joi, 8 noiembrie 2012

The Darling of Kandahar



Diaspora romana


Felicia Mihali


In Top 10 Canada Reads


noiembrie 2012





   Romanul scriitoarei Felicia Mihali, The Darling of Kandahar (Linda Leith Publishing, 2012), a fost selecționat în Top 10 al cărților din Quebec pentru faimoasa emisiune Canada Reads de la CBC. Până pe 12 noiembrie, ora 11:59 p.m. publicul poate determina, prin vot online, cartea câștigătoare a fiecărei provincii. Vă încurajăm deci să votați la: http://www.cbc.ca/books/canadareads/canada-reads-top-10-quebec.html

   The Darling of Kandahar reprezintă debutul în limba engleză al Feliciei Mihali. Pentru redactarea acestui roman, ea a beneficiat de o rezidență de creație în orașul Quebec din partea Institutului canadian și P.E.N. Quebec. Sursa sa de inspirație: apariția, în aprilie 2007, pe coperta revistei Maclean’s a unei tinere de origine română, și primirea la redacția aceleiași reviste, o lună mai târziu, a unei scrisori foarte apreciative din partea unui soldat canadian staționat în Afganistan despre "frumoasa tânără de pe copertă”. Romanul unei neobișnuite povești de dragoste la distanță, The Darling of Kandahar abordează tematici diverse, ca viața de imigrant în Quebec, istoria Montrealului sau impactul uman al războiului în Afganistan.

   Jurnalistă, romancieră și profesoară, Felicia Mihali s-a stabilit la Montreal în anul 2000. A absolvit Facultatea de Litere din București, secția Română, Franceză, și apoi Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, secția Olandeză, Chineză. La Université de Montréal s-a specializat în literatură postcolonială, studiind și istoria artei și literatura engleză.
   Înainte de plecarea din România a publicat trei romane, la editura Image: Țara Brânzei (1998), Mica Istorie (1999) și Eu, Luca și chinezul (2000). În Canada și-a continuat activitatea publicistică la reputata Maison d'Edition XYZ, unde au apărut, începând cu 2002, șapte dintre romanele sale, în limba franceză.
  Mai multe detalii în ediția 99 Accent Montreal (jurnalul comunitatii romanesti din Montreal si imprejurimi)  9 noiembrie 2012

La ceas aniversar



Diaspora romana


Grupul vocal Traistuta


Biserica Hartstone, Dublin City Center, Irlanda


24 noiembrie 2012





Bun gasit cu bucurie ! 

   Cu ocazia implinirii unui an de la infiintare, avem placerea sa va invitam ''la un pahar de vorba'' intr-o ambianta traditionala, cu muzica si bucate alese. Intalnirea va avea loc, Sambata 24 noiembrie, in intervalul orelor: 13.00- 16.00, la Biserica din Hartstone, Dublin City Center;( la 5 min. de mers pe jos de pe Parnell Street).

INTRAREA este LIBERA ! 

  Ineditul acestei intalniri, va fi in fapt, o EXPOZITIE DE COSTUME POPULARE, pe care le aducem cu mandrie, in fata dumneavoastra. Invitam totodata, pe toti cei ce detin costume populare sa vina alaturi de noi, sa ne bucuram impreuna de frumusetea lor. Pentru detalii, nu ezitati sa ne contactati (087 69 45 347). 


Grafica romaneasca 2012



Arta plastica contemporana romaneasca


Caminul Artei, Galeria de Arta Simeza, Bucuresti


editia a II-a, 6 noiembrie - 3 decembrie 2012




   Evenimentul, aflat la a II-a ediţie, aduce laolaltă artişti profesionişti din întreaga ţară şi radiografiază, sperăm corect, starea graficii româneşti contemporane, tendinţele, tematica şi tehnicile folosite.


   Deschisă tuturor genurilor, expoziţia valorizează atât creaţiile unicat, cât şi cele multiplicabile, facilitând astfel accesul la creaţia artistică a unui număr mai mare de iubitori de artă.
   Expoziţia reuneşte în sălile: Căminul Artei şi Simeza din Capitală, 59de lucrări de grafică a 89 de artişti din întreaga ţară.





