miercuri, 14 noiembrie 2012

Case si oameni din Bucuresti



Asociatia Romana pentru Cultura Educatie si Normalitate

- A.R.C.E.N. -


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


16 noiembrie 2012





   Invitaţii serii sunt Andrei Pippidi, Radu Sandovici, Gabriel Liiceanu şi preşedintele ARCEN, Edmond Niculuşcă.
   Având ca punct de plecare cartea istoricului Andrei Pippidi şi imaginile realizate de urbanistul Radu Sandovici, se vor purta discuţii despre transformarea Bucureştiului din ultimii 50 de ani care a dus la mutilarea oraşului.
   Editura Humanitas şi ARCEN propun o discuţie liberă între participanţi, invitaţi şi voluntarii ARCEN despre cum a ajuns Bucureştiul să fie un oraş neiubit de majoritatea locuitorilor lui.
   Evenimentul va aduce în prim-plan perspective pentru Bucureşti în următorii 50 de ani, propuneri de proiecte care au ca obiectiv salvarea memoriei oraşului, poveşti despre străzi şi case vechi.
   Voluntarii ARCEN au pregătit o serie de întrebări şi observaţii asupra vieţii oraşului.
   Evenimentul Dezbatere despre Bucuresti. Perspective ideale face parte din Proiectul ARCEN Educaţie pentru Bucureşti, un proiect demarat din dragoste pentru oraş şi pentru locuitorii lui.

            Intrarea la eveniment este gratuită.

Seductia Iluminismului Francez


Muzeul Viticulturii si Pomiculturii


Simpozion national


Salonul de iarna al Conacului Golestilor


15 noiembrie 2012






   Consiliul Judeţean Argeş şi Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti, organizează joi, 
15 noiembrie 2012, ora 11:00, în Salonul de Iarnă al Conacului Goleştilor, simpozionul naţional cu tema: Seducţia Iluminismului Francez.
   "Adevăratul sfârşit al Bizanţului vine undeva spre sfârşitul sec. XIX-lea, când românii, ruşii şi slavii din Balcani se îndepărtează de aventura bizantină şi se lasă seduşi de mentalitatea iluministă franceză" (Nicolae Iorga)
   În spaţiul românesc, Secolul Luminilor ia naştere în Transilvania prin mişcarea politică şi culturală, cunoscută sub numele de Şcoala Ardeleană, care se va afirma prin erudiţii săi reprezentanţi: Samuel Micu, Petru Maior, Gheorghe Şincai, ş.a., în două direcţii principale: una istorică şi lingvistică, care susţinea puritatea latină a poporului român; cea de-a doua, literară, ilustrată cel mai bine prin epopeea eroic-comică a lui Ion Budai Deleanu, Ţiganiada. Iluminismul francez va juca un rol hotărâtor în trezirea culturală a poporului român, aspect ce va iniţia începutul luptei de eliberare şi identitate naţională.

Din sumarul lucrărilor, menţionăm:
• Epoca Luminilor în spaţiul românesc;
• Un român decorat cu Legiunea de Onoare a Franţei – George Bengescu;
• Mari exploratori şi călători în perioada iluministă.

  La eveniment, vor participa specialişti de la Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii - Goleşti, Alianţa Franceză – Piteşti, elevi ai colegiilor naţionale liceale Zinca Golescu şi I. C. Brătianu – Piteşti, elevi ai Liceului de Artă Dinu Lipatti – Piteşti şi ai Liceului Tehnologic Ion Mincu – Piteşti, precum şi membri ai comunităţii franceze din oraşul Piteşti.

Mineral Expo



Expozitie cu vanzare de bijuterii, 

cristale si pietre semipretioase


International Trade Center, Brasov


16 - 18 noiembrie 2012




Colocviile Liviu Rebreanu



Consiliul Judetean Bistrita Nasaud, Bistrita


editia a XXX-a, 15 - 16 noiembrie 2012







***Informatie parvenita prin intermediul andreahedes.blogspot.com si Dnei Lucia Doina Cojan

Paris versus Bucarest



Arta plastica contemporana


Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi


Bucuresti


8 - 18 noiembrie 2012




    Expozitia prezinta artistii: Philippe Segond, Richard Laillier, Frédéric Amblard, Sergiu Zancu, Ovidiu Dumitru si Corneliu Vasilescu.
    Locatie: str. Londra, numarul 39, sectorul 1, Bucuresti.


