miercuri, 14 septembrie 2016

Drum întrerupt. De la Porţile de Fier până la Muntele Athos




Lansare de carte


Patrick Leigh Fermor


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București


22 septembrie 2016





   Editura Humanitas vă aşteaptă joi, 22 septembrie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru lansarea cărţii Drum întrerupt. De la Porţile de Fier până la Muntele Athos de Patrick Leigh Fermor. 
   La eveniment vor vorbi istoricul Georgeta Filitti, criticul şi istoricul literar Dan C. Mihăilescu şi prof. univ. Mihaela Irimia, specialist în literatură şi cultură britanică.
Dezbaterea va fi moderată de Marieva Ionescu, redactor Humanitas.
Accesul este gratuit și se face pe baza unei rezervări prealabile aici

Printre etnii dobrogene




Muzeul de artă Constanța


14 septembrie - 5 octombrie 2016






Festivalul Romănia - Tradiții și valori europene




Diaspora română


Milano, Italia


ediția a XII-a, 24 - 25 septembrie 2016





    Pentru a XII-a editie a Festivalului, organizatorii prevad o serie de evenimente care sa puna in prim plan frumusetea traditiilor si valorilor romanesti, frumusetea monumentelor si peisajelor turistice romanesti, locul deosebit ocupat de Romania in cultura si traditia europeana si aportul cultural-artistic al tarii nostre la patrimoniul cultural european.
   A XII-a editie a Festivalului se va desfasura la Milano in perioada 24-25 septembie 2016 si va avea locuri de desfasurare diferite in functie de evenimentul organizat.
   Sambata, 24 septembrie 2016, ora 16.00, la Palazzo Marino din Milano, va avea loc spectacolul Pianul cu poeme.
   Actrița Daniela Nane și pianista Ioana Maria Lupașcu sunt protagonistele unui nou spectacol eveniment de poezie și muzică, intitulat Pianul cu poeme.
  Versurile unor poeţi ca: Mihai Eminescu, Jacques Prevert, Victor Eftimiu, George Coşbuc, Ana Blandiana, Magda Isanos sau Costache Ioanid, se vor împleti cu armoniile imaginate de: Astor Piazzolla,Paolo Campanini, Constantin Silvestri, Raffaele Montanaro, Guy Bacos sau Ioan Dobrinescu, adica muzica de film atat italiana cat si internationala si cele mai cunoscute melodii romanesti ca Lie Ciocarlie, Mocirita, Astazi e ziua ta sau Vrei sa ne-ntalnim sambata seara.
   Duminica, 25 septembrie 2016, ora 15.00, in Piata San Lorenzo alle Colonne, va avea loc Sarbatoarea traditionala romaneasca.

Peisaj și geometrie




Arta plastică contemporană românească


Incze Dănilă


Librăria Diverta Hubertus, Cluj - Napoca


15 septembrie 2016






Monumente Istorice din Municipiul Focşani - monumente de arhitectură, lăcaşuri de cult, monumente memoriale




Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia


Focșani


16 - 17 septembrie 2016





    Cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului, Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia organizează, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea, expoziţia foto-documentară Monumente Istorice din Municipiul Focşani - monumente de arhitectură, lăcaşuri de cult, monumente memoriale.
    Cu această ocazie vă invităm la vernisajul expoziţiei, care va avea loc vineri, 16 septembrie 2016, ora 12:00 în foaierul Ateneului Popular.

Program de vizitare:

Vineri, 16 septembrie – 12:00 – 15:00 şi 18:00 – 20:00;
Sâmbătă, 17 septembrie – 11:00 – 13:00 şi 18:00 – 20:00.

Festivalului Internațional Euro Poezia




Brăila, Galați


prima ediție, 14 - 19 septembrie 2016





  În perioada 14-19 septembrie 2016, la Brăila și Galați se desfășoară prima ediție a Festivalului Internațional Euro Poezia. Directorii festivalului, Stere Bucovală și Valeriu Stancu, au invitat la acest eveniment poeți reprezentativi ai țărilor participante. Printre aceștia se numără: Guy Allix, Jaky Essirarrd, Yves Jouan, Hughes Labrusse, Jean Portante din Franța; Claudio Pozzani din Italia; Arcadie Suceveanu și Leo Butnaru din Repuplica Moldova și Ileana Mălăncioiu, Varujan Vosganian și Nicolae Grigore Mărășanu din România. Întâlnirea cu poezia la Galați va avea loc la Biblioteca Județeană V. A. Urechia în data de 16 septembrie, ora 16:30.

