marți, 3 decembrie 2013

Atelier de psihologie crestin-ortodoxa




Dialoguri de prim ajutor cu Nicoleta Vascan


Lucrarea Harului - bogatia Darului


Libraria Predania, Bucuresti


editia a XIII-a, 5 decembrie 2013





   Atelierul de psihologie crestin-ortodoxa Dialoguri de prim ajutor cu Nicoleta Vascan,
in prezenta "Intrebatorului” Ciprian Voicila, editia a 13-a, aduce in atentia participantilor 
o tema minunata si multe si neasteptate surprize!
Tema: Lucrarea HARULUI, bogatia DARULUI. 
- abordare ortodoxa a calitatilor personalitatii umane- 

  In saptamana Evanghelieii Iubirii cea mai mare dintre porunci, tot crestinul ortodox impreuna cu Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca Biserica a lui Hristos il sarbatoreste si il slaveste pe Sfantul Ierarh Nicolae cel care in tot ceasul ajuta, scapa, mangaie, bucura si arata omului drum spre Imparatia Iubirii, care este Imparatia lui Dumnezeu. 
Dar ce facea si cum era Sfantul Ierarh arhiepiscop al Mirelor Lichiei, mai este sau face omul actual, omul din lume?
  Si cum Bunul Dumnezeu pe toate le stie, tocmai –parca- pentru a fi ajutati in intelegerea dreptei iubiri, ne-a dat spre ajutor bucuria darurilor de Sfantului Nicolae, an de an, ceas de ceas, in clipa de nevoie si de stramtorare sufleteasca.
  Darul este un mod al existentei lui Dumnezue Insusi. Asa de tare a iubit lumea ca pe fiul Sau l-a trimis in lume. ,,Hristos este intr-o continua daruire a Sa Tatalui pentru noi, pentru a ne impartasi aceasta stare si noua, ca sa ne atraga si pe noi in aceasta daruire a Sa.”-(Pr. D. Staniloae )si tot din marea Sa dragoste, Dumnezeu a dat fiecarui om cate un dar, dupa puterea sa personala a fiecaruia.
  Cuvantul scripturistic il numeste talant. ,,Fiecare a primit un talant si Dumnezeu iti cere sa folosesti talantul acesta spre inmultirea faptelor bune, spre sporirea ta duhovniceasca, spre inaltarea ta, spre mantuire, ca sa castigi iubirea lui Hristos, Care a venit in lume si S-a rastignit pentru noi. ( )Toti suntem facuti cu darul lui Dumnezeu si Dumnezeu ne cere sa fim lucratori.” (Parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa )
Oamenii au multe aptitudini, ca in toate vremurile, de altfel, numai ca astazi omul s-a subrezit in manifestrea propriului potential uman, adica printr-o exprimare psihologica fiind spuse: omul nu mai are capacitatea de a….face, a fi si a avea. In absenta exersarii propriei aptitudini, dar, talent, nu se mai poate elabora vreun discurs asupra capacitatii umane in sens vertical, firesc si natural ci se rezuma tot sirul cuvintelor la o panoplie a tulburarilor nevrotice din sfera manifestarilor umane. 
  Pentru exemplificare, redau pe scurt sensul aptitudinilor si al capacitatii in acceptiunea psihologiei dupa cum este redat de remarcabilul Paul Popescu Neveanu, ,,aptitudinea rezulta dintr-un potential si se demonstreaza prin facilitate in invatare si executie” iar ,,capacitatea ca o aptitudine implinita care s-a consolidat prin deprinderi , rezultate din exercitiu si s-a imbogatit cu o serie de cunostinte adecvate.”
In inteles mai larg, capacitatea este o exersare a potentialului personal, o folosire a darurilor personale. ,,A fi, a avea, a face sunt predicate ale unui singur subiect Eul, iar acesta, ca formatiune psihologica se constituie in procesul multiplelor interactiuni cu lumea, in special cu oamenii” .
  Dar pentru a relationa eficient cu oamenii, e nevoie de comunicare prin inteleger. Intr-o romana ortodoxa se spune iubire, dragoste. Darurile primite au menirea de a manifesta iubirea. Degeaba am darul scrisului daca nu scriu pentru a mangaia inima oamenilor, degeaba am darul cusutului, daca nu cos haine pentru oameni, degeaba am darul cantatului daca nu pun in slujba oamenilor darul meu pentru a-I bucura si mangaia. Degeaba.
Pentru ca in afara iubirii, omul nu mai daruieste si isi pierde propriul dar in absenta darului. Iar ceea ce ii ramane si cu care si traieste este iluzia propriei dreptati , adica o dreptate inselatoare in afara Duhului Adevarului.
  De nu ne-am mai mandri cu calitatile noastre crezand intr-o imuabilitate personala, de am intelege macar ca o ,,cultura a Duhului” ne-ar spori in cainta si pocainta noastra care inseamna, ,,nevointa drept inteleasa” (Pr. Rafail Noica). 
  De-am mai sti ca ,,oamenii sunt chemaţi la bucuria deplinătăţii rodirii lor” am intelege ca ,, cea mai mare bucurie binecuvântată de Dumnezeu este înmulţirea darurilor primite de la El. Iar această înmulţire a darurilor presupune smerenie şi hărnicie, nu mândrie şi lenevire, dar mai ales iubire de Dumnezeu şi de aproapele.” (Din Cuvantul la Predica Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la Duminica a XVI-a după Rusalii (Pilda Talanţilor
  Potrivit Parintelui D. Staniloae, e drept crestineste ca darul sa nu fie inteles in el insusi, separat de cei doi poli intrinseci ai lui: daruitorul si primitorul. ,, In esenta, prin darul lumii Dumnezeu vrea sa se faca cunoscut omului pe Sine insusi in iubirea Sa. De aceea si omul trebuie sa se ridice peste darurile primite, la Dumnezeu insusi care le-a dat. Darul, ca semn al dragostei unei persoane fata de alta, are in sine imprimata destinatia de a fi depasit de cel caruia i s-a dat. Intr-un fel, darul e lucrul la care renunta persoana care l-a daruit de dragul persoanei careia i-l daruieste".(Pr. D. Staniloae)
  "Darul trebuie sa ramana dar. Nu se primeste si apoi se blocheaza. Deci darul trebuie dat, si numai astfel el isi implineste adevarata menire. In aceasta sta si sensul proverbului romanesc: dar din dar se face rai.”


