marți, 7 mai 2013

Arta plastica contemporana romaneasca


Gabriela Calinoiu


Expozitie de pictura abstracta: Nature Energy


Galeria de Arta Gabriela Calinoiu, Bucuresti 


10 mai - 10 iunie 2013






poze expozita de pictura abstracta nature energy

Vizita la galerie se face prin telefon in prealabil. 

Tel: 0721949740


***vinsieu.ro


Expozitia: Memoria Clipei



Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul de Mineralogie, Baia Mare


9 mai 2013





   Vă invităm să petrecem împreună câteva momente la vernisajul expoziției de grup MEMORIA CLIPEI care va avea loc la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare pe 9 mai, de Ziua Europei, ora 18:00. Cu această ocazie, elevi ai  Liceului de Artă din localitate vă vor încânta cu flautele lor fermecate.

Noaptea Muzeelor


18 mai 2013







   Bucuresti, Baia Mare, Cluj, Sibiu, Aiud, Alba Iulia, Arad, Bacau, Brasov, Caransebes, Constanta, Craiova, Deva, Golești, Iasi, Ploiesti, Reșița, Sf.Gheorghe, Sighișoara, Slatina, Slobozia, Suceava, Targu-Mures, Targu-Jiu, Timișoara...doar cateva exemple...
   Ca în fiecare an, în luna mai, muzee din toată țara pregătesc evenimente speciale pentru vizitatorii dornici de experiențe culturale nocturne. Detalii privind programele muzeelor sunt actualizate permanent pe situl evenimentului www.noapteamuzeelor.ro
Evenimentul este coordonat în România de Rețeaua Națională a Muzeelor. 
   Nu numai noaptea o să fie animată în muzee ci și întreaga zi de 18 mai. În 2013 această dată este de două ori importantă. Este atât Ziua Internațională a Muzeelor, cât și Noaptea Europeană a Muzeelor.
****Alexandra Zbuchea

Ziua Comunei: La Obarsie, la Izvoare


Comuna Costesti, judetul Valcea


editia a VIII-a, 10 mai 2013









Intalnirea fiilor satului este organizata in fiecare an, de Izvorul Tamaduirii. Sunt locuri care merita cunoscute. Ca si oamenii acestora, cu suflete frumoase. 





Oneg Shabbat - Bucuria Shabatului


Templul Deportatilor, Casa Tranzit, Cluj-Napoca


10 - 11 mai 2013





Autoportrete Altfel



Arta plastica contemporana romaneasca


Casa Memoriala Nicu Enea, Bacau


10 - 30 mai 2013





Expun elevi in clasa a VIII-a la Colegiul National de Arta George Apostu, profesor coordonator Ionela Lazureanu

Exponatul lunii



Muzeul Judetean Teleorman


Ordinul Steaua Republicii Populare Romane


Alexandria


1 - 31 mai 2013





   În cadrul Exponatului Lunii, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator, pentru perioada 1 – 31 mai 2013, un obiect ce face parte din patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman: ORDINUL STEAUA R.P.R. CLASA I, conferit lui Zaharia Stancu în anul 1968.
   Ordinul Steaua Republicii Populare Române, a fost înfiinţat pe 12 ianuarie 1948, decretul fiind publicat a doua zi în Monitorul Oficial nr. 10. Este primul ordin instituit de R.P.R. după abdicarea Regelui Mihai. A fost acordat militarilor, civililor şi cetăţenilor străini pentru merite deosebite în domeniul politic, social, ştiinţific sau cultural. Ordinul R.P.R. era cea mai înaltă distincţie a R.P.R. pentru merite cu caracter general.

   Ordinul Steaua Republicii Populare Române este organizat pe cinci clase. Clasa I este din metal aurit, cu briliante pe braţele stelei şi în jurul stemei, centrul fiind din email roşu. Clasa a II-a este identică, dar lipsesc briliantele de pe braţele stelei. Clasa a III-a este la fel cu a doua, numai că doar stema şi cununa de lauri sunt aurite, restul fiind din argint. Clasa a IV-a este complet din argint, fără briliante, şi cu email albastru în centru. Clasa a V-a este din argint, cu centrul din email roşu, stema fiind aurită.

   ORDINUL STEAUA R.P.R. CLASA I, ce face obiectul Exponatului Lunii, este confecţionat din metal aurit. El este alcătuit din trei elemente. Centrul este rotund şi conţine stema Republicii Populare Române pe un fond de email. Aceasta este înconjurată de un cerc de briliante, flancat de lauri. Din aceasta pornesc cinci mănunchiuri, fiecare având în partea centrală o linie de briliante. Lăţimea Ordinului este de 62 mm, iar înălţimea este de 55 mm.

