marți, 28 august 2012

Patrimoniu de arhitectura



moNUmente UITATE (7)


Castelul Mocioni, Bulci, judetul Arad




 Familia Mocioni a avut mai multe proprietati in Banat iar a doua ca marime se afla la Bulci - comuna Bata, judetul Arad, la numai cativa kilometri de Capalnas.


Amplasat într-un parc imens, pe malul Muresului, castelul Mocioni este una dintre cele mai impozante construcții de acest fel. Pe două dintre fațadele clădirii se află terase cu blazoanele familiei sculptate în relief care au supraviețuit distrugerilor de după al doilea război mondial. Corpul central are o frumoasă sală de arme, cu un splendid șemineu, iar în parc se afla o seră. Lânga castel, Antoniu Mocioni de Foen a zidit o biserică și o școală pentru copii din sat.




Domeniul Bulci a fost cumpărat în 1858 de catre Antoniu Mocioni de Foen de la baronul Fechtig-Fechtenberg, cel care zidise si castelul. Domeniul și castelul au fost moștenite de Zeno (1842-1905), plătindu-i în schimb fratelui său Victor - care și-a petrecut viața în strainatate - o rentă anuală de 10 000 florini aur.



În timpul ultimilor doi proprietari - Antoniu și fiul său adoptiv Ionel Mocioni-Stârcea - castelul din Bulci a cunoscut o viață intensă, aici venind adesea la vânătoare regele Carol al II-lea, al cărui maestru de vânătoare era Antoniu. 


Castelul Mocioni, Bulci12

După 1940, au fost amenajate camere speciale pentru regina mamă Elena și regele Mihai I, care în 1943, prin intermediul lui Ionel Mocioni-Stârcea, va achiziționa castelul contelui Huniady de la Savârsin, aflat în apropierea domeniilor Mocioneștilor.






Castelul Mocioni, Bulci6


Castelul de la Bulci a fost naționalizat și transformat în 1949 în sediu al G.A.S. din localitate. Ulterior, aici a fost amenajat un preventoriu TBC.


Castelul Mocioni, Bulci2


Cuvinte dumicate in vin



Diaspora romana


Centrul Cultural Roman, Dublin, Irlanda


1 septembrie 2012




      Doria Sisu si Viorel Ploesteanu "recidiveaza". In sensul ca sâmbătă, 1 septembrie 2012, incepand cu ora 17:00, organizeaza la sediul Centrului cultural român din Dublin întâlnirea de suflet Cuvinte dumicate în vin.

     Seneca a spus că ”remediile sufletului au fost descoperite de cei vechi, dar cum să fie întrebuinţate şi când, aceasta este sarcina noastră de a căuta.” Să căutăm împreună, oameni buni, plăcerea de a trăi o viață și de a dărui prin frumos o parte din sufletul nostru. Vrem să vă cunoaștem și să discutăm despre ce doriți să facem împreună. 
    Vă așteptăm cu mare drag ! (Doria si Viorel)
     
    
     

