miercuri, 27 martie 2013

Pe simezele iesene
Arta plastica contemporana romaneasca


Alina Avram


Galeria de Arta Grand Hotel Traian, Iasi


1 - 30 aprilie 2013
   Aflata la a 6-a expozitie personala, Alina Avram a absolvit Universitatea de Arte Plastice Decorative si Design- Iasi,promotia 200 si este din 2003 membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania.

   Portofoliul personal al artistei include numeroase lucrari realizate in spatii publice din Iasi: Palatul Copiilor, Hotel Concordia, Restaurant Recital, Farmacia Semis,Teatrul National, Restaurant Expo, Studio Bobo, Salon Cristina Mistreanu, Clinica de chirurgie plastica Prof. dr.Theodor Stamate, Cabinet dr. oftalmolog Narcisa Ianopol.
  Expozitia actuala reuneste lucrari mai vechi si mai noi ale artistei, realizate in perioada 2008-2013 si se concentreaza pe tehnicile clasicizante ale picturii de factura informala cu o surprinzatoare alternanta de rafinamente cromatice, colaj si campuri relativ ample de culoare.

Rapsodia florilorArta plastica contemporana romaneasca


Elena Constantinescu


Biblioteca Ion Creanga, Bucuresti


1 - 30 aprilie 2013
eveniment-1364539773-1280-0.jpg

   O pleiadă de culori calde care vibrează într-o rapsodie florala, unica prin stilul si tehnica inconfundabila folosita in pictura ei de Elena Constantinescu.

   Aşa se înfăţişează expozitia artistei la Biblioteca Ion Creanga din Bucuresti, unde sunteti invitati la o "portie de energie pozitiva” emanata cu generozitate de lucrarile ei.


Intrare libera
Program de vizitare: luni-vineri: 9:00-17:00
Adresa: Str. Christian Tell nr 10, sector 1 (langa Ambasada Frantei)

Arta plastica contemporana romaneasca


Spring Art Salon


Bucuresti


29 - 31 martie 2013   Spring Art Salon este o expoziţie de artă care va dura 3 zile, între 29 şi 31 martie, unde se pot admira în jur de 30 de artişti ai comunităţii de artă, în diferite locaţii din zona centrală a Bucureştiului. 
   Printre spatiile de expunere se numără: Van Gogh Grand Cafe, Hotel Tempo, Hotel Trianon, BRUNO - wine bar, Galeria Horaţiu Mălăele.
   Spring Salon se adresează atât artiştilor care vor avea posibilitatea să interacţioneze cu un public diferit de cel al galeriilor de artă, cât şi publicului, care va întâlni arta în locuri comune acestuia.
   Pe parcursul celor 3 zile, va fi expus un număr mare de lucrări, diferite ca tehnici şi stiluri artistice. Diversitatea lucrărilor alese în cadrul expoziţiilor va contribui astfel la revoluţionarea spaţiilor convenţionale din Bucureşti şi transformarea lor în spaţii - gazdă de întâmpinare a spectacolului artistic.

Lista artiştilor care vor fi expuşi conţine nume precum:

Van Gogh Grand Cafe: Celine Ali, Maria Dermengiu, Ana Maria Gheorghe, 
        Ioana Mandru

Hotel Trianon: Bissinger Elena, Lily Popa, Andrei Vasilescu

Hotel Tempo: Adina Moldova Titrea, Elena Buftea, Daniel Munteanu

Bruno: Bogdan Calciu

Galeria Horaţiu Mălăele: Evelin Corocea

Organizator: comunitateadearta.com

Arta plastica contemporana romaneasca


Expozitia: Multiply


ArtXpert Fine Art Concept Store, Bucuresti


4 aprilie 2013   Multiply dezvaluie publicului bucurestean o colectie vasta de litografii, gravuri, linogravuri din perioada 1945-1989. Artisti romani au folosit diverse forme de multiplicare manuala a imaginilor pentru a-si putea raspandi creatiile intr-un mod eficient si ieftin.
   In multe cazuri, masina de propaganda comunicta a intervenit si a comisionat imagini sau lucrari pentru a fi multiplicate manual si raspandite maselor.
   Colectia pe care o prezentam reuneste litografii originale, gravuri si monotipii ale artistilor romani care au gasit in aceasta forma artistica un mediu propice de a-si dezvolta creativitatea.
   Sunt prezente lucrari de: 
Alma Redlinger, Jules Perahim, Vasile Grigore, Marcel Chirnoaga, Geta Bratescu,Simion Iuca,Traian Alexandru Filip, Vasile Dobrian.

Vernisaj: 4 aprilie 2013, ora: 19:00.
Adresa: str. Putul lui Zamfir, nr. 45.


Alma Redlinger: Cazangiu, xilogravura, 1961.