Concursul Vino la Muzeu şi câştigă

Întrebare: Câte clase are Ordinul Steaua Republicii Populare Române ?
Răspunsurile sunt aşteptate pe adresa: Muzeul Judeţean Teleorman, str. 1848, nr. 1, Alexandria, 400033, sau la email: exponatul@yahoo.com, până la data de 22 mai a.c
Vă rugăm să menţionaţi numele şi prenumele, adresa şi un număr de telefon.
Premiul din luna mai constă într-un abonament la muzeu pentru perioada 1 iunie 2013- 31 mai 2014 şi volumul MOŞTENITORII SECURITĂŢII, autor Marius Oprea.

Martea cu Placinte


Piata Prund, Brasov


7 mai 2013







   Junii Tineri s-au adunat, astazi, pentru Martea cu placinte. Au cantat Hristos a inviat la Troita lui Ilie Birt, din Piata Prund. Au jucat hora, au aruncat cu buzduganul si au impartit placinte celor prezenti in piata.


Buzduganul , aruncat cu forta, mai-mai sa iasa din cadrul fotografiei...
***http://www.facebook.com/BrasovOrasulSufletuluiMeu

Simtiri de Florii



Arta plastica contemporana romaneasca


Rus Corina Sidonia


Biblioteca Municipala Teodor Murasanu, Turda


7 - 31 mai 2013




   Simţiri de Florii este expoziţia de artă plastică a lunii mai, găzduită în holul Secţiei pentru adulţi a Bibliotecii Municipale Teodor Murăşanu. Autoarea este Corina Sidonia Rus, profesor la Cercul de pictură al Clubului Copiilor din Turda. 


   Absolventă a Academiei de Artă Ion Andreescu din Cluj-Napoca, promoţia 1990-1996, Sidonia Rus lucrează ca şi designer stilist în industria modei şi coordonează arhitectura de brand – imagine şi marketing, respectiv brandul PLMODO, CARAMEL. În domeniul modei firmele cu care are cea mai importantă colaborare sunt: Falla Collection, Caramel, S.C. Tricotaje Someşul.
   Participă cu lucrările sale la numeroase expoziţii internaţionale şi naţionale fiind câştigătoarea unor premii importante.

expo sidonia rus, la turda

***ziarul21ro.

Agentia de Stiri Bune


Turnul Pompierilor redeschis pentru vizitare


Satu Mare


8 mai 2013






turnul pompierilor 300x282 Turnul Pompierilor se deschide în 8 mai

Muzeul Judeţean Satu Mare anunţă redeschiderea pentru vizitare a Turnului Pompierilor începând cu data de 08 mai 2013.
Programul de vizitare este următorul:
Marţi            12 00-19 00
Miercuri       12 00-19 00
Joi                 12 00-19 00
Vineri           12 00-19 00
Sâmbătă       12 00-16 00
Duminică      12 00-19 00
Luni              închis
Preţul biletelor de intrare este următorul:
Copii:  2 lei
Adulţi: 3 lei 
În caz de timp nefavorabil (ploaie, vânt puternic), vizitarea turnului este suspendată.
***portalsm.ro

Zilele Muzeului Tarii Crisurilor


Oradea


editia a XVII-a, 14 - 18 mai 2013




muzeul tarii crisurilor oradea

    Între 14 – 18 Mai a.c. Oradea celebrează cea de-a XVII-a ediție a Zilelor Muzeului Țării Crișurilor. În cadrul evenimentului din acest an vor avea loc lansări de carte, vernisarea marionetelor Teatrului Arcadia, proiecții de filme și multe alte activități culturale.

Program:

14 mai 2013

    12:00 – Deschiderea oficială a evenimentului; Loc de desfăşurare: Sala albă a Muzeului Ţării Crişurilor (Palatul baroc, B-dul Dacia nr. 1-3)
    12:15 - Eveniment: Vernisaj expoziţie: Păpuşile „uitate” ale Trupei Arcadia. Vor fi expuse păpuşile care au fost create şi utilizate pentru spectacolele teatrului din anul 1950 încoace. Invitaţi la această întâlnire cu copilăria vor fi şi foşti mânuitori de păpuşi ai teatrului şi nu numai.
      Loc de desfăşurare: Secţia de artă a Muzeului Ţării Crişurilor (Palatul baroc, B-dul Dacia nr. 1-3). Organizatori: Muzeul Ţării  Crişurilor, Teatrul Regina Maria – Trupa Arcadia, Consiliul Judeţean Bihor

