duminică, 1 septembrie 2013

Cei cu suflet de copil !




Evenimentul: Lumea Copiilor


Piata Gheorghe Lazar, Avrig


6 - 7 septembrie 2013







Si o alta frumoasa rememorare ("tematica"), venita tot din partea dnei Grancea Maria:


  "In urma cu 85 de ani, la inceput de toamna si an scolar, Comitetul Comunal din Avrigul de atunci inaugura una din cele mai frumoase gradinite din zona. Gradinita, cunoscuta acum sub numele La Pitic functioneaza si astazi. Cladirea arata la fel."

Demers itinerant si solitar




Arta plastica contemporana romaneasca


Salonul National de Arta Plastica Atitudini Contemporane


Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea, Slobozia


editia a VI-a, 5 - 24 septembrie 2013








   Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea Slobozia, TRUICART EVENTS şi Dan Tudor Truică – curator general, au plăcerea să vă invite la vernisajul Salonului Naţional de Artă Plastică Atitudini Contemporane ediţia a VI-a 2013, etapa a VIII-a, joi 5 septembrie 2013, ora 14.00 la Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea Slobozia, Sala Arcadia.
  Manifestarea recunoscută prin caracterul său itinerant şi solitar, reuneşte pe simeze 45 de artişti plastici profesionişti membrii ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, dar şi tineri absolvenţi ai universităţilor de profil, care prezintă iubitorilor de artă peste 80 de lucrări de pictură, grafică şi sculptură.
  Sensibilitatea dar şi dramatismul liric al lucrărilor conturează clar viziunile plastice, tendinţele şi năzuinţele participanţilor.
  După expoziţiile din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Râmnicu Vâlcea, Drobeta Turnu Severin şi Giurgiu, Constanţa, Curtea de Argeş, Slobozia devine gazda unei importante provocării cultural – vizuale, care va continua şi pe simezele unor instuţii culturale din Călăraşi, Târgu Jiu şi Bucureşti, până la finalul anului. 
  Expoziţia va fi deschisă iubitorilor de artă în perioada 5 – 24 septembrie 2013.

Cu stimă,
Dan Tudor Truica - curator general

Valori comune




Uniunea Armenilor din Romania Filiala Bacau


Valori culturale interetnice


Filarmonica Mihail Jora, Bacau


6 septembrie 2013






***Clubul Armenilor din Romania

Asa cum a fost




Romania de-altadata


Inscrisuri de toate felurile (XI)


Colectii si Colectionari








Intial, cand am rasfoit in targ documentul, mi-am spus ca este vorba despre vreo "nazbataie" birocratica; si in acest "registru" vroiam sa tratez subiectul. Acasa, analizandu-l mai atent am ajuns la o noua concluzie. Judecand dupa data emiterii 
26 iunie (?) 1943, cred ca inscrisul se incadreaza in categoria masurilor impotriva evreilor. Probabil ca printre alte decizii, acestia nu mai puteau ocupa anumite functii, obtine anumite calificative, certificate, etc. Poate tocmai de aceea ii trebuia lui Alexandru St. I. Gaciu aceasta adeverinta de etnic roman, "spre a-i servi la obtinerea unui carnet de mester."
In contextul de mai sus altfel am interpretat si mentiunea din dreapta sus: 
"Spre neschimbare" (adica certificatul ramane valabil, spun eu)
La data cand aceasta a fost facuta, 24 iunie 1946, probabil trebuia sa demonstreze ca nu are urme de sange german in vene !
Doua situatii, aceeasi nedreptate facuta unor oameni care nu aveau nicio vina in afara de aceea a apartenentei la vreo etnie sau alta.

Asa cum a fost




Romania de-altadata


Inscrisuri de toate felurile (X)


Colectii si Colectionari




  In ultima zi de vara a acestui an am dat o fuga prin targul de vechituri; pe langa carti postale si fotografii vechi am "pescuit" si cateva documenta, "inscrisuri" dupa cum le zic eu. Mai jos va voi prezenta cateva din categoria SOVROM-uri. Ce sunt acestea, ne spune pe scurt enciclopediaromaniei.ro.