Dupa-amiaza in Piatra Neamt


Prezente romanesti peste hotare


Ion Grigorescu


Galerija Gregor Podnar, Berlin, Germania


27 octombrie 2012 - 12 ianuarie 2013





   După-amiază în Piatra Neamţ este noua expoziţie personală a artistului Ion Grigorescu în străinătate, găzduită de Galerija Gregor Podnar din Berlin, în perioada 27 octombrie 2012 – 12 ianuarie 2013.
   Expoziţia reprezintă o selecţie de fotografii realizate de artist în perioada comunismului (1970-1980), lucrări mai recente, precum şi o serie de fotografii nedevelopate, printate direct de pe negativ. Majoritatea lucrărilor transpun imagistic cotidianul în timpul dictaturii ceauşiste.

   Născut la Bucureşti în 1945, Ion Grigorescu este unul dintre cei mai importanţi experimentalişti români contemporani, cu expoziţii în: Sao Paulo, Glasgow, Amsterdam, Viena, Veneţia, Roma, Ljublijana, Stockholm, Graz, Paris, Milano, Stuttgart, Varşovia, Bratislava, Budapesta, Lisabona, Londra ş.a. În luna septembrie, Ion Grigorescu a fost invitat să participe în cadrul expoziţiei Performing Histories (1), la Museum of Modern Art, New York, expoziţie ce poate fi vizitată până pe  data de 11 martie 2013. (Artmark)

Global Battle of the Bands



Prezențe românesti peste hotare


Alexa Niculae


Londra, Marea Britanie


2012




   Alexa Niculae a fost aleasă, pentru a doua oară, prezentatoarea oficială a concursului internaţional Global Battle of the Bands (GBOB) 2012, de la Londra, unde 18 trupe din întreaga lume se vor lupta pentru marele premiu în valoare de 100.000 de dolari.
   "Alexa a prezentat finala mondială GBOB la Scala din Londra, în 2010, unde a castigat trupa Rustic din China. Este unul dintre cei mai buni prezentatori pe care i-am avut de-a lungul anilor şi ne bucurăm să o avem alături de noi şi anul acesta", a declarat Tore Lande, organizator şi fondator GBOB.
   Alexa Niculae a devenit cunoscută la concursul Megastar iar mai apoi la Vocea României. Nu a renunţat la muzică şi de curând a lansat piesa Movin On
   “M-am bucurat foarte mult când am primit invitaţia organizatorilor GBOB pentru a prezenta din nou. Data trecută a fost foarte frumos şi sunt fericită că le-am făcut o impresie suficient de bună încât să mă cheme la Londra pentru a doua oară", a declarat românca  (ziarul romanesc).

Revista Onyx



Diaspora romana


Centrul Cultural Roman


Dublin, Irlanda



Revista Onyx/ Dublin,info:

Stimaţi colaboratori,

Redacţia revistei Onyx editată de Centrul Cultural din Dublin, Irlanda, pregăteşte noul număr al revistei care va apare în luna decembrie 2012. Ca de obicei revista apare pe suport hârtie şi este distribuită în Irlanda, România şi unde mai sunt cereri. Revista poate fi găsită şi ca fişier pdf pe Internet. Pe cei care doresc să contribuie cu materiale literare la această revistă îi rugăm să trimită materialele ca fişier Word (doc sau docx), cu diacritice (neapărat!) şi corectate. Cei care trimit pentru prima dată, vor trimite un CV şi o poză ca fişier jpg pentru eventuala publicare în revistă. Materialele pot fi trimise până pe data de 20 noiembrie a.c.

Cu deosebită stimă,
Redactor şef al revistei Onyx,

Ioan Mititelu

Concurs de debut literar



Incubatorul de condeie


Energiea Pub, Bucuresti


editia a III-a, 2012




   Ajunse la finiș, marcate de drumul spre Atelierele IDC, gândurile transcrise la ateliere creative de către participanți, pot fi rostite într-o lectură publică. Poetul Răzvan Țupa, coordonatorul Atelierelor IDC de la această ediție a III-a, a Concursului de debut literar Incubatorul de condeie, a decis ca scriitorii să își audă propriile creații într-un mod inedit.
  Al cincilea Atelier de Creative writing, meridianul din această serie, fiind și cel concluziv, se va desfăşura pe 10 noiembrie, în Stabilimentul de Arte Grafice Energiea. Evenimentul începe la ora 15:00 și durează aprox. două ore. Pentru locuri "mai în față și central” puteți veni mai devreme.
  Accesul la atelier este liber si nu implică participarea la Concurs sau la Atelierele IDC precedente. Pentru curioși vom face un scurt istoric al Atelierelor IDC. Pentru doritori, promitem că vom organiza din 2013 Ateliere de Creative writing, axate pe poezie și pe proză.