15 mai 2013

    10:00 – 12:30: Eveniment: Lansări de cărţi apărute în Editura Muzeul Ţării Crişurilor
        Moderatori: Aurel Chiriac, Gabriel Moisa
    11:30 – 12:30: Eveniment: Lansare de carte Cetatea Oradiei, de la începuturi până în secolul al XVII-lea,  Editura Muzeului Ţării Crişurilor, 2013. Autor: Doru Marta
Prezentare: prof.univ.dr. Sorin Şipoş
Loc de desfăşurare: Muzeul Ţării Crişurilor (Palatul baroc, B-dul Dacia nr. 1-3)
Organizator: Muzeul Ţării Crişurilor

16 mai 2013

    18:00 – 23:00: Eveniment: Vernisaj – Video Art Event, Ediţia a IV-a. Vor fi, apoi, prezentate filme video stând sub semnul conceptului ediţiei actuale Liquid image (Imagine lichidă), concept care se fundamentează pe noţiunea de fluiditate caracteristică mediului apei şi aplicabilă profilului imaginii artistice contemporane atât din perspectiva varietăţii mediilor de exprimare, cât şi din perspectiva raportării sale la o realitate tot mai dinamică (D. Gavrilaş).
Loc de desfăşurare: Moara Răsăritului (str. Miron Costin nr. 21)
Organizatori: Facultatea de Arte – Departamentul Arte Vizuale (Universitatea Oradea), Asociaţia Culturală Conflux, Visual Contact-Milano (Italia), Muzeul Ţării Crişurilor
    19:00: Eveniment: Concert simfonic (B. Smetana, A. Dvořac) şi arii din opere semnate de G. Puccini, G. Verdi, G. Donizetti, V. Bellini, M. Anzoletti

Soliste: Andreea-Nicoleta Tudoroncea şi Erika Banadiman (Italia)
Dirijor: Constantin Adrian Grigore (România)
Loc de desfăşurare: Filarmonica de Stat Enescu-Bartok (Str. Moskovei nr.5)

Organizatori: Centrul Cultural Italian Oradea, Consulatul Onorific al României pentru Trentino – Alto Aldige (Italia), Muzeul Ţării Crişurilor, Filarmonica de Stat Oradea
Autorii filmelor video sunt artişti profesionişti, studenţi şi absolvenţi ai Facultăţilor de Arte Vizuale, selecţionaţi de organizatorii evenimentului.

17 mai 2013

    18:00 – 23:00: Eveniment: Video Art Event – ziua a doua
Proiecţii de filme video stând sub semnul conceptului Liquid image

Loc de desfăşurare: Moara Răsăritului (str. Miron Costin nr. 21)
    21:00 – 22:30: Eveniment: Concert extraordinar de muzică folk Din gând în cânt, susţinut de Doru Stănculescu, acompaniat de Sorin Minghiat la flaut.

Loc de desfăşurare: Hanul cu Noroc (str. M. Kogălniceanu nr.7)
Organizatori: Muzeul Ţării Crişurilor, Asociaţia Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor, 
Hanul cu Noroc

18 mai 2013 – Ziua Internațională a Muzeelor

    12:00: Eveniment: Vernisaj Expoziţie CHIENA – Jucării tradiţionale de lemn din Munţii Dolomiţi (Italia). Participă la vernisaj preşedinţii Provinciei Autonome Trentino-Alto Aldige (Italia), Albert Pacher, şi al Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, precum şi toţi cei implicaţi în organizarea expoziţiei.
Expoziţia prezintă, în cadrul a trei secţiuni diferite, trei aspecte fundamentale ale jucăriei tradiţionale confecţionate din lemn, prezentă în Valea Ladină începând cu secolul al XIX-lea şi răspândită apoi pe o arie largă a Europei. Printre obiectele expuse vor fi şi două jucării mecanice care vor putea fi puse în mişcare de vizitatori.
Organizatori: Scuola Ladina di Fassa, LICEUM del Design e delle Arti, Muzeul Ţării Crişurilor, Consulatul Onorific al României pentru Trentino-Alto Aldige (Italia), Centrul Cultural Italian Oradea
    19:00 – 01:00: Eveniment: Noaptea muzeelor. În cadrul acestei manifestări de cuprindere europeană, Complexul Muzeul Ţării Crişurilor oferă vizitatorilor expozitiile:
     –  Păpuşile "uitate” ale Trupei Arcadia;
                   - Jucării tradiţionale de lemn din Munţii Dolomiţi (Italia);

    Ateliere de creat păpuşi şi confecţionat jucării de lemn. Cu acest prilej cei care doresc să înveţe din tainele celor două meşteşuguri, vor fi coordonaţi în descifrarea misterelor meşteşugurilor respective de specialişti în domeniu, iar obiectele astfel create pot fi luate acasă;
    Spectacol de teatru cu păpuşi: O poveste cu cântec (Punguţa cu doi bani). Adaptare liberă după Ion Creangă, de Ecaterine Mihăiescu – Păun. Un spectacol muzical pentru copii de toate vârstele şi, bineînţeles, pentru părinţii lor” (I. Mateaş). Spectacolul va începe la ora 19.30 şi va avea loc în curtea Muzeului Ţării Crişurilor (Palatul baroc).

