marți, 31 martie 2015

Jandarmeria Alba în documentele vremii




Casa de Cultura a Sindicatelor


Alba Iulia


3 aprilie 2015





    Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Avram Iancu Alba şi Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale vă invită la vernisajul expoziţiei Jandarmeria Alba în documentele vremii.    Vor fi expuse documente referitoare la organizarea şi funcţionarea Legiunii de Jandarmi a Judeţului Alba din perioada interbelică şi cea a celui de-al doilea război mondial.
***Arhive Alba

Exponatul lunii: Trusa de magie geto-daca



Muzeul Judetean Teleorman


Alexandria


1 - 30 aprilie 2015





    Muzeul Judeţean Teleorman vă invită miercuri, 1 aprilie 2015, ora 11.00, la inaugurarea EXPONATULUI LUNII APRILIE.
   Pentru perioada 1- 30 aprilie 2015, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator o serie de obiecte deosebite aflate în patrimoniul instituţiei, obiecte reunite sub denumirea Trusa de magie geto-dacică.
   Trusa de magie geto-dacică a fost descoperită în situl arheologic Zimnicea Câmpul Morţilor în anul 2008. Cuprinde 28 de piese făcute din lut, piatră, cochilie şi os, unele dintre ele decorate cu incizii, împunsături şi chiar perforate. Piesele descoperite erau grupate şi suprapuse, fapt ce sugerează că iniţial au fost puse într-un săculeţ din material textil ori din piele.
   Trusa de magie face parte din necropola getică de la Zimnicea datată între secolele IV – II î. Chr. şi este integrată mediului funerar respectiv, fiind utilizată ca element funerar. În aceeaşi necropolă au mai fost descoperite, de-a lungul întregii perioade de cercetare, şi alte seturi cu obiecte miniaturale cât şi morminte cu astfel de piese. Acestea se aflau în interiorul urnelor, împreună cu oasele calcinate, răspândite printre acestea.
   În privinţa funcţionalităţii pe care aceste obiecte ar fi avut-o în epocă, s-a considerat că sunt jucării ori instrumente ale unui cult popular cu valenţe tămăduitoare, practicat de vraci sau de persoane care se ocupau cu magia. "Trusele” şi mai ales figurinele antropomorfe ar fi fost utilizate cu precădere în sfera magiei şi a vrăjitoriei servind săvârşirii unor practici magice destinate populaţiei obişnuite de rând.

Cum și-au construit dacii cetățile



Fundația Dacica


satul Alun


9 aprilie 2015





     În cadrul săptămânii activităților extrașcolare – ediția 2015 Să știi mai multe, să fii mai bun!, Fundația Dacica organizează, în data de 9 aprilie 2015, programul Călătorie în istorie. Cum și-au construit dacii cetățile, la sediul său din satul Alun, com. Boșorod, jud. Hunedoara.
    Programul va include: o vizită ghidată la cetatea dacică Piatra Roșie (dacă starea vremii o va permite); o lecție de arhitectură dacică; activități practice: executarea unor machete de zid de cetate dacică, în tehnica murus dacicus; jocuri educative; prezentări multimedia; gustare de prânz.
    Programul este realizat în colaborare cu Școala Generală Boșorod, cu Centrul de Studii al Fundației Dacica și cu Pensiunea Dacica. Ghidajul și lecția teoretică vor fi asigurate de un doctorand în istorie. Realizarea machetelor va fi coordonată de un arhitect.
***via Cornelius Ionescu

Culorile rîndunicii




Lansare de carte


Marius Daniel Popescu


Covasna


6 - 8 aprilie 2015





    Ȋn perioada 6-8 aprilie 2015, autorul român de expresie franceză Marius Daniel Popescu se va afla în orasul Covasna, la invitaţia Asociaţiei Cultural Creştine Justinian Teculescu, cu sprijinul Prohelvetia fondation suisse pour la culture, pentru promovarea noului său roman, Culorile rîndunicii, apărut de curând în colecţia Biblioteca Polirom şi de asemenea pentru a susţine o serie de cursuri de scriitură şi jurnalism.
    Evenimentul va avea loc la Sala Unirea din Voineşti Covasna începând cu ora 18:00 şi va include şi o “masă rotundă” pe tema Etica din mass-media contemporană.
Va asteptam cu drag!
***Florentina Covasna

Festivalul Deltei




Parcul Lumea Copiilor


Bucuresti


4 - 5 aprilie 2015





De Florii, vă așteptăm cu dezlegare la pește:
Scrumbie pe grătar, ciorbă de crap, salată de icre, chifteluțe din pește, saramură cu mămăliguță, cartofi rusești și vestitele sarailii!
4-5 aprilie - Parcul Lumea Copiilor din Tineretului.