Vasile Grigore, litografie, 1982.


Arta plastica contemporana romaneasca


Asociatia Artistilor Plastici Alma Mater Castrum Sex Sighisoara


Expozitia: 6 paradigme ale vizualului


Galeria de Arta, Mures Mall, 


1 - 14 aprilie 2013

Galeria de pe Chei


Expozitia: Ora Povestilor - Intamplari de Primavara


Home Cafe, Bucuresti


28, 30 martie 2013

Photo: VA ASTEPTAM LA EXPOZITIA - ORA POVESTILOR INTAMPLARI  DE  PRIMAVARA - gazduita de HOME CAFE,  la intalnirile cu micii artisti si invitatii lor JOI, 28 MARTIE 2013, ORA 18:30 si SAMBATA 30 MARTIE 2013, ORA 17:00.
Expozitia se poate vizita zilnic intre orele 10-23!

   Va asteptam la expozitia: Ora Povestilor -  Intamplari de Primavara, gazduita de Home Cafe, la intalnirile cu micii artisti si invitatii lor joi, 28 martie 2013, ora 18:30 si sambata 30 martie 2013, ora 17:00.
Expozitia se poate vizita zilnic intre orele 10:00-23:00 !

Cum stăm cu feminismul/studiile de genCafeneaua  critică


Club A, București


ediția a 93-a, 28 martie 2013

Noutăţi în materie:
● secţiunea despre Feminism din volumul Ideologii politice actuale. Semnificaţii, evoluţii şi impact, coordonat de Mihaela Miroiu (Editura Polirom, 2012);
Evoluţii politice ale maternităţii: perspective feministe de Ramona Păunescu și Gen şi cetăţenie în România de Diana Elena Neaga, apărute în Colecţia Studii de gen (la aceeaşi editură, 2012, 2013, după patru ani în care colecția n-a mai fost alimentată);
● finalizarea proiectului Femeile spun nu publicităţii ofensatoare !, derulat de Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen FILIA, concretizat în volumele Catalogul reclamelor ofensatoare şi Femeile spun nu publicităţii ofensatoare, semnat de Oana Baluţă, Alice Iancu, Andreea Molocea (2013);
Momentum, expoziţie de artă feministă, cu participarea artistelor/artiştilor Carmen Acsinte, Matei Bejenaru, Simona Dobrescu, Mario Ionescu, Dan Pierşinaru, Renee Renard, Marilena Preda Sânc, Valeriu Şchiau, Patricia Teodorescu (Galeria Aiurart, 14-30 martie 2013; curatoare: Olivia Niţiş; coordonatoare Oana Băluţă şi Olivia Niţiş).

Invitate/invitaţi: toate cele şi toţi cei numiţi mai sus !
Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Calpe Gallery