    Vizită în Sala de Onoare a Palatului Baroc, posibilă grație Episcopiei romano-catolice.
Loc de desfăşurare: Muzeul Ţării Crişurilor (B-dul Dacia nr. 1-3)

Organizatori: Scuola Ladina di Fassa – Liceum del Design e delle Arti /Scuola d’Ert „G. Soraperra” (Italia), Muzeul Ţării Crişurilor, Teatrul „Regina Maria” – Trupa Arcadia, Consiliul Judeţean Bihor, Provincia Autonomă Trentino – Alto Aldige, Centrul Cultural Italian Oradea, Consulatul Onorific al României în Provincia Trentino- Alto Aldige (Südtirol), Episcopia romano-catolică Oradea
    19:00 – 01:00: Evenimente:
           Epoca lui Iosif Vulcan rememorată de tinerii de astăzi 
Loc de desfăşurare: Muzeul Memorial Iosif Vulcan Oradea (str. I. Vulcan nr. 16)
    Epoca lui Ady Endre rememorată de tinerii de astăzi
Loc de desfăşurare: Muzeul Memorial Ady Endre Oradea (Parcul Traian)
    Epoca lui Aurel Lazăr rememorată de tinerii de astăzi;
    Spectacol de teatru: Buletinista după Alex Ghelman, în rolurile principale: Mirela Niţă şi Sebastian Lupa. Spectacolul va începe la ora 21.30
Loc de desfăşurare: Muzeul Memorial Aurel Lazăr Oradea şi Clubul Stage 
(str. Aurel Lazăr nr. 13)

Organizatori: Asociaţia Artemotion Oradea, Complexul Muzeul Ţării Crişurilor, Muzeele Memoriale Aurel Lazăr, Iosif Vulcan şi Ady Endre,  Liceul Teoretic Aurel Lazăr – Oradea, Şcoala Generală nr. 16, Oradea, Liceul Teoretic Ady Endre, Liceul Teologic Reformat Lorántffy Zsuzsanna Oradea, Şcoala cu clasele I-VIII Szacsvay Imre Oradea

   Participarea la evenimentele din cadrul Zilelor Muzeului este gratuită cu excepția celor care se desfășoară la Filarmonica de Stat Oradea, la care puteți participa în baza biletelor achiziționate de la Casa de Bilete a instituției.

Ioana Mădălina Ștefănică
***evenimenteoradea.ro

Arta plastica contemporana romaneasca


Diana Ivanov


Expozitia: Cross the Street


Galeriile de Arta Ion Neagoe, Iasi


7 - 24 mai 2013






afis diana ivanov 4 Expozitia de pictura Cross The Street, 7 24 mai

   Casa Corpului Didactic Spiru Haret Iasi organizeaza in parteneriat cu Uniunea Artistilor Plastici din România – Filiala Iasi, expozitia de pictura CROSS THE STREET. Evenimentul expozitional este gazduit de Galeriile de Arta Ion Neagoe Iasi si aduce in atentia publicului o colectie de lucrarile semnate de pictorita Diana Ivanov.
   Ferindu-se de limitele impuse de culoare si forma, creatiile expuse dezvaluie o parte din talentul si maiestria remarcabilei artiste.
   Demonstrând forta si dinamism, artista surprinde prin rafinament in stapânirea culorilor si tehnicilor plastice.
   Imersiune in tuse elegante si ferme, colectia se distinge prin  compozitii marcate de simboluri care exprima sensibilitate, emotie si forta.
   Cross the Street comunica bucuria creatiei, exprimând metaforic sarbatoarea increderii in propriile forte, in puterea de a-ti depasi limitele si de a  merge inainte. Publicul iesean este invitat sa viziteze expozitia in perioada 7 – 24 mai 2013, de luni pâna vineri, intre orele 9.00 si 16.00. Accesul este liber.
   Vernisajul va avea loc vineri, 10 mai 2013, ora 15.00. Expozitia va fi prezentata de profesor univ. dr. Constantin Tofan si lector univ. dr. Horia Costin Chiriac.
   Curator: asistent univ. dr. Elena Simona Vrânceanu, director Casa Corpului Didactic Iasi.

