sâmbătă, 29 februarie 2020

Seară de muzică și poezie Marin Sorescu
Muzeul Național al Literaturii Române


București, muzee


29 februarie 2020
    Muzeul Național al Literaturii Române vă așteaptă sâmbătă, 29 februarie 2020, de la ora 17:00, în Sala Perpessicius a sediului din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la o Seară de muzică și poezie Marin Sorescu. Invitați: Dorel Vișan și Ionuț Bogdan Ștefănescu. 
    Marin Sorescu a fost poet, dramaturg, prozator, eseist și traducător. "Sorescu este un intelectual serios, care meditează la ceea ce scrie și scrie învăluind tragicul, sublimul, grotescul în plasa fină a ironiei. Poezia lui este, în fond, o meditație tristă, însă meditația îmbracă o haină de fantezie înșelător surprinzătoare”, scria despre Marin Sorescu academicianul Eugen Simion.
   Marin Sorescu aparține unei generații de poeți care și-a propus să redescopere lirismul, să reinventeze poezia, manifestându-se împotriva purismului, a retoricii clasice, a formalismului.
   A publicat primul său volum, Singur printre poeţi, în 1964 şi de atunci a impus un stil degajat, uşor ironic, fantezist, cu un profund simţ critic. Plecarea sa spre stele a fost înregistrată la 8 decembrie 1996, la Bucureşti.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!

Bounty Mărțișor
Casa Universitarilor


București


29 aprilie - 1 martie 2020
    Indiferent de vreme, anul acesta primăvara ne găsește la Bounty Mărțișor, chiar în weekend-ul dintre anotimpuri.
Iar dacă primăvara nu vine de bună voie, o convingem noi !
    Cele peste 70 de branduri și creatori români legendari care vor fi prezenți la Casa Universitarilor și-au propus să v-aducă soarele-n piept reimaginând mărtișorul oriunde între tradițional, urban, fresh și surprinzător. Gama de produse va fi însă mult mai largă așa că pregătește-te să fii inspirat de tot ce-i bun, frumos și în serie limitată.

Ce găsești la Bounty Mărțișor ?

ți-am spus despre mărțișoare ? Mai spunem o dată ! Mărțișoare super-creative pentru ea, pentru el, pentru mame, colege, mătuși, prietene, iubite și oricui vrei tu să-i anunți primăvara, toate lucrate de crafteri iscusiți și pasionați;
haine de iubit în noul sezon, care propun un design și materiale alternative, croite de la zero, upcycled sau personalizate cu aplicații și picturi;
bijuterii și accesorii de autor, care au întotdeauna ceva interesant de spus;
produse de îngrijire și bunățăți fără nicio vină în cele mai neașteptate combinații, direct din natură;
bucurii pentru cei mici sau pentru copilul din tine, de la hăinuțe la jucării și multe alte născociri de poveste care au luat naștere în ateliere românești;
obiecte de design pentru un acasă mai românesc și mai de atmosferă;

    Cei care expun la Bounty Fair sunt români pasionați care au ales să-și facă din artă, design și handmade un stil de viață, mici ateliere care trec de preselecție și care au nevoie de susținerea ta pentru a continua. La fiecare ediție suntem în căutare de noi talente așa că dacă te încadrezi sau cunoști pe cineva pe care crezi că ar trebui să-l cunoaștem cu toții, scrie-ne !
 nu doar shopping: zonă de relaxare, zona gourmet și o zonă de arts&crafts unde copiii au ocazia să cunoască oameni creativi și să le încerce tehnicile
    Ți-am povestit cât de uimitoare e Casa Universitarilor ? Nu, pentru că asta trebuie să vezi cu ochii tăi :)


Bounty Mărțișor

29 februarie - 1 martie
Casa Universitarilor (str. Dionisie Lupu nr. 46)
orele 10:00-19:00
intrare – 10 lei/gratuit pentru copii (2 lei merg către o cauză
caritabila, NU include participarea la ateliere)
Fiecare bilet participă automat la tombola cu premii creative pe loc,
din partea brandurilor participante.
Odată cu participarea la acest eveniment îți exprimi acordul de a apărea în materialele foto-video de ansamblu care vor contribui la promovarea acestuia.
Ne vedem acolo !

Dunărea de Jos în textele antice greco-latine
Alexandru Barnea, Nelu Zugravu 


București


13 martie 2020

Ce-am avut...și-o mai circula și azi?
România de-altădată, 


Din istoria industriei românești,


Consemnare publicată în Revista Flacăra, Nr. 35. 29 august 1970.


Exponatul lunii martie : Calculatorul românesc FELIX-PC
Muzeul Universității Politehnica București


martie, 2020
    FELIX-PC a fost proiectat ca prototip compatibil cu IBM PC de către Institutul Politehnic București – Catedra Calculatoare, între anii 1983-1984, fiind apoi preluat de către Întreprinderea de Calculatoare Electronice Felix S.A., pentru tehnologizare și introducere în fabricația de serie, între anii 1985-1990.
    FELIX-PC a reprezentat un nou tip de microcalculator personal-profesional, românesc, bazat pe microprocesoare din generația a-III-a, cu un grad ridicat de integrare tehnologică, structură compactă și un sistem de programe, care a acoperit o gamă largă de aplicații.
    Sistemul FELIX-PC are o magistrală de date configurabilă pe 16 biți sau 8 biți, în funcție de microprocesorul utilizat: 8086/8088.
    FELIX-PC utiliza monitoare RGBI, având sincronizări VSYNC, HSYNC separate, monitoare color cu intrare video-compus sau televizoare color în sistemele NTSC (3,54 MHz) sau PAL.

Pe simezele buzoiene - Retrospectivă, la ceas aniversar
Arta plastică contemporană românească 


Valeriu Șușnea


Galeriile de Artă Ion Andreescu, Buzău 


6 martie - 10 aprilie 2020


Asociația Cineaștilor din România. Populară sau Socialistă...
Din istoria cinematografiei românești 


ACIN
Mihnea Gheorghiu.

Articol publicat în Revista Cinema, Nr. 1. Ianuarie 1964.Târg Produs de Cluj
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, 


București, 


5 - 8 martie 2020

Pe simezele ialomițene - Poema satului românesc
Arta plastică contemporană românească 


Centrul Cultural Ionel Perlea, Slobozia


6 - 27 martie 2020