  Acest atelier face parte dintr-o serie de evenimente similare dedicate scrierii creative care sunt organizate de AdLittera Project împreună cu poetic.ro, doar în perioada desfășurării Concursului IDC 2012. Prin Atelierele IDC se dorește ca publicul să poată învăța noțiuni elementare despre poezie. La sfârșitul atelierelor, publicul poate scrie și lectura critic, pentru o mai bună înțelegere de cum se poate cultiva poezia.

Adresa: Pub Energiea, str. Brezoianu, nr. 4

Vă reamintim că vă puteți înscrie în Concurs IDC până pe 11 Nov. 2012, ora 23:59.

Dacă nu ați avut curaj să vă înscrieți în concursul IDC, nu e prea târziu. Totuși, citiți Regulamentul: http://idc.adlittera.com/regulament/


Concerte de colinde în marile orașe



Corul Madrigal


decembrie 2012





   Declaratia organizatorilor: "Reacţia publicului la anunţarea concertului de Crăciun de la Bucureşti, a fost copleşitoare. Am primit o dovadă că acesta este adevăratul eveniment de Crăciun al românilor, că setea de cultură este nestinsă şi apetitul pentru evenimente de calitate este nealterat. Totodată, am fost asaltaţi cu solicitări din alte oraşe, în care un concert al Corului Naţional de Cameră MADRIGAL este aşteptat cu emoţie şi am decis să oferim şi spectatorilor din afara Bucureştiului şansa de a lua parte la un spectacol extraordinar, în pragul sărbătorilor”

Corul Naţional de Cameră MADRIGAL va concerta în următoarele oraşe:

9 Decembrie – Bucureşti – Ateneul Român
11 Decembrie - Braşov - Sala Reduta
12 Decembrie - Ploieşti - Casa de cultură a Sindicatelor
13 Decembrie - Constanţa - Casa de Cultură a Sindicatelor
17 Decembrie - Timişoara - Opera Română
18 Decembrie - Cluj Napoca - Opera Română
21 Decembrie - Piteşti - Casa de cultură a sindicatelor
22 Decembrie - Galaţi - Casa de cultură a sindicatelor
23 Decembrie - Iaşi - Opera Română

  Spectacolul de Crăciun este inedit prin prezentarea colindelor româneşti, în succesiunea originală in care au fost înregistrate pentru prima oară pe disc de vinyl, în urmă cu 45 de ani. Acestea vor fi interpretate de prestigiosul cor sub bagheta dirijorilor Voicu Popescu sau Anna Ungureanu.
   Corul Naţional de Cameră MADRIGAL a luat fiinţă în 1963, iar preţ de peste patru decenii activitatea sa a fost sinonimă cu numele dirijorului Marin Constantin, fondatorul corului. În decursul a 47 de ani cu 4100 de concerte susţinute pe cele mai mari scene din țară şi străinătate, MADRIGALUL a adus aproape de sufletul publicului capodopere aparţinând şcolilor Renaşterii Europene, interpretate în limbile originale, mari comori ale muzicii bizantine şi vechi româneşti, colinde şi lucrări de inspiraţie folclorică, elemente din patrimoniului clasic autohton şi creaţii româneşti contemporane.

Biletele pentru concertele din ţară se găsesc la casele de bilete ale sălilor de 
spectacol din fiecare oraş.

Biletele pentru concertul extraordinar găzduit de Ateneul Român sunt disponibile în toată reţeaua BILETOO. Punctele de vânzare se găsesc la Unirea Shopping Center (parter, intrarea de lângă McDonald’s), Librăriile Adevărul şi Eminescu, magazinele Flanco, Victoria, Muzica, Sala Palatului, Palatul Naţional al Copiilor. Cei ce doresc să comande online, o pot face de pe www.Biletoo.ro. www.blt.ro, www.bilet.ro, www.bilete.ro, www.myticket.ro

