luni, 2 noiembrie 2020

Dintre operatorii documentarului românesc

 


De pe ecranele cinematografului de-odinioară 


Kiamil Mustafa




https://ro.wikipedia.org/wiki/Sahia_Film#/media/Fi%C8%99ier:Sahia_Film_-_logo.gif





Consemnare publicată în Revista Cinema, Nr. 5. Mai 1987.

Frumosul nu expiră

 


Arta plastică contemporană românească 


Corina Petre 


Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, București 


28 octombrie - 11 noiembrie 2020




   Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti vă invită, în perioada 28 octombrie -11 noiembrie 2020, în Casa Glod din incinta muzeului, la expoziția Frumosul nu expiră. Autor: Corina Petre.

    Absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti, Facultatea de Arte Plastice, secţia grafică promoția 2010, Corina Petre i-a avut coordonatori pe profesor univ. dr. Mihai Mănescu și pe lector univ. dr. Ovidiu Croitoru. Încă din primii ani de studiu la Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza se remarcă prin participări la manifestări artistice și culturale. Are o bogată activitate în țară și în străinătate ca participant, coordonator și organizator de târguri, ateliere, saloane, festivaluri, concursuri de artă, schimburi interculturale pentru care a fost distinsă cu numeroase premii. Preocupările artistice continuă prin antrenarea sa în activități didactice dedicate atâ tinerilor cât și adulților desfășurate în instiuții de învățămînt de stat și particulare, în cadrul unor asociații și fundații.

Expoziția poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 9:00 – 17:00.

 

"Miezul fierbinte al Bucureștilor"

 

Din istoria turismului românesc











Articol publicat în Caleidoscop Turistic pentru Tineret (Almanah BTT), 1988.

Cinecluburi brașovene

 


De pe ecranele cinematografelor de-odinioară




Ilustrată din colecția prsonală.




Articol publicat în Revista Cinema, Nr. 5. Mai 1987.

Made in RO

 


Muzeul Pop-Up de Publicitate și Branduri Românești 


Galeria Senat, București 


ediția a III-a, 3 - 18 noiembrie 2020




Reîncepe povestea 𝐌𝐚𝐝𝐞 𝐢𝐧 𝐑𝐎: 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐮𝐥 𝐦𝐮𝐳𝐞𝐮 𝐝𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐬̦𝐢 𝐛𝐫𝐚𝐧𝐝𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞𝐬̦𝐭𝐢, între 𝟑 𝟏𝟖 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 va avea loc 𝑎 𝑡𝑟𝑒𝑖𝑎 𝑒𝑑𝑖𝑡̦𝑖𝑒 a acestui proiect, la 𝐆𝐚𝐥𝐞𝐫𝐢𝐚 𝐒𝐞𝐧𝐚𝐭 - 𝐂𝐨𝐦𝐛𝐢𝐧𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐅𝐨𝐧𝐝𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐏𝐥𝐚𝐬𝐭𝐢𝐜 (𝐒𝐭𝐫. 𝐁𝐚𝐢𝐜𝐮𝐥𝐞𝐬𝐭𝐢, 𝐧𝐫.𝟐𝟗, 𝐬𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫 𝟏), în condițiile de siguranță și restricții impuse de pandemia Covid-19.

    𝐸𝑥𝑝𝑜𝑛𝑎𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑖𝑒𝑠 𝑑𝑖𝑛 𝑐𝑎𝑠𝑒𝑙𝑒 𝑜𝑎𝑚𝑒𝑛𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑠̦𝑖 𝑎𝑗𝑢𝑛𝑔 𝑝𝑖𝑒𝑠𝑒 𝑑𝑒 𝑚𝑢𝑧𝑒𝑢! 150 de ani de creație publicitară și mărci care au făcut istorie vor fi expuse într-un nou concept al muzeului pop-up itinerant Made in RO, prin expoziții, conferințe, ateliere, tururi virtuale!

    Asociația ESCU vă invită într-o călătorie nostalgică și plină de umor în ultimii 150 de ani de creație publicitară și mărci care au făcut istorie: veți avea ocazia să descoperiți ce era de bonton pe vremuri, explorând peste 2500 de exponate care reprezintă povestea unor branduri celebre din viața cotidiană.