CONCEPT

   Cross the Street este un apel catre toti iubitorii de Frumos sa-si exprime dragostea si bucuria vietii prin vibratiile culorilor! Conceptul expozitiei doreste sa aduca in prim plan veselia, subtilitatea si neprevazutul artei ce poate veni de peste tot daca privim atent, liber si fara prejudecati! Forta formelor si a culorilor poate fi si forta noastra, iar infrângerile pot fi cele mai mari victorii atunci când ai curajul sa traversezi strada ! Cross the Street ! Pictor, profesor 
Diana Ivanov.


Galeria de Arta Ion Neagoe
Str. Octav Botez, Nr. 2A Iasi, Cod: 700116
www.ccdis.ro via IasiFun



The Darling of Khandahar



Diaspora romana


Felicia Mihali


The European Book Club


Public Library, Ottawa, Canada


15 mai 2013


13830607

O privire asupra artei populare românești



Lansare de carte


Constantin Prut


Calea rătăcita 


Galeriile de Artă DANA, Iași


7 mai 2013




   Astazi, ora 18.00, la Galeriile de Artă DANA, din Iași, str. Prof. Cujbă, nr.17, are loc lansarea cărții Calea rătăcită – O privire asupra artei populare românești, autor prof. univ. dr. Constantin Prut, o ediție revăzută și adăugită apărută la Fundația INTERART Triade – Timișoara în anul 2012.

   Prezentarea se va face de către prof. Univ. dr. Ion H. Ciubotaru.
   Criticii de artă Alexandra Titu și Petru Bejan vor vernisa expoziția de artă vizuală Corpuri a artiștilor plastici Gabriela și Sabin Drinceanu.

Serile Bucuresti Strict Secret



Muzeul National al Taranului Roman


 Povestea Reginei Maria


Clubul Taranului, Bucuresti


8 mai 2013





   Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în colaborare cu Fundaţia Orient Expres, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc şi Institutul Român de Istorie Recentă organizează miercuri, 8 mai 2013, ora 18.00, la Clubul Ţăranului din cadrul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, o nouă întâlnire din cadrul Serilor Bucureşti Strict Secret.


Tema în dezbatere: Povestea Reginei Maria.

    Participă: Adrian Silvan Ionescu, Diana Mandache, Liviu Mihaiu, Andrei Muraru, Şerban Sturdza, Ovidiu Şimonca, Liviu Tofan, Adrian Vasiliu şi Dinu Zamfirescu.

Moderator: Stelian Tănase

Eveniment caritabil: Dare to Dream



Initiațive de toată lauda 


Teatrul Luceafarul, Iași


23 mai 2013




   Evenimentul va avea loc joi, 23 mai, de la ora 19:00, la Teatrul Luceafărul şi îi va avea ca protagonişti pe Maria Răducanu şi Vizi Imre. Organizatorii concertului sunt echipa Philanthropics reprezentată de 22 de masteranzi în colaborare cu Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany, Rotary şi Rotaract.
   Concertul caritabil Dare to Dream va aduce o mixtură de muzici de prin toată lumea – fado, chasonnettes, tango, folclor balcanic – totul puternic aromat cu jazz şi timbre orientale. Fiind una din cele mai apreciate prezenţe din jazz-ul românesc, Maria Răducanu va impresiona publicul prin expresivitatea şi inflexiunile vocii dar şi prin stilul sincer şi unic de interpretare. O vor acompania două nume mari ale jazz-ului internaţional: Chris Dahlgren (contrabas), Mehdi Aminian (fluiere persane, sethar).


   Finalistul concursului naţional Vocea României, Vizi Imre, va concerta pentru prima dată la Iaşi şi va încânta audienţa cu felul unic de a se exterioriza prin muzică precum şi prin vocea sa specială.
   Toate fondurile colectate din vânzarea biletelor vor fi alocate pentru sprijinirea a 30 de copii cu dizabilităţi care provin din familii defavorizate să beneficieze de servicii gratuite de kinetoterapie şi logopedie în cadrul Centrului de Recuperare fondat de Fundaţia Bethany în 2012. Persoanele fizice, cât şi persoanele juridice pot face donaţii cu specificaţia Dare to Dream în contul Centrului de Recuperare fondat de Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany: IBAN RO64RNCB0175033572490001, deschis la BCR, sucursala Iaşi.
   Biletele vor putea fi cumpărate din următoarele locaţii: Iulius Mall etaj 2 în zona Cărtureşti, Galeriile Anticariat Grumăzescu, Universitatea Al. I. Cuza, corpul B (FEAA) şi cafeneaua Acaju.
   Mai multe detalii despre eveniment găsiţi pe pagina www.daretodream.ro şi pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/concertdaretodream sau la numărul de telefon 0747070600
***culturainiasi.ro

Ziua Europei



Muzeul Municipal Dej


Piata Bobalna, Dej


9 mai 2013






Asa s-a nascut Omul Nou



Lansare de carte


Dorin-Liviu Bitfoi


In Romania anilor '50


Centrul de Presa al Societatii Romane de Radiodifuziune


Bucuresti


9 mai 2013





Joi, 9 mai, la ora 12.00, la Centrul de Presă al Societăţii Române de Radiodifuziune (str. General Berthelot nr. 60-64) va avea loc lansarea volumului Aşa s-a născut omul nou. În România anilor '50, semnat de Dorin-Liviu Bîtfoi şi apărut la Editura Compania.

