miercuri, 6 august 2014

Constantin Brancoveanu 300. Documente de arhiva.




Lansare de carte


Palatul Brancovenesc, Potlogi


16 august 2014




Stimati profesori si cercetatori, dragi colegi,

   Ne face o deosebita placere sa va invitam la lansarea albumului Constantin Brancoveanu 300. Documente de arhiva.
    Evenimentul va avea loc in data de 16 august 2014, incepand cu ora 9:30.
    Pentru cei interesati, va informam ca transportul catre Potlogi este asigurat, plecarea fiind fixata la 8.30 a.m., de la sediul central al Arhivelor Nationale.
***Alina Pavelescu

Antologie de poezie populara. Balade.




Lansare de carte


Caminul Cultural, Batos


10 august 2014



    Căminul Cultural din Batoş va fi duminică, 10 august,  gazda unui eveniment de suflet prilejuit de lansarea volumului Antologie de poezie populară. Balade, coordonat de cerectătorul ştiinţific Maria Borzan, directorul Muzeului Etnografic din Reghin.    


Maria Borzan directoarea Muzeului Etnografic din Reghin

    Evenimentul vine să readucă în actualitate valoarea baladei populare, a poeziei inspirate din viaţa satului, readusă în lumină de creaţiile a şase rapsozi populari mureşeni, Maria Bucin Crişan, Mărioara Bârsan, Maria Pop, Mărioara Popoviciu, Emilia Sorlea şi Viorica Şandru, cele 47 de balade culese de aceştia fiind reunite într-un volum sub coordonarea Mariei Borzan. 
   “Balada a fost neglijată, fapt pentru care este absolut necesar să o readucem în atenţie. Ea este o creaţie epică, populară sau cultă  care poate fi în formă liberă dar şi în versuri care conţine în subsrtatul ei o acţiune eroică, o legendă sau un eveniment istoric Am considerat necesar să încerc în prima fază o salvare a ceea ce se mai poate salva. Sunt convinsă că vom continua şi anul viitor şi în anii următori, demers pe care doresc să-l extind la nivel naţional. Chiar dacă nu reuşesc să cuprind toate zonele etnografice ale României  mă gândesc să includ zonele de unde avem participanţi la Festivalul Naţional de Poezie Populară”, a precizat Maria Borzan.
    Lansarea Antologiei de poezie populară va fi completată cu lansarea volumului Gânduri semnat de rapsodul popular Viorica Şandru din Batoş. 

Sandru (3)

    Viorica Şandru pune în versuri evenimentele satului, nu doar a Batoşului dar şi a localităţilor din jur, Dedrad, Uila şi Goreni. Este o persoană iubită, îndrăgită de oameni şi atunci am considerat potrivit ca la lansarea volumului, ea fiind şi o culegătoare în volumul de balade să-i mai facem o bucurie , să lansăm voumul domniei sale la acest eveniment. Poeziile ei sunt frumoase şi de neînlocuit pentru hrana sufletului prin care  şi-a alinat durerea sau tristeţea exprimându-şi  dorul pentru copiii plecaţi departe. Îi mulţumim pentru ceea ce ne-a oferit până acum şi îi dorim putere şi sănătate, pentru a ne bucura pe mai departe”, afirmă Maria Borzan.

    Cei şase rapsozi populari vor fi premiaţi de organizatori pentru aportul adus segmentului literar şi folcloric, premiile fiind completate cu un spectacol folcloric susţinut de Ansamblurile Dedredeţeana, Dăscăliţele, Moşteniri bătăşene şi Floare de cireş din Uila.

***zi-de-zi.ro

Political Bestiary




Arta plastica contemporana romaneasca


Valeriu Mladin


Galeria de Arta Galateca, Bucuresti


7 august - 7 septembrie 2014




  Galeria Galateca va invită joi, 7 august, ora 19:00, la vernisajul expoziţiei Political Bestiary a artistului vizual Valeriu Mladin, prezentată într-o nouă viziune curatorială de către doamna Ana Maria Altmann. Într-un an dominat de politic, cele zece desene în cărbune cu accente profund ironice incită la reflecţie şi la dialog.
   Proiectul aduce în prim plan statutul omului politic actual înţeles ca un anti-zoon politikon, reprezentând prima colaborare a galeriei cu doamna Ana Maria Altmann, care şi-a solidificat activitatea profesională de istoric de artă şi curator în două mari muzee ale Austriei: Albertina şi Belvedere.
    Desenul este mediul care îi oferă lui Valeriu Mladin posibilităţi nelimitate de a crea individual şi confortabil, un univers plastic şi tematic al cărui limbaj are forţa de a dăinui dincolo de epoci istorice şi limite geografice.


