joi, 14 noiembrie 2019

Ziua Dobrogei




Arta plastică contemporană românească 


Galeriile de Artă UAP Tulcea 


15 noiembrie 2019





Buzău - Monografie urbanistică




Lansare de carte 


Buzău, București 


18/19 noiembrie 2019





160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Istorie și patrimoniu muzeistic




Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea 


14 noiembrie 2019 - 28 februarie 2020




   Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galați a răspuns pozitiv invitației Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea la organizarea expoziției 160 de ani de la Unirea Principatelor Române (1859 – 2019). Istorie și patrimoniu muzeistic, contribuind la recrearea atmosferei de epocă prin itinerarea unor litografii, picturi, fotografii, medalii și obiecte de artă decorativă din patrimoniul cultural. 
   Evenimentul este organizat cu ocazia Zilei Dobrogei și se înscrie în seria manifestărilor ce aduc în atenția publicului tulcean evenimente și personalități care au avut o contribuție majoră la formarea Statului Român modern.
   Expoziția va fi deschisă până pe data de 28 februarie 2020, la Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea.

Cinemagia




Nicola D'Arco 


Rotenberg-Uzunov Art Gallery, București 


14 - 25 noiembrie 2019




   Un vernisaj cinematografic la o expozitie de afise de film, intr-o galerie hollywoodiana, galeria Rotenberg Uzunov din inima artistica a Bucurestiului, la doi pasi de Ateneul Roman, pe Constantin Esarcu 1, pe 14 nov cu o zi inainte de Postul Craciunului, ca sa experimentam un dar foarte rar, intr-un stil mai putin cunoscut, la noi, un decollage fascinant !
    Imaginile celebre intr-un fel de puzzle rasturnat, o sa va puna la incercare memoria de cinefili pasionati, provocandu-va la un fel de arheologie in a 7-arta, cu chipuri legendare , de la Elvis la Claudia Cardinale si Ghepardul, trecand prin sfasaietorul sfasiat love story parizian cu Bogart si Ingrid Bergman in Casablanca fara a o ignora pe Sophia Loren ori pe Marthe Keller! Drum bun in universul viselor recompuse! ( Irina Margareta Nistor)
    “Din anul 2000 am început primele lucrări pe pânză folosind tehnica mixtă a colajului peste care am intervenit cu pictură în ulei. În 2003 am început să experimentez tehnica décollajului fiind atras de curentul Noului Realism din anii ʿ60 fondat de câțiva artiști francezi și italieni, printre care și Mimmo Rotella, de la care am învățat sensul limbajului espresiv. M-a atras această tehnică de rupere a afișului ca semn de protest în societate, iar acest mod de a explora afișul, de distrugere a lui vine din interiorul personalității mele.” Nicola D’Arco

Exponatul lunii noiembrie




Muzeul Național de Istorie a României 


București 


14 noiembrie - 8 decembrie 2019




    Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) prezintă publicului, în luna noiembrie, în cadrul seriei Exponatul lunii, o capodoperă a culturii medievale românești - Evanghelia tipărită în Episcopia Râmnicului și ferecătura acesteia.
    Cartea de cult a fost restaurată în cadrul laboratorului de restaurare din cadrul MNIR în cursul anului 2019, fiind pentru prima oară expusă, împreună cu ferecătura medievală, după restituirea Tezaurului istoric al României, ultima tranșă, de către Uniunea Sovietică în anul 1956.

1989 - Un an ce nu trebuie uitat




Sibiu 


15 noiembrie - 15 decembrie 2019




Curatori: dr. Raluca Teodorescu, dr. Dana Hrib
Contribuții: Sergiu Mihail Chideșa (colecția modern – contemporan), 
Răzvan Malanca și Ramona Muntean (conservare)
Prelucrare grafică: Chris Balthes

   Expoziția face parte din proiectul Muzeul viu – 30 de ani de la Revoluţia din 1989, o acțiune cofinanțată de Consiliul Local și Primăria Municipiului Sibiu
    Expoziția prezintă, prin intermediul a 12 panouri, materiale documentare aparținând Muzeului Național Brukenthal, asociate principalelor momente ale evenimentelor din decembrie 1989 la Sibiu, în contextul istoriei contemporane și a necesității creării unei colecții cu bază materială complexă, în beneficiul generațiilor viitoare.
    Veți regăsi în fotografii spații urbane, clădiri și oameni a căror implicare a fost marcată de căderea regimului comunist și de formele de rezistență asociate acestei schimbări.

