vineri, 8 noiembrie 2019

Pe simezele brăilene - Identități dobrogene




Arta plastică contemporană românească 


Galeriile de Artă Brăila 


9 noiembrie 2019






Filmul românesc de la preistorie la consacrare




De pe ecranele cinematografelor de-odinioară 


Cinemateca










Povara, realizat în 1928, avînd în rolurile principale pe
Elvira Godeanu și V. Valentineanu.





Trenul fantomă, 1934, protagoniști: Tony Bulandra și Renee Annie. 



Cadru din filmul Trenul fantomă. Tony Bulandra și N. Storin. 




Gr. Vasiliu-Birlic în filmul Telegrame, 1960, realizat după cunoscutele 
Telegrame ale lui I. L. Caragiale.




Imagine din filmul lui Gopo: Homo sapiens, 1960,
încununat cu laurii Festivalurilor cinematografice  de la
Karlovy Vary și de la San Francisco.





Tînăra actriță Irina Petrescu într-un cadru din filmul Valurile Dunării, 1960.



G. Calboreanu, Gr. Vasiliu-Birlic și Al. Giugaru, în noua producție
a cinematografiei noastre: Bădăranii după Goldoni.


Articol publicat în Almanahul Femeii 1961. Decembrie 1960.



Club SF & Fantasy Das Mioritza Reich5




Zilele Bibliotecii 


Biblioteca Județeană V. A. Urechia, Galați 


11 noiembrie 2019




   Luni, 11 noiembrie 2019, începând cu ora 18:00, în cadrul noului Club SF & Fantasy Das Mioritza Reich5, continuator al celebrului cenaclu A Cincea Dimensiune, iubitorii de literatură au ocazia să se întâlnească cu scriitorul Marian Coman în cadrul unei sesiuni de lectură publică și Q&A prilejuită de Zilele Bibliotecii Județene V. A. Urechia. 
    Evenimentul va avea loc în sala Mihai Eminescu a Bibliotecii Județene. Dezbaterea, care va atinge subiecte diverse - de la benzi desenate, la literatura fantasy, horror și SF și până la activitatea editorială desfășurată de Marian Coman la Editura Nemira - va fi moderată de Corina Dobre și Adi G. Secară. Pe parcursul evenimentului Trupa de rock Blue Bandanas de la Colegiul Național Mihail Kogălniceanu va susține un recital. Intrarea este liberă.




Exponatul lunii




Muzeul Dunării de Jos 


Călărași 


1 - 30 noiembrie 2019





    În patrimoniul Muzeului Dunării de Jos Călăraşi se află unul din cele mai valoroase obiecte istorice din ţară: o cupă rituală, bogat ornamentată, datând din mileniul al V- lea, a. Ch., atribuită comunităţilor Boian-Giuleşti.
    Descoperită în anul 1981, în situl arheologic de la Gălăţui-Movila Berzei, într-o locuinţă sanctuar datată din neoliticul final, piesa reprezintă prin maniera de ornamentare şi semne, una din cele mai importante descoperiri ale neoliticului european.
    Vasul are piciorul cilindric, este gol şi netezit la interior, având corpul tronconic, modelat din pastă cărămizie, cu decor excizat şi încrustat cu alb în două registre. Sub buză se află un şir de triunghiuri excizate şi regulate. Registrul superior este reprezentat de spirale meandrate despărţite de registrul inferior de o bandă în relief, iar cel inferior conţine benzi spiralate ce continuă vectorial motivele din primul registru. Două benzi în relief marchează buza şi partea mediană a vasului. Evoluţia motivelor prezente în cele două registre creează iluzia unei comunicări în plan orizontal cât şi vertical.
    Toate piesele descoperite în sanctuar alături de această cupă, inclusiv statuetele, poartă semnul spiralei sau al meandrului, acestea simbolizând încă din preistorie naşterea noii vieţi.
Piesa este clasată în patrimoniul cultural naţional mobil, în categoria Tezaur, prin ordinul 2110/ 2.03. 2007, având nr. de inv. 26970 şi urmatoarele dimensiuni: diam gurii=252mm, H=300mm.
    Această cupă alături de alte piese din colecţia de Artă preistorică a Muzeului Dunării de Jos Călăraşi a făcut parte din numeroase expoziţii internaţionale în America, China, Elveţia, Anglia şi Grecia.

Stagiunea 1959 - 1960




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară




Tatiana Iekel și Boris Ciornei într-o scenă din spectacolul
Secunda 58 la Teatrul pentru copii și tineret.





