joi, 23 noiembrie 2017

"Apostolul"




Alexandru Vlahuță (1858 - 1919)




Al. Vlahuță. 
În timpul războiului (Marele Război - n.a.)

Vă prezint mai jos rănduri publicate într-un număr de revistă,
la un an de la trecerea scriitorului în neființă.












Al. Vlahuță. 
După un portret din tinerețe.









Revista Lamura, Nr. 2. Noembre 1920.


Ocolul Lumii în 80 de minute, după Jules Verne




Biblioteca Națională a României 


București 


24 noiembrie 2017 - 15 martie 2018





Vernisajul va avea loc vineri, 24 noiembrie, de la 17:00. Intrarea este liberă.
    În perioada 24 noiembrie 2017 – 15 martie 2018, vă invităm la Biblioteca Națională a României pentru un ocol al lumii în 80 de minute, împreună cu istoricul și criticul de artă Adina Nanu.
    Expoziția Ocolul Lumii în 80 de minute, după Jules Verne prezintă costume și obiecte de epocă din colecția doamnei Adina Nanu, alături de reproduceri ale ilustrațiilor realizate de artiștii francezi Léon Benett (1839-1916) și Alphonse de Neuville (1836-1885), ilustrații care împodobesc edițiile de sfârșit de secol XIX din romanele Ocolul Lumii în 80 de zile și Castelul din Carpați, aflate în Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale a României.
    Acum aproape 150 ani, ocolul lumii apărea ca o aventură extraordinară. Se călătorea anevoios și încet. Pe uscat, se circula cu trăsura, cu bicicleta (cu o roată mare și una mai mică) și doar de puțini ani cu trenul (acționat cu aburi). Pe apă, se circula cu corabia cu pânze (ulterior și cu motor cu aburi, ca și trenul). În aer, cei mai îndrăzneți, precum fotograful Nadar, prietenul lui Jules Verne, se suiau în marea noutate – balonul.
   Expoziția Ocolul Lumii în 80 de minute, după Jules Verne nu este nu o reconstituire fidelă a unor fapte reale, nici relatarea unui studiu științific, ci o fantezie menită să stârnească imaginația, un fel de ilustrare a unei cărți în care desenele sunt înlocuite cu veșminte și obiecte autentice care ar fi putut fi văzute de Jules Verne și eroii săi, la sfârșitul secolului al XIX-lea.
    Critic și istoric de artă, Adina Nanu predă de mai bine de 50 de ani Istoria artelor, a stilurilor şi a costumului la Universitatea Naţională de Arte și la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București. A publicat peste 30 de volume, dintre care amintim: Artă, stil, costum (Noi Media Print, 2007), Călătorie în jurul casei mele (Polirom, 2008), Bărbatul și moda (Editura Polirom, 2009), Arta pe om (Compania, 2001), Vezi? Comunicarea prin imagine (Vizual, 2002).
   Loc de desfășurare: Sala Multimedia Liviu Ciulei și tronsonul de lecturi libere Podu’ Vechi – mezanin, aripa dinspre Bdul Mircea Vodă.
Ore de vizitare: Luni, Marți, Miercuri, 10:00-16:00.

Rugăciunile amvonului




Lansare de carte 


Librăria Sophia, București 


27 noiembrie 2017





    Librăria Sophia vă invită luni, 27 noiembrie 2017, ora 18:00, la prezentarea volumului
Rugăciunile amvonului - după cele mai vechi manuscrise litugice de limbă greacă (sec. VII - XII)
Prefață de prof. univ. dr. pr. Viorel Sava
Note și postfață de protopresbiter dr. Gabriel Mândrilă
Invitaţi:
pr. prof. univ. dr. Viorel Sava - Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iaşi
şi
Vladimir Bulat, critic şi istoric de artă

  "Rugăciunile Amvonului şi-au făcut deja reintrarea în istoria liturgică, care se ocupă totodată nu doar cu trecutul, ci şi cu prezentul. Ne respectăm trecutul nu pentru că e trecut, ci pentru că este trecutul nostru, din care izvorăște tradiţia ce ne-a condus, bine sau rău, aici, unde ne aflăm acum.” (Robert F. Taft, S.J.)
   "Traducerea acestor rugăciuni în limba română şi adunarea lor întrun singur volum constituie o premie­ră pentru literatura teologicoliturgică românească. (…) Este necesar să evidenţiem echilibrul din punct de vedere literar între fidelitatea textelor faţă de spiritul limbii liturgice şi dinamica limbii române.” (Prof. univ. dr. pr. Viorel Sava)

Evenimentul va avea loc la sediul librăriei noastre din str. Bibescu Vodă 19.
Intrarea este liberă.
Vă aşteptăm cu drag!

