marți, 3 noiembrie 2015

125 de ani de existenta




Biblioteca Judetean V. A. Urechia


Galati


9 - 15 noiembrie 2015





    În perioada 9 - 15 noiembrie 2015, va avea loc un program cu manifestări, reunite sub genericul Zilele Bibliotecii Județene V. A. Urechia, cu prilejul împlinirii a 125 ani de la inaugurarea prestigioasei instituții de cultură (11 noiembrie 1889), fondată prin donația generosului om de cultură, politician, profesor universitar, istoric și bibliofil – academicianul Vasile Alexandrescu Urechia. 
    Prezentări și lansări de carte, dar și întâlniri profesionale se vor derula în Galați pe parcursul acestor zile, atât la sediul central al Bibliotecii cât și la filiale. 
    Parteneri culturali sunt: Centrul Cultural Dunărea de Jos Galați, Inspectoratul Şcolar Judeţean Galați, Muzeul de Artă Vizuală Galați, Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galați, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine la Dunărea de Jos Galaţi, Teatrul Muzical Nae Leonard Galaţi. 
NOTĂ: În ziua de 11 noiembrie 2015 programul cu publicul va fi 9:00 – 17:00.

Patrimoniul Cultural Național. De la depozit la Biblioteca Digitală Europeană: Europeana.eu




Muzeul Civilizatiei Gumelnita


Primaria Oltenita


9 noiembrie 2015





   Muzeul Civilizației Gumelnița în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului vă invită la conferința Patrimoniul Cultural Național. De la depozit la Biblioteca Digitală Europeană: Europeana.eu organizată sub egida proiectului cultural Perspective 3D asupra preistoriei. Patrimoniul Muzeului Civilizației Gumelnița în lumina noilor tehnologii ale informației, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Vorbitori:

Theodor Zavalaș (manager Muzeul Civilizației Gumelnița) - Cuvânt de deschidere
prof. Constantin Hociotă - Patrimoniul cultural intre responsabilitate și nepăsare
Dan Matei (Institutul Național al Patrimoniului) - Europeana: 
Punctul de plecare al unei noi generații de bibliotecile digitale
Bogdan Șandric (Institutul Național al Patrimoniului)
 – Proiectul Perspective 3D asupra preistoriei. 
Patrimoniul Muzeului Civilizației Gumelnița în lumina noilor tehnologii ale informației
Andrei VASILE, Oana BORLEAN, Adriana VÎLCU – Lansarea site-ului web www.muzeulgumelnita.ro

   Evenimentul se va desfășura în data de 9 noiembrie 2015, începând cu ora 11:00,
 în Sala Mare din incinta Primăriei Oltenița.

Zilele Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminescu




Iași


8 - 1- noiembrie 2015





    Începând din ziua de 8 noiembrie, Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu din Iaşi organizează în fiecare an o serie de manifestări aniversare menite să omagieze excelenţa profesională şi continuitatea academică. Colecţiile instituţiei cuprind fonduri provenind din cele mai prestigioase biblioteci care au activat în mediul academic ieşean, cum sunt cele aparţinând Colegiului Vasilian, Academiilor Domneşti, Academiei Mihăilene, Universităţii din Iaşi şi Fundaţiunii Regele Ferdinand I, însumând peste 2.500.000 unităţi bibliografice.
    Zilele Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminescu (8-10 noiembrie 2015) sunt deopotrivă un moment festiv, dar şi un prilej de evaluare şi analiză a misiunii pe care o au astăzi bibliotecile în contextul provocărilor pe care le ridică noile tehnologii ale comunicării şi exigenţele societăţii cunoaşterii.
     Manifestările de anul acesta, înscrise sub genericul Biblioteca şi noile paradigme ale cunoaşterii, debutează cu Ziua Porţilor Deschise (8 noiembrie, orele 10.00-16.00) şi continuă cu două zile consacrate unor manifestări ştiinţifice şi culturale. În ziua de 9 noiembrie va avea loc conferinţa inaugurală Conservarea digitală a patrimoniului umanităţii şi rolul cărţii online, susţinută de prof. univ. dr. m.c. Acad. Dan Cristea, după care urmează sesiunea de comunicări ştiinţifice. În ziua de 10 noiembrie este programată masa rotundă Biblioteca şi cartea online, prin care dorim să suscităm o dezbatere privitoare la problemele cu care se confruntă bibliotecile în era digitală.



Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane


Deva


4 noiembrie 2015






COMUNICAT

    Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Institutul de Arheologie Vasile Pârvan al Academiei Române din București, organizează miercuri, 4 noiembrie 2015, vernisajul expoziției intitulată Drumuri și cioburi… povestea arheologică a unui tronson hunedorean de autostradă. Evenimentul va avea loc începând cu ora 13:00 în Palatul Magna Curia.
   Organizatorii expoziției doresc ca prin acest demers să pună în valoare o parte dintre descoperirile făcute în timpul campaniei de cercetare arheologică de salvare, din anul 2014, desfășurată cu ocazia lucrărilor pe autostrada A1, tronsonul Lugoj – Deva, lotul 3. Vor fi astfel expuse peste 50 de piese de lut, dar și obiecte de piatră sau de metal, printre care se numără și un mic depozit compus din 13 brăţări din bronz, descoperit la Abucea. La acestea se adaugă panouri cu fotografii realizate în timpul cercetării de teren, planșe și reconstituiri, precum și o suită de texte explicative, care vin să ofere o imagine cât mai completă a muncii unei întregi echipe pe un șantier arheologic de salvare.
Biroul de Relaţii cu Publicul

Ce mai faci scriitorule?




Libraria Carturesti Verona, Bucuresti


Radu Vancu


5 noiembrie 2015




    Joi, de la ora 19:00, începem în Café Verona al treilea sezon din "Ce mai faci, scriitorule?", avându-l ca invitat pe poetul Radu Vancu. Mulțumim Nadine Vlădescu pentru multe seri foarte frumoase, ștafeta de moderator o vor prelua de acum încolo prietenii de la A.R.C.E.N.

Tabara de pictura Bata




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria de Arta DANA, Iasi


6 noiembrie - 4 decembrie 2015






Lucreţiu Pătrăşcanu. Destinul unui intelectual comunist




Lansare de carte


Dan Botez


Muzeul Judetean Teleorman, Alexandria


5 noiembrie 2015



    Muzeul Judeţean Teleorman organizează, în colaborare cu Scrisul Românesc – Fundaţia - Editura, lansarea volumului Lucreţiu Pătrăşcanu. Destinul unui intelectual comunist, autor Dan Botez.
    Evenimentul se va desfăşura joi, 5 noiembrie 2015, ora 11:00, în sala Auditorium a Muzeului Judeţean Teleorman.
    La manifestare vor lua parte personalităţi din domeniul cercetării istorice şi al vieţii publice româneşti: prof. univ. dr. Florea Firan – director Scrisul Românesc – Fundaţia - Editura, prof. univ. dr. Gheorghe Sbârnă – Universitatea Valahia Târgovişte, prof. univ. dr. Corneliu Mihail Lungu– Universitatea din Craiova şi prof. univ. dr. Ion Calafeteanu – Universitatea Valahia Târgovişte.
    Volumul Lucreţiu Pătrăşcanu. Destinul unui intelectual comunist este cea de-a patra lucrare a autorului Dan Botez.



Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie


Constanta


1 - 30 noiembrie 2015





   Exponatul lunii noiembrie la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este reprezentat de un vas de cult (crater) de epocă romană (sec. III p. Chr.).
   Vasul a fost descoperit la începutul anului 1990 în sectorul de nord al orașului antic Tomis, într-un strat de depuneri arheologice peste care a fost ridicată una din bazilicile din epoca romano-bizantină (sec. V-VI p. Chr).

Salonul Literar Axis Libri




Lansare de carte


Biblioteca Judeteana V. A. Urechia, Galati


5 noiembrie 2015





    Biblioteca Județeană V. A. Urechia Galați vă invită joi, 5 noiembrie 2015, ora 17:00, la Salonul Literar Axis Libri, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură Mihai Eminescu, la sediul central. În cadrul evenimentului se vor lansa următoarele volume: Monumente de for public din Municipiul Galați, autor Corneliu Stoica; SUM poeme, autor Săndel Stamate și Ereziile mirării, autor Ioan Toderiță. 
Moderatori: Theodor Parapiru și Zanfir Ilie.