vineri, 28 februarie 2014

Pe simezele constantene




Arta plastica contemporana romaneasca


Salonul de Primavara


Hotel IBIS, Constanta


2 martie 2014





   Membrii Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) - Sucursala Constanţa întâmpină anotimpul mugurilor şi al florilor cu o expoziţie amplă, menită să ţină departe astenia de sezon: Salonul de Primăvară. 


  Lucrările de grafică şi pictură ale celor 16 expozanţi se găsesc deja pe simeze, dar vernisajul va avea loc duminică (2 martie), de la ora 15.00, la hotelul Ibis, unde spectacolul cromatic va fi întregit de unul muzical. Vor prezenta emoţii de primăvară, pe portativ, trupa Poze cu Sunet şi mezzosoprana Gabriela Dobre, acompaniată de formaţia Mandolinata a Casei de Cultură a Sindicatelor. Vernisajul va fi susţinut de muzeograful Geta Deleanu.


***telegrafonline.ro

Extraordinary People - Extraordinary Portraits




Prezente romanesti peste hotare


Alexandru Darida


Institutul Cultural Roman, New York, S.U.A.


mai - iunie 2014




***Claudia Moscovici via Florescu Ana-Elisabeta

Targ de martie



Casa de Cultura a Sindicatelor, Galati


7 - 9 martie 2014





  Va invitam sa sarbatorim impreuna primavara, femeia dar si sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici pe platoul din fata Casei de Cultura a Sindicatelor Galati din 7 pana in 9 martie 2014.
   Vor fi prezenti producatori, mestesugari, artizani si colectionari din toate zonele tarii cu multe bunatati si cadouri tocmai potrivite pentru cele dragi !

Detalii: 0735 441 303/4
***Piata Taraneasca

Traditional Erotic Art




Prezente romanesti peste hotare


Raluca Vulcan


Concorde Art Gallery, Paris, Franta


8 martie - 26 aprilie 2014




Invitație la Carnaval




Diaspora română


Comunitatea Românăa Sfântul Ștefan cel Mare


Atena, Grecia


1 martie 2014




   Comunitatea Romana Sfantul Stefan Cel Mare va invita la CARNAVAL, sambata, 1 martie, incepand cu ora 18:00. Muzica, dans si voie buna pentru cei mici dar....sunt asteptati si "cei mari"!!!
Va asteptam cu drag!

Insemnari din Grecia




Arta plastica contemporana romaneasca


Hotel Capital Plaza, Bucuresti


4 martie - 10 aprilie 2014





  Suntem bucurosi sa va invitam marti, 4 martie 2014, ora 19:00, intr-un cadru unde rafinamentul si eleganta definesc coordonatele esentiale ale bunului gust – Hotel Capital Plaza, Bd. Iancu de Hunedora nr. 54 – pentru a participa la deschiderea expozitiei de pictura Insemnari din Grecia.
   Expozitia reuneste cinci artisti care dau artei romanesti statut de europenitate: Alexandru Antonescu, Crinela Antonescu, Dorin Coltofeanu, Teodora Coltofean si Mihai Sarbulescu.
   Lucrarile prezentate in aceasta expozitie, sunt dedicate magiei spatiului elen si sunt realizate in tabara de pictura organizata in cadrul proiectului Contemporanii, in luna octombrie a anului 2013.
   Alaturi de lucrarile celor cinci artisti, vor fi incluse in cadrul expozitiei fotografii care surprind actul creativ intr-o maniera artistica realizate pe parcursul taberei de fotograful Cristian Macovei.
   Expozitia poate fi vizitata in perioada 4 martie – 10 aprilie, la Hotel Capital Plaza, Bd. Iancu de Hunedora nr. 54, un loc unde arta se simte ca la ea acasa.
Va asteptam cu drag.

***Contemporanii

Opus Quadratum




Arta plastica contemporana romaneasca


Venus Marian Mateescu


Mogosoaia


2 - 22 martie 2014





   Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul Cultual Palatele Brâncovenești invită bucureștenii duminică 2 martie, ora 16:00, la deschiderea expoziției de sculptură în metal semnată Marian V. Mateescu.
   Tehnică de construcţie romană, Opus Quadratum, a inspirat prin articularea suprafeţelor de fragmente/mozaic, tectonica formelor, tema şi arhitectura expoziţiei. Este un discurs care surprinde elementul axial (tensiunea paradoxală a raportului intre verticală şi orizontală, tensiunea centrului) în a cărui tipologie se înscriu Coloanele, Mărul, Omul, Cubul. Astfel imaginat, spaţiul plastic devine o grădină primordială ale cărei elemente sunt figurate cu aparenţă vegetală, animală şi minerală. Structura pătratului (a "unghiului drept") se articulează şi se multiplică ubicuu în raporturi formale şi decorative, configurându-se în varii suprafeţe şi sintaxe, afirmând crucea ca tip de articulare fundamental în expresia şi aerul spaţiului bizantin. În seria de lucrări Împărţituri, crucea ca înmulţire sau împărţire a pătratului, instituie raporturi estetice asumate ontologic spațiului bizantin, ca spatiu creștin.
  Expunerea surprinde și un anumit tip de asamblaj caracteristic artei bizantine, ce combină volume, materii și texturi ale unor fragmente arhitecturale sau obiectuale refolosite și recontextualizate în forme și sintaxe cu o expresie postmodernă.
 Prezinta: Doina Mandru

