joi, 10 decembrie 2015

Bucurestiul Utopic




Muzeul Municipiului Bucuresti


Andrei Popescu


17 decembrie 2015


 


   Există un oraş perfect? Există în realitate? Nu cred asta şi Bucureşti este departe de acest ideal fals. Dar către care perfect ar trebui să tindă dezvoltarea urbană a Bucureştiului? Pe lângă multe proiecte teoretice şi idei de transformare, iniţiative ale specialiştilor sau oamenilor politici, fiecare are o vagă idee despre ce înseamnă un Bucureşti utopic personal.
   Cum se îmbină însă utopia personală cu proiectele realizate în Bucureşti? În cadrul conferinţei Bucureşti utopic voi încerca să compar câteva proiecte bucureştene mari, unele care definesc imaginea actuală a oraşului, cu soluţii utopice. Realitate versus utopia unui oraş, utopia soluţionării diferit a unor proiecte.
   Conferința de la Muzeul Municipiului București este un bun prilej de a vă prezenta o altă variantă pentru proiecte definitorii ca sistematizarea Dâmboviţei (începând cu perioada Carol I), cartierele dormitor Titan-Balta Albă sau bulevardele Magheru-Bălcescu.

Andrei Popescu

   Am absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu – Facultatea de urbanism. Sunt interesat de evoluția orașelor, în special București, cu toate elementele pe care le presupune aceasta: urbanism, arhitectură, istorie, antropologie, economie etc.
   Pe lângă încercările de a-mi exercita în mod corect profesia de urbanist, în 2009 am început publicarea unor propuneri de urbanism pe blogul Idei Urbane (www.ideiurbane.ro). Blogul a devenit astfel un mijloc de a-mi face publice ideile despre dezvoltarea Bucureștiului și analizele despre zone sau proiecte existente. Prin aceste propuneri virtuale am început să descopăr zone ale Bucureștiului, să mă documentez despre evoluția orașului și despre ce ar putea însemna o dezvoltare strategică actuală.
Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiei permanente.

Eveniment cultural galatean




Lansare de carte


Nicoleta Ruba, Radu Sergiu Ruba


Muzeul Casa Cuza Voda, Galati


10 decembrie 2015





   Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galați vă invită joi, 10 decembrie 2015, ora 15:00, la evenimentul cultural prilejuit de lansarea cărților: O mie de ani in o suta de enigme, autori Nicoleta şi Radu Sergiu Ruba şi O vara ce nu mai apune, autor Radu Sergiu Ruba.       
   Evenimentul se va desfăşura la Muzeul Casa Cuza Vodă, secţie a Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galaţi.
Vă așteptăm!

Targ Craciun Taranesc




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


18 - 23 decembrie 2015






Eveniment cultural brasovean





Lansare de carte


Tudor Artenie


Libraria Okian, Brasov


16 decembrie 2015






   Vor fi prezentate volumele: Scrisorile cavalerului-egretă (poezie) si Omul cu buze amare şi alte povestiri (proză scurtă) autor: Tudor Artenie.
Invitați: Nicolae Tzone, Adrian Lacatuș
   După volumul de poeme de debut, Ranița cu obiecte personale, despre care Octavian Soviany scria cu generozitate, apreciindu-i eleganța și acuratețea stilistică, Tudor Artenie vine acum, deodată, cu un al doilea volum de poezie, Scrisorile cavalerului-egretă și cu un volum de proze scurte, Omul cu buze amare şi alte povestiri. Cartea nouă de versuri are structura unei piese de teatru, jumătate din ea fiind un dialog necruțător cu sine însuși, dar conține și un mănunchi de texte de sine stătătoare, construcții inteligente și sensibile. Poemul cel mai important, ce se remarcă prin rigoare prozodică, prin accente de un dramatism frust, se numește Stalingradul din inima mea și respiră autenticitate deplină. În ceea ce privește proza sa, ne este foarte evident că autorul are darul și forța de a nara nu numai convingător, ci de-a dreptul impresionant. Stăpânește materia pe care o descrie, aduce în prim plan cu un simț remarcabil situații de viață aflate la limită din războiul din fosta Iugoslavie, povestește scene memorabile din Chișinău, disecă subtil, în cheie gravă sau cu umor, personaje, momente și trăiri. Dincolo de subiecte, limba utilizată este impecabilă, nu există stângăcii sau nesiguranțe. Se simte o mare plăcere de a scrie și ni se pare evident că aici, în aceste texte, ni se dezvăluie integral personalitatea accentuată a autorului.

Pe simezele Capitalei




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria SENSO, Bucuresti


15 decembrie 2015 - 29 ianuarie 2016






COMUNICAT DE PRESĂ

   Vă invităm marţi, 15 decembrie 2015, ora 18:00, la Galeria SENSO (Bd. Unirii nr. 15, București), la vernisajul expoziţiei colective de Artă Decorativă.
   Vor fi expuse lucrările artiștilor vizuali Arina Ailincăi, Dan Băncilă, Anca Boeriu, Cristina Bolborea, Manuela Botiș, Sandei Bucur, Lucian Butucariu, Danielei Făiniş, Costel Iacob, Nicolae Moldovan, Cela Neamţu, Anielei Ovadiuc, Dionisie Popa, Dumitru Traian Tili și Mihai Țopescu.           
   Cuvântul de deschidere al expoziţiei va fi susţinut de criticul de artă Dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanța.
  Acest eveniment este realizat cu sprijinul Catena Grup, prin Programul Catena pentru Artă.
Expoziţia poate fi vizitată în perioada 15 decembrie 2015 - 29 ianuarie 2016,de luni până vineri între orele 11:00 – 18:00, sâmbăta și duminica între orele 12:00 -18:00.

Intalnirile literare Citesc poezie




Libraria Carturesti Verona


Bucuresti


prima editie, 11 decembrie 2015





   Întâlnirile literare Citesc poezie debutează vineri, 11 decembrie, în Mansarda Cărturești Verona, de la ora 19:00. Invitații ediției: Ciprian Măceșaru, Denisa Duran, Mugur Grosu. 
Moderatoare: Emilia Zăinel.

The Ride




Arta plastica contemporana romaneasca


Alina Manole, Ecaterina Balanescu


Jockey Club, Bucuresti


16 decembrie 2015 - 10 ianuarie 2016







    Alina Manole și Ecaterina Bălănescu au plăcerea să vă invite la vernisajul expoziției de artă care va avea loc miercuri, 16 decembrie, ora 18:00, la Jockey Club, str. Episcopiei nr. 9 (lângă Ateneul Român).

Strigăt de libertate, frământat în tropot de herghelie și Magia jucăriilor pentru copii.

   Cele două artiste propun un dialog între studiul riguros, născător de întrebări profunde și joaca generatoare de răspunsuri inedite – pentru că – nu-i așa?! – dintodeauna studiul împletit cu joaca, se întrupează în cele mai frumoase creații pe care le poate concepe mintea și înfăptui mâinile omului.

Accesul se face pe bază de invitație.