joi, 18 iunie 2015

Muzici și Tradiții în Cișmigiu




Festival International de Folclor


Cismigiu, Bucuresti


editia a IX-a, 19 - 21 iunie 2015



    Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, organizează, în perioada 19 – 21 iunie 2015, Festivalul Internațional de Folclor Muzici și Tradiții în Cișmigiu.
    Aflat la cea de-a IX-a ediție, festivalul va reuni nu mai puțin de 2.000 de artiști din toate zonele țării, ansambluri folclorice, fanfare, minorități și comunități naționale, târg de meșteșugari și hand-made, ateliere de creație și bucate tradiționale.

- Parada costumelor populare -

    Festivalul se va deschide vineri, 19 iunie, la ora 15:00, cu o paradă a costumelor populare românești și internaționale, unde vor defila ansambluri naționale și internaționale, fanfare, comunități și minorități naționale. Parada va porni de pe Calea Victoriei, de la Ateneul Român până în Parcul Cișmigiu (intrarea Arhivele Statului).

- Programul artistic -

    Programul artistic se va desfășura pe cele două scene amplasate în parc: Scena Principală și scena Fân Zone. La Scena Principală (situată pe peluza restaurantului Monte Carlo) vor concerta soliști îndrăgiți de muzică populară, ansambluri folclorice profesioniste, minoritați și comunități naționale, orchestre.
   La ediția din anul acesta vor participa Ansamblul Sheffield Pipe Band din Scoția, Ansamblul Geghard Dance din Armenia, Ansamblul Dhoad Gypsies of Rajasthan din India, Ansamblul Lada din Serbia și Ansamblul Fluieraș din Republica Moldova, toate cu un palmares internațional remarcabil.

- Folclor reinterpretat la Fân Zone -

   Nu vor lipsi nici evenimentele dedicate celor tineri, pentru care punctul de atracție va fi deja consacratul Fân Zone, unde Nightlosers, Mihai Mărgineanu, Fantome, Argatu’, K-LU, Ad-Hoc, Danaga, Impex, Țapinarii, Mihai Toma, TRI, Domino, Cobzality, Balako sau Balkansambel vor susține spectacole de folclor reinterpretat.
   Tot la Fân Zone, în prima parte a zilei, sunt așteptați și cei mici, cu tot felul de surprize, iar cei mari își pot alege suveniruri hand-made sau se pot răcori la standul Limonada lui Iulian - cea mai fresh limonadă socială, unde fiecare pahar cumpărat ajută un copil bolnav.
   În "satul” din Cișmigiu vizitatorii pot descoperi și alte produse tradiționale originale, dantele lucrate de mână, Tricouri Faine, Colți Românești, Perne de decor, Cărți Poștale cu Povești la Mândra Chic și Prăvălia cu iișoare prin intermediul cărora se pot redescoperi motivele autentice românești reinterpretate într-un mod creativ.

- Târg de meșteșugari și zona gastronomică -

    La cele peste 60 de căsuțe amplasate pe aleile parcului, vizitatorii pot alege dintr-o gamă diversificată de obiecte de artizanat și de bucate variate. Meșteșugari autentici din toate zonele țării vor reconstitui tradițiile de artă țărănească, existând și demonstrații prin care vor împărtăși din tainele tehnicilor folosite. Totodată, în cadrul festivalul, lângă Foișor, va fi amenajată și o zonă gastronomică, deschisă între orele 11:00 – 22:00.

- Ateliere de creație și plimbări cu trăsuri și ponei -

    Pe lângă spectacolele de muzică și dans de pe scenele din Parc, trecătorii sunt așteptați cu ateliere inedite de creație ce vor avea loc la Foișor. Unul din aceste ateliere este susținut de Prof. Ovidiu Papană, un important culegător și teoretician al folclorului muzical românesc, pasionat colecţionar de instrumente muzicale. Cei prezenți se vor putea întâlni la ateliere și cu un producător de țambale din Slovacia, care le va împărtăși taine muzicale străvechi.
    Plimbările prin parc cu trăsuri și ponei nu lipsesc nici în această ediție și întregesc atmosfera de sărbătoare oferind doritorilor o promenadă la ceas de seară, prin cel mai vechi parc al Capitalei.

Intrarea la toate evenimentele din Parcul Cișmigiu este liberă.

Spectator pe scena - Tulcea culturala




Lansare de carte


Petru Tincoca


Casa Avramide, Tulcea


19 iunie 2015




Sa imbracam Braila in IE!