Re-Creatia de Vara



Initiative de toata lauda


Asociatia Culturala Laureath


Serbarea de final a programului-pilot


Bucuresti


30 august 2012



     In data de 30 august 2012, ora 19.00, Asociația Culturală Laureath ne invită la serbarea de final a programului-pilot pentru copiii defavorizați Re-CREAȚIA DE VARĂ, la Centrul de Resurse pentru Elevi și Părinți, din cadrul Școlii cu clasele I – VIII, nr. 64, Ferdinand I, București.
   În perioada iulie – august 2012, Asociația Culturală Laureath a participat ca partener strategic al Școlii cu clasele I – VIII nr. 64 Ferdinand I la un program-pilot prin care s-a urmărit, prin metode și mijloace ale educației non-formale, contribuirea la dezvoltarea personală a unor copii defavorizați, provenind din familii de romi, din familii cu mulți copii sau fără posibilități financiare, în multe dintre aceste familii neexistând suportul necesar unei dezvoltări echilibrate. Totodată, a fost și prima invitație-provocare de implicare majoră în organizarea unui progam de amploare, asociația implicându-se activ în toate momentele importante de pe parcurs: pregătire și lansare, derulare ateliere și serbarea de final a programului.
   Laureath s-a înscris inițial în acest program cu o serie de trei ateliere destinate copiilor din clasele I – VIII, și anume: pictură, dans (salsa și bachata) și origami, la care s-au adăugat ulterior alte trei ateliere unice pentru același segment de copii: teatru și dans contemporan, decoruri de poveste și gătit sănătos, ajungând până la final la peste cincizeci de beneficiari unici.
   Prin atelierele desfășurate, voluntarii și colaboratorii Laureath au urmărit identificarea și stimularea prin joc a dezvoltării personale și formarea unui set de valori, atitudini și aptitudini ale copiilor precum: combaterea timidității și creșterea încrederii în sine și în ceilalți; stimularea creativității și dezvoltarea abilităților manuale; creșterea capacității de concentrare și de comunicare a copiilor; sporirea respectului și a responsabilității față de muncă, de oameni, de mediu și de societate în ansamblul ei.


    În contextul în care în ultimii ani s-a constatat o gravă deteriorare a respectului față de sine al copiilor, paralel cu o îndepărtare de la preocupările și interesul pentru educație, artă și cultură, pentru o dezvoltare personală bazată pe un sistem de valori coerent și modele serioase de urmat, pe voluntariat ca o preocupare firească în adolescența tinerilor, Asociația Culturală Laureath se alatură unui demers cultural ambițios și, totodată, extrem de generos, prin care se urmărește sprijinirea revenirii la un sistem echilibrat și sănătos de dezvoltare a copiilor și a tinerilor, la o stimulare a interesului pentru educație, artă și cultură, pentru reușita în viață bazată pe o structură mentală, spirituală, personală și profesională în acord cu propria persoană, dar și cu respectarea celor din jur.
   Din partea Laureath s-au implicat în organizarea și derulararea atelierelor în cadrul programului-pilot: Laura – Mariana Theodorescu (Președinte Laureath și manager de proiect), Simona Popescu (voluntar atelier de dans și de pictură), Ana Bodnaras (voluntar atelier de origami), Antonia Teisanu (voluntar atelier de teatru și dans contemporan), Andreea Puiu și Ioana Carac (colaboratori atelier de creat decoruri de poveste) și Andreea Craciun (colaborator și partener în cadrul atelierului de gătit sănătos).
   Atelierele Laureath din cadrul școlii de vară au avut ca sponsor principal pe SC VISUAL EXPERT SRL, iar ca parteneri pe ANDELI DESIGN și ANDIE’S VEGGIES.


                                                                         ***

    Asociația Culturală Laureath s-a înființat in 2011 și promovează participarea și implicarea, în special a copiilor și a tinerilor, în proiecte ce cuprind activități și evenimente cu caracter cultural-educativ și de anagajare civică, ridicarea nivelului de cunoștințe pe plan cultural, social și uman al acestora. Ne dorim să contribuim la crearea unui mediu cultural-educativ sănătos și echilibrat, în care fiecare să își poată găsi locul, dar și o speranță, resurse și oportunități de dezvoltare personală. Credem în valori precum bun-simț, profesionalism, corectitudine și responsabilitate, altruism, pasiune și implicare.
   Sediul social: Str. Florin Ciungan nr. 7, Bl. 65, Sc. 2, Ap. 12, Sector 3, București Tel.: +40 721.467.663 / +40 752.591.217 E-mail: office@laureath.ro Web: www.laureath.ro Facebook: www.facebook.com/pages/Asociatia-Culturala-LAUREATH Persoană de contact: Laura Mariana THEODORESCU, Președinte LAUREATH

Pe simezele Capitalei



Arta plastică contemporană românească


Adrian Ioan Podoleanu


Muzeul Municipiului București


1 - 14 septembrie 2012





    În perioada 1-14 septembrie, la Muzeul Municipiului București (Palatul Suțu, B-dul I.C. Brătianu nr. 2) va avea loc expoziția pictorului Adrian Ioan Podoleanu. Expoziția va fi deschisă de criticul de artă Marius Tița, marți, 4 septembrie, ora 18.00.