Pe simezele sătmărene




Artă plastică contemporană


Muzeul Județean Satu Mare


15 septembrie 2016







Documente de la Constantin Brâncoveanu referitoare la Mănăstirea Argeșului




Lansare de carte


Laurențiu - Ștefan Szemkovics


Muzeul Municipal Curtea de Argeș


15 septembrie 2016





   În data de 15 septembrie a.c., ora 12:00, Muzeul Municipal Curtea de Argeș va avea deosebita plăcere să fie gazda unui eveniment cultural deosebit, lansarea cărții Documente de la Constantin Brâncoveanu referitoare la Mănăstirea Argeșului (1688-1703). Autorul acestei lucrări este reputatul Dr. Laurențiu – Ștefan Szemkovics iar opera a apărut sub egida Muzeului Municipal.
   La eveniment vor lua cuvântul dl. Constantin Panțurescu - Primarul Municipiului Curtea de Argeș, dl. Gabriel Jugleanu, viceprimarul Municipiului, dl. Ștefan Dumitrache, managerul Muzeului Municipal și, nu în ultimul rând, autorul, dl. Dr. Laurențiu - Ștefan Szemkovics.
Vă așteptăm, așadar, la Muzeu!

Caricatură şi propagandă militară în Primul Război Mondial




Muzeul Județean Vălcea


Muzeul de Istorie, Ramnicu Valcea


15 septembrie 2016






    Tema expoziţiei Caricatură şi propagandă militară în Primul Război Mondial (1914-1918) vizează două componente subtile ale manipulării/modelării atitudinii umane faţă de război, exponente ale unor viziuni diametral opuse, cu efecte aparte în plan moral și emoţional: este vorba, pe de o parte, despre propagandă - prin care, în situaţia de faţă, se subînţelege răspândirea de idei prin care se susţine cauza autorităţilor, cu scopul de a convinge şi a câştiga astfel opinia publică în favoarea războiului – iar pe de altă parte, despre caricatură (militară în acest caz), văzută ca element artistic de protest şi critică fină adusă de societatea civilă războiului şi ororilor lui.
    Suportul caricaturilor prezentei expoziții este susținut de un Kriegs-Album/Album de război, aflat în colecția Grafică Documentară a Muzeului Național Brukenthal, care cuprinde, în afara unor fotografii-document de epocă, desene ce au ca subiect viața de front sau personaje militare, unele dintre ele reale. Executate de artistul (graficianul) de expresie germană Rud Kristen, un nume consacrat al genului la începutul secolului XX, aceste caricaturi – care sunt imprimate pe cărți poștale înaintea, în timpul sau imediat după MareleRăzboi – urmăresc cu perseverență câteva subiecte determinante ale vieții pe front. Astfel, pe lângă satirizarea, la modul direct sau simbolic, a unor mentalități, situații și personaje cazone din Regimentul 4 Infanterie austro-ungar (fost Hoch- und Deutschmeister), cantonat la Viena – majoritatea dintre ele subscrise unui tipar al ridicolului specific tuturor perioadelor istorice și armatelor lumii – autorul trimite și spre lipsa de igienă sau spre dotarea precară (sau chiar inexistentă) a trupelor, atât cu materiale sanitare sau alimente, cât și cu echipamente de război. Ironia acidă - dar bine dozată - a tușelor sale se remarcă prin claritatea expresiei, iar tensiunea dramatică este realizată grație puternicelor contraste alb/negru, care le caracterizează.
    Propaganda militară este ilustrată prin intermediul unor comunicate oficiale privind situația frontului, păstrate în patrimoniul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (Colecții speciale).
***
    Prima atestare istorică a caricaturii ar putea fi întruchipată de un desen efectuat pe un papyrus egiptean, cu mai bine de 7.000 de ani în urmă, care înfățișează o orchestră ai cărei membri sunt animale: un leu ce cântă la liră, un măgar la harpă, o maimuță la fluier și un crocodil la flaut; tot astfel sunt interpretate parodiile după scene mitologice, prezente pe unele vase grecești.
     Din Renaștere și până pe la jumătatea secolului al XIX-lea, prin caricatură se desemna schița premergătoare unei lucrări plastice; anul 1843, însă, va marca un moment major din evoluția sa spre un stil artistic independent: atunci, la Londra, a fost organizată o expoziție de astfel de schițe, cu scopul de a decora clădirea Parlamentului, iar revista londoneză Punch (prima revistă săptămânală de umor din lume, care începuse să apară din data de 17 iulie 1841) a publicat mai multe desene ironice la adresa respectivelor schițe.
     Consacrarea termenului de caricatură în accepțiunea sa actuală („1. Reprezentare, mai ales cu mijloacele graficii, a unei persoane sau a unei situaţii prin exagerarea unor trăsături, îndeosebi negative, cu o intenţie satirică sau umoristică”; „Înfățișare ridicolă a unei persoane sau a unui obiect; persoană sau obiect cu această înfățișare”; „2. Imitație nereușită, care denaturează originalul”), se petrece în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea, datorită transformărilor survenite în maniera sa de execuție, care se simplifică, cu efecte pozitive, atât asupra impactului vizual, cât și asupra mesajului conținut. De atunci, caricatura începe să fie folosită în completarea articolelor și/sau comentariilor politice, sociale sau mondene publicate în presă și, tot de atunci, poanta vizuală începe să fie susținută de un comentariu ironic, satira grafică ajungând să fie un liant între mentalități și culturi diferite iar râsul un limbaj comun omului, chiar și atunci când sunt abordate teme grave, precum cea a războiului.