Reforma (1517-2017). Mărturii bibliofile




Muzeul Conacul Bellu 


Urlați 


24 noiembrie 2017







Arta Timpului




Arta plastică contemporană românească 


Marius-Florin Constantinescu 


Cercul Militar, București 


21 noiembrie - 3 decembrie 2017








Biblioteca Județeană Ion Heliade Rădulescu 


Târgoviște 


23 - 24 noiembrie 2017





Album cromatic - Peisaje și Flori




Arta plastică contemporană românească 


Răzvan Andreescu 


Cercul Militar Național 


20 noiembrie - 3 decembrie 2017





Expo reptile vii




Muzeul de Științele Naturii Suceava 


3 noiembrie - 17 decembrie 2017






Gastronomia istorică intre știință și reenactment. Despre obiceiuri culinare in Transilvania medievală




Muzeul Castelul Corvinilor 


Hunedoara 


28 noiembrie 2017




    Primaria Municipiului Hunedoara împreună cu Muzeul Castelul Corvinilor vă invită marți, 28 noiembrie, ora 12:00, la vernisarea expozitiei Gastronomia istorică intre știință și reenactment. Despre obiceiuri culinare in Transilvania medievală.
    Expoziția a fost realizată de către Muzeul Municipal Ioan Raica – parte a Centrului Cultural Lucian Blaga, in cadrul proiectului cu același nume, având ca parteneri: Universitatea 
1 Decembrie 1918 din Alba Iulia şi Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei Române, cu sediul în Sibiu.
    Membrii echipei de proiect sunt arheologi, muzeografi şi istorici medievişti, a căror expertiză este recunoscută în mediul academic, respectiv Beatrice Ciută, (cercetător științific dr. în cadrul Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia – coordonator al proiectului), muzeografii, drd. Radu Totoianu şi lect. univ dr. Călin Anghel (Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia/Muzeul Municipal Ioan Raica Sebeş), lect. univ. dr. Cosmin Popa-Gorjanu, istoric, dr. Călin Șuteu, conservator-restaurator Alin Cădan, lect. univ. dr. Cornelia Popa-Gorjanu, Alin Tomuș, sociolog (Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia), Maria Ţiplic, cercetător științific dr. (Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei Române din Sibiu).
   Obiceiurile culinare din Transilvania medievală vor fi promovate printr-o expoziţie cu două componente complementare (arheologică şi gastronomică). Vor fi valorificate în premieră atât datele documentare referitoare la istoria alimentației și gastronomiei medievale, cât și elementele de cultură materială descoperite în castel și care fac parte din același domeniu.
   Publicul prezent va avea ocazia să pătrundă în atmosfera secolelor XIV-XVI, iar cavalerii de Mühlbach și Hunedoara vor asigura partea de reenactment la acest eveniment.

Solid & Fluid




Arta plastică contemporană românească 


Constantinescu Mariana 


Art Gallery, Constanța 


28 noiembrie 2017






 

Vila dr. Nicolae Minovici: restitutio




Conferințele de joi 


Nicoleta Bădilă, Silvia Zamfir 


Muzeul Municipiului București 


23 noiembrie 2017




    Muzeul Municipiului București vă invită la Palatul Suțu pentru a afla povestea noii expoziții permanente de la Muzeul Nicolae Minovici, inaugurată în luna octombrie 2017. Conferința 
Vila dr. Nicolae Minovici: restitutio este susținută de Nicoleta Bădilă și Silvia Zamfir în ziua de joi, 23 noiembrie, ora 18:30.
    Cu ocazia acestei conferințe, programul de vizitare a expozițiilor de la Palatul Suțu se prelungește până la ora 21:00.
   Doctorul Nicolae Minovici (23 octombrie 1868- 26 iunie 1941) este unul dintre exponenții elitei științifice românești de la începutul secolului al XX-lea. Născut într-o familie de aromâni care a cunoscut vitregia războiului și succesul comercial în spațiul românesc din a doua jumătate a secolului XIX, acesta a lăsat amprente în spațiul bucureștean atât în domeniul medicinei, cât și în domeniul cultural prin construirea primului muzeu de artă populară din București.       
   Preocupat de problemele sociale ale populației sărace din Bucureștiul primelor decenii ale secolul XX, Nicolae Minovici implementează o serie de proiecte care transformă definitiv peisajul medicinei sociale din România, ele se concretizează în următoarelor instituții: Biroul de asistență socială (1902), Societatea Salvarea (1906) cu anexele: Spitalul de Urgență (1934) și Școala Samariteană. Pe lângă aceste activități, doctorul Minovici își continuă cercetarea științifică dintre care se remarcă publicații precum Tatuajurile din România (1898), Studiu asupra spânzurării (1904) sau Manual tehnic de medicină legală (1904), primul tratat de acest fel din România.
   Intrarea: 10 lei. În preț este inclusă vizitarea expozițiilor de la Palatul Suțu, în termen de 
30 de zile.
Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.