Seara cu prieteni


Muzica si poezie armeana


Timisoara


28 martie 2013

Agentia de Stiri Bune


Parteneriat 

Asociatia Ivan Patzaichin - Mila 23 si Apele Romane


26 martie 2013


   Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 şi Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) au semnat, marţi 26 martie, un parteneriat strategic de promovare în comun a patrimoniului hidrografic al României, cu scopul de a creşte interesul pentru ecoturism şi petrecerea timpului liber în natură.
   Primele două activităţi vor fi o serie de mini-festivaluri în mari oraşe din ţară, sub titulatura Descoperă ROWmania - concurs de vâslit cu canotca de 10+1, şi înfiinţarea la Bucureşti, pe Dâmboviţa, a unui centru de informare pentru destinaţii de ecoturism, care va oferi inclusiv tururi de agrement cu barca pe râu.
  Concursurile Descoperă ROWmania vor începe pe 11 mai şi vor culmina cu cea de a treia ediţie a RowmaniaFest, Festivalul Internaţional al Bărcilor cu Vâsle de la Tulcea, care se va desfăşura în perioada 30 august - 1 septembrie.
   Celelalte evenimente vor fi organizate în perioada mai - august în câteva dintre oraşele străbătute de râuri sau cu deschidere la lacuri: Bucureşti, Oradea, Timişoara, Cluj-Napoca, Tîrgu-Mureş, Râmnicu Vâlcea, Piteşti, Buzău, Bacău, Iaşi, Constanţa, Brăila, Galaţi, Alba-Iulia, Arad, Călăraşi, Giurgiu, Miercurea Ciuc şi Sfântu Gheorghe. Vedetele acestor mini-festivaluri pe apă vor fi cele trei canotci de 10+1 care poartă numele celor trei braţe ale Dunării - Sulina, Sfântu Gheorghe şi Chilia, participanţii urmând să se întreacă într-o competiţie de vâslit-viteză.
   Competiţiile vor urmări descoperirea României naturale din barcă, prin promovarea mişcării în aer liber. Câştigătorii din fiecare localitate vor intra în finala Descoperă Rowmania, care se va desfăşura la Tulcea, în cadrul Festivalului Internaţional al Bărcilor cu Vâsle.
   Centrul pentru ecoturism va funcţiona toată vara şi până în octombrie, la sediul Bibliotecii Naţionale a României, pentru a promova turismul responsabil şi ecologic, precum şi destinaţiile de ecoturism din România, prin intervenţii artistice, care vor transforma spaţiul într-un loc de agrement unic în Bucureşti.
   Totodată, în apropierea bibliotecii, pe Dâmboviţa, publicul va putea descoperi zone naturale româneşti, vâslind în canotcă printre mici insuliţe plutitoare reprezentând Delta Dunării şi parcurile naţionale unde există luciu de apă, locuri cu trasee ecvestre sau pentru ciclism.   
   Organizatorii propun astfel transformarea unei părţi din Dâmboviţa în zonă navigabilă, cu ajutorul unei echipe de artişti, designeri şi arhitecţi din tânăra generaţie. În acest sens, un concurs de proiecte de design urmează să fie lansat pentru amenajarea ochiului de apă de lângă Biblioteca Naţională.
  În octombrie anul trecut, Ivan Patzaichin şi alţi membri ai asociaţiei sale au venit cu două din celebrele canotci de invenţie proprie, Sulina şi Sf. Gheorghe, să plimbe bucureştenii pe Dâmboviţa, într-o sâmbătă, făcând din "râul uitat" al oraşului un punct de interes pentru zeci de persoane şi anunţând totodată planuri mari de a schimba faţa acestei părţi din centrul Capitalei.
   "Omul se va opri la o insulă şi va descoperi Delta, Maramureşul, Cazanele de la Dunăre, Cheile Bicazului şi altele. Lumea va putea veni şi să citească o carte, să stea pe o bancă deasupra apei. Să vedem cum văd şi artiştii...", spunea atunci Ivan Patzaichin, exprimându-şi speranaţa ca zona să capete o nouă faţă de la 1 mai 2013.
   În urmă cu doi ani, Ivan Patzaichin lansa mişcarea Rowmania, prima mişcare de descoperire şi promovare a traseelor pe apele din România, un proiect de antreprenoriat social şi un brand dedicat, sub care se realizează proiecte pentru încurajarea turismului ecologic şi a agrementului cu ambarcaţiuni cu vâsle.
***monitorulsv.roNokteArta plastica contemporana romaneasca


Costin Patru


Muzeul National al Taranului Roman, Bucuresti


21 martie - 16 aprilie 2013

   Nokte provine de la cuvântul grecesc Nyx (în latină Nox), însemnând noapte. Nokte este zeiţa nopţii, fiică a Haosului, mamă a lui Thanatos şi a lui Charon, a fost prezentă la facerea lumii.    
   Nefiind venerată în mod făţiş, din cauza obscurităţii ei, nu are un rol bine reliefat în mitologie, dar apare în cosmologie. Deşi, din timpuri imemoriale, noaptea a fost considerată o perioadă periculoasă, plină de tenebre, mulţi artişti şi artizani din toate domeniile au profitat de ea, pentru a-şi definitiva operele. De aceea, expoziţia prezentă o are ca patroană pe această zeitate primordială şi evitată.
   Expoziţia investighează subconştientul, rezultatul final fiind un experiment cu tentă suprarealistă. În pofida zicalei "Somnul naţiunii naşte monştri” în acest caz "Somnul raţiunii naşte idei”.

