marți, 2 decembrie 2014

Festivalul de colinde si obiceiuri de iarna




Fundatia Mihai Viteazul


Craciunul la romani


Sfantu Gheorghe


editia a XXIV-a, 8 - 14 decembrie 2014





Editura Eikon




Lansare de carte


Colegiul National Iulia Hasdeu, Lugoj


4 decembrie 2014





***Biblioteca Lugoj Biblionet

Festivalul International de Literatura




Bucuresti


editia a VII-a, 3 - 6 decembrie 2014





Războinici în Transilvania din epoca avară




Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud


Muzeul Bistrita


3 decembrie 2014





    Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud organizează expoziția Războinici în Transilvania din epoca avară, realizată sub egida Institutului de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca și a Muzeului Unirii din Alba Iulia. Aceasta se dorește a fi o incursiune în cultura materială a secolelor VII – VIII din Transilvania, a cărei expresie funerară a stat sub influența avarilor războinici, populație de călăreți nomazi împinsă înspre vest din regiunea lacului Baical și care își stabilesc centrul de putere în câmpia Pannoniei după anul 567 p.Chr..
   Avarii au fost interesați de cucerirea Transilvaniei, deoarece doreau acces la resursele naturale din podişul transilvan, precum sarea sau metalele feroase şi neferoase, prezența lor fiind ilustrată printr-o serie de descoperiri concentrate în Banat, Crișana și pe Valea Mureșului. În Europa secolelor VII–IX, războinicii au avut un statut special, reprezentând clasa superioară a societăţii, grup cu putere de decizie în toate componentele vieţii politice, militare, sociale şi culturale.     Războinicii erau elita societăţii și influenţau definitoriu viaţa comunităţilor, sub toate aspectele ei.       Piesele expuse sugerează o viziune de ansamblu asupra armamentului folosit în epocă, a artefactelor utilizate de războinici şi familiile acestora, a statutului războinicului în comunitate şi a poziției lui în cadrul societății vremii.
   Expoziția, a cărui vernisaj va avea loc miercuri, 3 decembrie, ora 13:00, va fi deschisă în perioada decembrie 2014 – ianuarie 2015.

