscriptia Prefectura Politiei Municipiului Bucuresti. De altfel si documentele in sine erau tiparite, in mod firesc, centralizat, la Tipografia Prefecturii sus mentionate.
De remarcat datele la care au fost intocmite si avizate aceste inscrisuri: 20 si 23 mai 1939, adica in intervalul legal (30 de zile de la intrarea in vigoare a legii).


Coperta II - Contine Legea si Regulamentul de intocmire a Cartilor.


Coperta III - Regulamentul de aplicare al Legii (continuare).


Coperta IV. Prezinta INSTRUCTIUNI cu indatoririle locatarilor in caz de atac aerian.


Coperta IV- partea de jos in care se poate vedea mai clar minutiozitatea cu care era pregatita populatia in caz de razboi (vezi mai ales: "Adapostul cel mai apropiat este...")
In acest context am o mica nelamurire: al doilea Razboi Mondial a fost declansat peste cateva luni, in septembrie 1939. Este drept, a fost precedat, cu ani inainte, de alte actiuni agresoare la adresa unor state europene si nu numai (Etiopia). Probabil ca opinia generala era impacata cu ideea unui conflict generalizat. Se stia ca va fi dar nu si cu precizie cand...


Unul dintre proprietari, cel de la nr. 6, era nestiutor de carte, de aici si semnatura sub forma unei amprente; o vom regasi si pe alte pagini...

Sa vedem acum si ce cuprinde Cartea Imobilului.



Fisa Nr. 1. Este fisa intregului imobil, indiferent ce destinatie are.


Fisa Nr. 2. Este fisa care se completeaza de fiecare cap de familie sau orice persoana care detine spre folosinta, sub orice forma, o parte din imobil.


Fiecare pagina era semnata, pe spatele acesteia, de catre declarant. In cazurile in care era vreun nestiutor de carte se punea amprenta degetului aratator.


Fisa Nr. 3 este fisa mutatiilor. 


Avem si o exemplificare. Din 18 aprilie 1940.


Probabil nu a era tusiera la indemana si atunci, in cazul nestiutorului de carte, nu s-a mai pus amprenta si s-a facut cuvenita notificare.


Fisa nr. 4. BULETIN DE ANUNTARE pentru orice persoana gazduita mai mult de 12 ore.


Aici avem un document anterior inscrisului prezentat; 
este o DECLARATIUNE (7 februarie 1939) asupra chiriasului din imobilul avut in proprietate.
In mare, sunt aceleasi prevederi, rubrici, etc care trebuiau respectate/declarate.
Din pacate nu am vreun exemplar din Cartile de Imobil de dupa 1948. 
Din cate mi le aduc aminte (pe cele din anii '70) prezentau caracteristici asemanatoare, de fapt majoritatea de bun simt cum s-ar spune. Minus unele prevederi politice (banuiesc !)
Dupa 1990, nici nu mai indraznesc sa intreb pe cineva - mai exista, nu mai exista ?!



Dialoguri de prim ajutor




Atelier de psihologie creștin-ortodoxă


Nicoleta Florentina Vascan


Dorința de vindecare a omului și Adevărata sa vindecare


Librăria Predania, București


18 septembrie 2013




   Tema celei de a doua serate a Atelierului de psihologie crestin-ortodoxa Dialoguri de prim ajutor il are in vedere pe omul care, in incercarea sa de a se justifica pe sine insusi , recurge de cele mai multe ori la criterii nu tocmai ortodoxe si deci, gresite.

  Isi pune intrebari si nu afla raspunsuri, cauta sa se vindece, dar mai rau se imbolnaveste. Si in modul acesta, nu doar ca isi poate toci constiinta, dar si perverti, astfel incat sa creda ca se comporta corect , cand de fapt greseste sau chiar savarseste faradelege. De aceea, pe langa autocritica si gasirea solutiilor de unul singur, omul mai are nevoie de sfatul celorlalti, in special, are nevoie de sfatul unuii parinte duhovnicesc.