Invitaţi: Ovidiu Miculescu - Preşedinte Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, Dan Preda - jurnalist şi membru al Comitetului Director al Societăţii Române de Radiodifuziune, Adina Kenereş - director editorial al Editurii Compania, Valentin Protopopescu - scriitor şi jurnalist.

O tragedie modernă cu roluri gata scrise : premiera în 1944, ultima reprezentaţie de gală în 1964. La mijloc, un deceniu de iad. Ţară jefuită, sfidată, înjosită. Popor înfometat, întemniţat, torturat, deportat. Naţionalizare, stabilizare, îndoctrinare.
Propagandă şi miliţie. Securitate şi cenzură. Cartele, bonuri, formulare. Justiţie a Partidului, Biserică a statului, economie a activiştilor. Rezultat : un regiment de potentaţi, armate de slugi. O lume nouă rătăcind şi azi în propria-i supravieţuire.
Aşa s-a născut omul nou. În România anilor '50.
Cum a fost posibil ? Aşa !
Veţi citi ca pe un roman o carte mare cum n-aţi mai văzut, dar mereu v-aţi gândit că ar trebui să existe. Nu de alta, dar vă întrebaţi din ce în ce mai des : cum de s-a ajuns aici ?! Simplu : pe calea viguros deschisă... în România anilor '50 .
Şi mai simplu spus : până acum a lipsit tabloul de ansamblu, onest alcătuit din « radiografii » ale tuturor domeniilor, şi deci a lipsit tocmai imaginea de buldozer + malaxor + clocitoare + bandă rulantă din care a rezultat... omul nou ! Acela care pare iresponsabil, incompetent, vorbăreţ beutor de bere şi mâncător de mici, impostor de lux şi hoţ la drumul mare.
Ce am primit în schimb în ultimii 23 de ani ? Păi, de pildă, relatări sobre şi demne, adesea exacte, ale marilor momente politice din intervalul '44-'64. Nu am văzut însă niciodată de aproape, ca aici, stupizenia şi bâlbâiala la vârf, perfecta cunoştinţă a conducătorilor despre jalnica stare a naţiunii şi neputinţa lor de a face minunile promise agitatoric. Am putut citi amintiri cutremurătoare din puşcării sau studii tematice care lăsau, inevitabil, impresia unui destin nenorocit sau a suferinţei unui segment, iar nu pe aceea a unei vaste operaţiuni de distrugere şi terorizare, arborescentă, organizată în detaliu şi alimentată grijuliu etapă cu etapă. Ne-am delectat cu memoriile unor inşi de bună sau de rea credinţă, mai talentaţi sau mai terni, mândri că « s-au strecurat » prin « anii grei », care, oricum ai lua-o, le zâmbesc din depărtare, căci au fost anii tinereţii lor, valoare indiscutabilă. Fireşte, preocuparea lor în astfel de pagini nu era aceea de a analiza degradarea sistematică a justiţiei, nici îndoctrinarea în forţă a populaţiei, nici canalizarea selecţiei de cadre spre ce se putea găsi mai servil, mai amărât şi mai primitiv, nici sărăcirea programată prin naţionalizări şi stabilizări.
Şi tot aşa. Până la urmă, important era ca, în toate rapoartele de după '89, accentele de oroare să se deplaseze de pe crucialul deceniu şase pe epoci mai recente, mai aerisite, în care mizeria socială, politică, economică şi culturală să poată fi atribuită unor trepăduşi nevrednici, unor fiinţe « fără trăsături » slujind absurdităţile ce emană de la un nedemn şi inept cuplu prezidenţial - în plus, executat, deci aflat în pace cu istoria personală, naţională şi universală. De ce oare un asemenea hocus-pocus ? De groaza unui decont, unul temut ca violent şi radical. Groază veche, răcnită deja de anchetatorii din '57 în urechea tinerilor care « se manifestaseră » în 1956 : « Dacă reuşea contrarevoluţia din Ungaria ? Ne-aţi fi împuşcat. » Dar groază neîntemeiată, căci, iată, nu aşa funcţionează bucureştenii care o întâlnesc pe Ana Pauker, dizgraţiată de regim, la « cumpărături în mica piaţă din faţa Operei […] Oamenii o invită galant să nu stea la coadă. […] În sala de cinematograf, spectatorii aşteaptă mai întâi să se ridice ea ». Şi nu aşa funcţionează românii în general - în ciuda sforăitoarelor teorii despre ură şi răzbunare care ne împuie urechile de câţiva ani buni, dar care n-au arătat cu degetul nici o victimă.
Dar cum funcţionează românii ? Păi, chiar aşa cum se vede deja din uluitoarea poveste a anilor '50. Prea puţin preocupaţi de otrăvita conştiinţă a vinei la cei cu adevărat vinovaţi. Orientaţi spre reînnodarea tradiţiilor, spre salvarea prin educaţie, spre reconstruirea elitelor autentice, scuturându-se, pe cât se poate pe nesimţite, de netoţi, neobrăzaţi, maimuţoi traşi de sfori. Dornici să se ridice din nou în picioare - prin ei înşişi, prin copii, prin nepoţi.
« Aşa s-a născut omul nou » sau cum a fost pusă România în genunchi în anii '50 - o poveste clădită din mii de pagini de arhivă, cărţi, ziare, reviste, filme, mărturii, note şi rapoarte, scrisori, picturi şi sculpturi, registre şi reclame, cântece şi epigrame, zornăit de lanţuri şi clinchet de pahare. Un audit istoric şi moral, o prefaţă necesară oricărui proiect.
Adina Kenereş