Mult mai multe amanunte si programul complet il aflati de aici

Sarbatorile Pascale in traditia romaneasca




Biblioteca Judeteana Gheorghe Sincai


Oradea


2 aprilie 2015




Ce mai faci, scriitorule?




Libraria Carturesti, Bucuresti


Elena Vladareanu


1 aprilie 2015




   Îi plac Don DeLillo și Gaston Bachelard, Bacovia și Cărtărescu, Dan Perjovschi și Farid Fairuz, The Rolling Stones, David Bowie și Marianne Faithful, Agnès Varda și Cristi Puiu și mai ales—dar mai ales—Bohumil Hrabal. Mâine, de la ora 19.00, în Cărturești Verona, vă dăm întâlnire la Ce mai faci, scriitorule? cu Elena Vlădăreanu.

De Sfintele Paști




Arta plastică contemporană românească


Cercul Militar Sibiu


3 - 20 aprilie 2015




    Vineri, 3 aprilie, începând cu ora 17:00, la Cercul Militar Sibiu va avea loc vernisajul expoziţiei de artă plastică De Sfintele Pasti.
    Expoziţia cuprinde diverse lucrări realizate de artisti ai Uniunii Artiştilor Plastici din România sucursala Sibiu.
    Prezinta Prof. dr. Traian Mârza - Presedintele Uniunii Artistilor Plastici impreuna cu Prof. univ. dr. Ioan Mariş si Valentin Muresan, critic de arta.

Expun artistii: 

Constantin Pele, Ion Onuc Nemeș, Louis Germond, Cosmin Bedereagă,
 Elena Zouin, Ioan Herișan, Ștefan Trihenea, Ioan Șarlea, Maria Fleacă, 
Mihai Crasovschi, Gherghina Gheorghe, Iulia Sava, Hadar Aurelia, 
Silvia Pandrea, Petronela Mareș, Mario Lup, Maria Fulea, Horia Lupp, 
Elena Maria Matei, Maria Mirela Moldor, Emil Mureșan, Nicolae Tolea.

Expoziţia poate fi vizitată până la data de 20 aprilie.

Rasfoind pagini vechi, ingalbenite, de reviste si ziare



Colectii si Colectionari


Romania de-altadata: Reclame


Inscrisuri de toate felurile










Publicitate aproape cat o pagina de revista.





...sotia mea, nu!




20 noiembrie 1935.

Poveste și culoare




Arta plastica contemporana romaneasca


David Parvulescu


Galeria de Arta Elite Prof Art, Bucuresti


6 - 14 aprilie 2014






    La cei doar 7 ani, David Pârvulescu se află la prima expoziție personală – Poveste și culoare. Acest eveniment reunește pe simezele Galeriei de Artă Elite Prof Art, din București, aproximativ 90 de lucrări de grafică și pictură, realizate în diferite tehnici. De la pictura în tempera pe hârtie, până la pastel și pictură pe pânză, micul artist reușește să mânuiască instrumentele specifice cu multă îndemânare.
    Planul realității cotidiene și lumea imaginarului se întâlnesc în creația lui David, realul și povestea concretizându-se în compoziții plastice de o mare expresivitate, totul fiind constituit din fragmente – asemenea unui vitraliu – ce compun o personalitate aflată la începutul drumului în artele vizuale.
   Sursele de inspirație sunt pe rând: familia, personaje ce apar în preajma autorului, animale, flori și nu în ultimul rând dragoni – ființe imaginare realizate cu foarte mare fantezie. Aceste teme sunt atent construite prin mijloacele de limbaj plastic, mijloace din care se detașează culoarea. David Pârvulescu posedă un mare simț cromatic susținând astfel orice creație vizuală.
    Avem, deci, pe simezele Galeriei de Artă Elite Prof Art, din București, o viitoare personalitate marcantă a plasticii românești, personalitate care cu eleganță, discreție, dăruire, puritate și dragoste ne oferă un crâmpei dintr-o lume a bucuriei, culorii, jocului și copilăriei.
   Vernisajul expoziției personale a lui David Pârvulescu - POVESTE ȘI CULOARE - va avea loc în data de 6 aprilie 2015, ora 18:00 la Galeria de Artă Elite Prof Art din București (strada Dr. Ioan Nanu Muscel, sector 5, Cartierul Cotroceni). Expoziția poate fi vizitată până în data de 14 aprilie 2015 (Petre-Emanuel Ghergu – artist vizual).

