marți, 31 iulie 2012

Tabara Internationala de Creatie Ruxandra Ionescu



Arta plastica contemporana romaneasca


Ruxandra Ionescu

 

Comuna Cornu 


1 - 13 august 2012



     Muzeul Judeţean de Artă Prahova Ion Ionescu-Quintus organizează la Cornu, în perioada 1 - 13 august 2012, a II-a ediţie a Taberei Internaţionale de Creaţie Ruxandra Ionescu.
    Aflată sub patronajul Consiliului Judeţean Prahova şi în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici Filiala Ploieşti această ediţie adună artişti atât din România: Marilena Ghiorghiţă, George Mircea, Sterică Bădălan, Valter Paraschivescu, cât şi din Polonia: Marcin Bialas, Barbara Tytko, şi Republica Moldova: Iurie Matei, Andon Maria Valeriu, Cebotari Valentin Anatolii şi Murahovschi Dimitri Iurie. 

      Tabăra este o reeditare a unei mai vechi iniţiative a muzeului, organizată în anii ‘90 de către directorul de atunci al muzeului, d-na Ruxandra Ionescu, cunoscut şi preţuit critic şi istoric de artă.
     Ideea de la care a pornit organizarea acestei tabere a fost ca locurile prahovene care l-au inspirat pe Nicolae Grigorescu, să poată fi modele şi pentru alţi artişti plastici.
     Scopul este acela ca, în felul acesta, să se îmbogăţească patrimoniul muzeului de artă cu noi lucrări ale artiştilor contemporani, precum şi cunoaşterea şi promovarea creaţiei şi fenomenului artistic contemporan.

     Expoziţia ce va marca închiderea taberei va avea loc pe 13 august 2012, la Casa de Cultură din Cornu, prezentând lucrările realizate pe parcursul săptămânii. Creaţiile vor face obiectul, în toamnă, al unei expoziţii, la Muzeul de Artă Ploieşti, ce va fi însoţită şi de un catalog de expoziţie.

Femeia si Marea



Arta plastica contemporana romaneasca


Biblioteca Judeteana I. N. Roman, Constanta


3 august - 15 septembrie 2012




 Liga Navala Romana - Filiala Constanta
                                                     In parteneriat cu
                                Biblioteca Judeteana I. N. Roman – Constanta

                    Organizeaza in perioada 3 august - 15 septembrie 2012 
expozitia  de arta plastica Femeia si marea

        Evenimentul se inscrie in derularea unor activitati traditionale sub genericul
                                         Luna spiritualitatii marinaresti

        Expun membre ale Ligii Navale Romane  - filiala Constanta, constituite in

                              Atelierul Valentin Donici al Cercului Doamnelor

                        Anca Donici, Ina Ioana Iordan, Jeni Mazilu, Nermin Hogea

        Vernisajul va avea loc vineri, 3 august 2012, ora 17:00 
in holul central al Bibliotecii Judetene
                                                    
         Prezinta doamna dr. muzeograf  Geta Deleanu

Muzeul Palatul Catherine, Leningrad



Colectii si Colectionari


Cartofilie


 Portelan chinezesc si japonez - secolul XVI-XIX





















Aeroflot (1923-1973)



Colectii si Colectionari


Cartofilie 


Civil Aviation of USSR - Planes and Helicopters




Avionul proiectat de A.F. Mozhaiski in 1882.


Primul avion sovietic de pasgeri: KOMTA. 1922.


Avionul AK - 1. 1924.


Avionul Po - 2. 1928.


Avionul Ant - 9: Aripile Sovietelor. 1929.


Avionul K - 5. 1929.


Avionul Stal - 2. 1932.


Avionul Ant - 20: Maxim Gorki. 1934.


Avionul Li - 2. 1939.


Avionul An - 2. 1948.


Avionul IL - 14. 1952.


Avionul Tu - 104. 1956. Primul avion cu reactie de pasageri.


Avionul IL - 18. 1958.


Avionul An - 10. 1959.


