joi, 27 septembrie 2012

Formatia Compact



Prezente romanesti peste hotare


Canada


22 septembrie - 14 octombrie 2012





Mandria de a fi roman


Diaspora romana


Stefania Cristina Tarean (Marinescu)


Grupul vocal Traistuta


Irlanda



  Ne istoriseste Stefania Cristina:

   "Grupul Vocal Traistuta s-a nascut din dorinta personala, aceea de a inpartasi si altora bucuria de a canta. Muzica populara face parte din viata mea inca din frageda copilarie. 
La varsta de 13 ani ma alaturam Ansamblului Cibinul de la Sibiu, fiind singura solista a ansamblului la acea vreme. 
Activitate artistica in cadrul ansamblului a fost una decisiva in cariera solistica, ce m-a determinat sa merg mai departe pe acest frumos "drum de cantec''. 
   Ulterior am devenit solist vocal al unui Ansamblu profesionist de renume din Sibiu, unde am fost angajata. Timp de 9 ani am sutinut alaturi de colegii mei numeroase spectacole atat in tara cat si in strainatate.
   Totusi, viata m-a purtat departe, pe drumuri de tara straina insa niciodata prea departea de cantecul meu drag."


Alaturi de Ioan Bocsa


si de Achim Nica, "marele doinitor al Banatului".


Cu Dariuca, la Cetatea de Balta, judetul Alba.



    "Acest costum popular vine din Sura Mica, Jud. Sibiu, satul natal al bunicii din partea tatalui meu. L-am purtat cu drag pe scena asa cum il purta si ea, il pretuiesc si-l cinstesc asa cum ii cinstesc si-i pretuiesc scumpa-i amintire."


    "Grupul nostru este format in prezent din 13 copii, romani dar si moldoveni de peste Prut. Copiii nascuti din dorurile grele si visele-ndraznete asa cum imi place sa spun sunt o mare bucurie a sufletului meu. 









Zece costume populare realizate pentru micuti intr-o singura zi ! De cei de la 
Costume Populare www.la-romani.ro (v-am prezentat un album cu minunatiile lor - si o voi mai face !)

   "Sunt multi oameni carora se cade sa le multumim, sunt oameni cu inima de romani ce au inteles si mai mult decat atat au dorit sa ne sprijine. Prietenii cei mai de seama se numesc ActualitateaIrl, trustul de presa romanesc din Irlanda ce ne-a fost alaturi din prima clipa."  


Eu ii pomenesc aici pe Sisu Ploesteanu Doria si Ploesteanu Viorel.

 


Ajunsi aici, iata si doua stiri culese de pe site-ul actualitateairl.com

Grupul vocal pentru copii Traistuta reincepe repetitiile.
din 22 septembrie 2012, la ora 3 pm la sediul Actualitatea irl, Bow Lane West, Bow Bridge Business Centre, Kilmainham, Dublin 8.

si a doua:

In data de 6 octombrie 2012

vom avea lansarea studioului TV, a Centrului Cultural Român şi cu participarea grupului vocal pentru copii "Trăistuţa".
Studioul va fi deschis pe durata întregii zile, începând cu ora 10 am până la ora 5 pm, când oricine va putea să vină să viziteze locaţia de unde funcţionează studioul TV. Dacă doriţi puteţi să anunţaţi pe oricine ar fi interesat de acest lucru.
Nu este nevoie să se facă programare.
Adresa este
Bow Bridge Business Centre, 1 Bow Lane West
Kilmainham, Dublin 8

În aceeaşi zi începând cu ora 7 pm va fi făcută lansarea oficială la care vor participa şi personalităţi (români şi irlandezi). Vor fi trimise în acest sens invitaţii, persoanele interesate să participe trebuind să trimită un email la info@actualitateairl.com, precizând numele şi adresa poştală la care va fi trimisă invitaţia în baza căreia li se va permite accesul.
Vă aşteptăm !

   "Pe 5 noiembrie Grupul nostru implineste 1 an de zile de existenta , prilej de mare sarbatoare in care vom avea ocazia sa aratam inca o data publicului nostru, ca inimile noastre bat mai romaneste ca oricand !"


La final, un extrem de frumos album - "Pe ulitele satului". Comentariile sunt de prisos.









Programe educationale



Muzeul National de Geologie


Bucuresti


2012-2013






   În anul scolar 2012 – 2013, Muzeul National de Geologie invita copiii din unitatile de invatamant sa participe la lecții interactive de geologie, paleontologie si cunoasterea mediului. Cei mici, dar si cei mari sunt invitati sa descopere într-o maniera atractiva tainele vietii preistorice, misterul formarii Universului si evolutia acestuia, enigmele Terrei si valoarea patrimoniului natural.