                                                                     ***Mihaela Pandelescu

In Memoriam Petru Poni




Muzeul Poni - Cernătescu


Iași


2 aprilie - 10 mai 2015





    Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii Ştefan Procopiu din cadrul Complexului Muzeal Naţional Moldova Iaşi organizează joi, 2 aprilie 2015, începând cu ora 12.00, la Muzeul Poni - Cernătescu de pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 7 B, manifestarea omagială IN MEMORIAM PETRU PONI.
   Profesorul Petru Poni este cel care a înființat în 1882 primul laborator de chimie din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza Iași, iar în 1891, Catedra de chimie organică, fiind astăzi recunoscut ca întemeietorul școlii românești de chimie.
Va asteptam cu drag!!
Pentru mai multe detalii legete de eveniment va rugam sa accesati site-ul nostru:

Pentru iubitorii de drumetii...si nu numai




Colectii si Colectionari


Romania de-altadata


Inscrisuri de toate felurile





Lucrare aparuta pe la mijlocul anilor '20. 





Urmatoarele informatii au rol orientativ; 
ar fi bine sa verificati in prealabil veridicitatea lor. 
Ca sa nu riscati sa ramaneti in pana de benzina, ulei si alte
produse ale "petroleului"







Si arta corespunzatoare acestui numar al ghidului.
Scanata, din motive tehnice, in trei parti.
Sper sa nu fie derutat niciun automobilist sau, in general, 
calator pe drumurile patriei...



Cafeneaua critică




Club A, Bucuresti


Claude Karnoouh


1 aprilie 2015





   Cafeneaua critică îl sărbătoreşte pe antropologul şi sociologul francez Claude Karnoouh la împlinirea vîrstei de 75 de ani (s-a născut pe 25 martie 1940). 
    Profesor şi cercetător parizian şi internaţional, cu etape în Belgia, Statele Unite ale Americii, Italia, Ungaria, de asemenea cu lungi stagii de cercetare de teren şi de predare în universităţi româneşti, asociat peste un deceniu cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, mai recent cu Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi cu Universitatea din Bucureşti (Facultatea de Sociologie), Claude Karnoouh este autorul a numeroase cărţi, studii şi articole pe teme româneşti. Invitat în urmă cu aproape 3 ani pentru o "recapitulare de carieră”, un obişnuit – de altfel – al întîlnirilor Cafenelei critice, Claude Karnoouh revine acum, la ceas aniversar, pentru o discuţie liberă despre momentele cele mai speciale ale traseului său profesional: întîlnirile şi colaborările cu Claude Lévi-Strauss, Henri Lefebvre sau Mihai Pop, descoperirea Maramureşului ş.a.m.d. Şi pentru a ciocni un pahar de vin cu prietenii săi la trei sferturi de secol!

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Ghiceste cat de mult te iubesc




Colectii si Colectionari

Cartofilie


Daruri lasate de la Dumnezeu: Iepurasii


Se apropie sarbatorile pascale; imi zboara gandul la oua vopsite, puisori
de-abia iesiti din gaoace, cozonaci. Sau catre fiinte blande si dragalase, precum iepurasii.
Iata, mai jos, cum i-am gasit reprezentati intr-un set de carti postale.


Cartile postale reproduc imagini dintr-o carte cu desene intitulata
Ghiceste cat de mult te iubesc.
Aparuta in 1994 (text: Sam McBratney; desene: Anita Jeram).
Atat volumul cat si acest set (2012) au aparut la aceeasi editura:
 Walker Books, Londra, Marea Britanie.
Nu mai trebuie sa pomenesc, toate cartile postale sunt necirculate.