    În seria celor zece lucrări monumentale expuse sub titlul Political Bestiary, autorul reuşeşte, cu o măiestrie demnă de marii clasici ai artei desenului, să dezvăluie într-un registru artistic şi tehnic exhaustiv, valențele complexe ale liniei şi hasurii. Impactul cu tematica propusă, cu veridicitatea şi cu farmecul fizionomiilor, ridică acest proiect în sfera perenă a universalităţii.

   Political Bestiary poate fi vizitată la Galateca 
între 7 august şi 7 septembrie. 
Intrare liberă.

Exponatul lunii




Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane


Deva


1 august 2014






COMUNICAT

   Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 august 2014, o nouă piesă în categoria Exponatul lunii, piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
   Exponatul lunii august 2014 face parte din colecţia de artă a MCDR, fiind reprezentat de o icoană cu tema Maica Domnului cu Pruncul, datată la sfârşit de secol XIX şi început de secol XX. Autorul icoanei nu se cunoaşte, însă piesa este atribuită centrului de pictură de la Nicula (judeţul Cluj).
   Este o icoană pe sticlă, realizată în culori tip tempera, obţinute din pigmenţi naturali, în unul dintre cele mai reprezentative centre de iconari din Transilvania – Nicula. Scena o reprezintă pe Maica Domnului ce ţine în braţe în partea stângă pe Pruncul Iisus. Maforionul Mariei este bogat drapat, Iisus este redat frontal, cu dreapta binecuvântând iar în stânga ţinând Cartea Sfânta închisă, pe cap poartă coroana împărătească. Fundalul prezintă motive florale stilizate, supradimensionate. În partea superioară, pe două benzi albe sunt inscripţionate, cu litere chirilice, numele personajelor reprezentate. Nimburile sunt marcate cu foiţă de aur, cea a Mariei prezentând un decor cu motiv vegetal.

Biroul de Relaţii cu Publicul

Mestesugurile de la Golia




Manastirea Golia


Iasi


4 -9 august 2014




În vara asta învățăm....meșteșuguri tradiționale!

   După proiectele noastre tradiționale Micii Meșteri din Copou din Parcul Expozitiei, Meșteri în vacanță modul 1, de la Arca lui Noe -Barnova- Iasi, a mai apărut în peisajul ieșean un nou eveniment de transmitere a meșteșugurilor tradiționale românești către tânăra generație:

Învățăm meșteșuguri tradiționale la Golia.

Organizator: 

Centrul Promovare Turistica Iasi, cu participarea Asociatia Art;

Loc: 

incinta mânăstirii Golia;

Grup tintă: 40 copii din centre de plasament si after-school;

Meșteșuguri și meșterii populari participanți:

1. pielărit - Ion Ilioaia, Ruginoasa, Iași
2. decoratiuni cu inserție metalica pe lemn - Mihai Ciuc, Iași
3. podoabe din mărgele - Elena Gheorghian, Suceava
4. împletituri prin tehnica nodurilor - Silvia Cozmincă, Iași

Vă așteptăm să ne vedeți la lucru!

Olimpiada de Mestesuguri artistice traditionale




Muzeul ASTRA


Dumbrava Sibiului


editia a XIX-a, 7 - 10 august 204






Dragi prieteni,

   De mâine, 7 august 2014, micii mari meşteşugari revin la Sibiu pentru cea de a XIX-a ediţie a fazei naţionale a Olimpiadei Meşteşuguri artistice tradiţionale. Ediţia din acest an reuneşte 250 de participanţi, din toate judeţele ţării dar şi din Republica Populară Chineză, Republica Bulgaria şi Federaţia Rusă. Vă aşteptăm până duminică 10 august 2014 în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului să descoperiţi frumuseţea meşteşugurilor practicate de aceştia şi să vă exersaţi îndemânarea în cadrul atelierelor practice !

Expozitie de tapiserie




Arta plastica contemporana romaneasca



Clasic si modern - Tehnici ale tapiseriei parietale


City Gallery, Suceava


7 august 2014




***Tiberiu Cosovan via Florescu Ana-Elisabeta