   Noțiunea de propagandă a intrat în limbajul comun european în anul 1622, atunci când Papa Grigore al XV-lea a creat, la Roma, ca reacție împotriva mișcărilor protestante și reformatoare, congregația Sacra Congregatio de Propagando Fide, formată din cardinali și având ca principală misiune răspândirea credinței catolice.
   De-a lungul timpului, termenul de propagandă s-a aflat constant în atenţia cercetătorilor, care au încercat să-i ofere definiţii cât mai complete. În tomul al III-lea al Enciclopediei Române (Sibiu, 1904), termenul propagandă era explicat ca fiind „o acţiune de a respândi o doctrină sau ideile şi principiile unei societăţi [...] a câştiga aderenţi pentru ceva”.
   Dicționarul universal al limbii române (ediția 1929), definea propaganda ca fiind: „tot ceea ce se face spre a răspândi o opiniune, o doctrină oarecare”. Georges Henein, în 1969, în Petite Enciclopedie Politique, considera propaganda drept: „acțiunea de convingere prin instigare, ce tinde să înlocuiască rațiunea cu impresionabilitatea, ștergând linia de demarcație între adevăr și fals”. Mai recent, Oliver Thomson, în lucrarea A History of Propaganda (Sutton, 1999), propunea următoarea definiție pentru a explica noțiunea de propagandă: „utilizarea de către un grup de oameni a capabilităților comunicaționale de orice fel în scopul modificării atitudinii sau comportamentului altui grup de oameni”.
    Atât în perioada antebelică, cât şi în cea interbelică, mai multe publicaţii seriale româneşti şi-au asumat un rol propagandistic în răspândirea unor idei/concepte politice, literare, economice sau sociale (Propaganda, Brăila, 1915, „organ de propagandă germano-filă”; Propaganda, Iaşi, 1898-1899, „ziar liberal”; Propaganda, Bucureşti, 1901, „organ al unui comitet de lucrători tipografi pentru şomeri”; Propaganda, Ploieşti, 1902-1903, „ziar conservator”; Propaganda, Bucureşti, 1903, „ziar liberal”; Propaganda, Ploieşti, 1903, „supliment literar”; Propaganda agriculturii şi cooperaţiei prin aviaţie, Bucureşti, 1930; Propaganda conservatoare, Bârlad, 1908-1915, 1918-1923; Propaganda literară, Bucureşti, 1903-1904).
***
     Cei care au excelat în domeniul propagandei, punând chiar bazele războiului psihologic, în sensul modern al cuvântului, au fost britanicii, care au creat prima structură specializată de propagandă de război. În timpul Primului Război Mondial, atât Antanta, cât şi Puterile Centrale, au apelat la o gamă largă de metode de propagandă (fluturaşi, presă, filme documentare), temele principale constând „în proclamarea propriei inocenţe în declanşarea ostilităţilor, simultan cu aruncarea întregii vini pe celălalt şi stimularea înrolărilor voluntare prin mesaje cu pronunţat caracter patriotic”.
   Comunicatele oficiale prezentate în expoziție au fost emise de Marele Cartier General Român - prin intermediul Prefecturii Poliției Iași - și reflectă, într-o manieră realistă, însă și propagandistică, situația frontului în luna octombrie a anului 1916. Informațiile, sumare dar concise, prezintă luptele purtate de Armata Română în a doua parte a lunii octombrie pe cele trei fronturi: Frontul de Nord și Nord-Vest (Valea Jiului, Valea Oltului, Valea Buzăului, Valea Trotușului, Valea Oituzului, Valea Prahovei, regiunea Orșova și Dragoslavele, Valea Teleajenului, Valea Slănicul Moldovei, Valea Casinului, Valea Putnei, Valea Dâmboviței), Frontul de Sud (Dobrogea, regiunea Calafat-Zimnicea) și Frontul de Vest (zona Curtea de Argeș, Valea Neajlovului).
     Sunt surpinse cele mai importante acțiuni militare derulate de-a lungul frontului: luptele din trecătorile Bratocea și Buzău, bătăliile de la Predeal și din Valea Topologului, luptele de la Câmpulung, ofensiva germană din Valea Oltului, căderea trecătorii Oltului, luptele de pe Neajlov și Argeș, bătălia pentru București, ocuparea orașelor București și Ploiești de către armata germană.
    Precizăm faptul că o parte a acestor foi volante poartă autograful marelui om politic A. C. Cuza (1857-1947, decedat în orașul Sibiu), întregul fond fiind dăruit de către acesta, alături de biblioteca sa personală, Bibliotecii Asociațiunii ASTRA.
    Alte câteva foi volante prezintă, într-o manieră propagandistă, argumente pro și contra realizării Marii Uniri de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, împărtășite și susținute de diferite grupări politice.

