duminică, 11 august 2013

Despre "Ciucurencisti"




Arta plastica contemporana romaneasca


Traian Bradean, Marius Cilievici, Rodica Lazar, Iacob Lazar


Expozitia: 4 pictori din ariergarda artei moderne


Galeria din Grajd, Centrul de Cultura Arcus


2 - 12 august 2013




Lucrarile expuse (picturi si grafica) fac parte din colectia Floriana si Ion Lazar.

Mitologia antică reprezentată în astronomie




Festivalul Antic Tomis


Constanța


ediția a II-a, 16 - 18 august 2013





   Planetariul din Constanta din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii - Constanţa, va invită la seminarul: MITOLOGIA ANTICĂ REPREZENTATĂ ÎN ASTRONOMIE care va avea loc miercuri, 14 AUGUST 2013, ora 12:00, la Sala de conferinţe ING. MARCEL STANCIU, din Bv. Mamaia no. 255. Evenimentul se desfasoara sub umbrela Festivalului Antic Tomis si reprezinta raspunsul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii la provocarea VivaTomis lansata in luna iulie.
  Spatiul VivaTomis se dezvolta si impreuna cu partenerii Festivalului Antic Tomis vom transforma orasul Constanta intr-o destinatie culturala. 
  Evenimentul este dezvoltat de Complextul Muzeal de Stiinte al Naturii Constanta, Academia Navală Mircea cel Bătrân, Universitatea Maritimă Constanta, Muzeul Marinei Române, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, Ong Noua Acropolă, SC Natura Dino Park-THESSALONIKY, Sponsor principal - Rotary Club CETATEA TOMIS.

Cei interesati sa participe la eveniment pot face rezervari si pot solicita mai multe detalii aici:

Complexul Muzeal de Ştiinte ale Naturii Constanţa
Relaţii cu publicul : 0241-482 026
Secretariat : 0241-481 230
Fax.: 0241-481 236
e-mail.: office@delfinariu.ro

Trotineta rosie




Amintiri din copilarie (II)





   Hotarat lucru, azi m-au napadit nostalgiile. Parca ma si vad de pe la 5-6 ani, rotofei nevoie mare, haladuind pe strazile din jurul casei din Constanta natala. O casa modesta, de fapt 2 camere la parterul unui imobil vechi, cu doua etaje, situat in imediata apropiere a Pietii Ovidiu. Vis-a-vis de Casa cu Lei, mai exact. Prin '60-'61 au inceput excavarile la viitorul Complex cu mozaic. Cate capiteluri de marmura, cioburi de amfore si alte vase antice am mai curatat cu periuta de dinti asezat, alaturi de copii si oameni maturi, pe niste banci lungi de lemn. O faceam din placere si curiozitate caci aflam "comori" ingropate de sute si mii de ani.   


  Mare ne-a fost surpriza cand, dupa un timp, s-a descoperit ca temelia imobilului de care v-am vorbit avea temelia exact peste un zid al vechii cetati greco-romane. 
  Si tot de-atunci pastrez in memorie imaginea lipovenilor barbosi veniti sa sape la santier. Li se spuneau "buldozere umane" caci aveau o forta si un spor nemaipomenit. La pranz, cand luau masa asezati pe aceleasi banci lungi de lemn, isi faceau mai intai cruce, cu gesturi largi, ca de ritual. Iar spre seara, cand munca era gata mai aveau un obicei. Inmuiau paine neagra in vasele smaltuite in care turnasera spirt medicinal. Si mai apoi beau lichidul ramas, alcool de nu stiu cate zeci de grade, astfel filtrat. Nu tin minte daca am vazut pe vreunul beat sau macar ametit. Ca se apucau de cantat, incetisor, da !