  Sa ne bucuram dar, fiecare de darul lui si impreuna sa-I dam slava Bunului Dumnezeu si Sfantului Sau Nicolae in seara praznuirii sale si sa ii urmam ,, catusi de putin” modelul daruirii prin iubire si daruire fara incetare si fara macar vreo alta asteptare. 
Homo homini donum.
  Cu nadejdea ca intrebarile personale isi vor afla raspunsurile potrivite in cea de a doua parte a Atelierului, dam slava Sfantului Ierarh, mare implinitor al minunilor si Maicii Domnului ,, Ceea ce este mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii “!
In numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh sa purtam in suflet si in cuvant Sfanta Traditie pe mai departe!
  Nicoleta Florentina Vascan- psiholog clinician crestin-ortodox (membru în cadrul Colegiului Psihologilor din România cu acreditare în psihologia clinică și licențiată în Teologie Ortodoxă și Misiune Socială a Bisericii)

P.S.1. PSALTII GRUPULUI VOCAL STEFAN CEL MARE vor imbogati serata prin interpretarea de colinde minunate!!
P.S.2. Vine, vine Mos Nicolae”!!! 

RSVP: Ceainaria Predania, strada Vulturilor nr. 8, Bucuresti Telefon: 0734.131.377
Taxa participare: 30 lei (reprezinta o donatie pentru sustinerea proiectelor caritabile)

Initiative de toata lauda




Spectacol caritabil:


Fii si tu Mos Craciun !


Teatrul Muzical Nae Leonard, Galati


16 decembrie 2013





Actiune desfasurata intre orele: 18:30- 20:00.
***Blocul Tiglina

Grădina suspendată




Arta plastică contemporană românească


Muzeul Național al Țaranului Român, București


2 - 12 decembrie 2013



Exotic, teluric și metafizic în 12 discursuri plastice contemporane
Expoziție de pictură și sculptură la Sala Tancred Bănățeanu
Curator: Nona Șerbănescu

Artiști: 

Adela Edu, Otilia Cadar, Teofana Filip, Adrian Iurco, Marcel Lupșe, 
Vasile Mureșan Murivale, Mircea Roman, Elena Scutaru, Marcel Scutaru, 
Valentin Soare, Mirela Trăistaru, Nona Șerbănescu.

Durata expoziției: 2 – 12 decembrie, 
de marți până duminică, între orele 10.00-18.00.