MASINA TIMPULUI GEOLOGIC


    Programul este dedicat copiilor cu varste cuprinse intre 4 si 7 ani si reprezinta o frumoas

a incursiune prin erele geologice, cei mici fiind invitati sa descopere tainele vietii preistorice si ale vietuitoarelor terestre si subacvatice. La fiecare oprire a masinii timpului se vor reconstitui, cu ajutorul culorilor, plastilinei si hartiei, elemente ale mediului natural.
   Teme: Pe locuri, fiti gata, Start Viata!, Cercetatori pe fundul marii, Peisaje fantastice, Transformari spectaculoase, Scapa cine poate!, In sfarsit .... dinozaurii!!!, Invata sa zbori!, Trist dar adevarat .... dinozaurii dispar!, Mamiferele domina Pamantul.




De la inceputuri in prezent - UNIVERSUL


    Din cele mai vechi timpuri locuitorii planetei noastre au fost fascinati de cerul plin de stele, de cum s-au format si cum au evoluat acestea, de cum s-a format Pamantul, de forma si miscarea lui, de “vizitatorii nepoftiti’’ – cometele si meteoritii -, si nu in ultimul rand de gasirea raspunsului la intrebarea: Suntem sau nu suntem singuri in Univers ? Programul isi propune sa ofere raspunsuri la posibilele intrebari ridicate de aceste aspecte.
   Teme: Formarea Universului, Formarea Sistemului Solar, Stelele si evoluția lor, Formarea Pamantului, Enigmele Terrei.




De la inceputuri in prezent- VIATA


    Program educativ dedicat copiilor intre 10 si 15 ani care vor efectua o expeditie in trecutul geologic al Pamantului cercetand plante si animale demult disparute. Planeta noastra gazduieste viata de miliarde de ani, iar viata a suferit infinite transformari progresive ce au condus la un spectacol feeric de culoare, diversitate si ingeniozitate. Ne propunem sa intelegem impreuna cauzele evolutiei vietii si mijloacele prin care vietuitoarele din trecut s-au dezvoltat si adaptat, permitand urmasilor sa supravietuiasca.
   Teme: Originea si aparitia vietii pe Pamant, Urme de viata in pietre, Cambrianul si explozia vietii, Trilobitii, pestii cuirasati si marile trecutului, Primele plante ale uscatului, Imperiul reptilelor si suprematia lor asupra Pamantului, Disparitii masive ale viatuitoarelor: moartea dinozaurilor din Romania, Odiseea mamiferelor: prada si pradatori, Aparitia omului si efectele lui asupra naturii.





Invatam sa modelam, Animale preistorice


   Programul se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 9 ani dornici sa-si puna la incercare indemanarea si creativitatea prin exersarea deprinderilor tehnice specifice modelajului si redarea lor in teme plastice. Lumea animalelor preistorice va prinde forma si culoare, fiecare copil avand ocazia sa-si creeze propria colectie.
   Teme: Amfibieni, Reptile, Animale marine, Dinozauri cu tepi, Dinozauri cu volan, Dinozauri zburatori/pasari, Mamifere.





Dinamica Pamantului


   Programul se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 9 si 18 ani, ciclului gimnazial si liceal, subiectele introduse in discutie fiind corelate cu programa scolara din cadrul orelor de geografie. Programul are un nivel mediu de complexitate si cuprinde mai multe lectii pe parcursul carora se vor aborda subiecte privind dinamica planetei si a sistemului din care face parte (Sistemul Solar). Astfel, copiii vor cunoaste structura din care face parte Pamantul, miscarile si fenomenele la care este supusa planeta din afara sferei sale, vor cunoaste structura scoartei terestre si dinamica acesteia, ce inseamna vulcanism sau cutremure si unde este locul acestor fenomene; copiii vor afla cine guverneaza ridicarea muntilor, ce influente are atmosfera sau hidrosfera asupra geosferei si nu in ultimul rand, ce influenta are viata si in special omul asupra planetei. In final, se vor destainui valorile utilizarii eficiente a resurselor naturale, prin turism, copiii descoperind valoarea obiectivelor geo-turistice.
Structurarea lectiilor cuprinde proiectii, discutii/dezbateri, participarea la diverse experimente care sa demonstreze practic anumite aspecte teoretice ori pentru a putea fi testate sau reproduse diverse fenomene naturale.
    Teme: Pamantul, corp cosmic: pozitia in Sistemul Solar, Relieful, fenomene deosebite: vulcanii si cutremurele de pamant, Atmosfera si dimanica acesteia, Hidrosfera si dinamica acesteia, Biosfera si dinamica acesteia, ”Roca vietii” – solul, Dezastrele naturale si factorul antropic, Resursele de substante minerale utile, Turismul si geologia.