   Aria mea de cercetare, la acei ani, tinea din piata si pana pe faleza, la Cazinou. Aveam ce descoperi de fiecare data si uneori primeam cate o mustruluiala zdravana pentru ca intarziam in plimbarile mele. Recunosc, ar fi fost buna o trotineta, mijloc de transport cu care m-as fi deplasat de mai repede. Dar costa ceva, oricum peste posibilitatile materiale ale familiei noastre. Dar pana la urma visul meu a fost indeplinit; o cunostinta de-a mamei, vecina de pe strada, fara copii, m-a indragit si astfel de ziua mea, spre sfarsit de aprilie, mi-a facut cadou o trotineta rosie, 6 lei costa parca...Sa vezi mandrie pe mine si alergat de colo-colo cu ea. Ca eram tot timpul cu glezna piciorului drept zdrelita, de la roata din spate, este alta poveste.
   Pe la inceput de vara, cred ca exact de 1 Iunie, s-au organizat in oras mai multe manifestari. Am participat si eu, proaspat absolvent de gradinita. Imbracat cu sortulet si funda la gat am luat startul la proba de "viteza cu trotineta". Distanta de parcurs nu era prea mare, sa zicem vreo 20-30 de metri si mi-am spus ca mai intai n-ar fi rau sa-mi iau un elan mai mare. Asa ca am alergat pe langa trotineta pana....aproape de sosire. Am dat de doua-trei ori din picior si gata cursa ! Cei de pe margini s-au amuzat copios, atunci preocupat de competitie nu am auzit rasetele multimii...Am realizat asta mai tarziu si din povestirea mamei. Oricum alergatul meu nu a fost in zadar, am ocupat un onorant loc III fiind premiat ca atare. Din pacate, fotografia in care am fost imortalizat ca fericit castigator se afla acum la mii de kilometri departare. Cu prima ocazie am s-o scanez si-o voi atasa acestor randuri.
   Anii au trecut, nici nu stiu cand. Am mai crescut, situatia financiara familiala s-a mai imbunatatit. Ai mei au putut sa-mi ia si bicicleta. Curios lucru insa, nu am amintiri deosebite legate de ea; gandurile-mi zboara adesea numai la trotineta rosie de pe cand aveam sase ani si doua luni.
   Si poate nu mi-as fi amintit zilele acestea de anii copilariei mele daca nu as fi vazut promotia la Triathlon Challenge Mamaia ( trichallenge.ro) Mi-ar fi placut sa pedalez in competitie dar, cum sectie de veterani nu au, ma voi multumi sa ii incurajez de pe margine pe cei mai in putere. 


Diversitate culturala




Muzeul National de Istorie a Transilvaniei


Expozitia: La hotarele Romei: daci, celti, vandali


Cluj - Napoca


12 - 29 august 2013





   Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca gazduieste, între 12 - 29 august 2013, expoziţia La hotarele Romei: Daci, Celţi, Vandali.
   Expoziţia prezintă descoperiri arheologice din Transilvania, care ilustrează civilizaţiile antice de la hotarele lumii romane, printre ele aflându-se atât obiecte celtice din sec. IV-II a. Chr., cât şi dacice din perioada cuprinsă între secolele II a. Chr. şi I p. Chr., precum şi obiecte din sec. II-III ce au aparţinut vandalilor. Piesele care vor fi prezentate publicului au fost expuse în cursul anului trecut la Muzeul Civilizaţiei Celtice şi Romane din Manching (Germania).
  Realizatorii acestei expoziţii au dorit să evidenţieze diversitatea culturală existenţă în Nordul Bazinului Carpatic, spaţiu aflat în imediata vecinătate a Imperiului roman. Expoziţia este rodul colaborării dintre Muzeul Judeţean Satu-Mare, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Muzeul de Istorie şi Artă Zalău şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş. 
  Publicul poate vizita expoziţia la sediul muzeului din str. Constantin Daicoviciu nr. 2, în Sala de expoziţii temporare aflată la etajul 2. Expoziţia este deschisă în zilele de luni, marţi, joi şi vineri între orele 10:00-16:00, iar miercurea între orele 12:00-18:00.
***Gherla Info

Pentru cei puternici




Amintiri din copilarie (I)