Aura Buzescu în Cei din urmă de Maxim Gorki la Teatrul Național din București.




Marcela Rusu în rolul principal din Învierea la Teatrul Național din București.



Ștefan Braborescu în rolul groparului și Const. Anatol în rolul lui Hamlet
la Teatrul Național din Cluj. 





Explozie întîrziară pusă în scenă la Teatrul Municipal.
Interpreți principali: Clody Bertola și Septimiu Sever.



Articol publicat în Almanahul Femeii 1961. Decembrie 1960.

Pe simezele constănțene - Pernitate




Arta plastică contemporană românească 


Muzeul Național al Marinei Române, Constanța 


9 - 25 noiembrie 2019





Comentarii la prima decadă a lui Titus Livius




Lansare de carte 


Niccolo Machiavelli 


Librăria Humanitas Kretzulescu, București 


12 noiembrie 2019





    Vă invităm marți, 12 noiembrie, ora 19:00, la Librăria Humanitas Kretzulescu, la lansarea primei ediții în limba română a volumului Comentarii la prima decadă a lui Titus Livius de Niccolò Machiavelli. O carte fundamentală pentru istoria gândirii politice,  Comentarii la prima decadă a lui Titus Livius, a apărut recent la Editura Humanitas, în colecția Biblioteca Italiană, în traducerea lui Gabriel Purghel, cu o prefaţă de Gian Mario Anselmi și cronologie de Smaranda Bratu Elian. La eveniment vor vorbi Andrei Pippidi, Miruna Tătaru-Cazaban, Gabriel Purghel, Corina Anton și Smaranda Bratu Elian.
    "Comentariile la prima decadă a lui Titus Livius sunt marea operă a florentinului despre republici, constituind împreună cu Principele, care e dedicat puterii monarhice, un diptic inseparabil. Pornind de la exemple extrase din istoria romană a lui Titus Livius, Machiavelli construiește o operă compozită și variată, în care sunt abordate diverse aspecte ale politicii și ale istoriei, plecând de la convingeri ideologice care la Machiavelli erau și aveau să rămână mereu legate de modelul republican de guvernare a statelor, al cărui prototip inegalabil era pentru el Republica romană antică. Găsim în Comentarii o știință politică de mare anvergură, care cercetează forma statului și structurile sale și pune întrebări cu privire la legile istorice ce guvernează procesele de ascensiune, criză și decădere ale organismelor politice pe o perioadă lungă de timp. În ele sunt tratate diferitele dinamici ale conviețuirii civile: rolul religiei; valorile împărtățite pe care trebuie organizată comunitatea; problema apărării libertății; raportul dintre formele constituționale și realitățile sociale, dar și războiul și politica externă, organizarea armatelor și apărarea statului.“ – Gian Mario Anselmi
    "Dintre textele politice ale lui Machiavelli, Comentariile la prima decadă a lui Titus Livius reprezintă tratatul său politic par excellence. Nu există nici o idee, nici un concept, nici un procedeu retoric care să se regăsească în Principele, în Arta războiului, în Istoriile florentine sau în oricare dintre scrierile sale politice minore care să nu fie întâlnite și în Comentarii. În acest sens, putem spune că ele reprezintă cu adevărat sinteza întregului discurs politic și a tuturor ideilor sale politice și par să descrie tot parcursul intelectual al autorului lor în toată varietatea lui. “ – Gabriel Purghel

Târgul cu meșteri și anticari. Moșii de Arhangheli




Muzeul Național al Țăranului Român 


București 


8 - 10 noiembrie 2019




    Muzeul Țăranului marchează sfârșitul toamnei și ultimele zile de dulce înainte de intrarea în postul Crăciunului, invitându-și publicul la Târgul cu meșteri și anticari, Moșii de Arhangheli unde, timp de trei zile, de vineri, 8 până duminică, 10 noiembrie, de la ora 10:00 de dimineață până la 6:00 seara, 50 de meșteri, anticari și artiști vin din toată țara cu tot ce au realizat ei mai minunat peste an. Vor fi de târguit: obiecte din ceramică, țăsături, icoane, podoabe, obiecte din lemn.
    De-ale gurii puteți găsi: miere, prăjituri, turtă dulce, plante de leac, țuică, sucuri naturale, fructe și legume.
    Vă invităm să redescoperiți frumusețea și mărturia gesturilor în lucrurile meșteșugite deopotrivă de țărani, artizani și artiști.
    Prețul biletului de intrare la târg: adulți - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor - 2 lei
Organizator târg: Secția Educație muzeală / coordonatori: Oana Constantin și Simona Hobincu