Biblioteca Judeteana Panait Istrati


Braila


24 iunie 2015





    Publicul brăilean este invitat la un eveniment plin de culoare, unde veți putea asculta și viziona Grupul Vocal Mirceanca din Mircea Vodă, dansurile populare ale Ansamblului Folcloric Constantin Condruz Gemenele şi o originală paradă de costume tradiţionale româneşti din colecţia privată Alexandra Pogăcean, prezentată de inimoșii tineri din organizaţia Cercetaşii României – Centrul Local Brăila.
     Nu au fost uitaţi nici copiii, pentru ei se pregăteşte un atelier în care aceştia se vor familiariza cu simbolurile utilizate în modelele tradiţionale româneşti şi vor realiza primele lor "semne cusute”.
     La Bibliotecă sărbătoarea începe de dimineaţă, brăilenii care vor veni îmbrăcaţi cu o ie sau cu o cămaşă tradiţională şi vor solicita permis de utilizator vor beneficia în mod gratuit de acesta, iar la Secţia de împrumut pentru copii, Ludotecă vor putea admira o mini-expoziţie cu specific popular care conţine obiecte din colecţiile profesoarelor Gicuţa Caragaţă şi Nicoleta Stanciu.
     "Sărbătoarea de Sânziene este un prilej ca să învăţăm să ne bucurăm din nou de valorile care dau identitate unui popor sau unui loc, să intrăm în contact cu lucrurile autentice şi să strângem iubitorii de frumos la un loc. Pentru acest lucru, organizatorii, grupul Poveştile IEI Brăila-Galaţi şi Biblioteca Judeţeană Panait Istrati Brăila aşteaptă cât mai mulţi brăileni, de preferinţă îmbrăcaţi în ie sau în cămaşă, să se alăture acestui eveniment”, precizează Corina Ciuraru, coordonatorul proiectului Poveştile IEI Brăila – Galaţi.

Bucharest International Air Show




Expozitie de Aviatie Generala


Aeroportul International Aurel Vlaicu, Baneasa, 


editia a VII-a, 19 - 20 iunie 2015




Alte amanunte si programul complet le gasiti aici:

Bucharest International Air Show

Constelația fenomenelor vitale




Lansare de carte


Anthony Marra


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


23 iunie 2015





    Vă aşteptăm marţi, 23 iunie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea romanului Constelația fenomenelor vitale al tânărului scriitor american Anthony Marra. 
    Vor vorbi despre acest roman, considerat una dintre cele mai bune cărţi apărute în 2014 de numeroase publicaţii americane, jurnaliştii Ioana Avădani, Sabina Fati, Vlad Mixich şi Denisa Comanescu, directorul Editurii Humanitas Fiction.
    Un debut excepțional, romanul Constelația fenomenelor vitale (2014) de Anthony Marra este deja tradus în 15 țări. Câștigător al John Leonard Prize, acordat de National Book Critics Circle, Anisfield-Wolf Book Award, Carla Furstenberg Cohen Fiction Award, Athens Prize for Literature, Indies Choice Award, Barnes & Noble Discover Great New Writers. Desemnat cea mai bună carte a anului 2014 de Kirkus Reviews și de Amazon.com; una dintre cele mai bune cărți din 2014, potrivit New York Magazine, Washington Post, Chicago Tribune, Library Journal, Kansas City Star, GQ, Christian Science Monitor, San Francisco Chronicle, Cleveland Plain Dealer. Bestseller New York Times,Washington Post, NPR.
***Humanitas Fiction

Neratacitele rostiri




Lansare de carte


Georgeta Minodora Resteman


Casa Memoriala Panait Istrati, Braila


19 iunie 2015




Din invatamantul de...mai ieri




Romania de-altadata


Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurile




Incepem exemplificarile cu
Octavian Jercalau
Nascut pe 27 aprilie 1938, in comuna Poienii Noi, Raion Teleajan, Regiunea Ploiesti.
Fiul lui Misu si-al Olimpiei.


Certificat de absolvire
a Scolii Profesionale nr. 3, Ploiesti
 - 30 iulie 1954 - 
in meseria modelier turnator.


Peste 12 ani, Octavian isi ia si Diploma de Bacalaureat.


Pentru aceasta a urmat, la fara frecventa, cursurile Liceului nr. 2, Slatina,
intre 1962-1966.


Dupa cum se vede, aici apare o neconcordanta intre datele de nastere
(6 mai 1938). Probabil, eronat, s-a trecut data inregistrarii sau 
a intocmirii actului de nastere.


Sotia lui Octavian, Nastase S. Oltita, este absolventa a
Liceului Economic Nr. 2, Bucuresti.
Cursuri urmate, la seral, intre 1966-1970.
Specialitate: planificare contabilitate.
Act datat 23 octombrie 1970. 


Timbrul sec aferent.


Oltita s-a nascut pe 14 februarie 1942 la Piatra, judetul Arges.
Fiica lui Smarandache si-al Nastasiei.


Certificat de Absolvire a Seminarului Pedagogic Universitar
 - 3 iulie 1977 - 
pe numele Mihaelei Florntina M. Tita.