Avionul cu reactie Tu - 114. 1959.


Avionul An - 24 pentru rute interne. 1962.


Avionul IL - 62, cel mai mare din cadrul flotei Aeroflot. Proiectat de Ilyushin. 1962.


Elicopterul Hi - 8. 1967.


Avionul cu reactie Tu - 134. 1967.


Avionul Yak - 40 pentru rute interne. 1968.


Noul avion de pasageri Tu - 154. 1972.


Avionul Tu - 144, primul supersonic pentru transport.


Noul avion - cargo, IL - 76.


Elicopterul gigant V - 12.


Set de carti postale editat de catre Aeroflot la implinirea a 50 de ani 
de la infiintare1923 - 1973. Coperta I. Necirculate.




Tineri cu care ne mandrim



Succese romanesti peste hotare


Olimpiada Internaţionala de Chimie


Washington D.C., S.U.A.


21 - 29 iulie 2012


       La a 44-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie, desfăşurată în perioada 21 - 29 iulie 2012, la Washington, Statele Unite ale Americii, componenţii lotului olimpic al României au cucerit o medalie de aur, două medalii de argint şi o medalie de bronz. 

Olimpicii romani la Chimie

     Vlad Bacauanu, absolvent al clasei a XII-a la Liceul International de Informatica, Bucuresti, si-a depasit performanta anterioara (medalia de argint) obtinand medalia de aur. 

     Medaliile de argint au revenit Mariei Andreea Filip (clasa a X-a, Liceul International de Informatica, Bucuresti) si lui Alexandru Paraschiv (clasa a XII-a, Colegiul National Sf. Sava, Bucuresti).

    Medalia de bronz a fost obtinuta de catre George Silvian Baltac (clasa a XII-a, Liceul Teoretic Neagoe Basarab, Oltenita)

  La editia din acest an au participat 282 concurenti din 78 tari


Young Euro Classic



Prezențe românești peste hotare


Orchestra Română de Tineret


Berlin, Germania


editia a XIII-a, 27 iulie - 12 august 2012



   

      Sâmbătă, 4 august 2012, Orchestra Română de Tineret (dirijor Cristian Mandeal) va susține la Konzerthaus, Berlin, un concert în cadrul Young Euro Classic, cel mai prestigios festival european dedicat Orchestrelor Naţionale de Tineret. 
   Participarea Orchestrei Române de Tineret la festival este sprijinită de Institutul Cultural Român. Programul concertului cuprinde lucrări de Dan Dediu (Frenesia), Richard Strauss (Poemul simfonic Don Juan), Giuseppe Verdi (Uvertura Forța destinului), Serghei Rachmaninov (Dansuri simfonice, op. 45) și George Enescu (Rapsodia  nr. 1, op. 11, în La major)     Orchestra Română de Tineret a luat fiinţă în 2008, la iniţiativa violoncelistului Marin Cazacu, cu sprijinul Fundaţiei  Prietenii Muzicii-Serafim Antropov și reunește muzicieni cu vârste cuprinse între 19 şi 26 de ani, selectaţi dintre cei mai buni tineri interpreți din țară. Pregătirea tehnică şi artistică este asigurată, de la înfiinţare, de maestrul Cristian Mandeal. 
     Ajuns la cea de-a 13-a ediție, Festivalul Young Euro Classic aduce la Berlin, în perioada 27 iulie – 12 august 2012, peste 1200 dintre cei mai valoroși tineri muzicieni din întreaga lume. Programul din acest an, centrat pe Europa, include concerte ale unor orchestre din Germania, Spania, Rusia, Olanda, Franța și România, dar și recitaluri ale unor interpreți din Singapore, China și Africa de Sud. Printre ansamblurile participante se numără Orchestra Europeană de Tineret, din care fac parte și patru muzicieni români selectați la începutul acestui an cu sprijinul ICR și ARTEXIM.    În urma audiţiilor de la Bucureşti din februarie 2012, patru muzicieni români au fost selectaţi ca membri în Orchestra Europeană de Tineret – Adrian Dima (vioară), Ciprian Ștefan Oravet (vioară),  Ana Popescu-Deutsch (vioară) şi Andrei Mihăilescu (contrabas) – alţi nouă fiind păstraţi pe lista de rezerve – Cătălina Circiu (vioară),  Sabina Dascălu (vioară), Eve Csengele Demeter (vioară), Cătălin-Constantin Micu (vioară),  Alexandru Mihai (vioară), Andrei Ioniță (violoncel), Octavian Moldovean (flaut), Ana Maria Neagu (oboi) şi Mihai Pintenaru (clarinet). De asemenea, Aron Cavassi (vioară) va participa la şcoala de vară EUYO.