𝐀𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐜𝐢𝐩𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢:

𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐜𝐢𝐩𝐚𝐥𝐚̆ cu parfum retro de artă publicitară, reclame, campanii publicitare, design românesc de produs și ambalaje. 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦 𝐝𝐞 𝐯𝐢𝐳𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞: 𝟑 𝟏𝟖 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐨𝐫𝐞𝐥𝐞 𝟏𝟐:𝟎𝟎 𝟐𝟎:𝟎𝟎.

   Expoziția, prezentată sub o formă fascinantă de muzeu pop-up, își va introduce vizitatorii într-o radiografie onestă a mărcilor autohtone și a publicității românești cuprinsă în obiecte autentice de memorabilia și artefacte ale brandurilor iconice, ambalaje, afișe, materiale grafice, propagandă politică, postere, machete, ziare și reviste cu reclame, produse casnice de larg consum, cosmetice, jucării, textile, electronice și electrocasnice, produse alimentare, clipuri TV, reclame din arhive, dar și de propagandă.

   Selecţia cuprinde piese autentice din patru perioade de timp distincte: antebelic, interbelic, perioada comunistă și întoarcerea la capitalismul din perioada contemporană – conţinând atât printuri (afişe, ziare, reviste), cât şi obiecte reprezentative pentru designul de produs de larg consum al acestor vremuri, totul în decoruri autentice.

𝐂𝐨𝐧𝐟𝐞𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐞, 𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫𝐜𝐥𝐚𝐬𝐬-𝐮𝐫𝐢 𝐬̦𝐢 𝐚𝐭𝐞𝐥𝐢𝐞𝐫𝐞 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐜𝐮 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐦𝐢𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞

𝐃𝐞𝐬𝐟𝐚̆𝐬̦𝐮𝐫a𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝟗 𝟏𝟑 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞.

Dezbateri deschise online despre transformările radicale prin care au trecut industriile creative și brandurile de la începutul secolului până în prezent.

Invitați:

– specialiști și pionieri din industriile creative, publicitari, jurnaliști, reprezentanți instituționali, ai societății civile, mediul academic și universitar, artiști, sociologi și antropologi.

    Programul Made in RO va contura, de asemenea, 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐮𝐥 𝐦𝐮𝐳𝐞𝐮 𝐯𝐢𝐫𝐭𝐮𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐛𝐫𝐚𝐧𝐝𝐮𝐫𝐢 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞𝐬̦𝐭𝐢, care reprezintă o cronică digitală a memoriei economiei României în care vom promova identitatea culturală și istorică a industriilor creative prin articole, analize, fotografii de arhivă, fragmente din presa din țară, dar mai ales prin digitizarea unei părți din colecțiile expuse din expoziție pe website-ul dedicat proiectului www.muzeulpublicitatii.ro.

• Mai multe informații interesante despre programul complet al evenimentului se regăsesc pe website-ul oficial al muzeului - https://muzeulpublicitatii.ro/

*** 𝑬𝒔𝒕𝒆 𝒓𝒆𝒅𝒖𝒔 𝒏𝒖𝒎𝒂̆𝒓𝒖𝒍 𝒅𝒆 𝒑𝒆𝒓𝒔𝒐𝒂𝒏𝒆 𝒄𝒆 𝒑𝒐𝒂𝒕𝒆 𝒊𝒏𝒕𝒓𝒂 𝒊̂𝒏 𝒆𝒙𝒑𝒐𝒛𝒊𝒕̦𝒊𝒂 𝒎𝒖𝒛𝒆𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒍𝒂 𝒎𝒂𝒙𝒊𝒎𝒖𝒎 𝒅𝒆 30 𝒅𝒆 𝒗𝒊𝒛𝒊𝒕𝒂𝒕𝒐𝒓𝒊 𝒊̂𝒏 𝒂𝒄𝒆𝒍𝒂𝒔̦𝒊 𝒕𝒊𝒎𝒑.

