duminică, 23 martie 2014

Târg de carte




Parcul Nichita Stănescu, Ploiești


ediția a IV-a, 28 - 31 martie 2014




***Dascalache Nitica Mariana

Shen Yun




Jurnal american (15)


Golden State - Orasul Ingerilor


Nokia Theatre L. A. Live


22 martie 2014




Compania Shen Yun, cu sediul la New York, a fost infiintata in 2006 
si reuneste artisti chinezi din intreaga lume.
Am vazut spectacolul prezentat si in turneul din 2007. 
La Kodak Theatre, acolo unde se decerneaza Premiile Oscar.


Pe timpuri, China era cunoscuta ca fiind Pamantul Divin (Divine Land) 
iar cultura sa minunata se spunea ca a fost adusa din Ceruri.
Misiunea, declarata, a acestei intreprinderi este tocmai reinvierea 
culturii autentice chinezesti.


Dintre cele 14 spectacole programate in turneul californian, eu am ajuns 
la cel de-al zecelea. 
Si pot sa spun ca interesul spectatorilor a ramas la cote ridicate. 
Si ca dovada, dintre cele 7100 de locuri cat are capacitatea 
Nokia Theatre aproape 90 % au fost ocupate.


Intrarea s-a facut in "mod controlat" in sensul ca ne-am simtit aproape ca la aeroport. 
Peste tot erau afisate regulile pe care trebuia sa le respectam pe timpul spectacolului. La loc de cinste: interzicerea cu desavarsire a filmatului sau fotografiatului sub orice forma.  Si drept marturie ca oamenii (de ordine) nu glumesc: in pauza spectacolului s-a anuntat ca mai multe persoane au fost conduse in afara incintei pentru ca n-au respectat aceasta regula. 


Asa ca, pentru exemplificare, am ales calea reproducerii unor imagini din materialul publicitar pus la dispozitie, in parte gratuit (restul: 2 dolari).


Spectacolul in sine a fost o adevarata feerie: matasuri, culori, muzica incantatoare. 
Decoruri, in cea mai mare parte interactive, afisate pe fundalul scenei.


Despre calitatea performantei artistice a dansatorilor nu va pot spune decat ca a fost fara egal. De fapt, nici nu am putut separa prea bine dansatorii prim-solisti de ceilalti, "comuni" sa le spun. 


Carcotas din fire, chiar am urmarit sa vad daca nu apare vreo greseala, omeneasca in fond, vreo desincronizare, ceva. Ei bine, nici pomeneala. Aproape de perfectiune chiar as putea spune. 
Cate ore de antrenament si de cate sacrificii au fost necesare din partea artistilor implicati nu vom sti niciodata.


Intreaga evolutie a dansatorilor a fost acompaniata de catre o orchestra amplasata in fata scenei.  Formata din instrumente traditionale chinezesti dar si dintre cele clasice. Calitatea interpretarii ca si a acusticii salii iarasi fara cusur.


Ca si la primul spectacol vizionat au fost si momente "politice" sa le spunem. Despre lipsa unor libertati in China comunista sau despre religia budista. cu unele trimiteri "tibetane"...



Printre minunatele "povesti" ale dansului clasic chinezesc, au fost intercalate si prezenta a doua soprane si a unei interprete, absolut incantatoare, la "erhu" un fel de vioara tanguitoare (solista Xiaochun Qi) - un instrument "gazduit" si de Kitaro pe unul dintre albumele sale.



In concluzie, un spectacol absolut de neuitat, intr-un loc special al Downtown-ului din Los Angeles, intr-o organizare fara repros, tipica super-eficientei americane.
Poate n-or mai trece inca sapte ani pana sa regasesc aceasta magie... 





