marți, 28 octombrie 2014

Marius...si Alexandrescu (7)
Romania de-altadata


Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurile

Asa cum povestea maiorul Tanase TR-istilor adunati in careu,
la unitatea militara din Caracal (unde am fost sub arme)
"desi nu v-am mai spus, va repet":
Marius Alexandrescu a urmat cursurile Scolii de Politehnica din Capitala.

Din autobiografia (aflata in ciorna la "dosar") am aflat ca
dupa 23 August 1944 a facut parte din primul comitet de organizare al
Societatii Studentilor Ingineri.

Odata devenit inginer cu acte in regula, prin absolvirea facultatii,
se inscrie si in 
Asociatia Generala a Inginerilor din Romania - A.G.I.R.

Nu am alte marturii despre acest capitol; 
doar cateva chitante pentru plata cotizatiilor...


Marius depune actele necesare (cerere, diploma, etc.) inscrierii
in A.G.I.R. - 17 iulie 1945.

Plus taxele aferente:Timbrele fiscale aplicate pe spatele documentului.Chitanta din 18 iulie 1945.
De fapt este prima de acest fel 
(taxa de inscriere, cotizatie plus carnet de membru).
Aflam si cat il costa o insigna (500 de lei). 


 

Chitanta din 12 februarie 1946.


Chitanta din 5 martie 1946.


Timbrul fiscal aplicat pe spatele documentului.


Chitanta din 2 ianuarie 1947.


Timbrul fiscal aplicat pe spatele documentului.


Chitanta din 23 octombrie 1947.Chitanta din 22 octombrie 1948.


Timbrele fiscale aplicate pe spatele documentului.


Chitanta din 26 iunie 1949.


Chitanta nedatata. Pentru cotizatia aferenta anilor 1949-1950.

Un pic cam meticuloasa prezentare, recunosc. 
Asa a fost si Marius, dovada "inscrisurile" pastrate.
Ii voi urma felul de-a fi si-n continuare. 
Caci, nu-i asa, povestea merge mai departe...

Legende, basme si poveşti din Scheii Brasovului si de pe alte plaiuri româneşti
Lansare de carte


Biblioteca Judeteana George Baritiu, Brasov


29 octombrie 2014
   Va invitam la lansarea volumului Legende, basme si poveşti din Scheii Braşovului si de pe alte plaiuri româneşti ce va avea loc miercuri, 29 octombrie 2014, la mansarda Casei Baiulescu, de la ora 18.00.
    Legende, basme si poveşti din Scheii Brasovului si de pe alte plaiuri româneşti este un proiect editorial realizat de Biblioteca Judeteana Brasov, in parteneriat cu Uniunea Junilor si finantat de Administratia Fondului Cultural National.
    Poveştile descoperite de etnograful şcheian Gheorghe Pitiş şi cele culese în perioada recentă de la bătrânii din Şchei, repovestite copiilor din Braşovul zilelor noastre de catre istoricul dr Alexandru Stanescu, îmbogăţesc patrimoniul imaterial naţional cu poveşti nemaiauzite ca: Aramza, Trei lămâi, Coase şi chindiseşte, Povestea lui Dumnezeu, Trei fraţi, Ţugui al Babii ş.a. Prin intermediul lor, fabuloasa lume a basmelor şi poveştilor va fi populată cu personajenoi ca frumoasa şi iscusita Aramza, prinţesa roşcată, născută dintr-o sămânţă de portocală, Peneş Împărat, Ţugui al Babii, Împăratul cu Ursul de fier, Împăratul Peştilor, Buhaiul Pustiilor ş.a.
***Consortiul Cultural Corona

Moment aniversar Cornel Nistea
Lansare de carte


Casa de Cultura a Sindicatelor, Alba Iulia


30 octombrie 2014

***Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud

Mostenirea noastra brancoveneasca
Muzeul de Istorie, Targoviste


6 - 16 noiembrie 2014
***Luminita Anghelescu

Flori de toamnă
Expozitie de flori, fructe si seminte


Gradina Botanica Anastasie Fatu, Iasi


25 octombrie - 23 noiembrie 2014

     Evenimentul, cunoscut sub genericul Flori de toamnă, ajuns la cea de a XXXVIII-a ediţie, oferă un bun prilej de prezentare a colecţiei din genul Chrysanthemum, reprezentativă pentru acest moment al anului. Bogăţia de specii, dar mai ales de varietăţi horticole este prezentată în mii de exemplare, în secţiile exterioare sau în sere. Exponatele se remarcă prin diversitatea formelor de cultură sau a inflorescenţelor intens colorate, fiind aranjate ţinând cont de criterii ştiinţifice şi estetice. Informaţiile selectate oferă celor interesaţi posibilitatea îmbogăţirii cunoştinţelor de botanică şi de horticultură. 