Amprente afective



Arta plastica contemporana romaneasca


Ofelia Hutul


Galeriile de Arta Ion Neagoe, Iasi


16 noiembrie - 5 decembrie 2012





  Galeriile de Artă Ion Neagoe – Casa Corpului Didactic Spiru Haret Iaşi găzduiesc în perioada 
16 noiembrie – 5 decembrie 2012 expoziția de artă vizuală Amprente afective, semnată de artista Ofelia Huțul.
  Creativă, dinamică, inteligentă și ambițioasă, autoarea prezintă publicului o selecţie de meditații artistice concretizate în viziuni plastice figurative şi abstracte.
   Solistica parcursului expozițional este susținut de măiestria cu care artista transformă stările emoţionale şi atitudinile în meditații documentate pe suprafețele de lucru, dezvăluind totodată privitorului frumusețea înaltelor sale standarde spirituale.
   Fiecare lucrare reprezintă o poveste și un răspuns, dimensionând astfel căutările și interpretările evolutive al ineditului recital al artistei.
   Vernisajul evenimentului expozițional va avea loc marti, 20 noiembrie 2012, ora 15.00. Expoziția va fi prezentată de profesor univ. dr. Constantin Tofan, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași, și de criticii de artă: profesor univ. dr. Gheorghe Macarie și lector univ. dr. Horia Costin Chiriac.
   Evenimentul este organizat de catre Casa Corpului Didactic Spiru Haret Iaşi în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași.
   Coordonatori eveniment: profesor Carmen Sirbu și profesor univ. dr. Constantin Tofan.
   Parteneri media: TVR Iaşi, Prima TV, Radio România Iaşi, Evenimentul - Regional al Moldovei, Cronica de Iaşi, Ceaşca de Cultură, ÎnOraş.ro, ŞapteSeri, IaşiFun, InimaOrașului.ro, 4Arte.ro, Iaşul Cultural, Vernisaje.com, Modernism.ro, Onlinegallery.ro, Iaşul Universitar, IaşiLive.ro, NewsIaşi.ro, Iasi 365 și AltIaşi.ro — with Prima TV, Ziarul Evenimentul, Oana Olariu, Iaşul Universitar, Saptamanal Sapteest, OnlineGallery.ro, Inima Orasului, Gianina Popa, Cultura Iasi, InOras Romania, Uap Romania, Ceasca de Cultura and Cronica De Iasi.



La ceas aniversar



Ion Truica


Spectacol de gala: aniversarea varstei de 77 de ani


Cinemateca Eforie, Bucuresti


16 noiembrie 2012

SPECTACOL DE GALA ANIVERSAR ION TRUICA


Eveniment organizat (de la ora 16:00) de catre Cinemateca Romana si 
Truicart Events (Dan Tudor Truica)

      Programul retrospectiv cuprinde scurtmetrajele de animatie: Vanatoarea (1971), Carnavalul (1972), Cadoul (1973), Marea zidire (1975), Hidalgo (1976), Furtuna (1977), Rovine (1983), 
Don Juan (1991), Umbra (1999)
Intrare libera

Teatru 7



Lansare de carte


Radu F. Alexandru


Teatrul Odeon, Bucuresti


16 noiembrie 2012





inchide

  "Adresîndu-se mai mult minţii decît inimii, piesele lui Radu F. Alexandru te încîntă în mod paradoxal tocmai datorită jubilaţiei sarcastice care însoţeşte fiecare situaţie, fiecare replică.” (Silviu Purcărete)
   Vor lua cuvîntul, alături de autor: actriţa Dorina Lazăr, criticul de film Manuela Cernat, criticul literar Alex. Ştefănescu, regizorul Gelu Colceag şi criticul de teatru Marian Popescu.
Intrare libera.