𝐂𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐜𝐢𝐩𝐚𝐥𝐞 𝐬̦𝐢 𝐜𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐫𝐢:

Florian Ciobanu // Reclame Vechi, Cristian și Mihai Dumitru // Asociatia Muzeul Jucariilor din Bucuresti, Alexandru Stoian // Asociația Cultural-Educativă pentru Protejarea Patrimoniului Tehnic, Științific și Istoric Suntem România // Val Iacob // Muzeul Parfumului powered by Beautik Haute Parfumerie

𝑀𝑎𝑑𝑒 𝑖𝑛 𝑅𝑜: 𝑚𝑢𝑧𝑒𝑢 𝑑𝑒 𝑝𝑢𝑏𝑙𝑖𝑐𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑠̦𝑖 𝑏𝑟𝑎𝑛𝑑𝑢𝑟𝑖 𝑟𝑜𝑚𝑎̂𝑛𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑢𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡:

𝐈𝐧𝐢𝐭̦𝐢𝐚𝐭 𝐬̦𝐢 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭 𝐝𝐞: Asociația ESCU

𝐂𝐨-𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐭̦𝐚𝐭 𝐝𝐞: AFCN


Flashback. Return to Cluj

 


Expoziție de fotografie 


Miron Zownir 


Muzeul de Artă Cluj-Napoca 


5 - 29 noiembrie 2020




    Moscova, 1995, versus România secolului XXI: o întâlnire aparent aleatorie între două proiecte ale artistului fotograf Miron Zownir în expoziția dedicată Muzeului de Artă din Cluj-Napoca.  

    Selecția de fotografii din proiectul Romania Raw marchează experiența relevantă pe care Miron Zownir a avut-o în România, în calitate de artist invitat, pe parcursul rezidenței organizate de galeria Visual Kontakt în parteneriat cu Centrul Cultural German din Cluj, în anul 2018. Inițiativa artistică a lui Zownir a făcut posibilă pătrunderea în intimitatea nealterată a comunității de romi care locuiesc în Pata Rât și în alte locuri din România. În cadrul prezentei expoziţii, proiectul Romania Raw este secondat de secvențe ale seriei Down and Out in Moscow, care aruncă o lumină asupra oamenilor care au trăit şi a evenimentelor care au avut loc la Moscova în 1995, un an extrem de tensionat pentru Rusia lui Boris Yeltsin. Cu ambele proiecte, Miron Zownir surprinde momente din care poate face parte și devine, astfel, martor la situații extreme care dezvăluie starea psihologică pură a individului, fapt care facilitează, în consecință, accesul privitorului la o realitate ireductibilă.

   Miron Zownir s-a născut în 1953 la Karlsruhe și locuiește la Berlin. El a fost numit de autorul american Terry Southern drept "poetul fotografiei radicale", iar lucrările sale cu proscriși sociali sunt expuse, în mod regulat, în întreaga lume. Pe lângă fotografie, Miron Zownir s-a afirmat, de asemenea, ca un cineast respectat și autor de romane poliţiste.

   Expoziția este curatoriată de Olimpia Bera, coordonată de Alexandra Sârbu și organizată de Universitatea de Artă și Design, Centrul Cultural German și Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Ea coincide cu publicarea unui catalog al proiectului lui Zownir, Romania Raw, la editura PogoBooks.


Textier, poet, dramaturg...

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Aurel Storin (1937 - 2015)










Articol publicat în Revista Luceafărul, Nr. 8, de sîmbătă, 25 aprilie 1964.






Grupaj publicat în Caleidoscop Turistic pentru Tineret (Almanah BTT), 1988.

***Mai multe despre Aurel puteți afla și de aici:

Dintre simbolurile orașului...

 


Hotelul Intercontinental 


București (60)




Ilustrată din colecția personală.







Fotografie publicată și în Revista România pitorească, Nr. 3. Martie 1984.
Cu următoarea adnotare





Articol publicat în Caleidoscop Turistic pentru Tineret (Almanah BTT), 1988.

***Găsiți numeroase imagini cu acest hotel aici:

Agenția B.T.T. Ialomița

 


Din istoria turismului românesc








Grupaj publicat în Caleidoscop Turistic pentru Tineret (Almanah BTT), 1988.

Filatelie polară...

 


Colecții și Colecționari 


Filatelie




















Articol publicat în Caleidoscop Turistic pentru Tineret (Almanah BTT), 1988.