Pentru o istorie a simbolurilor: tatuajul în România




Muzeul Municipiului Bucuresti


3 decembrie 2014 - 30 aprilie 2015



Picture

    Expoziția Pentru o istorie a simbolurilor: tatuajul în România este realizată în parteneriat cu Institutul Medico Legal Mina Minovici și aduce în premieră în fața publicului, colecția didactică de tatuaje realizată de dr. Nicolae Minovici încă de la finalul secolului al XIX-lea.
    Vernisajul va avea loc miercuri, 3 decembrie 2014, ora 13:00, la Palatul Suţu, sediul Muzeului Municipiului Bucureşti. Expoziţia va fi deschisă în perioada 3 decembrie 2014 – 30 aprilie 2015.
   “Moda tatuajelor în societatea românească o putem considera prezentă încă din timpul culturilor neolitice dar în evul mediu tatuajul era întâlnit numai la nivelul păturilor superioare (element cultural preluat prin filieră orientală) și probabil la o serie de personaje mai extravagante precum Petru Cercel (1583-1585, domnitor al Țării Românești) sau Gratiani Gaspar (1619-1620, domnitor al Moldovei). Odată cu modernitatea, moda tatuajelor s-a răspândit în toate structurile sociale, cu precădere cele urbane.
   Tatuajele cu simbolurile lor variate se întâlnesc de la delincvenţi la înalta societate. Din perspectivă sociologică şi psihologică – repere cu o puternică consistenţă imaginară şi mentală, simbolurile tatuate subliniază şi unele particularităţi ale personalităţii individuale. Din perspectiva istoriei cotidianului urban modern, impactul modernizării accentuate şi rapide în care indivizii sunt asaltaţi de probleme, multe dintre simbolurile tatuate au reprezentat fie o formă de protest faţă de o lume greu de suportat, fie o modalitate de afișare sau afiliere de grup, de comunitate sau minoritate sexuală. 
   În spațiul românesc modern, prima sinteză a problematicii tatuajelor nu aparține unui istoric, ci medicului legist Nicolae Minovici. Acesta a publicat în anul 1898 lucrarea Tatuajurile în România, care a fost teza sa de licenţă, încă de referinţă pentru medicina românească şi ar trebui să fie la fel şi pentru istoriografie.
    După 1850, societatea bucureşteană a cunoscut întreaga varietate a structurii sociale pe care cotidianul modern l-a construit; o clasă mijlocie de liberi profesionişti, ţărani cu un venit consistent, arendaşi şi cămătari etc, o societate „înaltă” cu frontiere flexibile în ciuda resentimentelor faţă de noii îmbogăţiţi apoi o societate marginală foarte variată etnic, confesional, profesional, şi care era pe cale a se urbaniza. Unul dintre elementele comune – ce poate fi definit ca o particularitate a personalităţii intime, element ce nu era afișat în spaţiul public decât arareori – a fost tatuajul, cu întreaga sa simbolistică, deosebit de variată la rândul ei.
    Una dintre numeroasele cauze privind tatuajul este legat de voluptate. Anumite simboluri obscene sau mai puţin dar cu trimitere către un tip oarecare de excitaţie, nu neapărat cu finalitate sexuală au avut un rol determinant.
    Ernest Borneman în Dizionario dell’ Erotismo (1988) afirmă faptul că “practica tatuajului are adesea motivaţii erotice şi de aceea recurge la o tematică sexuală atât în culturile de nivel etnologic cât şi în cele evoluate. La anumite populaţii din Oceania numai fetele care au un tatuaj pot încheia un contract matrimonial. În Occident, tatuajul cu subiecte erotice sau obscene a fost şi este foarte răspândit”.
    După cât se pare, moda tatuajelor nu intra printre obiceiurile poporului român, fiind așadar adusă de străini, și reprezentând unul dintre numeroasele tipuri de aculturaţie pe care societatea urbană şi suburbană românească le-a preluat din modelele similare europene. În trăsăturile esenţiale, fenomenul care se petrece cu 1990 este similar deşi numărul românilor care cunosc arta tatuajului este simţitor mai mare faţă de 1898.
    În România, până la Revoluţia din decembrie 1989, tatuajele nu aveau decât funcţia de identificare a apartenenţei la un grup şi/sau pe aceea de marcaj cu semnificaţii strict personale: „Gigi”, „Lola”, o inimă străpunsă de săgeată, o ancoră, o floare. Tatuajele au devenit o adevărată modă de-abia în zilele noastre, fiind preluate ca fenomen de masă din Occident, unde moda «tattoo» este pe cale să apună. (Green, Terisa, The Tattoo Encyclopedia – A Guide to Choosing your Tattoo, A Fireside Book, Rockefeller Center, New York, 2003).
      Nicolae Minovici (1868-1941) a fost al doilea director al Morgii din București, după fratele său dr. Mina Minovici care a fost ctitorul insitutului. Altfel, Nicolae a mai înființat Societatea «Salvarea» (1906), astăzi Ambulanța București-Ilfov, apoi primul spital de urgență din București (1937) și primul muzeu de artă națională românească (1906), astăzi Muzeul de artă populară dr. Nicolae Minovici, donat Comunei Bucurescilor în anul 1937.
Dr. Adrian Majuru
Grafică afiş: Mihai I. Grăjdeanu

Prin glodul destinului




Lansare de carte


Ela Nicolau


Centrul Cultural si de Informare al Ambasadei Ucrainei, Bucuresti


11 decembrie 2014





S-a imbolnavit Craciunul




Diaspora romana


Moldova Vision


Dublin, Irlanda


27 decembrie 2014




Librar pentru o zi




Libraria Bastilia, Bucuresti


Olivia Steer


3 decembrie 2014





Olivia Steer este Librar pentru o zi miercuri, 3 decembrie, de la ora 19:00.
Ea ne va aduce mai aproape de copii, cu sfaturi practice si cu teme fantastice.
   Evenimentul face parte din Campania Librar pentru o zi, sustinuta de Libraria Bizantina si are ca scop sa reaminteasca publicului de bucuria de a citi cartea in forma ei fizica, in contextul digitalizarii continutului cartii.

Scrisori către Mihai




Lansare de carte


Razvan Petrescu


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


5 decembrie 2014





   Curtea Veche Publishing vă invită vineri, 5 decembrie, începând cu ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la o întâlnire cu unul dintre cei mai apreciaţi scriitori români de proză scurtă. Răzvan Petrescu va lansa Scrisori către Mihai alături de criticul literar Alex Ştefănescu, jurnalista Ema Stere şi Iren Arsene, director Curtea Veche Publishing. 
   “În literatura română există puţine scrisori între prieteni aşa pline de dragoste. Le-am citit ca pe nişte obiecte literare stranii, ca pe nişte relicve în care erau încrustate fapte stilistice din viitor. Pentru că mi-a fost destul de limpede, încă de la primele rânduri, că toată literatura lui Răzvan Petrescu a ieşit din aceste plicuri trimise peste hotare pe când era încă student.” (Marius Chivu)

