vineri, 20 februarie 2015

De Dragobete - dans, cantec si poezie




Muzeul Literaturii Romane


Galeriile Pod Pogor, Iasi


24 februarie 2015





    Nu puteam să ignorăm sărbătoarea românească a dragostei. Am pregătit un program special de Dragobete. Marți vă așteptăm în Galeriile Pod Pogor cu dansuri populare și de epocă, recitaluri de poezie de Mircea Dinescu, Ana Blandiana, Ion Minulescu, corespondență Veronica Micle și Mihai Eminescu, scrisori de dragoste scrise de elevi, precum și interpretări de muzică populară (bună).

Reprezentarea corpului feminin




Expoziție de fotografie


Anca Cernoschi


Librăria Okian, Brașov


27 februarie 2015




    Photolife si Libraria Okian din Brasov va invita la un nou eveniment din cadrul proiectului Intilnire cu Fotografia. Am avut ocazia pina acum sa ii vedem pe Tatiana Volontir, Luiza Boldeanu, Dorin Bofan, Zoltan Nagy, Vlad Eftenie si Andrei Baciu astfel ca o sa continuam lista cu un nume la fel de interesant ca si cele de pina acum, Anca Cernoschi. Este aproape primavara si urmeaza zilele de inceput de martie, asa ca nu exista un moment mai bun decit sa aducem un elogiu fotografic corpului feminin. Anca este preocupata de acest subiect si studiaza formele, lumina si conceptele care sa poata reda cit mai creativ nudul in viziunea ei artistica.
    Aceasta este cea de a opta intilnire a proiectului nostru pe care ni l-am propus pentru un an de zile. Prin aceste intilniri o sa aveti ocazia sa cunoasteti diversi fotografi, o sa puteti sa discutati despre anumite genuri fotografice sau despre anumite tematici interesante, veti putea face schimburi de idei, initia proiecte si, nu in ultimul rind, va veti putea face prieteni noi care impart aceeasi pasiune cu voi. Gazda fiecarei intilniri fotografice va fi Dan Dinu, care va modera discutiile cu invitatii, va va prezenta idei noi si va va lansa provocari.
   Inscrierile la aceste intilniri se fac in baza unei confirmari, locurile in sala fiind limitate. Pentru inscriere si alte informatii puteti folosi florin.ifrim@okian.ro sau numarul de telefon 0728 728 315. 
Intrarea este libera.
***Okianoteca Brasov

Librar pentru o zi




Libraria Bizantina, Bucuresti


Grigore Lese


25 februarie 2015





Miercuri de miercuri, carti cu PERSONALITATE

Grigore Lese este Librar pentru o zi miercuri, 25 februarie, de la ora 19:00.


    Mai pe inteles, il asteptam pe dl Grigore Lese cu urechea tinta la cele cateva recomandari de carte care i-au ajuns la inima de-a lungul anilor. Si la ce o mai avea domnia sa de impartasit.

Fie carte, fie cantec.

    Evenimentul face parte din Campania Librar pentru o zi, sustinuta de Libraria Bizantina si are ca scop sa reaminteasca publicului de bucuria de a citi cartea in forma ei fizica, in contextul digitalizarii continutului cartii.

Tesaturi periculoase




Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa


Bucuresti


26 februarie 2015




Fii cu ochii în 4. Sau în 6. Sau în 8. 
Oricum, numai să nu ratezi expoziția temporară de păianjeni și scorpioni vii 
Țesături periculoase
 din 26 februarie, la Muzeul Antipa.

Sibiul in Alb si Negru




Expozitie de fotografie


Fred Nuss


Muzeul de Etnografie Universala Franz Binder, Sibiu


27 februarie 2015





    Anul luminii începe la Muzeul ASTRA cu o expoziţie de fotografii unice prin stil şi originalitate! Din titlu ne dăm seama că avem de-a face cu Sibiul imortalizat în alb şi negru şi apoi transpus în artă de fotograful sibian Fred Nuss. Fred Nuss este un adevărat profesionist care a fost constant alături de Muzeul ASTRA în ultimii 50 de ani. Din expoziţie fac parte în jur de 100 de fotografii pe care le veţi putea descoperi începând de vineri, 27 februarie.

Vă aşteptăm!