Ziua aniversara Emil Racovita



Muzeul Olteniei - Sectia de Stiintele Naturii


Craiova


15 - 16 noiembrie 2012





Gala personalitatilor romanesti



Diaspora romana


Ziua Nationala a Romaniei


Montreal, Canada


1 decembrie 2012





   Eveniment realizat gratie colaborarii celor patru asociatii comunitare romanesti: Asociatia Romana din Canada, Comunitatea Moldovenilor din Quebec, Comunitatea Romanilor din Monteregie si Asociatia Culturala Romana
   Locatie: Centrul de evenimente Carlton.
   Informatie parvenita de la jurnalul Accent Montreal.

Cafeneaua critică



Ștefan Câlția se destăinuie !


Club A, București


15 noiembrie 2012




   Invitatul ediției din 15 noiembrie al Cafenelei critice este marele pictor Ștefan Câlția, devenit de cîteva luni, de pe 15 mai, septuagenar. În acest an aniversar, Galeria Posibilă din București, condusă de Matei Câlția, fiul său, a organizat un ciclu de expoziții speciale, unele cu cîte o singură lucrare a artistului, sub titlul Șapte povești cu Ștefan Câlția. În această perioadă, publicul poate vizita capitolele V și VI ale acestui proiect: Stejar pentru Rege – Flori pentru Regină la Galeria AnnArt (1 noiembrie-8 decembrie 2012, singurul „capitol” plasat în alt spațiu) și Desen mare la Galeria Posibilă (8 noiembrie-1 decembrie 2012).
   La Cafeneaua critică, Ștefan Câlția va vorbi despre viața și opera sa.
   Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

  Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti. De la reluarea sa în noiembrie 2008, Cafeneaua critică a fost găzduită de cluburile bucureştene The Silver Church, Club A şi Club Control. De la debutul stagiunii 2011-2012, Cafeneaua critică a revenit la Club A şi se desfăşoară joia seara (uneori miercuri).

Cernauti si Bucuresti, doua inimi romanesti



Romania Vie


Bucuresti


25 noiembrie 2012




Cernauti si Bucuresti, doua inimi romanesti


   La 28 noiembrie se implinesc 94 de ani de la Unirea Bucovinei cu Romania. Nu vom sarbatori insa, pentru ca oricum in cateva zile urmeaza marele prilej de bucurie al Zilei Nationale, aniversarea Marii Uniri in cadrul careia Unirea Bucovinei cu Romania a fost etapa intermediara intre Unirea Basarabiei si cea a Transilvaniei si Banatului cu patria mama.
   Preferam sa folosim aceasta aniversare ca sa ne aducem aminte ca in Ucraina traiesc 600.000 de romani- a doua minoritate ca numar din aceasta tara- in partile de nord ale Bucovinei si Basarabiei si in tinutul Hertei, care azi formeaza regiunea Cernauti, in cele de sud ale Basarabiei, alipite regiunii Odessa, in Maramuresul de Nord, inclus regiunii Transcarpathia, precum si in multe din satele si orasele teritoriilor ucrainene de la vest de raul Bug. Dar, mai ales, folosim aniversarea Unirii Bucovinei cu Romania ca sa ne manifestam solidaritatea cu fratii nostri din statul vecin si sa cerem urmatoarele:
1. renuntarea la practica statului ucrainean de a diviza minoritatea romana in moldoveni si romani.
2. aplicarea corecta a recent adoptatei legi a limbilor regionale in raioanele din Ucraina cu populatie romaneasca.
3. acordarea minoritatii romane din Ucraina de drepturi identice cu cele de care se bucura minoritatile alogene, inclusiv etnicii ucraineni, pe teritoriul Romaniei.

   Si daca tot ne adunam in fata sediului Ambasadei Ucrainei, din Bucuresti, bulevardul Aviatorilor nr. 24, sectorul 1, duminica, 25 noiembrie, intre orele 15:00 si 17:00, ne vom referi si la dosarul vechi de cativa ani al problemelor de mediu dintre cele doua tari, insitand pentru incetarea sau desfiintarea tuturor lucrarilor de pe canalul Bastroe, care ameninta mediul unic al rezervatiei biosferei Delta Dunarii.