Working with Fennario




Prezente romanesti peste hotare


Oana Maria Cajal


Centaur Theatre Gallery, Montreal, Canada


25 februarie - 23 martie 2014







   Institutul Cultural Roman New York anunţă cu bucurie deschiderea expoziţiei dramaturgului, poetei şi ingenioasei artiste plastice Oana Maria Cajal, intitulată Working with Fennario.    Expoziţia este deschisă la Centaur Theatre Gallery (Old-Montreal, Canada) între 25 februarie-23 martie 2014.
  Ne bucurăm pentru succesul artistei şi în acelaşi timp regretăm că Oana Maria Cajal nu a venit cu o expoziţie la ICR New York.

Retrospectiva




Arta plastica contemporana romaneasca


Teodor Valenciuc


Muzeul Judetean, Galeriile de Arta Stefan Luchian, Botosani


martie 2014





Comunicat de presă

   Muzeul Judeţean Botoşani găzduieşte, în perioada 1 – 30 martie 2014, în spaţiul Galeriilor de Artă Ştefan Luchian Botoşani, expoziţia personală Retrospectivă a artistului plastic botoşănean Teodor VALENCIUC, cu lucrări de grafică şi pictură.
   Născut pe pe 1 martie 1930, în Ştiubieni, judeţul Botoşani, Teodor Valenciuc a absolvit în anul 1965 Facultatea de Arte Plastice din Iaşi şi este membru al Uniunii Artistilor Plastici din România.
În anul 1969 artistul deschide prima expoziţie personală, de pictură, la sediul Muzeul Judeţean Botoşani, urmată - în aproape jumătate de secol de activitate artistică - de numeroase expoziţii personale şi de grup, precum :
Expoziţii personale în: 1973 - Secţia de Artă Botoşani (pictură şi grafică), 1974 – Suceava (pictură şi grafică), 1975 – Teatrul Mihai Eminescu Botoşani (pictură), 1982 şi 1985 - Galeriile de Artă Ştefan Luchian Botoşani (pictură), 1986 - Galeria de Artă Alexandru Lăpuşneanu Iaşi (pictură), 1997 –Dintre sute de imagini, Galeria de Artă Luceafărul Botoşani, 2000 – Expoziţia retrospectivă Trecut-au anii …, Galeriile de Artă Stefan Luchian Botoşani; 2004 – Cine suntem, de unde venim, unde mergem, Galeriile de Artă Ştefan Luchian Botoşani;
Expozitii de grup: în 1968, 1970, 1972 - Bacău, Botoşani, Suceava; 1975 – Artişti plastici botoşăneni, Muzeul Judeţean Botoşani, Galeria de Artă Cupola Iaşi; 1971, 1976, 1978 - Participări la Voroneţiana, Muzeul Suceava; 1985 – Peisajele Moldovei, Galeriile de Artă Ştefan Luchian, Botoşani; 1989 – Plasticieni contemporani din Botoşani - Căminul Artei, Bucureşti; 2001 – Voroneţiana, Muzeul Suceava.
   De asemenea Teodor Valenciuc participă şi la expoziţii de grup naţionale, în: 1979, 1981, 1983 - la Saloanele naţionale de pictură şi grafică, de la Sala Dalles, Bucureşti şi în 1984, 1986 – la Bienale de pictură şi grafică, Sala Dalles, Bucureşti şi la tabere de creaţie organizate de Uniunea Artiştilor Plastici din România la : Portiţa – Jurilovca, Măgura Bacăului – Tescani, Agafton, Ipoteşti.
   Lucrări ale artistului botoşănean, pentru care a fost remarcat şi premiat, se află în colecţii particulare din România, Grecia, Franţa, Irlanda sau Canada.
  Alături de alţi artişti plastici , Teodor Valenciuc a iniţiat organizarea Cenaclului de Artă Plastică Ştefan Luchian şi diverse Colocvii de artă plastică cu prilejult taberelor organizate la Agafton, Ipoteşti şi Ştefăneşti.
   Activitatea artistică a fost susţinută şi de o îndelungată carieră didactică. Astfel, în 1965, Teodor Valenciuc va fi cel care pune bazele Secţiei de Artă Plastică a Şcolii Populare de Artă Botoşani, iar în 1968 devine primul profesor al Liceului de Artă Botoşani, care a contribuit la înfiinţarea de Artă plastică, printre numeroşii săi elevi săi numărându-se şi artiştii plastici Dumitru Agavriloae şi Mihai Pastramagiu.
   Pasionat de frumos, de muzică şi de literatură, Teodor Valenciuc va aborda şi critica de artă, făcând aprecieri şi prezentând articole în publicaţii de specialitate.
   Artistul Teodor Valenciuc revine pe simezele botoşănene, după o altă "restrospectivă” vernisată în 14 iunie 2010, tot în spaţiul Galeriilor de Artă Ştefan Luchian, cu o expoziţie interesantă, cu peste 40 de lucrări de grafică şi pictură, în care ponderea o deţin lucrările de grafică.