Detalii despre volum şi eveniment:

Fenomenul Pitesti




Inchisoarea Pitesti


 6 decembrie 2014





Dragi prieteni,

    Pe 6 decembrie, ziua Sfântului Nicolae, se îmlinesc 65 de ani de la începutul acțiunii de reeducare prin tortură de la închisoarea Pitești, fostul penitenciar de detenție politică.
    Pentru a marca această zi neagră a închisorii si, mai ales, pentru a cunoaște evenimentele petrecute aici, Fundația Sfinții Închisorilor va găzdui o seară a porților deschise la închisoarea de la Pitești , sâmbătă, 6 decembrie 2014, de la ora 17:00.
    Vă invităm atât pe cei din Pitești, dar nu numai, să treceți pragul acestui loc atât de important pentru istoria noastră recentă și să profitați de prezența unui supraviețuitor al închisorii printre invitații evenimentului.
    Vor avea loc mai multe evenimente dedicate închisorii Pitești, inclusiv proiecția filmului Demascarea, un documentar de interviuri cu supraviețuitori ai Fenomenului Pitești, expoziții și un tur ghidat al închisorii.

Programul complet al serii:

Proiecție de film- Demascarea 
(documentar cu supraviețuitorii acțiunii de exterminare din fostul penitenciar)
Alin Mureșan (coordonator fenomenulpitesti.ro, CSIC) 
Radu Preda (președinte IICCMER)
Gheorghe Plop (supraviețuitor al Fenomenului Pitești) Tur ghidat al închisorii
Expoziție de fotografie
Expoziție de proiecte de arhitectură

Adresa închisorii este: Str Negru Vodă nr 30, Pitești, Argeș
(lângă sediul Conarg, intrarea din str Negru Vodă sau din strada Eremia Grigorescu)
Pentru mai multe detalii:
Tel: 0248.265.381

Atelier de lectura




Libraria Carturesti


Timisoara


3 decembrie 2014





***Irina Dinca

Salonul Literar Axis Libri




Lansare de carte


Biblioteca Judeteana V. A. Urechia, Galati


4 decembrie 2014





    Biblioteca Județeană V. A. Urechia Galați vă invită joi, 4 decembrie 2014, ora 17:00, la Salonul Literar Axis Libri, în Sala de lectură Mihai Eminescu, de la sediul central unde au loc lansările volumelor: Interogaţie finită, autor Coriolan Păunescu, Boholţ: Sat ardelean al tradiţiei, statorniciei şi speranţei, autor Aurel Drăguş, prezintă Vasile Joantă şi Oameni de ieri, de azi, dintotdeauna, autor Vasile V. Popa. 
    În cadrul manifestării va avea loc vernisajul expoziției Pășind printre chipuri de ALDYN. În deschidere un minirecital al Grupului Ortodoxia care vor interpreta Doina de Mihai Eminescu şi colinde româneşti . Moderator: profesorul Theodor Parapiru.

Exponatul lunii




Muzeul Municipal Campulung Muscel


decembrie 2014




    În luna decembrie vizitatorii pot admira la Secția de Etnografie și Artă populară din str. Republicii, nr. 5, exponatul lunii Blidarul. Acesta a fost achiziţionat de către Muzeu în anul 1976, din Câmpulung şi este executat din lemn de stejar, lucrat manual având dimensiunile 88cm/56 cm/17 cm. Este alcătuit din 2 etajere, etajera inferioară este ajurată, are traforat simbolul crucii și este încrustat anul 17-79. În partea inferioară, sub etajere blidarul prezintă șase cuie din lemn care au în vârf sculptată rozeta, de care se agățau vase, căni sau șervete. Blidarul are și două cârlige cu care se monta pe perete. În blidar se păstrau vasele necesare alimentației, din acest motiv ele erau atârnate pe peretii de lângă vatră.