***Informatie parvenita prin intermediul dnei Elena Nina Ionita




Nasterea orasului modern



Muzeul Judetean


Satu Mare


12 noiembrie 2012




Expoziţia "Naşterea oraşului modern Satu Mare (secolele XVIII-XIX)/Szatmárnémeti a városiasodás útján (18-19. század) - Kiállítás"

   Deşi Satu Mare are o istorie mai îndelungată, oraşul modern se naşte în amurgul evului mediu şi în zorii epocii moderne. Războaiele anti-otomane şi răscoalele anti-habsburgice de la turnura secolelor XVII-XVIIII au nimicit zestrea urbană de origine medievală prin incendii şi distrugeri succesive, momentul de început al procesului de renaştere urbană fiind reprezentat de unificarea oraşelor gemene Satu Mare şi Mintiu, în anul 1712. Aniversarea a 300 de ani de la acest moment oferă Muzeului Judeţean Satu Mare prilejul organizării unei expoziţii de documente istorice şi cartografice recent descoperite, ilustrând principalele repere ale primei etape a procesului de renaştere urbană.
   Printre zecile de persoane prezente la vernisaj îi amintim pe prefectul Eugeniu Avram, preşedintele CJ Adrian Ştef, primarul Dorel Coica, Liviu Marta-directorul Muzeului Judeţean, Peter Szocs – director adjunct al Muzeului, Diana Iegar – muzeograf, George Vulturescu – directorul Direcţiei de Cultură, deputatul Erdei D. Istvan, Nicolae Decsei, Kereskeny Sandor, Gh. Toduţ şi alţii. Au fost de faţă şi un grup de elevi de la Şcoala Dr. Vasile Lucaciu. 
    Vorbitorii au apreciat efortul depus de echipa Muzeului, în special de organizatorii Peter Szocs şi Diana Iegar.
    Liviu Marta a subliniat că expoziţia s-a născut ca urmare a găsirii unor documente interesante în arhivele de la Budapesta. “Am vrut să arătăm naşterea oraşului prin prisma clădirilor care au dispărut”, a subliniat el. Privitorii pot admira diferite stampe şi planuri ale unor clădiri care au existat în Satu Mare sau chiar au fost proiectate: planul Bisericii Calvaria din 1844, biserica din Mintiu în sec XVIII, harta mlaştinii Ecedea, proiect de regularizare a Someşului în 1815, proiect al unui pod peste Someş din anul 1823 etc.
    Expoziţia rămâne deschisă până la sfârşitul lunii noiembrie, când va fi vernisată o altă expoziţie dedicată zilei de 1 Decembrie

Festivalul Respir Shakespeare



Sala Studio, Teatrul de Comedie, Bucuresti


editia a III-a, 13 - 16 noiembrie 2012




Expoziția de grup: Plain Air



Arta plastică contemporană


Liliana Mercoiu, Ion Mercea


Galeria de Arta Helios, Timișoara


15 - 28 noiembrie 2012

 

Imagine de la vernisaj

     La invitaţia Filialei din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici din România Galeria Helios din Timişoara (P-ţa Victoriei nr. 6) va găzdui în perioda 15-28 noiembrie 2012 expoziţia de grup a participanţilor la editia a XXII-lea a Coloniei internaţionale Plein Air din oraşul Csongrád (Ungaria).
   Expun lucrări de pictură, grafică şi sculptură artişti plastici din Ungaria, România, Germania, Irak, Argentina, Olanda, Lituania.
  Breasla creatorilor de frumos romani a fost reprezentată în vara anului 2012 la lucrările taberei de creaţie din oraşul de pe malul Tisei şi va fi reprezentată cu lucrări în expoziţa gazduită de Galeria Helios de catre pictorii Ion Mercea şi Liliana Mercoiu. 
    Timp de peste două decenii artişti plastici profesionişti din Timişoara au fost invitaţi şi au participat an de an la lucrările Coloniei internaţionale de artă, printre care s-au numărat Viorel Cosor, Luigi Şt. Varga, Suzana Fântânariu, Béla Szakáts, Călin Beloescu, Linda Saskia Menczel, Slavenca Petre, Petru Galiş, Nicolae Ungar, Lia Popescu, Ştefan Kelemen, Maria Bana Jichiţa, Remus Rotaru, Nora Novak, Remus Irimescu etc.

Vernisaj: joi, 15 noiembrie 2012, începând cu ora 18:00.
Prezintă: pictorul Viorel Cosor (Timişoara) şi criticul şi istoricul de artă Attila Tóth.
Program: zilnic între orele 9:00-17:00.