duminică, 24 septembrie 2017

Mediul și sănătatea
Ziua Internațională a Mediului Marin 


Muzeul Olteniei, Craiova 


25 septembrie 2017

    În fiecare an, pe data de 25 septembrie, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Mediului Marin, eveniment care readuce în prim-plan problematica poluării şi reducerii populaţiei subacvatice la nivel mondial, dar şi să sensibilizeze publicul asupra importanţei mărilor şi să pună în valoare zonele costiere.
    În acest context, în cadrul Proiectului cultural - educativ - Mediul şi Sănătatea se înscrie şi manifestarea Rezervația marină Vama Veche – 2 Mai, iniţiată de Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei cu sprijinul Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare Marină Grigore Antipa din Constanța.
    Acţiunea va avea loc în ziua de 25 septembrie, ora 11:00, la sediul Secţiei de Ştiinţele Naturii şi va cuprinde o conferinţă cu o suită de videoproiecţii, susţinute de Dr. Tania Zaharia, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină Grigore Antipa din Constanța, la care vor lua parte studenţi de la Facultatea de Geografie şi elevii de la Liceul cu Program Sportiv Petrache Trişcu.
     Tema propusă vizează importanţa sub aspect floristic și faunistic a protejării și conservării habitatelor marine, dar și a peisajului marin, aducând în prim plan Rezervația marină Vama Veche – 2 Mai, o rezervație naturală amplasată în sudul litoralului românesc, între localitatea 2 Mai și Vama Veche, la granița cu Bulgaria, acoperind o suprafață de cca 5.000 ha, de-a lungul a 7 km de coastă.
    Pe o suprafață relativ restrânsă, adăpostește o mare varietate de habitate și biocenoze specifice zonei marine românești, specii rare sau aflate în pericol, habitate de importanță europeană.
    Rezervația marină Vama Veche - 2 Mai a fost confirmată ca arie naturală protejată de importanță comunitară, prin Legea nr. 5/2000, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România. Deși este declarată arie protejată din 1980, numai în ultimii ani s-au luat măsuri de protecție efectivă.
    Începând cu anul 2004, administrarea rezervației este realizată prin preluarea în custodie de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină Grigore Antipa din Constanța.
Scopul rezervației este acela de a proteja și conserva habitatele marine importante sub aspect floristic și faunistic, dar și protecția și conservarea peisajului marin. Pe lângă activitățile științifice desfăşurate în zonă, sunt permise activitățile de cercetare științifică, educaționale și recreative organizate, activitățile de scufundare, precum și unele activități de valorificare durabilă a unor resurse naturale tradiționale.
    În rezervație se găsesc aproape toate tipurile de habitate marine prezente la litoralul românesc și, de asemenea, mai mult de 250 specii de floră și faună marină. Ecosistemul Mării Negre este grav afectat de deșeurile aruncate pe plaje sau în mare, fenomen care conduce la moartea faunei și florei subacvatice.
    Cele mai vulnerabile şi mai afectate specii sunt cele din zona costieră, între care regăsim sturionii: morunul, nisetrul, păstruga şi şipul; scrumbia albă de mare, chefalii: labanul, singhilul şi foarte rar platarinul şi câinele de mare (rechinul).
    Manifestarea, înscrisă în activităţile cultural – educative ale Secţiei de Ştiinţele Naturii este coordonată de muzeograf dr. Claudia Goga.

Școala femeilor
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat Pitești

Scenă din Școala nevestelor.
Premieră: 11 noiembrie 1954.


Cronică publicată în Revista Teatrul, nr. 6. Noiembrie 1956.

Ani de studenție
Arta plastică contemporană românească 


Cristina Marinela Radu 


Iulius Mall, Iași 


25 septembrie - 15 octombrie 2017Dintre comorile muzeelor Devei
România de-altădată 


Deva (2) 


Muzeul Civilizației Dacice și Romane - 

Secția de Științele Naturii 


Colecții și Colecționari - Cartofilie
 Magna Curia, azi sediul Muzeului județean. Album: Deva (D. F. Dumitru). 1979.
Colecție proprie.Mini-pliant. Anii '80.


După cum ați remarcat, autoarea acestei lucrări, Agnișa Nuțu,
a fost șef al acestei secții între anii 1966 - 1983.
Vă prezint mai jos alte două "elemente" care îi întregesc profilul:


"Nu uita, că cel mai bun laborator pentru naturalist este natura.
Numai în excursii îți poți da seama de frumusețile și bogățiile
patriei noastre dragi. Al. Dvs. asustent resp. de grupă..."
30 iunie 1955.Muzeul Deva. Parcul Național Retezat - Făget din Valea Zlătuii - Dioramă.
Editat de Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva & Arol Trade S.R.L.
Cod: 5. Foto: Pop Radu. Anii 2000. Necirculată.


Muzeul Deva. Parcul Național Retezat - Lacul Gemenele - Dioramă.
Editat de Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva & Arol Trade S.R.L.
Cod: 5. Foto: Pop Radu. Anii 2000. Necirculată.


Muzeul Deva. Parcul Național Retezat - Diorame.
Editat de Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva & Arol Trade S.R.L.
Cod: 6. Foto: Pop Radu. Anii 2000. Necirculată.Dintre comorile muzeelor ieșene
România de-altădată 


Iași (8) 


Muzeul Teatrului Național

Articol publicat în Revista Teatrul, nr. 3. August 1956.


În zilele Decadei...
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Decada dramaturgiei originale românești 


București 


20 - 30 mai 1956Articole publicate în Revista Teatrul, nr. 3. August 1956.