Calatorie in interbelic



Fundatia Calea Victoriei


Descopera Bulevardul Magheru


Bucuresti


11 august 2012




   Fundatia Calea Victoriei va invita sa descoperiti cladirile interbelice si povestile unui bulevard celebru din centrul orasului.
  In aceasta expeditie culturala veti descoperi frumusetea cladirilor si monumentelor de pe Bulevardul Magheru si veti afla povestea oamenilor care le-au construit si momentele memorabile petrecute in aceasta zona centrala.
    Pornind de la kilometrul zero al orasului, aflat in Curtea Bisericii Sfantu Gheorghe – unde se afla moastele domnitorului C. Brancoveanu – plimbarea ne va duce spre piata Universitatii, loc incarcat de istorie si semnificatii, continuind spre ansamblul bulevardelor Balcescu si Magheru, unul dintre cele mai avangardiste din Europa in perioada interbelica. Vom traversa Piata Romana, vom merge apoi spre piata Victoriei, pe bulevardul Lascar Catargiu – una din cele mai frumoase strazi din Bucuresti.
   Bulevardele Balcescu si Magheru au reprezentat in interbelic un bulevard unic in Europa, prin modernitatea sa. Era strada care aducea cel mai mult cu arterele americane, cum era 5th Avenue. Cladirile inalte, geometrice, luau locul arhitecturii clasice, intr-un experiment arhitectonic rar intalnit in Europa.
   Bulevardul Magheru reprezinta artera cea mai circulata a Bucurestilor, pe care zilnic trecem, fara sa ii cunoastem istoria. Marile Bulevarde, I. C. Bratianu, Magheru, Lascar Catargiu, fiecare cu stilul sau arhitectural diferit, reprezinta cel mai bine spiritul eclectic, plin de contraste si surprize, al Bucurestilor.
    Cladirile, palatele si locurile pe linga care vom trece si despre care vom povesti sint: Biserica Bărăţia, Biserica Sfantu Gheorghe, kilometrul zero, ansamblul Coltea, Palatul Ministerului Agriculturii, Palatul Suţu, Palatul Universitatii, Hotel Ambasador,  Biserica Italiana, Blocul ARO, Casa lui D.A.Sturdza (Libraria Carturesti),  Piata Romana, spectaculoasele case de pe Bulevardul Lascar Catargiu, Observatorul Astronomic, Palatul Bratianu.
     Cei care va vor conduce in aceasta calatorie in spatiu si timp sint tineri istorici, indragostiti de orasul vechi.   
     Va propunem sa cunoastem mai bine locurile frumoase din Bucuresti si istoria lor pentru a putea intelege ce este valoros in oras si merita sa fie protejat de invazia blocurilor de sticla si de ignoranta.