Joia Artelor




Școala Populară de Artă Tudor Jarda


Cluj - Napoca


ediția a VIII-a, 4 decembrie 2014




    Proiectul cultural – educaţional Joia Artelor continuă la Şcoala de Arte Cluj şi în data de 4 decembrie 2014, la ora 17,00, în sala Şantier de la sediul instituţiei de pe strada Fabricii de Zahăr nr. 51.
   Se va prezenta obiceiul Ruda, din comuna Săvădisla, satul Finişel – obicei de iarnă premergător datinilor de Crăciun – feciorii din sat intră la gazdă, gazda pregăteşte o rudă – o tulpină de brad – feciorii pornesc prin sat cu alai, colindă şi invocă pregătirea bucatelor pentru Crăciun de către fetele de măritat.
    Obiceiul este pus în scenă de către cursanţii clasei de instructori coregrafi joc popular, sub coordonarea domnului Florin Ciobanu, alături de colaboratorii Paula Pop Taloş – şef secţie Ansamblul Meseşul Zalău, Daniel Rusu şi Alin Popan.
    Participă formaţia de jocuri şi obiceiuri Trandafirul de Căian – instructor coregraf Aurel Lucaciu, acompaniază "trio transilvan” format din: Iancu Pop – vioară, Viorel Negrea – braci şi Cristian Goia – contrabas.
   De asemenea, în aceeaşi zi, la aceeaşi oră, în Galeria Chipurile Clujului va avea loc vernisajul expoziţiei de grafică Shoes for St. Nicholas. Vor expune cursanţii anilor I, II şi III de grafică, sub coordonarea domnişoarei Ioana Popa.
Vă aşteptăm să participaţi!

Conferintele Sfantul Spiridon




Initiative de toata lauda


Centrul de Afaceri si Expozitii, Bacau


12 decembrie 2014





***I Love Bacau

Anton Pann, 160 de ani de nemurire




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Bucuresti


7 decembrie 2014





   Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti si Asociatia pentru Cultura si Traditie Anton Pann vă invită duminică, 7 decembrie 2014, ora 13.00, la evenimentul cultural Mari Personalităţi ale României – Anton Pann, 160 de ani de nemurire.
     Programul cuprinde o paletă variată de intervenţii - cântec, rostire bogată, vers -, menite să ilustreze viaţa şi opera lui Anton Pann - scriitor, profesor, folclorist, culegător de muzică populară, publicist, compozitor, literat.
    Alături de cunoscuta Formaţie vocal – instrumentală de muzică veche Anton Pann, condusă de muzicologul Constantin Răileanu, vor evolua într-un dialog muzical – literar cunoscutul rapsod Ion Creţeanu din Voineasa - Olt şi scriitorul Miron Manega.
    Sub genericul De la lume adunate şi iarăşi la lume date - cunoscute proverbe, ghicitori, snoave şi versuri din opera lui Anton Pann vor fi oferite publicului de actorul Nicolae Alexandru Mihai.
    Povestea vorbii lui Anton Pann va putea fi ascultată la Muzeul Satului 
din Şoseaua Kiseleff, nr. 30 - Sala Victor Ion Popa.

13.00 De la lume adunate şi iarăşi la lume date!
Viaţa şi opera lui Anton Pann

13.15 De la Anton Pann… şi `napoi la Anton Pann
Dr. Constantin Răileanu

13.30 Cântări psaltice
Grupul de muzică bizantină Anton Pann al Patriarhiei Române 
(Coordonator - Dr. Constantin Răileanu )

13.40 Povestea vorbii
Miron Manega – scriitor

13.45 Mai la deal de casa noastră…
Ion Creţeanu - rapsod popular

13.55 Pe versuri de Anton Pann
Nicolae Alexandru Mihai – actor

14.00 Din Orient până în Occident … muzică de la Anton Pann
Grupul de muzică bizantină Anton Pann al Patriarhiei Române
 (Coordonator - Dr. Constantin Răileanu)

Oameni si locuri




Complexul National Muzeal ASTRA


Muzeul de Etnografie Universala Franz Binder, Sibiu


28 noiembrie 2014 - 18 ianuarie 2015






   61 de fotografii, piese de bază în colecţiile Muzeului ASTRA, sunt reunite într-o expoziţie inedită şi captivantă în egală măsură!
    Expoziţia se numeşte Oameni şi locuri si poate fi vizitata de marţi până duminică pana in 18 ianuarie 2015, între orele 9:00 – 17:00, la Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder din Sibiu (Piata Mica, nr.11).
    Toate fotografiile au fost adunate de-a lungul timpului de către colaboratori inimoşi ai C.N.M.ASTRA, cum ar fi Louis Guermond, prof. univ. dr. Angela Hondru, Ana Daniela Mayaya, Gabriela Medrea, Maria Bozan, Alina Scurtu, Simona Frăţilă şi Andreea Gheoca.

Salonul de Literatură Junimea




Galeriile Pod-Pogor, Iasi


Ioana Grecu


editia a VII-a, 3 decembrie 2014





Mâine vă așteptăm la Salonul de Literatură Junimea, 
locul unde se întâlnesc iubitorii de literatură bună.
Ioana Grecu va citi proză în cadrul ședinței numărul 7.
***Muzeul Literaturii Romane Iasi