Balul Măscăricilor




Asociația Scheii Brașovului


Muzeul de Etnografie Brașov


21 februarie 2015




    Unul dintre frumoasele obiceiuri din preajma sărbătorilor de Paşte din Scheii Braşovului este Balul măscăricilor. Cu cinci ani în urmă, Asociaţia Scheii Braşovului a reînviat acest interesant obicei uitat în ultimii 60 de ani.
    Asociația Scheii Brașovului în colaborare cu Muzeul de Etnografie din Braşov organizează, sâmbătă, 21 februarie 2015, Balul Măscăricilor, în sala muzeului din bdul. Eroilor nr. 21 A la ora 12.00.
    De Lăsata Secului în Schei exista pe vremuri un ceremonial complex de înnoire a noului an agrar, un important gest simbolic de trecere de la "perioada de dulce” la postul Paştelui. Acest eveniment era marcat cu mâncare şi băutură, cu cântece şi joc. În Schei acest moment era susţinut de măscăricii care, prin travestiri şi expresii licenţioase, demonstrau că "acest an” nu mai poate instaura ordinea şi buna rânduială.
   Măscăricii, îmbrăcaţi în veşminte de culori vii sau în costume improvizate, vestesc sosirea primăverii, alungarea iernii şi a duhurilor rele. Ei sperie vechiul an cu măştile ingenioase pe care le poartă. Cu această ocazie măscăricii sunt întâmpinaţi cu gogoşi şi cu un rachiu special preparat după o veche reţetă tradiţională cunoscută doar în Schei. Petrecerea măscăricilor e un prilej de bucurie, de a socializa şi de a mai "lepşi o ţâră” conform tradiţiei.

Superviziuni




Arta plastica contemporana 


Victoria Art Center, Bucuresti


26 februarie 2015






     Proiectul SUPERVIZIUNI s-a născut din dorinţa a cinci artiste de a-şi prezenta împreună creaţiile ce au în comun aceeaşi practică artistica.
     Rouka B. Lescaut, Anca Diaconu, Delphine Poitevin, Masha Schmidt si Mireille Vautier caută ceea ce leagă trecutul, prezentul şi viitorul, în relaţia fiinţei cu timpul şi materia. Ele acordă atenţie lucrurilor fără importanţă şi reunesc memoria emoţională cu percepţia realităţii vii.
     Expoziţia reuneşte lucrări realizate în diferite tehnici: desen, fotografie, video şi instalaţie ce se pot adapta la spaţii diferite, va fi itinerantă şi se va dezvolta, în funcţie de circumstanţe.
Următoarea expoziţie se va desfăşura la galeria Noelle Aleyne Paris în luna octombrie 2015.
Adresa: Calea Victoriei, nr. 12 C, Bucuresti.
***Victoria ArtCenter

Comemorare Cornel Chiriac




Radu Nicolescu


Oldies Bar & Club, Bucuresti


5 martie 2015




    Au trecut patru decenii fara Cornel Chiriac, profesorul nostru de muzica, fara catedra si catalog, de la orele caruia foarte putini au absentat . In ziua de 5 martie 2015, Radu Nicolescu si invitatii sai : Dr. Cristina Anisescu – CNSAS , Liviu Tofan- IRIR , Costin Grigoras, Ioan Big, Paul Cernat, FSU, fanii lui Cornel , va invita sa participati la evenimentele care vor avea loc la Oldies Bar & Club, http://www.oldiesclub.ro/ , incepand cu ora 18:30.
    Il vom omagia pe cel care, mai intai de la Radio Romania, apoi de la Europa Libera a demonstrat ca muzica rock poate submina sistemul pietrificat, ca poate fi o forma de contestare a totalitarismului si de regasire a demnitatii. A fost unul dintre jurnalistii radio cei mai pretuiti de catre tinerii romani si de pretutindeni. Emisiunile sale muzicale exceptionale erau adevarate tribune ale libertatii, ferestre deschise catre viata libera, catre vise si sperante.
- Radu Nicolescu

Renasterea miniaturii armene




Ermone-Zabel Martaian


Galeria Barabas Miklos, Cluj - Napoca


18 februarie 2015





***Mircea Maximilian Tivadar

Povestea unei fete care a supravieţuit Holocaustului





Lansare de carte


Helga Weissova


Libraria Carturesti, Bucuresti


26 februarie 2015




    Joi, 26 februarie, te invităm la evenimentul de lansare a cărţii Jurnal (1938-1945). Povestea unei fete care a supravieţuit Holocaustului de Helga Weissová, de la ora 18.30, la Librăria Cărtureşti-Verona.
    Jurnalul, publicat de Editura Pandora M, parte a Grupului Editorial TREI, este "o mărturie cutremurătoare, ilustrată cu desenele unui copil de 11 ani, despre tragedia Holocaustului“ (Publishers Weekly). Află mai multe despre carte aici: http://bit.ly/1zHxyRF
     Alături de Helga Weissová, care va intra din direct cu cititorii prin Skype, se vor afla: Elisabeta Lasconi - critic literar, Roman Prosa - Consulul Ambasadei Republicii Cehe la Bucureşti, Mircea Dan Duţă - traducător, Magdalena Mărculescu - director editorial Grupul Editorial Trei.
    Autoarea va vorbi despre situaţia actuală din lume, despre modul în care sunt priviţi evreii în prezent şi care sunt măsurile care ar trebui luate pentru ca discriminarea şi indiferenţa să nu mai existe. Într-un interviu acordat Mediafax în urmă cu o lună, pictoriţa Helga Weissová a declarat că în 1945, când a fost eliberată din lagăr, nu credea că, la 70 de ani după, se vorbeşte iarăşi despre acest subiect pentru că "pericolul este din nou în jurul nostru".