marți, 8 martie 2016

Masa rotunda




Muzeul de Arta


Timisoara


9 martie 2016





   Va invitam astazi la muzeu pentru a lua parte la o masa rotunda/dezbatere pe o tema fierbinte: Integrarea lucrărilor de artă moumentală în spațiul public urban din zona istorică a orașului Timișoara.
***

Epigrame




Lansare de carte


Stefan Tropcea


Biblioteca Judeteana Panait Istrati, Braila


11 martie 2016





    Biblioteca Judeteana Panait Istrati organizează vineri, 11 martie 2016, ora 17:00, lansarea cărții Epigrame de Ștefan Tropcea. Despre carte și viața autorului vor prezenta: Elis Râpeanu - jurnalistă și epigramistă, George Corbu – preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România, Alexandru Hanganu - epigramist și scriitorul Viorel Coman.
    Evenimentul are loc la Sala Fănuș Neagu, et. 3 și este moderat de Ion Volcu, șef birou Colecții Speciale.Centrul Multilingv din cadrul Bibliotecii.
    Ștefan Tropcea s-a născut la 4 martie 1915 la Brăila, a absolvit Școala Comercială Superioară în 1936 și va lucra ca expert contabil până în 1973. Își începe activitatea literară în 1937 când redactează revista Flamura, unde publică poezii, cronici rimate și articole. Continuă să publice epigrame sub pseudonimul Lupul Singuratic în revistele umoristice Gluma, Păcală, Epigrama și Almanahul revistei Păcală. În 1945 semnează în revista Facla pentru prima data cu pseudonimul VOX. Are numeroase apariții în presă, culegeri și antologii de epigrame.
     Își reia în forță activitatea de autor de catrene în 1973 când scrie pentru ziarul brăilean Înainte, înființează Cercul epigramatic SATIRICON și scoate culegerea Caietul epigramistului. Este unul dintre inițiatorii manifestării culturale Întâlnirea epigramiștilor, manifestarea ajungând în 2015 la a XXVIII–a ediție. În 1984 încetează din viață la Brăila, în memoria lui luând ființă Cenaclul Umoriștilor Brăileni Ștefan Tropcea.
Vă așteptăm!
***

Calea spre lumină




Arta plastica contemporana romaneasca


Maria Vianu


Muzeul Municipiului Bucuresti


8 martie - 10 aprilie 2016





   Muzeul Municipiului Bucureşti invită publicul, în perioada 8 martie – 10 aprilie 2016, să viziteze expoziţia de pictură Calea spre lumină, cu lucrări semnate Maria Vianu, deschisă la etajul Palatului Suţu.
    "Maria Vianu are o relație consolidată cu formele și culorile. În casa părinților ei, Elena și Tudor Vianu, a deschis ochii asupra unei colecții de mari pictori români, din care nu lipseau Pătrașcu, Dărăscu, Țuculescu. Elena Vianu a fost un pictor rafinat și puternic, expozant la câteva Saloane oficiale, formându-se în atelierul lui Lucian Grigorescu. Artiști importanți ca H. Catargi și Th. Pallady au venit în casa Vianu. Din păcate, cariera Elenei Vianu s-a încheiat la sfârșitul anilor o mie nouă sute patruzeci, în fața exigențelor detestabile ale realismului socialist. Maria s-a înscris și ea la Belle-Arte dar a dat înapoi în fața aceleiași « arte angajate » preferând să studieze istoria. Preocuparea ei pentru universul formelor frumoase a rămas însă viu ; a consacrat o carieră de arheolog fecundă și plină de succese studiului Artei provinciale romane, specialitate în care a devenit o autoritate internațională.
… În cu totul alte împrejurări decât la începuturi, reînoind un mai vechi contract cu un destin, Maria Vianu a reluat uneltele plastice dând curs unei porniri vii cu un elan rămas întreg. De câțiva ani produce o operă folosind creionul în culori si uleiul pe pânză. Arta Mariei Vianu ar putea fi definită ca o armonioasă visare, punând în scenă lumina și elementele, stihiile, natura, în aspectele lor nocturne sau aurorale. Este o pictură a simbolurilor arhetipale, referința la psihologia analitică a lui C.G. Jung fiind asumată și perceptibilă. Este arta unui creator care și-a asumat contradicțiile, topindu-le într-un Sine îndeplinit. Din marea liniște interioară peste care furtunile au trecut vine farmecul inefabil al acestei creații care împlinește o existență.” (Ion Vianu).
***