     Sunt expuse 120 de soiuri cunoscute sub numele de crizanteme şi 130 de soiuri cunoscute sub numele de tufănele sau dumitriţe. Varietăţi de tufănele cu explicaţii în alfabetul Braille şi latin pot fi remarcate prin mirosul specific sau aspectul catifelat sunt expuse pe aleea destinată persoanelor cu dizabilităţi de vedere.


    Aspectul autumnal este completat de numeroase exemplare deosebit de decorative din colecţia de varză ornamentală (Brassica, 2 soiuri şi 31 hibrizi), ardei decorativi (Capsicum, 37 soiuri) sau de dovlecei şi bostani (Cucurbita, 150 de soiuri). Unele dintre acestea sunt personalizate, reunite într-o zonă de atracţie şi amuzament pentru vizitatori de toate vârstele.


    Un interes deosebit prezintă cele 140 eşantioane de fructe şi seminţe ce aparţin unor specii de plante naturalizate în diferite secţii, ordonate după criterii precise, de la condimentare, la tanante sau toxice şi însoţite de explicaţii relevante foarte utile.


    Expoziţia este deschisă zilnic, între orele 9.00–17.00, până duminică, 23 noiembrie.
Preţul unui bilet este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate este de 3 lei. Fotografiatul este liber.

Jertfa, cuget si simtire romaneasca
Gherla


15 noiembrie 2014

***Gherla Info

Zilele Mihail Sebastian
Muzeul Brailei


31 octombrie - 2 noiembrie 2014

***FCER - Cultura Arta Stiinta

Cant si joc...de joie buna
Joia Artelor


Scoala Populara de Arte Tudor Jarda, Cluj - Napoca


editia a III-a, 30 octombrie 2014
Pagini din jurnalul meu / Scrisori netrimis
Arta plastica contemporana romaneasca


Andreia Ioana Cismasiu


Silvia's Art Gallery, Cluj - Napoca


30 octombrie - 12 noiembrie 2014   "Pagini din jurnalul meu / Scrisori netrimise este o temă personală care ilustrează, prin intermediul culorii, al formelor, grafismelor și semnelor, trăiri personale; întâlnirea cu sinele, meditația și rugăciunea - totodată. Acest demers este modalitatea mea personală de a-mi exprima sentimentele aferente fiecărui moment din viața. Deschid paginile din jurnalul meu ori de câte ori simt nevoia să mă retrag în interiorul fiinţei mele.
    Scrisori netrimise sunt scrisorile scrise de mine către mine. Ele reprezinta momentele în care stau față în față cu ființa mea interioară, făcând abstracție de zgomotul ambiental sau de banalele preocupări cotidiene inerente.
   Este modalitatea mea de autodescoperire și de autocunoaștere.
   Realizarea proiectului Pagini din jurnalul meu / Scrisori netrimise este un proiect început în 2012, cu ocazia participării la prima ediție a Bienalei Book Art Biennale organizată la Satu Mare, urmată de Bienala de Carte obiect New York, 2013, și de Bienala de Carte Obiect organizată la Moscova, în august 2014. Toate aceste manifestări artistice fiind organizate de Uniunea Artistilor D.Fleiss East West Artists. Deschizătorul periplului meu în sfera book art, este artista Dorothea Fleiss, căreia îi sunt profund recunoscătoare.
    Proiectul meu aduce laolaltă pictură, mixed media (o tehnică agreată de mine), cartea obiect și obiecte miniaturi, toate aceste medii transpunând aceeași idee - pagina de jurnal.
Paginile jurnalului meu se nasc într-un ritm zilnic, saptamânal sau lunar, ori de câte ori întamplări din viaţa mea personală mă provoacă sau ma invită la introspecție.
    Fiecărei pagini, datată şi semnată, îi corespunde o zi din viaţa mea, din familia mea. Unicitatea acestor cărți-obiect rezidă tocmai din cronologia paginilor lor, care se aseamănă una cu alta și diferă, totodată, asemenea zilelor din an.
   Pagini din jurnal/Scrisori netrimise este una dintre cele mai îndragite preocupări ale mele, pe lângă pictura de șevalet și decorarea obiectelor din lemn, spre care ma aplec cu preocupare și dedicare.'' - (A. Cismasiu).