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 1 martie 2014, ora 11:00,
 la Galeriile de Artă ,Ştefan Luchian Botoşani 
(Str. Piaţa Revoluţiei nr. 13, telefon 0231/514197).

Program de vizitare: zilnic 9:00 – 17:00

Întocmit,
Muzeograf Ana FLORESCU

Seară de Literatură și Muzică




Lansare de carte


Romița Mălina Constantin: Încă un adagio


Carousel Cafe, București


9 martie 2014





***Marian Dragomir

Martisor traditional la Palatele Brancovenesti




Centrul Cultural Palatele Brancoveensti


Mogosoaia


28 februarie - 2 martie 2014





   Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, organizeaza in perioada 28 februarie – 2 martie, o serie de spectacole ce au ca teme venirea primaverii si ziua femeii.
   In prima zi, pe 28 februarie, copii din centrele de plasament si scolile bucurestene impreuna cu educatoarele si profesoarele lor vor fi invitatii speciali ai evenimentului. Cei mici se vor bucura de un spectacol realizat de copii talentati, care vor sustine minirecitaluri, dar si reprezentatii de dans modern. De asemenea, acestia vor avea posibilitatea sa confectioneze martisoare si felicitari, in cadrul atelierelor de creatie organizate la Palat si se vor bucura de momentele de teatru si magie create special pentru ei. Spectacolele vor avea loc pe o scena amplasata in interiorul unui cort, amenajat in curtea domeniului brancovenesc.
   Pe 1 martie, artisti ai Teatrului de Opereta si Musical Ion Dacian vor prezenta spectacolul – colaj de chansonete, Paris, mon amour. Un act artistic inedit va fi si cel prezentat de trupa Obligo, constand intr-un show de improvizatie bazat in mare parte pe sugestiile publicului.
   Pe 2 martie, atmosfera de sarbatoare va fi intretinuta la Palatul Brancovenesc de un DJ si trupa Ever East.
Intrarea la spectacolele organizate pe 1 si 2 martie va fi gratuita.

Porti deschise la Palatul Mogosoaia

   In perioada 1-9 martie, Primaria Municipiului Bucuresti le invita pe toate doamnele si domnisoarele sa viziteze gratuit Palatul si intreg domeniul brancovenesc. Vizitatoarele vor putea admira obiecte ce au apartinut familiei Brancoveanu, de o valoare inestimabila. Cuhnia, fosta bucătărie domnească, va fi una dintre atracţii, la fel şi Turnul porţii, Gheţăria (fostul depozit de gheaţă al palatului) sau Parcul englezesc cu grădini în stil italian (amenajarea sa peisagistică realizându-se între anii 1921 - 1922 sub îndrumarea Marthei Bibescu).
   2014 este un an special pentru Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, se implinesc 300 de ani de la martiriul lui Constantin Brancoveanu si a fiilor acestuia.

Program

1 Martie

17.30 – 18.00 –concert trupa Ever-East
18.00 – 18.45 - trupa Obligo – spectacol de improvizatie
18.45 – 20.15 – Paris, mon amour, 
spectacol al Teatrului de Opereta si Musical Ion Dacian

2 Martie

11.00 – 13.00 - DJ GeannyDaMix
13.00 – 17.00 – Trupa Ever East

Dialoguri




Arta plastica contemporana romaneasca


Nicolae Ispas, Eugen Cioanca


Galeria de Arta FORMA, Deva


28 februarie 2014





   Vineri, 28 februarie 2014, ora 17:00, va avea loc la Galeria de Artă FORMA Deva, vernisajul expozitiei de pictură și ceramică Dialoguri a artiștilor NICOLAE ISPAS și EUGEN CIOANCĂ, membri ai Filialei Alba a Uniunii Artiștilor Plastic din România.

Prezintă criticul de artă MIRCEA OLIV.