Civilizația romană la nord și sud de limes




Muzeul Vasile Părvan 


Bârlad 


17 noiembrie 2019





    Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galați a răspuns pozitiv solicitării Muzeului Vasile Pârvan din Bârlad, privitoare la organizarea unei expoziții dedicate prezenței civilizației romane în sudul Moldovei în secolele II-IV p. Chr. Muzeul gălațean, prin muzeografii Costel Ilie și dr. Tudor Mandache au asigurat selecția bunurilor și realizarea unei prezentări privitoare la importanța așezării romane de la Tirighina-Bărboși.


     Din bogatul patrimoniu descoperit în situl arheologic de la Tirighina-Bărboși au fost selectate peste 160 de bunuri culturale (vase ceramice, material tegular, artefacte din metal, monede, etc.) care au fost incluse în Expoziția Civilizația romană la nord și sud de limes ce va fi vernisată duminică, 17 noiembrie 2019, la muzeul bârlădean.

Cel mai frumos Ploiești




Lansare de carte 


Muzeul Județean de Artă Ion Ionescu-Quintus, Ploiești 


14 noiembrie 2019




    Cel de-al treilea volum al colecției Memento cuprinde unsprezece povești despre Ploieștiul de odinioară, desfășurându-se de-a lungul întreg secolului al XX-lea, călcând uneori și pragul celui de-al XIX-lea. Cititorii vor găsi în paginile lui prima istorie a Casei Radu Stanian, vor afla despre emoțiile unui băiețel când l-a văzut pentru prima dată pe Regele României, care erau jocurile care animau străduțele Coloniei (3) Teleajen și despre serialele la modă dinspre finalul anilor ’90. Li se va urca un nod în gât parcurgând trista poveste a unui bărbat condamnat la a fi refugiat pe viață sau a avocatului de succes redus la o umbră de regimul comunist. De asemenea, vor descoperi rețeta perfectă de mici și vor intra în cea mai frumoasă cofetărie din lume, înghițind în sec la mirosurile iuți de mirodenii, la cel sărat al măslinelor de Salonic sau la aromele dulci de alviță și halva.