Salonul Literar Axis Libri




Lansare de carte


Dan Plăeșu, Grigore Postelnicu


Biblioteca Județeană V. A. Urechia, Galați


10 martie 2016





    Biblioteca Județeană V. A. Urechia Galați vă invită joi, 10 martie 2016, ora 17:00, la o nouă ediție a Salonului Literar Axis Libri, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură Mihai Eminescu, la sediul central. 
    Evenimentul va cuprinde lansarea următoarelor volume: Ce mai fac sisifii, autor Dan Plăeșu; Bucătăreasa și prezumția de nevinovăție, autor Grigore Postelnicu. 
Moderator: Theodor Parapiru
***

Operele complete ale Sfantului Grigorie Palama




Lansare de carte


Libraria Bizantina, Bucuresti


10 martie 2016




Sintonii




Arta plastica contemporana romaneasca


Oana Oratie, Florin Barza, Mihail Gavril


Galeria EriCris Art, Bucuresti


4 - 31 martie 2016




Organizatori: 
ASSOC Filiala Bucuresti, Asociatia Culturala Mihail Gavril si Asociatia Domnul Tudor
***http://artportfolio.ro/sintonii-florin-barza-mihail-gavril-si-ioan-oratie-galeria-ericris-art/

Despre istoria locala a Banatului Montan




Biblioteca Germana Alexander Tietz, Resita


Dan Perianu


9 martie 2016




Evenimentul se desfasoara incepand cu ora 17:00.


Cartea - un Univers al Prieteniei




Targul de carte Librex


Mioara Bahna, Emilian Marcu, Lina Codreanu


Palas Mall, Iasi


11 martie 2016





Târgul de Antichităţi




Colectii si Colectionari


Iulius Mall, Timisoara


11 - 13 martie 2016





    EXPOTIMIŞOARA INTERNAŢIONAL anunţă publicul pasionat de lucruri antice că suita evenimentelor de acest gen continuă cu Târgul de Antichităţi ediţia 107 care va avea loc în perioada11-13 martie 2016.
    O mulțime de colecţionari de frumos vin în zona parter, din Iulius Mall, la o nouă întâlnire cu pasionaţii obiectelor cu istorie.
    De vineri până duminică inclusiv, vizitatorii vor putea admira şi achiziţiona: bijuterii, argintărie, ceasuri, numismatică, filatelie, porţelanuri, tablouri, statuete, mobilier, oglinzi şi multe altele.
Continuând să fie evenimentul numarul 1, în acest domeniu, din această zonă a ţării, vor participa în jur de 37 de standuri, fiind prezenţi unii dintre cei mai prestigioşi anticari din zona de vest, nord-vest şi sud-vest.
Vă rugăm să consultaţi site-ul nostru:
www.expotimisoara.ro
la rubrica de calendar expoziţional 2016 şi ne puteţi scrie pe:
expotimisoara@gmail.com
Vă mulţumim pentru interesul acordat.