    După expoziția de atelier Acuarela din decembrie 2011, și după Cer, codri, ape, deschisă în luna iulie 2012 la Casa Artelor de la Palatul Mogoșoaia, cea de la Palatul Suțu este a treia expoziție personală pe care Adrian Ioan Podoleanu o deschide în București.
    Lumea peisajelor sale, precum și nota lirică a naturilor statice, ne oferă o materie picturală în care expresivitatea ni se infățișează mai intâi ca necesitate de exprimare lăuntrică, ce este mai apoi subordonată rigorilor și convingerilor sale profesionale. Sobrietatea paletei și lirismul unui observator ascetic sunt semnele unei așezări, a unei constante, pe un drum intelectiv ce nu pare tulburat de experienţe trecătoare.
    Expoziția se desfășoară în paralel cu cea de la Palatul Mogoșoaia, care poate fi vizitată până pe 9 septembrie.

Vă așteptăm cu drag!
Contact:
Kinga Kovács
kinga.reka.kovacs@gmail.com
0751 81 63 73


Credinta si simtire romaneasca



Diaspora romana


Biserica Ortodoxa Romana


Atlanta, S.U.A.


27 august 2012




Anunta ca pe 27 august 2012, ora 7:30 PM, la sediul bisericii, 
are loc infiintarea unei noi formatii de dansuri populare pentru tineri. 


    Si ca sa stim mai bine ce activitate frumoasa are loc in aceasta comunitate de romani, iata un album de fotografii realizat intre 18-19 februarie 2012. Cand grupul de copii Romanasul si grupul Bucovina au reprezentat comunitatea romanesca a Bisericii Sfintii Imparati Constantin si Elena la festivalul romanesc care a avut loc la biserica Sfanta Cruce din Hollywood, Florida.






























Scoala de excelenta



Initiative de toata lauda


Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti, Bucuresti


29 august 2012





     Pe 29 august 2012, ora 17:00, suntem invitati la primul concert extraordinar al copiilor geniali ai Romaniei din cadrul proiectului Scoala de Excelenta, initiat de Asociatia IRSCA Gifted Education.     Evenimentul va aduce in atentia opiniei publice doua categorii socio-culturale: copiii supradotati si muzica usoara. 
     Spectacolul este marcat de o mica expozitie de pictura a micului artist Stamo Matei, in varsta de sapte ani. O parte din banii obtinuti in urma vanzarilor vor merge la o asociatie de copii cu probleme grave de sanatate.
    Iubitorii de muzica usoara sunt invitati la concertul extraordinar al copiilor supradotati ai Asociatiei IRSCA Gifted Education. La spectacol sunt asteptati peste 500 de spectatori, copii, parinti, bunici si cadrele didactice care vor sa aprecieze prestatia exceptionala a tinerilor artisti.

    Karina Luncanu - eleva in clasa a VI-a la una dintre colegiile de elita din Bacau. Este descoperita IB 2009 de catre specialistii Asociatiei IRSCA Gifted Education.
    Doru Ciutacu - elev la Scoala Centrala este recunoscut in lumea televiziunii si a muzicii usoare. De cativa ani este prezentator la Televiziunea Copiilor. A cantat pe marile scene alaturi de artisti de prestigiu, cum ar fi Mihai Traistariu.
    Anastasia Constantinescu. Studiaza vioara si pianul, este pasionata de muzica usoara. 


    Coordonator Artistic: Oana Andra - Prim Solist Opera Nationala Bucuresti.




Cand se-aduna suflete de romani



Diaspora romana


Festivalul Toamnei


 Silver Spring, Maryland, S.U.A.