Pe simezele Capitalei




Arta plastică contemporană românească 


Daniel Gaciu 


Cercul Militar Național, București 


12 - 25 noiembrie 2019






Portretul ca biografie a inocenței




Dumitru Furnică-Minovici 


Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, București 


20 noiembrie 2019 - 30 martie 2020





    Fotografiile au fost realizate de inginerul Dumitru Furnică-Minovici, cel care s-a născut la Bucureşti, în ziua de 14 decembrie 1897, părinții săi fiind Zaharia Furnică şi Elena, născută Minovici.
    Deşi încă din copilărie manifestă o atracţie deosebită către artă, părinţii săi au dorit ca, după absolvirea liceului, să studieze la o universitate tehnică. Astfel, s-a înscris la Facultatea de Mine şi Petrol din Toulouse. După absolvire şi-a completat studiile cu un doctorat la Paris, la École du Pétrole.
    Întors în ţară, a fost angajat de Societatea Creditul Minier (care pe atunci furniza petrol românesc în toată Europa), la sucursala din Viena, Cremin, ca director general, funcţie ce îl obliga să călătorească aproape zilnic în toată Europa, pentru încheierea de contracte.
    "A avut astfel posibilitatea ca, în timpul liber, să viziteze muzeele, anticariatele, vânzările de licitaţii de obiecte de artă, pe care le expedia în ţară, cu intenţia ca la întoarcere să fondeze un muzeu.
    În această direcţie a fost sfătuit de unchii săi, cei trei fraţi Minovici, fraţii mamei sale, şi chiar susținut să fondeze un muzeu de artă occidentală (în 1941, ajutat de arhitectul italian Enzo Canella), lângă Muzeul de Artă Populară al Dr. Nicolae Minovici. Astfel că, în anul 1945, clădirea şi cu obiectele de artă respective devine muzeu, pe care inginerul Dimitrie-Minovici, tot în spiritul unchilor săi, îl donează Academiei Române, el fiind numit director, şi concomitent, lucrând la Academie la secţia de Stampe pentru a-şi da avizul faţă de diferite obiecte ce urmau să fie achiziţionate (cărţi, desene, manuscrise etc).
   Tot în această perioadă participă frecvent la Comisiile de Achiziţii ale diferitelor muzee. La moartea unchiului său, Dr. Nicolae Minovici, conform testamentului acestuia, este numit director şi al Muzeului de Artă Populară. Inginerul Dimitru Furnică-Minovici s-a stins din viaţă în anul 1982.
    Dumitru Furnică-Minovici a reuşit, cu o admirabilă abilitate intelectuală, să se adapteze vremurilor. Ieşit din Primul Război Mondial în pragul primei tinereţi şi trimis de părinţi să "înveţe o meserie serioasă”, lăsând iubirea pentru artă în sfera preocupărilor colaterale timp de peste 20 de ani, va sfârşi prin a-şi câştiga existenţa timp de mai bine de trei decenii, începând cu 1948, din experienţa dobândită la licitaţiile de artă la care a participat pentru a-şi mări colecţia sa de artă aplicată medievală. O realitate pe care nu o bănuia la mijlocul anilor ’20, când a început să lucreze pentru Creditul Minier.
    Expoziţia dezvăluie publicului ce a însemnat pasiunea pentru fotografie a unui liber profesionist interbelic și oferă o informaţie foarte interesantă, de profil antropologic, referitoare la omul interbelic aflat în clasa de mijloc a Europei. Deoarece majoritatea persoanelor portretizate fotografic de Dumitru Furnică-Minovici nu sunt români, ci parteneri ai afacerilor sale de pe cuprinsul Europei Centrale” – Adrian Majuru, manager al Muzeului Municipiului București.
     Colecția de peste 5000 de clişee care i-au aparţinut lui Dumitru Furnică-Minovici a fost digitizată între anii 2017-2018, iar prezenta expoziţie reprezintă numai o tematică extrasă din foarte variatele sale teme.
    Expoziţia are o dublă premieră prin faptul că relevă calitatea de fotograf a inginerului Dumitru Furnică-Minovici, necunoscută până în prezent, iar o parte din fotografiile sale sunt expuse în premieră.
    Vă invităm să descoperiți în fotografiile lui Dumitru Furnică-Minovici o întreagă lume interbelică dornică de viaţă, de seninătate şi foarte preocupată să-şi păstreze inocenţa.

Alături de Bachus, Ceres și Venus




Simpozion Național de Artă și Istorie a Culturii 


Muzeul Național Brukenthal, Sibiu 


14 - 15 noiembrie 2019





Doi cărturari la Oradea. Petru Maior și Katona Istvan




Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai 


Oradea 


28 noiembrie 2019






Mărturii arheologice recent descoperite în Județul Galați




Muzeul de Istorie Paul Păltănea 


Galați 


15 noiembrie 2019





    Scopul expoziţiei este acela de a informa comunitatea ştiinţifică şi publicul gălăţean despre patrimoniul arheologic al judeţului Galaţi, în special despre descoperirile arheologice realizate în siturile din judeţul Galaţi (Negrileşti, punct Curtea şcolii şi Vânători, punct La Jolică), dar şi din municipiul Galaţi (Barboşi – Tirighina, Cavoul roman, Biserica Sfântul Nicolae şi Poartă Han).
    Cercetările arheologice din anii 2017-2019 au fost finanțate de Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galați, Primăria Comunei Negrilești și Ministerul Culturii și Identității Naționale. O serie de proiecte, precum situl arheologic de la Negrilești și situl arheologic din Galați – Biserica Sfântul Nicolae au fost inițiate de către Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galați, altele, cum ar fi Vânători, punct La Jolică, Barboși – Tirighina, Galați – Cavoul roman, Galați –Biserica Sfântul Nicolae și Galați – Poartă Han au fost realizate de muzeul gălățean în parteneriat cu Primăria Municipiului Galați, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion din Tulcea și Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer din București.
    Evenimentul se va desfășura la Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galați, secția Lapidarium, str. Mr. Iancu Fotea nr. 2 bis, lângă Biserica Greacă.