    Data: 11 august 2012
    Ora: 18:00
    Lector: Anita Sterea
    Cost: 30 ron
    Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 25 ron
    Punct de pornire: Biserica Baratia

    Inscriere: contact@victoriei.ro.
    Pentru informatii suplimentare sunati la 0723 167 892 sau 021 321.30.22

Despre pelerinaj

      


Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Calatorind cu Dumnezeu


-         Intelesul si folosul pelerinajului –




  Un om deosebit mi-a daruit, cu ocazia unui recent pelerinaj, o carte. O carte cu inteles adanc pentru fiecare dintre noi. De aceea am considerat ca fac bine oferindu-va pasaje din continutul acesteia. Asadar…


Pelerinajul religios este o constanta a umanitatii. El are motivatii multiple si
semnificatii spirituale profunde cand este trait intens si inteles corect. Pelerinii sunt oameni care doresc sa viziteze si sa venereze locurile sfinte biblice, mormintele martirilor, moastele sfintilor, icoane facatoare de minuni sau locuri unde traiesc duhovnici smeriti.

A)  Principalele motive ale pelerinajului sunt urmatoarele :
1)    Pelerinajul este un memorial-vizual al locurilor unde s-a aratat in lume iubirea si lucrarea minunata a lui Dumnezeu pentru oameni si prin oameni.
2)     Pelerinajul se face pentru a intensifica rugaciunea si viata spirituala in general.
3)    Pelerinajul este adesea un act spiritual de multumire adusa lui Dumnezeu, pentru binefacerile primite de la El.
4)    Pelerinajul cuprinde si un act de pocainta pentru pacate, fiind completat cu marturisirea pacatelor si cu rugaciuni de iertare pentru mantuirea sufletului.
5)    Pelerinajul poate  fi motivat si de o dorinta puternica de a primi ajutorul lui Dumnezeu spre a realiza o lucrare importanta sau a primi vindecarea de o boala trupeasca sau sufleteasca.
B)   Semnificatiile spirituale profunde ale pelerinajului arata in acelasi timp folosul sau spiritual atat pentru viata personala a pelerinului, cat si pentru viata Bisericii in general.
1)    Pelerinajul – cautare si experienta a sensului sacru al existentei.
     In pelerinaj, Dumnezeu si omul se cauta si se intalnesc in mod spontan si misterios – experienta lui Avraam a devenit o icoana spirituala a pelerinajului.
2)    Pelerinajul  - innoire si imbogatire a vietii spirituale.
    La locurile de pelerinaj vin oameni diferiti, din regiuni sau tari diferite. Motivatiile si dorintele lor sunt diferite. Varstele, starea sociala, gradul de cultura, intensitatea credintei, sensibilitatea spirituala – toate sunt diferite. Aceasta diversitate adunata laolalta se vede mai ales la pelerinajele legate de hramul locurilor sfinte sau sarbatorile sfintilor ocrotitori sau patroni spirituali ai acestor locuri.
3)    Pelerinajul – eveniment misionar.
      Pacea si bucuria, lumina si sfintenia adunate in inimi prin pelerinaj la locurile sfinte sau in momentele sfinte ale celebrarii liturgice sunt duse de pelerini in casele lor, in societate. Astfel, pelerinii, purtatori si martori ai Duhului lui Hristos in lume, devin misionari fara sa fi pretins aceasta.


Cateva consideratii personale

     
   Sunt in al treilea an de cand particip la pelerinajele Patriarhiei Romane. Am optat pentru aceasta institutie si nu mi-a parut rau. Obiective bine alese, la preturi accesibile, cu oameni (mi-este greu sa le spun angajati), fie ghizi fie soferi, care m-au indrumat, informat, ocrotit.
   Cu ocazia pelerinajelor efectuate la sfarsit de iulie (unul la Braila, celalalt la manastiri din jurul Capitalei) am intalnit insa un om special. Prin solicitudine, prin atentia acordata fiecaruia dintre participanti, prin aleasa blandete sufleteasca, prin dorinta de a ne face sa simtim cu adevarat semnificatia pelerinajului. Acest om cu totul si cu totul deosebit se numeste Razvan Andrei Gae - si, dupa parerea mea, in ceea ce intreprinde (ca ghid) si poate nu numai, are har.
    Si as mai vrea sa fac o subliniere. Impreuna cu un alt om de toata isprava, George Jurcovan, soferul microbuzului, alcatuiesc o echipa formidabila.