Targ de Sfintii Mihail si Gavriil



Parcul National, Bucuresti


8 - 11 noiembrie 2012




   Primăria Sectorului 2 găzduieşte în Parcul Naţional, în perioada 8-11 noiembrie 2012, între orele 10.00 şi 19.00, Târgul de Sfinţii Mihail şi Gavriil, un eveniment de promovare a tradiţiilor populare româneşti, un preambul la perioada sărbătorilor de iarnă, deschise în fiecare an de cei doi sfinţi al căror nume este purtat de mii de bărbaţi şi femei.
   Pe durata celor patru zile ale evenimentului, în perimetrul parcului vor fi amplasate circa 80 de standuri aranjate fiecare ca o mică gospodărie tradiţională românească. Din fiecare casă de gospodar va ieşi la lumină, pentru oaspeţii prezenţi, o parte a rodului toamnei produs de fiecare: carne, brânzeturi, plăcinte, cozonaci, turtă dulce, miere, magiun, bulz, legume şi fructe proaspete, must, vin, dar şi produse de artizanat, unelte de gospodărie, vase şi oale din ceramică sau podoabe. Din micul sat nu putea lipsi nici cârciuma, unde fiecare trecător poate poposi şi gusta din friptura la proţap şi poate bea o cană de must sau de vin fiert, şi nici soliştii de muzică populară, care vor întregi atmosfera de sărbătoare aducând bună-dipoziţia invitaţilor.

Muzee, Case Memoriale, alte puncte de interes turistic


Judetul Buzau



 1. Colectia de Etnografie si Arta Populara Casa Vergu - Manaila
         Buzau, str. Razboieni, nr. 8
         Informatii: telefon 0238 435 604
         Program: inchisa, pentru 2 ani, incepand cu data de 7 iulie 2011


 2. Colectia Muzeala a Episcopiei Ortodoxe Buzau
         Buzau, Aleea Episcopiei, nr. 3
         Program: 10:00-18:00; luni: inchis


  3. Muzeul Judetean Buzau
          Buzau, Bdul N. Balcescu, nr. 50
          Informatii: telefon 0238 710 561
          Program: inchis pentru renovare, pentru 3 ani, incepand cu data de 3 mai 2010


 4. Muzeul Municipal
          Ramnicu Sarat, str. Primaverii, nr. 4
          Informatii: telefon 0238 567 045
          Program: marti-vineri 9:00-16:00; sambata-duminica: 9:00-13:00; luni: inchis



 5. Colectia Muzeala - Muzeul Chihlimbarului
          Colti
          Informatii: telefon 0238 522 770
          Program: miercuri-duminca 10:00-18:00 (1 mai-30 septembrie); 
                                                    9:00-17:00 (1 octombrie -30 aprilie)
                           luni, marti: inchis


 6. Colectia Muzeala
           Cotorca, comuna Glodeanu Silistea, 
           Program: 9:00-17:00


Scoala din sat

 7. Casa Memoriala Vasile Voiculescu
           Parscov
           Informatii: telefon 0238 527 452
           Program: marti, joi,vineri-duminca 10:00-18:00 (1 mai-30 septembrie); 
                                                                 9:00-17:00 (1 octombrie -30 aprilie)
                           luni, miercuri: inchis


 8. Colectia Muzeala
            Smeeni, Caminul Cultural, primul etaj
            Inchisa pentru reorganizare

Comuna  Smeeni
     
 9. Colectia Muzeala Manastirea Ratesti
            Ratesti, comuna Berca
            Informatii: telefon 0238 546 032; 0238 427 921
            Program: la cerere


10.  Colectia Muzeala Manastirea Ciolanu
            Tisau
            Informatii: telefon 0238 544 238
            Program: 9:00-17:00


11. Rezervatia naturala Vulcanii Noroiosi
            Paclele Mari si Paclele Mici


12. Tabara de sculptura in aer liber 
            Magura



Alte puncte de interes turistic:

   Statiunea Sarata Monteoru, Focul Viu (Lopatari), Campul Roman (satul Pietroasele), Palatul Comunal (Primaria), Tribunalul, Cimitirul Dumbrava - bustul lui Petre Stanescu de Brancusi  (Buzau), Dealul cu Lilieci (Cernatesti), Blocurile de calcar de la Badila (Viperesti), Lacurile Amara, Balta Alba, Catedrala Ortodoxa Sf. Gheorghe (Nehoiu), Casa Municipala de Cultura Monica Cristoforeanu, Palatul Administrativ (Primaria), Palatul Lupescu (Ramnicu Sarat), Fantana lui Mihai Viteazul (Ciutas)

***Orice completare, modificare su corectura este nu numai utila dar si necesar
Este bine ca in prealabil sa verificati datele de contact (telefon, program)