Lights & Shadows/Contre Jour




Arta plastică contemporană românească 


Horea T. Sălăgean, Liana Corb 


Muzeul Județan Satu Mare 


15 noiembrie 2019






    Vineri, 15 noiembrie 2019, ora 16:00, la Secţia de Artă a Muzeului Judeţean Satu Mare, se vor vernisa îngemănate, expoziţiile personale ale artiştilor plastici orădeni Horea T. Sălăgean - Lights & Shadows şi Liana Corb - Contre Jour. Cei doi artişti au expus frecvent împreună la Cluj Napoca şi Oradea. Reprezentanţi ai valului de artişti tineri orădeni, aceştia vin pe simezele muzeului cu ultimele lor lucrări: pictură, obiecte şi instalaţie. Expoziţia are loc sub auspiciile bunei colaborări dintre artiştii sătmăreni şi cei orădeni, Horea T. Sălăgean fiind prezent în numeroase expoziţii de grup la Satu Mare.

Mahalaua Gorgani




Conferințele de joi 


Doina Ruști 


Muzeul Municipiului București 


14 noiembrie 2019





Din județul Buzău...




România de-altădată 


Râmnicu Sărat 


Colecții și Colecționari 


Cartofilie





Gara.
Depozitul Universal Șaraga București sub hotel de Franța 30. 
Editura Librăria Progresul R. Sărat.
"Domniloara Linica
De câte ori am facut bal nu vam invitat nici odată acum miam pus toată stăruința 
și vam invitat să vă văd dacă veniți La P deoarece eram prea ocupat în acel moment și am 
scăpat din vedere pe Dșora Măndica și Linica dar leam invitat  prin scrisorile mele. 
Dacă veți avea plăcerea a veni vă promit că la toate balurile noastre veți lua parte dar 
dacă nu, mă supar." 2 decembrie 1912.


Gara. Cod: 4285. Prima parte a anilor '60. Necirculată.
Mai există o variantă, identică. Dispare inscripționarea:
"Republica Populară Romînă". 1966.
Într-o altă variantă, apare autorul fotografiei: Al. Florescu. 1969.



Consemnare publicată în Revista Flacăra, Nr. 9. 29 februarie 1964.


Gara. Volum: Ghid turistic al Județului Buzău. 1978.


Casa de cultură. Cod: 1659. 1964. Necirculată.
Mai există o variantă, identică. Dispare inscripționarea:
"Republica Populară Romînă". 
Este menționat autorul fotografiei: Al. Florescu. 1968.


Casa de cultură și liceul Alex. Vlahuță. Foto: L. Harpău. 1976.


Casa de cultură cu bustul lui Al. Vlahuță.
Volum: Ghid turistic al Județului Buzău. 1978.


Sfatul popular raional. Cod: 661. 1959.


Sfatul popular raional. Cod: 8409. 
Prima parte a anilor '60. Necirculată.


Școala elementară de băieți nr. 3. 1959.


Vedere din parc. Cod: 12. 1969. Necirculată.
Alt tiraj. Cod: 56. O S E D T. 1970. Necirculată.
Alt tiraj, cod: 110. OSETCM. 1977. Necirculată.
Este trecut și autorul fotografiei: V. Giurgeanu.


Aspect din parcul orașului. 
Volum: Ghid turistic al Județului Buzău. 1978.


Vedere din parc. Pliant: Județul Buzău. 1980.


Vedere din parc. Cod: 10463. Foto: I. Oprea. Anii '80. Necirculată. 


Motelul Poienițele.


Cod: 0190. 1983.


Fabrica de țigarete. Foto: Al. Comănescu. 1968.


Fabrica de țigarete. 
Cod: 3700. Foto: D. F. Dumitru. Anii '70. Necirculată.


Rîmnicu Sărat. Colaj. Cod: 1435. 1977.
Parcul; Palatul administrativ; Gara.


Colaj. 1974.


Rîmnicu Sărat. Colaj. Cod: 10212. 1980. Necirculată.
Imagine identică cu cea precedentă, "cartușul" titulaturii în culoare schimbată.


Volum: Ghid turistic al Județului Buzău. Editura Sport-Turism. 1978.

***Am respectat întocmai inscripționările de pe ilustrate și celelalte surse folosite.
Greșelile de titulatură, ortografice, etc., nu-mi aparțin (de tastare, da !)
Orice completări sau corectări sunt utile și le voi avea în vedere
cu promptitudine spre postare. Nu mai vorbesc de donații !