Cuprinsul


Cuvânt înainte al autorului


PROLOG Aici începe lumea nouă (anul 1950)
La drum... ■ ... spre Bucureşti, patria fugarului ■ Unde se moare în stradă ■ Marea Închidere ■ Marele Botez ■ Iuda-Tito, supertrădător ■ Veşti despre "bandiţii din munţi" ■ Revelaţia prin Stalin ■ Să fie înfieraţi şi daţi afară ! ■ Revizuirea pensionarilor ■ Verificarea membrilor de partid ■ Casele poporului ■ Jos mâinile de pe Coreea ! ■ Raionare ■ Psihoza războiului ■ Isteria atomică şi "prăbuşirea şantajului atomic" ■ Pacea învinge ■ 7 Noiembrie 1950 ■ Reapare pâinea albă ■ Un nou Ev Mediu se deschide


CARTEA ÎNTÂI Încolonarea clasei muncitoare


PARTEA ÎNTÂI  Legalitate populară
Dictatura proletariatului este mama legilor ■ Marile procese publice şi multe altele mai mici ■ Spaima de maşina neagră ■ Aici sfârşeşte lumea veche ■ În închisori ■ La stuf, în mină, la Canal ■ Să spui tot, să suferi tot

PARTEA A DOUA  Transformarea socialistă a agriculturii
La colectivă sau la Canal ! ■ "Dăm cu drag la colectare"

PARTEA A TREIA  Economie planificată
Sovromânia ■ Un guvern mereu boxat ■ Milionul de porci şi Ministerul Cărnii ■ Se desfiinţează Direcţia Frigului, apar şi alte necazuri ■ Zarzavaturi eroice şi câteva miracole economice ■ Hai să trăieşti, măi tovarăşe Plan ! ■ Depăşirea depăşirii planului ■ Întreceri socialiste ■ Stahanoviştii spulberă normele ■ "Metode" sovietice şi "iniţiative" româneşti ■ "Niciodată nu vom reuşi să realizăm planul !" ■ Haosul centralist ■ Direcţia Înmormântării ■ Centralismul democratic sau descentralizarea centralizată ■ Duşmanul de clasă nu doarme ■ Socialismul se construieşte sălbatic ■ Marile şantiere ale patriei ■ Cot la cot : condamnaţi, soldaţi, pionieri, brigadieri

PARTEA A PATRA  Pe frontul ideologic
Zâmbete potolite şi sprâncene ridicate ■ Priorităţi şi superlative sovietice ■ Biciuirea trecutului, înfierarea Occidentului ■ Teze şi lozinci mobilizatoare ■ Instituţii noi ■ Jdanovscina la români ■ Manifestări duşmănoase ■ Împotriva cosmopolitismului ■ Noul vocabular ■ Critica şi autocritica ■ Agitaţia şi propaganda ■ Literatura de partid ■ Cenzură şi dezinformare ■ Nimic la întâmplare ■ Gata pentru muncă şi apărare ■ Sărbătorile şi sfinţii clasei muncitoare

PARTEA A CINCEA  Realism socialist
Spiritul de partid pătrunde în muzică ■ Curs practic pentru tractorişti şi pictori ■ Ce gândea Maria Tomii când lucra în schimbul de onoare al literaturii ■ Problemele tipicului şi exagerarea conştientă a eroilor pulmonari ■ Către "adevărata literatură" ■ Clocitoarea roşie ■ "Bine aţi venit, scriitori ai poporului !"