  Cu omul, lucrarea-i delicata si trebuie sa ai medicamentul potrivit pentru fiecare, de aceea e nevoie e intalnirea fata catre fata. Dar pana ne intalnim sau ne revedem, maine seara la 19:30, in rafinatul ambient al Predaniei si in prezenta Intrebatorului Ciprian Voicila (psiho-sociolog la Muzeul Taranului Roman) va impartasesc doua- trei din gandurile care mi-au conturat alegerea temei de dialog: 

   *Vindecarea in absenta lui Hristos este un parcurs de la iluzie la deziluzie . 

   *Pricinuitor al mortii nu este Dumnezeu, ci omul, care din voia sa a parasit Izvorul Vietii.     

   *Omul se asaza pe el insusi mai presus decat Dumnezeu. 

   *Omul lui Dumnezeu e pe deplin liber, e constient de sine si e stapan pe sine.

  Cu gandul la Hristos Mantuitorul, Doctorul cel Mare si la ruda Domnului dupa chipul si asemanarea Sa: omul, greu incercat de patimile vremurilor de pe urma si cu nadejdea ca Dialogurile de prim ajutor pot fi de folos tuturor, va spun cu toata bucuria HRSITOS A INVIAT !

  Nicoleta Florentina Vascan, psiholog clinician Membru în cadrul Colegiului Psihologilor din România cu acreditare în psihologia clinică și licențiată în Teologie Ortodoxă și Misiune Socială a Bisericii 

Libraria Ceainaria Predania, strada Vulturilor nr. 8, sector 3, Bucuresti
Pt. rezervari: 0734 131 377
Taxa de participare: 30 ron

Manifestari de interes




Centrul Cultural Dunarea de Jos Galati


Ziua Europeana a Patrimoniului


Drumul Viei si Vinului


21 septembrie 2013





Program divers si atractiv: promovarea costumului popular la Dunarea de Jos (esplanada Casei de Cultura a Sindicatelor Galati), vizitarea unor monumente istorice, crame si podgorii pe ruta: Galati, Ivesti, Nicoresti, Buciumeni.

Festival dichisit cu inspiratie folclorica




Imbold Nativ


Bucuresti


prima editie, 20 - 22 septembrie 2013








  Asociația Culturală Imbold pune ţara la cale şi adună laolaltă timp de trei zile artişti care au ca sursă de inspiraţie folclorul şi tradiţiile autentice româneşti. Aşa că, între 20 și 22 septembrie petrecem împreună Sărbătoarea folclorului la primul festival dichisit de arte cu inspirație folclorică Imbold Nativ. 
  Imbold Nativ va începe în straie de sărbătoare vineri, 20 septembrie, la ora 20:00, la Palatul Știrbei cu vernisajul expoziției Spirit pe plai – curator Cristian Vasile (IGU) - unde Sorin Onișor, Bogdan Comanescu, Dragoş Mălăescu, Dan Dinu, Cătălin Georgescu, Cătălin Oprițescu, Mihai Ștețcu, Luiza Boldeanu, Daniel Vrăbioiu, Ioan Bălăşanu, George Popescu şi Andreea Săsăran și-au unit forțele artistice și au surprins nativul într-o colecție românească de pus în ramă. 
  Designerii Caiverzipepereți, Una ca Luna, Iutta, Woodbenice, Woodyo, Ziurel, Dizainăr, Mihaela Ivana, Ciprian Vrabie, Culture-Soup, Lanaa, Getic ne vor arăta câte un preview din colecţia lor pentru Imbold Nativ. 
  David Sandu va ţine un workshop de bijuterie contemporană cu motive tradiționale românești la ora 20:30, iar Fundaţia Dala ne arată un moment din Historia X printr-o instalaţie audio-video. Prima zi de festival vom degusta vin de sărbătoare de la Vincon, şi vom dănţui şi vom cânta alături de Maria Răducanu care ne dă o lecţie de muzică fină românească. 