   Sunt nascut la Constanta si pot spune ca am fost cetatean "respectabil" al acestui oras cam pana la terminarea facultatii, dupa care valurile vietii m-au dus in Capitala. Iubesc marea si orasul natal, ma bucur de fiecare data cand am ocazia reintalnirii cu locurile copilariei. Va dati seama ca am multe amintiri legate de plaja, Modern sau cea de la Mamaia. Intamplari si mici aventuri au fost cu duiumul, unele mai spectaculoase, hazlii sau pana la urma urmei obisnuite pentru cei de la malul Marii Negre.
   Cand eram eu de cativa anisori, nu mai mult de sase, ma duceam pe timpul vacantei de vara, impreuna cu sora mea mai mare la plaja din Constanta. Nu intram singur in apa decat la mal; daca vroiam sa inaintez mai mult, sa trec prima "groapa" (adanca de circa 1,5 metrii !) trebuia sa o fac cu surioara pe post de "inger pazitor". Odata, pe cand erau valuri mai maricele, m-am agatat de gatul ei sa ajung la primul prag de nisip; si cum valurile m-au facut sa inghit ceva apa sarata m-am speriat si infuriat in acelasi timp. Asa ca am rostit fraza celebra cu care am ramas in analele familiei si nu numai: "Daca ma inec sa stii ca la intoarcerea acasa o sa te spun lui mama !".


   Cu "inaintarea" in varsta am devenit mult mai independent, mergeam cu gasca de pe la zece ani. Ma aventuram de multe ori in larg, dar niciodata singur. Am fost mereu precaut cu marea, stiu multe legende despre ea, cum trebuie sa o cunosti, s-o respecti si cand este cazul chiar sa te temi. Am purtat multi ani un ac de siguranta la slip, asa cum faceau si ceilalti baieti. Era remediul cunoscut atunci cand in larg fiind te apuca carceii. Si te meduze ne temeam; nu de cele mici, aduse in unele perioade la mal, cu ele incingeam chiar batai strasnice. De cele mari, de pana la jumatate de metru in diametru, cu tentacule groase si extrem de usturatoare. Daca esti la apa mare si te atinge o astfel de creatura nu-i tocmai placut, e mai rau decat ca la urzicile de care dam taman cand vrem sa culegem mure ! Chiar am avut un prieten care, scufundandu-se, la revenirea la suprafata s-a trezit cu o astfel de creatura peste fata. Noroc ca eram in grup si impreuna l-am condus la mal si apoi la cabinetul medical cel mai apropiat. A fost realmente foarte aproape sa-si piarda vederea la unul dintre ochi.
   Cand eram deja adolescent, chiar din primul an de liceu, am abandonat plaja Modern si mergeam, cu un grup mai restrans de prieteni la Mamaia, zi de zi aproape. Deja se schimbase peisajul, eram si noi maricei iar "preocuparile" noastre erau mai diversificate. Plaja in sine nu ne mai atragea asa de mult, faceam "baie" cand ne incingea soarele prea tare. De multe ori chiar preferam piscinele de pe langa unele hoteluri. Si cum ele erau cu plata trebuia sa actionam in asa fel incat sa inselam vigilenta "rupatoarei de bilete". Cea mai buna solutie era sa ajungi cat mai repede in apa, de-acolo nu te putea da afara decat daca vroiai tu ! Asa ca odata ajunsi la imprejmuirea locului respectiv, "bagam viteza" si ne aruncam in bazin, evident cu capul si bratele inainte, ca la concurs. Ei bine, la una dintre actiunile noastre, Cristi, unul dintre prieteni, a avut nesansa de nebagare de seama sa sara "la apa mica". Asa ca a sarit de-a dreptul in cap, ramanand minute bune ametit, nestiind ce se intampla; cu fruntea insangerata, desigur. A fost mult timp, pe tema asta, tinta amuzamentului celor din grup...


Un loc pe care Cristi nu il va uita vreodata !

   De escapadele pe Ghiol nu va mai povestesc, mergeam cu saltelele pe lac cate o zi intreaga, pana unde ne duceau bratele - cu pepeni verzi bagati in sacose de plastic, la rece, Insula Ovidiu fiind relativ aproape.


   N-am participat niciodata la vreo competitie de inot, oricum anii au trecut si peste mine. Mi-am adus aminte, cu frumoasa nostalgie, de vremurile cand puteam s-o fac, vazand afisul la Triathlon Challenge Mamaia despre care puteti afla aici  trichallenge.ro
  

Cand se intampla lucruri frumoase




Mocanita


Valea Vaserului


10 august 2013












V-am informat la timpul respectiv despre acest eveniment, iata acum si cateva "dovezi" ale acestei intamplari. Vor mai fi si voi tine aproape...Pentru ca merita !

Un alt parfum de epoca




De prin lume adunate...


Calatorie prin intermediul bancnotelor (V)


Colectii si Colectionari