marți, 11 mai 2021

Pe simezele timișorene - Fresh

 


Arta plastică contemporană românească


Sorin Scurtulescu


Galeria Helios, Timișoara


8 - 29 mai 2012



Patrimonium 2020

 


Muzeul Național al Banatului 


Timișoara


13 mai - 30 iunie 2021




    Muzeul Național al Banatului cu sprijinul Consiliului Județean Timiș vă invită joi, 13 mai 2021, ora 17:00, în mansarda B1 a Bastionului Maria Theresia, la deschiderea expoziției Patrimonium 2020. Vor lua cuvântul: Claudiu Ilaș, manager MNaB, Marius Cornea, Raoul Șeptilici și Dan Leopold Ciobotaru, muzeografi și curatori ai expoziției. Vernisajul va fi transmis și online pe pagina de facebook a muzeului.

     Patrimonium 2020 reprezintă o selecţie de bunuri culturale de valoare achiziţionate în 2020 de Muzeul Naţional al Banatului, precum şi piese descoperite de arheologi pe şantierele din 2020. Expoziția ilustrează strategia de achiziții și atragere de donații a unor bunuri culturale pentru îmbogățirea patrimoniului secțiilor de Istorie și Arheologie și al Compartimentului de Arte Vizuale în cursul anului 2020.

    Participarea la vernisaj și vizitarea expoziției se vor realiza cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului (Covid 19).

    Expoziţia va fi deschisă la Bastionul Maria Theresia, str. Martin Luther nr. 4, în perioada 13 mai – 30 iunie 2021. Patrimonium 2020 poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00. Intrarea este gratuită pentru elevi, studenți și pensionari, pentru celelalte categorii, iar biletul de intrare este 5 lei.

***Muzeul Național al Banatului

 

Tribulațiile unui călător străin în România

 


Lansare de carte


Claude Karnoouh 


Muzeul Național al Țăranului Român, București 


12 mai 2021



Pe simezele Capitalei - Doar un tablou

 


Arta plastică contemporană românească,


Lucian George Pais, 


Centrul de Cultură Athitecturală, București, 


12 mai - 12 iunie 2021



Arbori Bătrâni. Să fie întuneric, da’ să fie lumină!

 


Expoziție de fotografie


Florin Ghenade


Muzeul de Artă, Iași 


14 mai - 18 iulie 2021




    Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iași vă invită să vizitați, în perioada 14 mai – 18 iulie 2021, expoziția de fotografie Arbori Bătrâni. Să fie întuneric, da’ să fie lumină! semnată de artistul Florin Ghenade. 

    Realizată de Galeria Artep și Galeria Posibilă, cu participarea Complexului Muzeal Național Moldova Iași – Muzeul de Artă, pentru aducerea la Palatul Culturii a poveștii Arborilor Bătrâni, expoziția prezintă martori tăcuți care acumulează în interiorul lor secole, în jurul cărora se nasc legende și povești ce păstrează amprenta unor generații demult trecute.

   Florin Ghenade este cel care a cuprins pe plan-film câteva dintre poveștile copacilor seculari, reorientând atenția publicului către impozanța naturii. Într-o călătorie de peste șase ani, artistul a documentat, pe întuneric, frumusețea arborilor, subliniindu-le siluetele deosebite, iar pe timpul zilei, alături de Cristian Stănoiu, Alexandros Raptis și Serioja Bocsok, a completat imaginile fotografice cu video-uri și povești transmise prin viu grai, chiar de către cei care formează comunitățile din preajma arborilor.

    Căutările lui Florin Ghenade au depășit latura vizuală, astfel încât proiectul său a devenit mai mult decât o succesiune de imagini, fotografiile sale având în spate o documentare asupra fiecărui arbore. Chiar subtitlul expoziției provine din vorbele unui tânăr cioban întâlnit în timpul călătoriilor: "Să fie întuneric, da’ să fie lumină!"

    "Această relație dintre lumină și întuneric, ascuns și arătat (specifice, de altfel, mediului fotografiei) determină căutarea și atenția noastră pentru ceea ce nu se vede. Expoziția de la Muzeul de Artă te lasă să descoperi și să te pierzi cu privirea, să observi fotografia", subliniază Alexandra Manole, curatoarea acestui proiect expozițional.

Vernisajul, care va avea loc vineri, 14 mai 2021, ora 18:00, va fi urmat de lansarea albumului Arbori Bătrâni. Să fie întuneric, da’ să fie lumină!

Invităm publicul să viziteze această expoziție deschisă în spațiile Muzeului de Artă, de marți până duminică, între orele 10.00 - 17.00 (ora 16.30, ultimul bilet).