PROGRAM 20 septembrie - Palatul Știrbei Opening night 
20:00 Vernisaj Foto Spirit pe plai (expoziţie colectivă)
Preview Imbold Nativ: Design de Obiect & Design
Vestimentar
Degustare de vin
Historia X – Instalaţie Audio-Video Fundaţia Dala
20:30 Atelier de bijuterie contemporană cu motive tradiționale David Sandu
21:00 Concert Maria Răducanu

Intrarea este liberă.

manifestare literara inedita




Festivalul National de Literatura LitVest


Timisoara


editia a II-a, 19 - 21 septembrie 2013






Galerie Foto

  La Timişoara va avea loc, în perioada 19-21 septembrie 2013, ediţia a doua a Festivalului Naţional de Literatură LitVest. 
 Organizat de Consiliul Judeţean Timiş şi Biblioteca Judeţeană Timiş, evenimentul este una dintre cele mai inedite manifestări literare româneşti.
 Joi, 19 septembrie, de la ora 18:00, la sediul central al B.J.T. (Piaţa Libertăţii nr. 3), va avea loc Conferinţă de Presă/Carte. Scriitorii fotografiază, fotografii citesc. Invitaţi, scriitorii Gavril Ţărmure, Dan Coman şi Marin Mălaicu-Hondrari. Deschiderea festivalului va fi marcată de o retrospectivă de… şevalet: B.J.T., spiritul literei, câteva dintre iniţiativele diferite ale Bibliotecii Judeţene Timiş din ultimul an.
  Vineri, 20 septembrie, de la ora 12:00, la American Corner (Piaţa Libertăţii nr. 3, etaj II), iubitorii de literatură sunt aşteptaţi la o întâlnire cu Poezia vie. Tablete cu scriitori. Posesoare a uneia dintre cele mai originale şi, implicit, valoroase fototeci de bibliotecă, B.J.T. îşi consolidează, live, şi fonoteca: biografia ca literatură.
  De la ora 18:00, la Café Text din Bastionul Theresia, Corp A, se va lansa romanul Lunetistul, de Marin Mălaicu-Hondrari, Polirom 2013.
 Preşedintele Festivalului Naţional de Literatură LitVest este scriitorul Tudor Creţu, directorul Bibliotecii Judeţene Timiş.
***oradetimis.oradestiri.ro

Transporturile tradiționale din România




Muzeul Național al Țăranului Român


București


19 septembrie - 17 noiembrie 2013






  Car, căruţă, faeton, şaretă, dric, căruţă de pompieri... sănii de oraş, de pădure, de armată... lotcă, barcă, plută... traiste, desagi, saci, glugi... oale, oale cu mănuşă, ulcioare, ploşti... şei, corfe, patine, vârzobi, bote, butoiaşe, butoaie...


Detalii pe http://goo.gl/MI9ZjM

Asociatia Romanii in Italia Milano




Diaspora romana


Festivalul Romania - Traditii si valori europene


Milano, Italia


editia a X-a, 28 - 29 septembrie 2013


 





Program:

sambata 28 septembrie 2013
Teatrul Oscar 
ors 15.30
Piesa de teatru Ibovnice cu ochi de Maramureş de Mihai Traista

Duminica 29 septembrie 2013 

Piazza San Lorenzo Alle Colonne
Ora 17.30
Demonstratie de creatie populara romaneasca sustinuta de 
Scoala Populara de Arte si Meserii SLATINA
Ora 19.00 : CONCERT DE MUZICA ROMANEASCA
Corina Claudia Serdan & Feciorii: Concert de muzica folk 
Gentiana Ganea: solista de muzica usoara
Mariana Dumitru Cretu: solista de muzica populara
Naistul Dan Dumitru Cretu si Ansamblul de dansuri populare Datina

Pentru tinerele talente




Casa Regala a Romaniei


Fundatia Principesa Margareta


Concert caritabil


Ateneul Roman, Bucuresti


25 octombrie 203








  Concert Regal caritabil organizat de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei pe 25 octombrie 2013, la Ateneul Roman, in prezenta Familiei Regale a Romaniei. 
  Mai multe despre eveniment,sustinatori si bilete aici: 
http://www.fpmr.ro/concert-extraordinar-in-beneficiul-programului-tinere-talente/

Trebuie să cre(e)zi în artă !




Muzeul de Artă Tulcea


Alexandru Ciucurencu - viața și opera


Casa Avramide, Tulcea


27 septembrie 2013