La sud de Aconcagua, la nord de Istru. Patologia ochiului albastru




Lansare de carte


Sicu V. Macovei 


Casa Titulescu, București


5 decembrie 2013



   Fundația Europeană Titulescu vă invită joi, 5 decembrie 2013, începând cu ora 16:00, la lansarea volumului La sud de Aconcagua, la nord de Istru. Patologia ochiului albastru de Sicu V. Macovei.
Evenimentul va avea loc, ca de obicei, la Casa Titulescu, Kiseleff, nr. 47.

Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti




Prezente romanesti peste hotare


Portraits of People


Institutul Cultural Roman, Tel Aviv, Israel


10 -15 decembrie 2013






   La invitaţia Ambasadei României în Israel şi a Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti va organiza expoziţia PORTRAITS OF PEOPLE, ce va fi deschisă în perioada 10-15 decembrie 2013. 
  Aceasta expoziţie face parte din suita de evenimente dedicate Zilei Naţionale a României şi va fi găzduită de Institutul Cultural Român din Tel Aviv.
   Vernisajul expoziţiei este programat pe data de 10 decembrie şi va fi urmat de un concert de pian şi opera susţinut de soprana Dika Philosoph, Andrei Licaret şi Sofia Mazar – pianişti, cu un repertoriu din operele lui Ludwig van Beethoven, George Enescu, Frédéric Chopin, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, François Gounod.

Salonul literar Axis Libri




Lansari de carte si de reviste


Casa de Cultura, Tecuci


5 decembrie 2013





   Joi, 5 decembrie 2013, de la ora 17:00, se desfăşoară Salonul Literar Axis Libri, manifestare cultural-artistică organizată de Biblioteca Județeană V.A. Urechia la Casa de Cultură Tecuci.    La această întâlnire se vor lansa volumele: De ce plâng fluturii în fa minor, autor Eleonora Stamate, Iubire fără manuscris, autor Carmen Huzum, Cum răspunde în apă fața la față, autor Paul Blaj. 
   În cadrul evenimentului vor fi lansate și cele mai recente două numere ale Revistei de cultură Tecuciul literar-artistic. 
   Moderator va fi prof. Theodor Parapiru.
***Biblioteca Judeteana V. A. Urechia, Galati

Gustav Ioan Hlinka




Colectii si Colectionari


Cartofilie


150 de ani de Semmeringul Banatean


decembrie 2013





Un om cu totul deosebit mi-a trimis astazi o mica bijuterie; 
intr-un plic, el insusi obiect de colectie.


150 de ani Semmeringul Banatean (15.12.1863-15.12.2013)
Arta naiva de Gustav Hlinka.
Editat de Forumul Democratic al Germanilor din judetul Caras-Severin si de Asociatia Germana de Cultura si Educatie a Adultilor Resita, cu sprijinul Departamentului pentru Relatii Interetnice, Bucuresti, noiembrie 2013.

Acum cateva luni, aproape din intamplare, am aflat despre un creator al unor adevarate minunatii, tocmai bune pentru orice suflet bucuros de culori vii, calde.
Am cautat sa aflu mai multe si am fost inca o data uimit de cata frumusete nestiuta se mai afla printre noi. Nu am sa va insirui cuvinte laudative, va voi reproduce doar cateva imagini...

 











Indemnul meu este sa accesati contul de facebook al Dlui Gustav Hlinka; 
spre o mai buna cunoastere. 
Va veti simti, cel putin, mult mai luminosi. 
Eu unul, si numai pentru asta ii multumesc !

Corul de Copii Radio




Christmas Fantasy


Sala Radio, Bucuresti


7 decembrie 2013







   Sâmbătă, 7 decembrie (19.00), sub titlul CHRISTMAS FANTASY, veţi fi într-adevăr purtaţi pe aripile imaginaţiei, în faţa şemineului unde cu suflet de copil veţi aştepta ca Moşul să vă lase în cizmuliţe cântece de Crăciun de peste hotare laolaltă cu ale noastre colinde tradiţionale! 
   Sub bagheta dirijorului VOICU POPESCU şi sub îndrumarea pianistei CAMELIA CHIŢIBEA, prin CORUL DE COPII RADIO veţi primi O, ce veste minunată!, veţi afla ce s-a întâmplat La Vitleem colo-n jos, vă veţi bucura de minunea Naşterii Mântuitorului cu Joy to the World, veţi păşi în atmosfera de basm a sărbătorilor cu Stille Nacht sau Ave Maria.
***Radio Romania Cultural

Să ne cunoaștem artiștii




Arta plastică contemporană românească


Harry Guttman






Desen publicat în Revista Urzica, Nr. 4. 28 februarie 1955.