Patrimoniul geologic - averea noastră



   Programul se adreseaza copiilor din scoli gimnaziale si licee si cuprinde mai multe lectii pe parcursul carora se abordeaza subiecte privind valoarea fiecarui tip de „obiect” (roca, fosila, mineral, cristal) sau „obiectiv” (sit geologic) natural geologic. Programul incearca sa le formeze copiilor o logica prospectiva si analitica, pentru a putea judeca care sunt conexiunile dintre mediu (in special geologic) si lumea vie si pentru a intelege interdependenta dintre biodiversitate si geodiversitate. Se vor dezbate modalitati de utilizare eficienta a resurselor naturale prin turism, copiii descoperind cu această ocazie atat valoarea obiectivelor geo-turistice (prin vizionarea unor filme sau imagini), cat si marea bogatie naturala a tarii noastre. Copiii vor cunoaste adevarata valoare a unei fosile, a unui cristal, cum se formeaza acestea, ce ne pot dezvalui fosilele, ce comori ascunse mai are inca Romania si cum putem folosi mai bine ceea ce ne ofera Pamantul. Programul poate oferi si oportunitatea organizarii ca aplicatie fie a unei excursii, fie a unei tabere.
   Teme: Ce este patrimniul geologic?, Repere naturale: munti, ape, biodiversitate, geodiversitate, Unde gasim ”Geo”?, Unde gasim cristale sau fosile?, Ce importanta au fosilele?, Frumusetea minerala si forta Pamantului, Parcuri nationale, rezervatii, monumente, Cum putem folosi patrimoniul geologic?





Programele educationale incep din 1 octombrie 2012 si se desfasoara

 pe tot parcursul anului scolar. 

Taxa de participare: 14 lei/copil.

Contact: 021.212.89.52


Twisted Flesh



Marius Budu


Expozitie de arta fotografica


Muzeul de Arta, Timisoara


28 septembrie - 12 octombrie 2012





Licitatia Romania Regala



Casa de licitatie Art Mark


Hotelul J.W. Marriott, Bucuresti


4 octombrie 2012




    Autentice crâmpeie de istorie, cele 139 de loturi ale licitației deschid o invitație spre revalorificarea trecutului românesc prin celebrarea uneia dintre cele mai înfloritoare perioade ale sale: monarhia. Printre micile "bijuterii” care încununează un episod de seamă al istoriei românești se regăsesc şi obiecte inedite, purtătoare ale poveștilor de zi cu zi de la curțile regale și din casele nobilimii


Expoziția loturilor:

Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță, Str. C. A. Rosetti nr. 5, București

27 septembrie

Orar: 10:00 – 17:00

28 septembrie – 2 octombrie

Orar: 10:00 – 21:00

3 octombrie

Orar: 10:00 – 19:00


J. W. Marriott Grand Hotel, Calea 13 Septembrie nr. 90, București

4 octombrie

Orar: 10:00 – 19:00

Participarea posibilă şi prin telefon sau ofertă scrisă sau în direct,
pe Internet, prin Artmark Live.
Pentru înscrieri la licitaţie:
rezervari@artmark.ro
0757.056.107

       
        

Muzicieni basarabeni




Diaspora romana


Ansamblul Moldova


Centre d'Interpretation Multiethnique (CIM)


Rawdon, Canada


30 septembrie 2012




Photo: CONCERT INEDIT LA RAWDON
Ansamblul „Moldova” - Grigore Rau, nai, Sergiu Popa, acordeon și Valeriu Ichim, vioară - va susține un concert deosebit, duminică, 30 septembrie 2012, la orele 14:30, la Centre d’interprétation multiethnique de Rawdon (CIM). La doar o oră de Montreal, pitorescul oraș Rawdon vă așteaptă să admirați frumoasele culori ale toamnei și să vă delectați în compania celor trei muzicieni basarabeni, care se bucură de recunoaștere și aprecieri pe scena culturala montrealeză. Prețul unui bilet este de 20$/adult, 12$/copii. Rezervări la: 450-834-3334 sau 450-830-9085. Achitarea se face la sală, care este situată la 3588 Metcalfe, Rawdon, J0K 1S0.