9 septembrie 2012



Sinestesia



Arta plastica contemporana romaneasca


Elena Oleniuc, Elena Bissinger, Irina Dragomir


Hotel El Greco, Bucuresti


28 august - 17 septembrie 2012




   Sinestesia este o calitate senzoriala particulara prin care o stimulare a unuia dintre simturi duce la un raspuns automat al altui simt. Persoanele cu sinestesii pot auzi culori sau vedea sunete sau asigna o savoare unei anumite texturi .
   O parte dintre noi, detinem in mod natural aceasta calitate. Unii psihologi de la Universitatea din Amsterdam sustin ca sinestesia poate fi invatata.
   Expozitia Sinestestia este o experienta vizuala, tactila si muzicala si olfactiva completa. Ciclul nimfetic realizat de Elena Oleniuc, in introducerea acestei expozitii este un descriptiv al subiectului sinestesic. Subiectul sinestesic este capabil sa traiasca o stare de intuitie si reverie lucida, care sublimeaza simturile intr-un soi de dialog reverberant.
   Comunitatea de arta propune in cadrul expozitiei de la Hotel El Greco, un discurs sinestesic. Sunteti invitati sa experimentati gustul, muzica si mirosul prin culoare si culoarea prin tactil si miscare.

Elena Oleniuc: “Fascinatia mea catre figurile angelice, cuprinse de reverie provine din experienta nemijlocita, din simtire.”
Elena Bissinger: “Stilul se afla la nivelul buricelor degetelor si in subconstientul nostru. Penelul este prelungirea degetelor, daca nu ar fi pensula am picta cu degetele.”
Irina Dragomir: “Urmaresc ca lucrarile mele sa fie vii, sa ofere un spectacol care sa ma descrie. Din acest motiv folosesc culori multe si puternice care sa atraga atentia si modele decorative care sa se joace cu ochiul privitorului si, poate, chiar sa-l surprinda."
***comunitateadearta.com

Imaginea - cunoastere si devenire in Iisus Hristos



Arta plastica contemporana romaneasca


Victorita Dutu


Facultatea de Filozofie, Bucuresti


3 - 7 septembrie 2012





Adresa: Universitate, Facultatea de Filosofie, Bucuresti
Vernisaj: 3 septembrie, ora 18:30
Perioada: 3 septembrie - 7 septembrie 2012
Program: zilnic, 9:00-18:00
Expozitia are loc in cadrul cursului de vara Stiinta, Religie si Filosofie, editia a II-a, avand ca tema: Teism vs Ateism

Cateva dintre picturile artistei cu tematica religioasa

pictura religioasa pictura religioasa 11-aprilie-picturi-ingeri-001
pictura religioasa picturi-religioase-cu-ingeri-de-victorita-dutu-28-dec-2010-035



Alexandria - o istorie imagini



Muzeul Judetean Teleorman


Expozitia de fotografie


Alexandria 


29 august - 28 septembrie 2012



    Muzeul Judeţean Teleorman în colaborare cu Birou Judeţean Teleorman al Arhivelor Naţionale  ne invită miercuri, 29 august, ora 11.00, la deschiderea expoziţiei fotografice intitulată: ALEXANDRIA - O ISTORIE ÎN IMAGINI.

    Pentru realizarea acestui demers, în care sunt prezentate secvenţe din istoria oraşului cu ajutorul imaginilor din veacul trecut, mai precis cu fotografii anterioare anului 1989, au fost folosite atât fotografii aflate în arhiva celor două instituţii co-organizatoare cât şi materiale documentare din arhiva Consiliului Judeţean Teleorman şi de la o serie de colecţionari şi locuitori ai oraşului. 

    Expoziţia, este structurată pe diferite teme precum: Centrul vechi, La colţ de stradă, Case de altă dată, Străzile de odinioară, Anii `80, Oraşul şi oamenii lui, Cândva la şcoală, Evenimente…
 Deschisa in perioada 29 august - 28 septembrie 2012