Din lumea spectacolului de revista




Romania de-altadata


Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurile




Caiet-program (nr. 3) aparut in toamna anului 1986.









Un balet in coregrafia lui Cornel Patrichi.









Conferintele Muzeului National Peles




Casele de vis ale Reginei Maria - Palatul Cotroceni


Castelul Peles, Sinaia


26 iunie 2015





    Vă invităm să participaţi în număr cât mai mare la conferinţa lunii iunie, susţinută de dr. Ştefania Dinu, muzeograf la Muzeul Naţional Cotroceni din Bucureşti, în data de vineri, 26 iunie, or 11.00. Evenimentul va avea loc în Sala mare de concerte a Castelului Peleş. 
Intrarea este liberă !

Ziua Universala a Iei




Biblioteca Judeteana Antim Ivireanul


Ramnicu Valcea


24 iunie 2015





      Miercuri, 24 iunie 2015, de Ziua Universală a Iei, bibliotecarii vâlceni vor fi alături de românii din întreaga lume, prin intermediul semnelor purtătoare de tâlc de pe ii. Aşadar, vă invităm să fiţi alături de noi în povestea minunată a României Profunde, scoateţi iile din lăzile de zestre, din poduri şi alăturaţi-vă nouă în acest demers cultural, aducător de sensuri şi comuniune. 
     Astfel, începând cu ora 10.00, în Parcul Copetii (lângă Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea) va debuta PARADA IILOR. Vom merge apoi la Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul Vâlcea, pe traseul Blvd. Tudor Vladimirescu, Prefectură, Calea lui Traian, Str. Carol I, unde, începând cu ora 11.30, va avea loc vernisajul expoziţiei de carte Costumul popular românesc, patrimoniu naţional şi universal. 
     Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul Vâlcea, prin Secţia de Etnologie şi Folclor Mihai Pop, prin proiectele sale dedicate tradiţiilor (Tinerii vâlceni mai aproape de vatra satului, Mâini talentate, Tradiţiile satului vâlcean în mileniul trei), dar şi prin legătura foarte strânsă cu Bibliotecile publice din judeţ, aduce în atenţia publicului valorile spirituale perene ale poporului român şi promovează autenticitatea, dincolo de valul de kitsch.

Organizator: Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul Vâlcea
Parteneri: Instituţia Prefectului, Primăria Râmnicului, Universitatea Constantin Brâncoveanu, Fundaţia Prietenia, Muzeul Satului Bujoreni, Direcţia Judeţeană pentru Tineret, Forumul Cultural al Râmnicului, Parohia Cetăţuia, Liga Femeilor Creştine – Ortodoxe, Societatea Culturală Anton Pann

   "Pentru a treia oară consecutiv, pe 24 iunie 2015, Sânzienele vor îmbrăca Planeta în IE. Vom purta II, cămăşi sau costume tradiţionale, oriunde ne-am afla, pentru a ne spune povestea, pentru a fi împreună, pentru a promova imaginea frumoasă, dar de multe ori necunoscută a României, pentru a celebra sărbătoarea Sânzienelor şi a Sfântul Ioan de Vară. Am creat împreună, începând cu 2013, cea mai frumoasă tradiţie din lume născută pe Facebook, un moment unic de inspiraţie şi bucurie colectivă. Sperăm din toată inima ca în acest an să ni se alăture şi mai mulţi oameni, indiferent de etnie sau naţionalitate. La Blouse Roumaine este o comunitate online, născută pe facebook în 2012, care a declanșat una dintre cele mai importante mișcări culturale din ultimii 25 de ani, dedicate iei și culturii identitare din România. La Blouse Roumaine a creat și inițiat Ziua Universală a Iei, pe 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea Sânzienelor și Sfântul Ioan de vară. Evenimentul s-a bucurat de un succes imens, fiind celebrat, doi ani la rând, pe 6 continente, in peste 50 de țări și 100 de localități din România și din întreaga lume. Comunitatea La Blouse Roumaine a primit premiul revistei Business Review pentru Cel mai important efort de promovare a României in 2013, premiul de Proiectul Anului acordat de Asociația Cele mai Frumoase Sate Românești și nominalizarea revistei Foreign Policy Romania în Top 100, categoria inițiativelor culturale care mişcă ţara în direcţii bune”.
Evenimentele dedicate Zilei Iei vor avea loc în perioada 19 iunie - 28 iunie 2015.
( Sursa: Comunitatea La Blouse Roumaine)

Incursiune in viata si activitatea Mitropolitului Antonie Plamadeala




Simpozion si lansari de carte


Centrul Cultural Nicapetre, Braila


20 iunie 2015




Pe simezele Sinaiei



Arta plastica contemporana romaneasca


Andreea Gheorghiu


Galeria Regala, Casino Sinaia


30 mai - 2 iulie 2015