Le Centre d’interprétation multiethnique de Rawdon (CIM), 3588 rue Metcalfe, vous convie au spectacle de l’ensemble « Moldova » (Grigore Rau - flûte de pan, Sergiu Popa – accordéon, Valeriu Ichim – violon), dimanche le 30 septembre à 14h30. Simplicité, plaisir et joie de vivre.  Musique pour tous les goûts.  20$ par adulte, 12$ pour les enfants. Bienvenue à tous! Réservez au 450-834-3334 ou 450-830-9085.
FOTO: Grigore Rau


Ansamblul Moldova

                                                                    Grigore Rau:  nai
                                                                    Sergiu Popa:   acordeon
                                                                    Valeriu Ichim: vioară 

    Ansamblul va susține un concert deosebit, duminică, 30 septembrie 2012, la ora 14:30, la Centre d’interprétation multiethnique de Rawdon (CIM). La doar o oră de Montreal, pitorescul oraș Rawdon vă așteaptă să admirați frumoasele culori ale toamnei și să vă delectați în compania celor trei muzicieni basarabeni, care se bucură de recunoaștere și aprecieri pe scena culturala montrealeză. 
    Prețul unui bilet este de 20$/adult, 12$/copii. Achitarea se face la sală, care este situată la 3588 Metcalfe, Rawdon, J0K 1S0.
    Informatie preluata de la Accent Montreal, jurnal al comunitatii romanesti din Montreal si imprejurimi.

Expozitie de fotografie





Diaspora romana


Roxana Ionescu


L'ARTelier du Village, Pointe Claire, Canada


28 - 30 septembrie 2012


    Roxana Ionescu, Michelle Audrey Drolet și Sudha Janardhanam, trei artiste pasionate de fotografie, prezintă publicului o expoziție care reunește mai multe lucrări pe tema apei (Michelle Audrey Drolet), a cartierului Pointe Claire (Roxana Ionescu) și a Montrealului (Sudha Janardhanam).
    Expoziția va fi găzduită de L'ARTelier du Village, între 28 și 30 septembrie 2012, sub egida Journées de la Culture. Vernisajul va avea loc pe 28 septembrie 2012, între orele 16:00 și 20:00, la adresa: 2A de Lourdes, Pointe-Claire, QC, H9S 4R2.
    Pe lângă fotografiile celor trei expozante, putem descoperi "comorile” de design pe care buticul L'ARTelier du Village le oferă, prin intermediul unor colecții vestimentare și de pantofi semnate de designeri locali, printre care și Roxana Ionescu, coproprietara buticului. 

    Informatiile au fost obtinute prin intermediul Accent Montreal, ziarul comunitatii romane din Montreal si imprejurimi.
   



Vocea filmelor


Libraria Cafe Kretzulescu, Bucuresti


Irina Margareta Nistor, Camelia Ionescu


Joia Linguritelor


27 septembrie 2012



Workshop Foto



Andrei Baciu, Irinel Cirlanaru


Sirnea, Pestera, Magura


19 - 21 octombrie 2012






   Încântați-vă privirile, bucurați-vă de frumos și participați la WORKSHOP-ul de fotografie alături de fotografii Andrei Baciu și Irinel Cirlanaru. Un proiect Filos | fotografie.



Premize. 

   Două sunt, dragi prieteni întru ale luminii, premizele întâlnirii pe care avem bucuria să v-o propunem. O dată, că fotografia nu înseamnă doar momentul apasării pe buton, ci întreaga experiență care te duce acolo și, de acolo, încă mai departe. Pare că acest mijloc de exprimare vizuală e despre oameni (în frunte cu cel ce apasă butonul și cu cel ce privește apoi imaginea), animale, copaci, ape, lumină, lumini și obiecte. Și așa și este, dar nu în felul strict descriptiv și mecanic pe care l-am bănui de la depărtare. În al doilea rând, socotim că funcția de căpătâi a oricărei întâlniri de genul acesteia nu este aceea de a oferi răspunsuri prefabricate mecanic ori magnific de inutile teorii sforăitoare. Nu, ci, mai degrabă, ea este aceea de a stimula acele izvoare mirabile ce abia așteaptă, în fiecare dintre noi, să fie eliberate din robia prea multor servituți cotidiene. Căci, cine știe?, dacă prin fotografie ne reînvățăm de fapt să privim, poate, prin aceasta, ne cresc șansele de a deveni, da, noi înșine.


Dată, loc, preț, număr de participanți.

   Atelierul de fotografie are loc în perioada 19-21 octombrie 2012, în plin pastel de toamnă pe splendidele coline ale satelor Şirnea-Peștera-Măgura, județul Brașov. Prețul participării, care include cazarea și masa, este de 600 de lei. Numărul maxim de participanți este de 12, iar cel minim de 6.


Contact.

Andrei Baciu (lector):
tel. 0769 64 39 35 email andrei.baciu@grupulfilos.ro
Irinel Cirlanaru (lector):
tel. 0740.20.98.78 email irinel.cirlanaru@grupulfilos.ro
Ionut Trandafirescu (organizator):
tel. 0723.97.28.47 email ionut.trandafirescu@grupulfilos.ro

Simfonia culorii




Arta plastica contemporana romaneasca


Diana Taran


Biblioteca de Arte Tudor Arghezi, Chisinau, 

Republica Moldova


4 octombrie - 3 noiembrie 2012