Desen publicat în Revista Urzica, Nr. 7. 15 aprilie 1955.



Desene publicate în Revista Urzica, Nr. 18. 20 octombrie 1957.


Desen publicat în Revista Urzica, Nr. 20. 20 noiembrie 1957.


Desene publicate în Revista Urzica, Nr. 21. 30 noiembrie 1957.





Desene publicate în Revista Urzica, Nr. 22. 20 decembrie 1957.



Desen publicat în Revista Urzica, Nr. 23. 31 decembrie 1957.


 - Draga mea, diseară voi întîrzia mai mult...am atîtea pe cap...
Desen publicat în Revista Urzica, Nr. 1. 15 ianuarie 1958.



Desen publicat în Revista Urzica (februarie?) 1958.



Desen publicat în Revista Urzica (martie?) 1958.



Desen publicat în Revista Urzica. Aprilie 1958.



Desen publicat în Revista Urzica, Nr. 9. 15 mai 1958.



Desen publicat în Revista Urzica. Mai 1958.



Desen publicat în Revista Urzica, Nr. 11. 15 iunie 1958.



Desen publicat în Revista Urzica (iunie?) 1958.


Coperta I-a.




Desene publicate în Revista Urzica, Nr. 14. 31 iulie 1958.


Desen publicat în Revista Urzica (septembrie?) 1958.





Desene publicate în Revista Urzica (septembrie?) 1958.


Desen publicat în Revista Urzica, Nr. 5. 15 martie 1959.


Desen publicat în Revista Urzica, Nr. 6. 31 martie 1959.


Desen publicat în Revista Urzica, Nr. 7. 15 aprilie 1959.


Desen publicat în Revista Urzica, Nr. 8. 30 aprilie 1959.


Desen publicat în Revista Urzica, Nr. 9. 15 mai 1959.



Abataj fără mineri - în U.R.S.S.


...Abataj fără mineri - În Occident.
Desen publicat în Revista Urzica, Nr. 10. 31 mai 1959.


Soare negru - desen în tuș.





Cronică publicată în Revista Arta Plastică, nr. 10. Octombrie 1966.


   Peste 50 de lucrări semnate de renumitul pictor de talie internaţională – Harry Guttman, vor putea fi admirate în perioada 28 noiembrie 2013 – 9 februarie 2014, in sala de expoziţii Gheorghe Focşa din Şos. Kiseleff, nr. 28, sector 1, Bucureşti, de miercuri până duminică, între orele 9.00 – 17.00.
  Harry Guttman s-a născut la Bucureşti, pe 24 iunie 1933. A absolvit Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti în anul 1960, secţia Desen şi gravură, avându-l ca mentor pe eminentul profesor de gravură Vasile Kazar. Deşi nu a avut multe lucrări, Kazar a impus elevilor săi transformarea desenului dintr-o ilustrare epic narativă, în compoziţii simbolice moderne, semiabstracte.
  S-a remarcat ca "pion al artei de avangardă” în România şi a expus în galerii prestigioase din Bucureşti, Oneşti, Tulcea, Iaşi, dar şi în străinătate – Sao Paolo, Moscova, Germania, Paris, New York, Canada, etc. Lucrările acestuia sunt azi consemnate şi preţuite la casele de licitaţii, îndeosebi în publicaţiile de la L'Hotel Drouot, în Ankoun şi în alte cataloage internaţionale.
  Noutatea picturii sale a atras atenţia multor colecţionari. Numai în Bucureşti aflăm trei colecţionari: pe Norbert Kopelmann, Jean Luc Legras şi Dragan Djordjevic, acesta din urmă, având aproape 200 de picturi şi gravuri, trece drept cel mai mare colecţionar din lume a operei lui Harry Guttman. Într-o discuţie cu Dragan Djordjevic, acesta afirma, pe bună dreptate, că noutatea internaţională a lui Guttman sunt picturile urbane, proaspete, originale, inedite, diverse, măiestrit colorate. 
  Despre pictor, Mircea Deac spune: "Harry Guttman, ca toţi pictorii de talent, este obsedat de meseria lui. Pictorii sunt nişte oameni obişnuiţi. Ei trăiesc în lumea fanteziei şi a imaginaţiei miraculoase. Opera sa este marcată de diversitatea de stiluri, înscriindu-se strălucit în tendinţele artistice europene şi a cărei reputaţie a cucerit mai multe continente."
  Piesele expuse fac parte din colectia lui Dragan Djordjevic.