ansamblul FLAUTO DOLCE

Zoltan MAJO - conducerea artistică, flaute drepte
Maria SZABO - flaute drepte
Noemi MIKOS - clavecin
Mihaela MAXIM - soprană


De la moarte la viață și de pe pământ la cer
Lansare de carte


Cornel Constantin Ciomâzgă: Se întorc morții acasă


Universitatea Ștefan cel Mare, Suceava


29 octombrie 2014

Și la Iași, pe 31 octombrie 2014.

***Ortodoxia Tinerilor via Lucia Doina Cojan

Cărţile care m-au format
Biblioteca Judeteana Alexandru D. Xenopol, Arad


29 octombrie 2014

   Bibliteca Judeţeană Alexandru D. Xenopol Arad a deschis, în anul 2013, proiectul: 
Cărţile care m-au format.
   Proiectul se adresează tuturor acelora pentru care lectura este o componentă evidentă, constantă, uzuală a vieţii, acelora dispuşi, indiferent de profesie, să se destăinuie cu privire la rolul cărţilor în formarea personalitatăţii lor, în definirea lor ca oameni.
   Axiomatic, între oameni şi cărţi există o relaţie indisolubilă şi determinantă: omul crează cărţi, apoi la rândul lor, acestea creează, formează intelectual, sentimental, chiar caracterial, oameni.
   Invitaţii acestui proiect au fost actorul Ioan Peter, profesoara Anca Giura și jurnalistul Lucian Valeriu.
   Miercuri, 29 octombrie, la ora 14.00, în sala Concordia ne va vorbi despre rolul cărţilor în viaţa sa, poeta Ligia Holuţă.

Ceramică bănăţeană din colecţiile Muzeului Satului Bănăţean Timişoara şi Muzeului Kikinda
Muzeul Satului Banatean


Timisoara


31 octombrie 2014

   Muzeul Satului Banatean vă invită vineri, 31 octombrie 2014, ora 16:00, la vernisajul expoziţiei Ceramică bănăţeană din colecţiile Muzeului Satului Bănăţean Timişoara şi Muzeului Kikinda.


   Vor fi expuse peste 30 de obiecte realizate în centre de ceramică din Banat, precum Jupâneşti (Timiş), Biniş (Caraş-Severin), Birchiş (Arad), Sasca Română (Caraş-Severin) şi Lipova (Arad). De asemenea vor fi expuse 20 de fotografii reprezentând obiecte din ceramică expuse la Muzeul din Kikinda, Serbia. În paralel, la Muzeul din Kikinda vor fi prezentate fotografii cu cele peste 30 de exponate de la Muzeul Satului Bănăţean Timişoara.


    Expoziţia a fost pregătită de muzeografii Slavica Gajic (Muzeul din Kininda) şi Andrei Milin (Muzeul Satului Bănăţean Timişoara).


Interferente culturale – Creatie si Restaurare la Sud si la Nord de Dunare
Arta plastica contemporana


Biblioteca Nationala a Romaniei, Bucuresti


31 octombrie - 14 noiembrie 2014

Invitati Speciali: 

Artistii Plastici si Restauratori cu origini sud-dunarene

             Vernisajul expozitiei va fi in ziua de vineri, 31 octombrie 2014, ora 15.00.
    Expozitia va fi gazduita in salile Papirus, Scriptorium si Pergament, de la parterul Bibliotecii Nationale, aripa dinspre cheiul Dambovitei, intrarea facandu-se dinspre parcarea de langa Bulevardul Mircea Voda sau dinspre Bulevardul Unirii vis-à-vis de Tribunalul Bucuresti(fostul Magazin Junior).
Telefoane de contact curator: 0723 500 359, 0762 591 254.

***via Marius Tita

Mica si mare publicitate din ziare vechi adunate
Romania de-altadata


Colectii si Colectionari


ReclameTribuna.
Ziar (saptamanal) politic-national.
Oradea. Anul V. Nr. 47. 22 noiembrie 1925.
Director: Iosif Iacob. Redactor "responzabil": A. Blaga.