Painea noastra cea de toate zilele




Muzeul Agriculturii (Slobozia)


Conferinta Regionala pentru Europa FAO


Parlamentul Romaniei, Bucuresti


editia a XXIX-a, 29 martie - 4 aprilie 2014




   Muzeul Agriculturii va fi prezent, în perioada 29 martie – 4 aprilie 2014, la Parlamentul României, cu expoziţia Pâinea noastră cea de toate zilele, cu ocazia celei de-a 29-a Conferinţe Regionale pentru Europa (ERC) a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură/FAO şi desfăşurării lucrărilor celei de-a 38-a sesiuni a Comisiei Europene pentru Agricultură a FAO (ECA), reuniuni găzduite de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. De asemenea, în perioada 29-31 martie 2014, vor avea loc consultările ONG-urilor şi a societăţii civile din Europa şi Asia Centrală.
   Expoziţia va prezenta aspecte din epopeea pâinii în spaţiul românesc. Ciclul agrar al cultivării grâului, de la însămânţare până la coacerea pâinii, secvenţe de ritualuri şi reprezentări simbolice din aluat (pâinea zilnică, pâini rituale şi ceremoniale) vor compune un discurs menit să prezinte participanţilor repere materiale şi spirituale ale identităţii noastre, ca parte dintr-o mare civilizaţie preistorică, Vechea Civilizaţie a Europei.
   Anul 2014 fiind desemnat de Uniunea Europeană drept an al luptei împotriva risipei de alimente, iar conferinţa dedicată familiei de fermieri, expoziţia Muzeului Agriculturii va reprezenta şi o pledoarie pentru grija şi respectul pe care îl datorăm pâinii, luând aminte la străvechi rânduieli bazate pe cumpătare şi armonie.
   Pe durata sesiunii Conferinței regionale FAO de la Bucureşti, problema risipei de alimente şi a deşeurilor alimentare va fi un subiect central al agendei.
Muzeograf: Viorica Croitoru-Capbun

Pe simezele Capitalei




Arta plastica contemporana romaneasca


Veronica Iftodii, Gheorghe Lisita


Biblioteca Nationala a Romaniei, Bucuresti


27 martie - 27 aprilie 2014



Festivalul filmului si cartii Americii Latine




Biblioteca Judeteana I. H. Radulescu Dambovita


Targoviste


24 martie - 2 aprilie 2014




    Luni, 24 martie 2014, ora 16:00, la sediul Bibliotecii Judeţene I. H. Rădulescu Dâmboviţa este vernisată Expoziţia de carte a Americii Latine.
    Vernisajul va beneficia de prezenţa ambasadorilor republicilor: Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Cuba, Mexic, Peru, Uruguay, Venezuela şi reprezintă prima activitate din cadrul Festivalului filmului şi cărţii Americii Latine (24 martie – 2 aprilie 2014).

Intalnirile culturale Club A - 45 de ani




Club A, Bucuresti


28 martie 2014




***Radu Nicolescu

Nowruz - Festivalul International al Primaverii




Muzeul National de Arta al Romaniei


Bucuresti


24 - 25 martie 2014



Dialoguri cu scriitori romani




Libraria Carturesti, Bucuresti


Adrian Schiop


26 martie 2014





  Adrian Schiop este un amestec reușit de contrarii bine temperate: jurnalist incisiv, dar în esență un timid, intelectual de stânga cu accente cinice, dar și un sentimental autodeclarat căruia îi place compania mai puțin căutată a băieților de cartier și a viețașilor, fost profesor de limba română la un liceu din Cluj, iar în prezent doctorand la SNSPA și avocat îndârjit al unui stil muzical mai puțin tolerat, manelele, scriitor autentic gata să sacrifice tot (prieteni și prietenii, intimitate, imagine, siguranță) de dragul unei pagini bine scrise, dar și un nostalgic băiat cuminte și de gașcă, pe al cărui umăr, la nevoie, te poți sprijini sau, după temperament, plânge în voie. Vă așteptăm deci miercuri, ora 19.00, la o nouă ediție a Dialogurilor cu scriitori români.