PARTEA A ŞASEA  Educarea omului nou
Reforma învăţământului ■ În universităţi ■ Îmbunătăţirea compoziţiei de clasă a elevilor şi studenţilor ■ Ce-i de făcut în timpul liber ?

PARTEA A ŞAPTEA  Viaţa oamenilor muncii
Oraşe fumurii, prinse între banchize ■ Viaţa necruţătoare, vremurile de fier ■ Comerţ de stat ■ Odihnă muncitorească ■ Deşi încalcă morala proletară, tovarăşii din conducere nu se simt mai bine ■ Întâlniri cu oameni şi fantome ■ Să râdem, deci, e tot ce ne-a rămas !

CARTEA A DOUA  Anii puterii populare

PARTEA ÎNTÂI  Aflăm din ziare că suntem fericiţi (1951-1954)
Rusaliile Negre (18 iunie 1951) ■ O bombă atomică a explodat deasupra noastră (28 ianuarie 1952) ■ Devieri de dreapta şi aventurism stângist (1952) ■ Un om minunat (5 noiembrie 1952) ■ Scăpăm ! Scăpăm ! (5 martie 1953) ■ Postul lui Stalin sau al festivalului (martie-august 1953) ■ Capitala Tineretului Lumii (2-16 august 1953) ■ Iarna disperării noastre (ianuarie-februarie 1954)

PARTEA A DOUA  S-a dat drumul la dragoste (1954-1957)
Vine destinderea mare ! Revolta jurnalelor (1954-1956) ■ Miracolul margarinei, revoluţia plasticului (1954-1956) ■ Congresul al II-lea al P.M.R. (23-28 decembrie 1955) ■ Raportul lui Hruşciov (24-25 februarie 1956) ■ Absenţi nemotivat sau o revoluţie maghiară pentru români (toamna anului 1956) ■ Televiziune (31 decembrie 1956) ■ Vântul de Răsărit (1956-1961)

PARTEA A TREIA  Somnul popular-democratic (1958-1960)
Sub steagul fericirii (1958-1960) ■ Marele eveniment de necrezut (1958) ■ Aduşi pe ring, boxaţi bine, făcuţi KO şi eliminaţi (1958-1959) ■ Înghiţiţi, mestecaţi (1957-1961) ■ Vor veni şi alte vremuri (1958-1960)

EPILOG  O epopee cum n-a mai fost (1961-1965)

***Radio Romania Cultural

100 de ani de cercetășie în România



Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I


București


18 mai - 16 iunie 2013







   Pe 18 si 19 mai suntem la Zilele Muzeului Militar National cu ateliere cercetasesti !

Fii alaturi de noi in primul weekend de vizitare a Expozitiei Nationale de Centenar !
Avem surprize si suveniruri cercetasesti traditionale ! 

La expozitie veti putea afla printre altele:

- o cronologie a miscarii cercetasesti, shema de organizare (stuctura si grupe de varsta)
- uniforme de epoca
- fotografii document
- insigne, medalii si brevete
- legitimatii si jurnale
- carti, brosuri, reviste, harti si afise cu tematica cercetaseasca
- secvente video de arhiva

   In vara anului 1913, inspirati de un articol citit intr-o revista frantuzeasca, cativa elevi de la Liceul Gh. Lazar din Bucuresti (fratii Dimăncescu, fratii Berindei, Săndel Bogdan si Ionel Andronescu) formeaza singuri, fara ajutorul adultilor, primele patrule de cercetasi, facand excursii si activitati in Muntii Bucegi.
   Dupa inceperea cursurilor, elevii de mai sus si colegi de ai lor vor infiinta prima legiune de cercetasi, avandu-l ca lider pe cel mai mare dintre fratii Dimăncescu (Dimitrie), fiind sprijiniti si de directorului de atunci al liceului, prof. Marin Demetrescu.


   Tot in 1913 are loc prima comunicare despre cercetasie, facuta de catre profesorul Gheorghe Munteanu Murgoci intr-o sedinta a Asociatiei Sportive (FSSR), precum si distribuirea primei publicatii despre cercetasie (brosura Cercetasii), editata de catre profesorul Gabriel Giurgea si trimisa directiunilor scolilor secundare din tara.
   Cele de mai sus (inceputurile miscarii, prima comunicare si prima prezentare a sistemului scoutist) au determinat formarea unui comitet de initiativa condus de colonelul adjutant Grigore Berindei si infiintarea Asociaţiei Cercetaşii României in primavara anului 1914.