Oameni, locuri, frontiereMuzeul Bucovinei


Basarabia 1812 - 1947


Suceava


27 martie - 14 aprilie 2013
   Muzeul Naţional de Istorie a României în parteneriat cu Muzeul Bucovinei, Suceava, au vernisat astăzi, 27 martie 2013, ora 13.00, cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), expoziţia temporară itinerantă Basarabia 1812 – 1947. Oameni, locuri, frontiere.
    Expoziţia, care s-a bucurat de succes în rândul publicului şi în mass media, după inaugurarea la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, a fost itinerată în mai multe oraşe din Republica Moldova – Chişinău, Cimişlia, Căuşeni şi Cahul şi, începând de astăzi, 27 martie până pe data de 14 aprilie a.c. va fi deschisă la Muzeul Bucovinei, Suceava.
   Expoziţia comemorează două sute de ani de la încheierea Tratatului de la Bucureşti, care a consfinţit anexarea părţii de răsărit a Principatului Moldovei.
   Pe 16/28 mai 1812 s-a semnat la Bucureşti, la Hanul lui Manuc, tratatul care încheia războiul ruso-turc din anii 1806-1812, prin care Basarabia a fost anexată de Imperiul Ţarist. La 200 de ani de la acel moment, expoziţia aduce în prim plan, prin intermediul hărţilor, documentelor, imaginilor, publicaţiilor şi obiectelor, principalele trasee diplomatice, evoluţia frontierelor şi societăţii acestei provincii. 
   Principalele subiecte abordate sunt: cartografia istorică a Basarabiei înainte şi după 1812; anexarea Basarabiei prin Tratatul de la Bucureşti din 1812, realipirea sudului Basarabiei în urma Războiului Crimeei prin Congresul de la Paris (1856); pierderea sudului Basarabiei prin deciziile Congresului de la Berlin (1878), ce a urmat războiului ruso-româno-turc; unirea Basarabiei cu România (1918), tratatul de recunoaştere de către principalele Puteri Aliate a unirii Basarabiei cu Regatul României (1920), Basarabia în perioada interbelică; ocupaţia sovietică din 1940, în urma Pactului Molotov - Ribbentrop şi campania de eliberare a Basarabiei (1940-1941); Conferinţa de pace de la Paris 1946-1947 şi Tratatul de pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate.
   La realizarea acestei expoziţii au colaborat: Ministerul Afacerilor Externe, Arhivele Naţionale ale României, Biblioteca Naţională a României precum şi colecţionarii particulari Valentin Mandache, Mădălin Ghigeanu, Diana Mandache, Lucreţiu Tudoroiu, Cristian Scăiceanu.
   Toate sursele istorice folosite în realizarea expoziţiei Basarabia 1812-1947. Oameni, locuri, frontiere au avut ca scop readucerea în contemporaneitate, cât mai viu şi veridic cu putinţă, a portretului românului din Basarabia, a universului său cotidian, de-a lungul ultimelor două secole.    
   Cunoaşterea vieţii românilor basarabeni, precum şi a peisajului natural şi uman al ţinutului estic al Moldovei sunt azi mai necesare decât oricând, deoarece una dintre consecinţele cele mai dramatice ale stăpânirii străine, impuse prin tratatul din 1812, a fost aceea a unui început de înstrăinare artificială a acelora care trăiesc pe cele două maluri ale Prutului, de ignorare a rădăcinilor comune de limbă, civilizaţie şi destin.
   Unirea Basarabiei cu România avea loc la 27 martie 1918. După o lungă perioadă de ocupație țaristă (1812-1918), venea rândul Basarabiei de a se uni cu România. Această unire va căpăta un cadru legal la data de 27 martie 1918, când în ședința Sfatului Țării de la Chișinău se proclama unirea Republicii Democratice Moldoveneşti cu România.
_____________________________________________________________

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să contactaţi:
MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI Secţia Relaţii Publice, Marketing Cultural, Educaţie Muzeală şi Organizare Expoziţii Tel./fax. 021 – 311.33.56; Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1008, 1015; E-mail: pr.mnir@gmail.com http://www.mnir.ro, http://www.facebook.com/pages/MNIR, http://twitter.com/MNIR_
Pe simezele CapitaleiArta plastică contemporană românească


Constantin Daradici, Iulia Candea Daradici


Galeria de Artă Elite Prof Art, București


1 - 15 aprilie 2013Odinioară pe Calea FeratăColecții și Colecționari


Adrian Berinde, Cristian Daniel Bojor


Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale, Alba Iulia


1 aprilie 2013
   Serviciul Judetean al Arhivelor Nationale Alba, cu sprijinul Consiliului Judetean Alba, va invita sa participati la venisajul expozitiei Odinioara pe Calea Ferata.
   Evenimentul va avea loc in Municipiul Alba Iulia, luni 1 aprilie, ora 10:00, la sediul Serviciului Judetean Alba al Arhivelor Nationale.
   In cadrul expozitiei vor fi prezentate piese dintr-o inedita colectie de machete feroviare, puse la dispozitie de Dl. Cristian Daniel Bojor si o bogata selectie de reproduceri dupa carti postale ce infatiseaza gari din anii inceputului secolului XX si din perioada interbelica, imagini ce fac parte din fondul documentar al Serviciului Judetean Alba al Arhivelor Nationale si din colectia personala a D-lui. Andrei Berinde.
                                                                    ***
   Dupa cum lesne se observa din acest comunicat apare o discrepanta la prenumele dlui Berinde. La inceput e Adrian ca la sfarsit sa devina Andrei. Nu e un capat de tara...

Anul cultural Octavian GogaLansare de carte


Dan Brudascu


Casa de Cultura, Cluj-Napoca


28 martie 2013

Expoziția: Paști la Cluj: Occident - OrientCenaclul de Arte Plastice Atelierul 11


Forumul Democrat al Germanilor din România, Cluj-Napoca


26 martie - 12 mai 2013

Bucurestiul meu frumos


Strada Sborului (un pic)


martie 2013