Viața soldatului pe Frontul de Est (1941-1944)




Facultatea de Istorie, Universitatea Bucuresti


16 martie 2016






    Asociația Redescoperă Istoria, în parteneriat cu Asociația Studenților la Istorie Dacia, vă invită la conferința Viața soldatului pe Frontul de Est (1941-1944).
    În timpul conferinței vor avea loc prezentări de echipament, armament și uniforme utilizate de combatanții din ambele tabere: Axa și Aliații.
    În urmă cu 75 de ani, pe 22 iunie 1941, trupele Axei au invadat Uniunea Sovietică. În România, ordinul "Ostași, Vă ordon: Treceți Prutul!” a fost salutat cu entuziasm de către populație. În afara motivelor geopolitice care au contribuit la intrarea României în cel de-Al Doilea Război Mondial, în cadrul conferinței va fi prezentată și viața soldatului aflat uneori fără voia sa pe câmpul de luptă.
     Frontul de Est a reprezentat cel mai important câmp de luptă din Europa celui de-Al Doilea Război Mondial. În mijlocul evenimentelor nu s-au aflat generalii, ci simpli soldați, care au decis cursul războiului.
     Conferința Viața soldatului pe Frontul de Est (1941-1944) face parte din programul Ore de Istorie Vie inițiat de către Asociația Redescoperă Istoria.
 Vă așteptăm la eveniment pentru a redescoperi istoria, așa cum a fost!

Povestile fabricilor




Centrul Cultural Ambasada


Timisoara


8 - 22 martie 2016





   Institutul Francez din Timişoara a invitat-o pe artista fotograf Floriane Spinetta în rezidenţă, pentru a lucra cu studenţi de la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism şi Facultatea de Artă şi Design din Timişoara în cadrul unui workshop.
   Vernisajul expoziţiei este marţi, 8 martie, ora 18:00.
   Prin aproprierea subiectului, prin forţa detaliului, în cadrul unei munci în echipă, artista împreună cu studenţii au reflectat asupra acestei stări de fapt. Rezultatul acestor reflectări va putea fi admirat în cadrul expoziţiei de grup (fotografie, video, desen, instalaţie) în perioada 8-22 martie 2016, la Centrul Cultural Ambasada.
   Element central al vieţii din Timişoara, industria a animat viaţa cotidiană a mii de muncitori timp de două secole şi a modelat un peisaj urban aparte pe care se cuvine să-l păstram şi să-l punem în valoare.
   Cosmopolit, când la graniţele Imperiului Austro-Ungar, când punct de ancorare la vestul României contemporane, oraşul, de tradiţie comercială începând cu secolul al XVIII-lea, a văzut organizându-se în jurul său o viaţă industrială intensă, dând naştere unui remarcabil patrimoniu, unic în România.
***E Cultura Mediac

Ioan Mincu. De la desenul de arhitectură la opera finită




Muzeul National de Arta al Romaniei


Bucuresti


12 martie 2016






   Vă invităm să participaţi sâmbătă, 12 martie 2016, începând cu ora 12:00, la conferinţa 
Ioan Mincu. De la desenul de arhitectură la opera finită  în expoziţia Colecţia de Artă Veche Românească. 150 + (intrarea din Str. Ştirbei Vodă nr 1-3).
   Conferinţa va fi susţinută de arhitectele Andreea Pop şi Ioana Petrescu, alături de Elena Olariu, şef Secţie Arte Grafice a MNAR.
   Participarea se face pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro. Se plăteşte biletul de acces în expoziţie (10 lei).
   În deschiderea conferinţei se va prezenta conceptul editorial care a stat la baza publicării primului volum din repertoriul desenelor de arhitectură realizate de Ioan Mincu, publicat de Editura Muzeul Național de Artă al României la finalul anului 2015. Întâlnirea are loc în expoziţia Colecţia de Artă Veche Românească. 150 +, deoarece aceasta valorifică ineditul fond artistico-documentar realizat de Alexandru Odobescu şi Henri Trenk, dezvăluind şi povestea Colecției de Artă Veche Românească a muzeului.
 Ulterior conferinţei se poate vizita expoziţia Colecţia de Artă Veche Românească. 150+.
***
National Museum of Art of RomaniaConferinţa ''Ioan Mincu. De la desenul de arhitectură la opera finită''