C'ART FEST




Festival Internațional de Artă


Cristian, Brașov


ediția a III-a, 18 - 25 septembrie 2016





Pentru mărire, click pe imgine.

Arta Brașoveană Interbelică




Muzeul de Artă Brașov


23 septembrie - 4 decembrie 2016





    Muzeul de Artă Brașov organizează, în perioada 23 septembrie - 4 decembrie 2016, expoziția Arta Brașoveană Interbelică. Expoziția își propune să ofere o imagine de ansamblu asupra direcțiilor și tendințelor din arta brașoveană interbelică și asupra vieții artistice locale dintre cele două războaie mondiale. În expoziție figurează 67 de lucrări de pictură de șevalet, acuarelă, grafică și sculptură, aparținând celor mai importanți artiști activi la Brașov în perioada interbelică: Hans Mattis-Teutsch, Hans Eder, Fritz Kimm, Eduard Morres, Hermann Morres, Ernst Honigberger, Margarete Depner, Grete Csaki-Copony, Gustav Kollár, Conrad Vollrath, Heinrich Schunn, Josef Strobach, Waldemar Schachl, Karl Hübner, Ernst Richard Boege, Valeriu Maximilian, Olga Braniște, Paraschiva Popa-Frunză, Waldemar Mattis-Teutsch (Ioan Mattis) și Lukász Irina. 
    Expoziție organizată în colaborare cu: Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Biserica Evanghelică C.A. din România - Parohia Braşov, Biserica Evanghelică C.A.din România - Parohia Codlea, Forumul Democrat German din România - Filiala Brașov și numeroși colecționari particulari din Brașov. (Curator: Radu Popica)
   Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 23 septembrie, ora 13:00, la sediul Muzeului de Artă Brașov din B-dul. Eroilor nr. 21 (lângă Hotel  Capitol).

Patrimoniul Regal la Marea Neagră




Colocviile Oamenii Timpului


Cazinou, Constanța


ediția a III-a, 15 septembrie 2016