  Sovrom-urile au fost societăţi mixte româno-sovietice înfiinţate în 1945 în urma unui acord între România şi Uniunea Sovietică, semnat la Moscova pe 8 mai 1945, cu scopul oficial de a gestiona recuperarea datoriilor României faţă de Uniunea Sovietică. 
  Sovrom-urile au funcţionat până în 1956, când au fost dizolvate. Aceste societăţi mixte au devenit cunoscute cu numele de "sovromuri", termen asociat cu spolierea României de URSS.     Sovromurile au reprezentat cea mai durabilă şi mai rentabilă formă de exploatare de către URSS a bunurilor germane din România (şi implicit a economiei Româneşti).
  Într-un memoriu adresat prim-ministrului Petru Groza, Onisifor Ghibu califica înfiinţarea societăţilor mixte româno-sovietice drept "un capitol al tragediei noastre de astăzi, camuflat sub firma prieteniei româno-sovietice. Cât despre activitatea lor, acelaşi Onisifor Ghibu considera că "sub acest nume benign, se duc în Rusia cele mai de seamă bogăţii de tot felul ale ţării noastre, cu preţuri derizorii, în timp ce pe pieţele noastre lipsesc cele mai necesare articole sau suntem nevoiţi să le plătim înzecit mai mult decât plătesc pe ele sovietele". 


Câteva întreprinderi de tip Sovrom au fost:

Sovromtransport, (1945 - 1954), societate de navigaţie, prima societate înfiinţată
Sovrompetrol, (1945 - 1956)
Sovromcuarţit, (1952 - 1956), exploatarea uraniului
Sovrombanc
Sovromlemn
Sovrommetal
Sovromgaz
Sovromchim
Sovromconstrucţia
Sovromnaval
Sovrom Metale Neferoase
Sovromcărbune
Sovromasigurare
Sovromfilm
Sovromtractor
Sovromutilajpetrolier

TARS (Transporturile Aeriene Româno-Sovietice)

Si acum o exemplificare:


Este vorba de "anticipatia" platita pentru un contract de asigurare "asupra vietii"; 
valabilitate: mai 1950 - mai 1970. 



Chitante penru ratele lunare. Octombrie 1950.


August 1951.


Intercalez aici o foarte frumoasa completare (colaborare i-as spune mai degraba) venita din partea dnei. Dorotea Momir care mi-a scris urmatoarele: "Cu aceasta tematica au fost editate si o serie de etichete de cutii de chibrituri in anul 1950, lipite pe cutiile de furnir produse la Fabrica de chibrituri Bucuresti, vezi Catalog 205 - 210





Va indemn si pe dvs sa intrati pe link-ul de mai sus si veti descoperi nu numai o pasiune extrem de frumos si riguros implinita dar si o adevarata pagina din istoria noastra - mai veche sau mai recenta. Tot respectul meu stimata doamna !

Nu cunosc de cand SOVROMASIGURARE s-a desfiintat. 
Chitanta de mai sus ne arata ca pe 
1 februarie 1954 Gaciu Alexandru platea rata lunara 
Administratiei Asigurarilor de Stat - ADAS


1 iunie 1954. Primele doua chitante ADAS prezentate au si un desen, gen "filigran". 


1 octombrie 1954. Deja modelul de chitanta este simplificat. 
Nu mai era, probabil, nevoie de prea multe "fineturi". 
In stanga, jos, apare si inscriptionarea I.P.M.F. 
(Intreprinderea Poligrafica a Ministerului de Finante - cred).


1 noiembrie 1954

La final, o reclama/prezentare ADAS facuta la inceputul anilor '70; 
sunt multe de acest fel si cu siguranta, daca voi gasi ceva interesant sau atractiv, 
vi le voi prezenta.