vineri, 7 martie 2014

Colecția Rita Șapira-Șain




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti


București


8 martie - 8 aprilie 2014





  Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti vă invită sâmbătă, 8 martie 2014, ora 13.00, Sala Lena Constante, din Şos. Kiseleff 30, la vernisajul expoziţiei

Colecţia Rita Şapira-Şain donată Muzeului Satului în anul 2013.

   Rita Şapira-Şain este sculptor, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 1999. A urmat cursurile Academiei de Artă din Bucureşti unde a studiat sculptura la clasa maestrului Corneliu Medrea.
   A avut expoziţii de autor în Europa (România, Italia, Suedia, Elveţia) şi în Statele Unite ale Americii. Lucrările sale se regăsesc în colecţii particulare şi muzee de artă din Canada, Mexic, Statele Unite ale Americii, Elveţia, România şi Israel.
   O parte din lucrări, realizate din metal polizat şi marmură albă sau cu reflexe azurii, imortalizează siluete de copii şi dau preţiozitate gesturilor lor, surprinse fie în jocul cu mingea, fie în jocul cu sfârleza sau cu pisica. Familia, maternitatea, visul sunt alte teme propuse de artistă. Alături de sculptura diafană, artista a realizat numeroase lucrări de tapiserie şi măşti confecţionate din sfoară de Manila.
   Expoziţia permanentă Colecţia Rita Şapira-Şain donată Muzeului Satului în anul 2013, însumează numeroase obiecte de port tradiţional, obiecte de ceramică veche dar şi bijuterii. Obiectele au fiecare istoria lor, introducându-ne puţin, în atmosfera anilor în care au fost concepute şi realizate, fiind achiziţionate de-a lungul timpului, din diverse locuri din România şi din lume.

Expoziţia poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 9.00-17.00.

Informaţii suplimentare
021 317 91 03/ int. 178, 186

Iadul rosu in orasul de pe Cris




Lansare de carte


Cristina Liana Puscas


Primaria Municipiului Oradea


8 martie 2014



  Jurnalistul Crișanei, Cristina-Liana Pușcaș, își va lansa sâmbătă, 8 martie, în Sala General Traian Moșoiu a Primăriei Municipiului Oradea cartea Iadul roșu în orașul de pe Criș. Penitenciarul Oradea (1945-1977). Lucrarea va fi prezentată de realizatorul documentarului Memorialul Durerii, Lucia Hossu Longin și fostul deținut politic (condamnată în Lotul Beiusenilor) Aurora Dumitrescu.
   Scrisă de doctorul în istorie Cristina Liana Pușcaș, publicarea cărții a fost sustinută de mediul de afaceri bihorean prin intermediul Bursei Talentelor, desfășurată de Fundația Comunitară Oradea.
   Lucrarea vizează restituirea în spațiul istoriografic a unor realități necercetate până acum:
   Penitenciarul Oradea în perioada comunistă, cu tot ce a însemnat sistemul concentraționar: mii de deținuți politici, Frig, Foame și Frică, cei "3F” ai universului mizeriei umane.
   Îi găsim încarcerați între zidurile pușcăriei de pe Criș pe cel mai mare duhovnic al României, Arsenie Boca, pe episcopii greco-catolici Iuliu Hirțe și Justin Paven, pe episcopul romano-catolic Schubert Joseph, canonicul Coriolan Tamaianu și protopopul ortodox de Vașcău, Aurel Terebentiu.
   Alături de ei, liderul Mișcării Oastei Domnului Traian Dorz, Arlette Coposu, soția lui Corneliu Coposu, Gheroghe Rizea, soțul Elizabetei Rizea, și alți martiri din Munții Făgărașului, Lucreția Jurj și Roman Onet, executat la Oradea pentru apartenența la Grupul Susman, cărora li se adaugă zeci de membri ai organizațiilor locale anticomuniste.
   Printre ele Lotul Beiușenilor, Organizația România Independentă, Organizația G4, Vlad Țepeș II, dar și mii de țărani arestati pentru neplata cotelor.
    Penitenciarul Oradea a știut, din păcate, să se ridice la nivelul așteptărilor generale comuniste, în privinta ingrădirii libertăților cetățenești, asuprindu-i pe toți cei care au militat pentru o societate liberă și democrată.
    Temutele temnițe de la Pitești, Aiud, Sighet sau Jilava au avut în recluziunea orădeană un rival pe măsură în privința dezumanizării, infometării și torturării celor care se opuneau imbecilizării forțate și dictaturii roșii.
   "Aceasta carte nu este decât un OMAGIU pe care un tânăr cercetător îl poate aduce unor OAMENI care, timp de 60 de ani, au preferat anonimatul unei vieți de eroi. Sunt MARTIRII ROMÂNI care au suferit in tăcere, nu numai în tenebrele închisorilor comuniste, ci și după eliberare, când s-au văzut umiliți a doua oară, de o societate care nu le-a ințeles sacrificiul."
***OradeaPress

Radacini arhetipale




Arta plastica contemporana romaneasca


Maria Constantinescu


Muzeul National al Taranului Roman, Bucuresti


11 - 23 martie 2014




   Muzeul Național al Țăranului Român vă invită marți, 11 martie 2014, ora 18.00, la vernisajul expoziției de pictură pe sticlă, Rădăcini arhetipale, a artistei Maria Constantinescu.

   "De ce pictez pe sticlă?
   M-am născut la Stoenești, Argeș, într-o casă mare, cu pereții groși de un metru, iar tăpșanul ferestrelor era locul meu de joacă. Ferestrele erau împărțite în multe pătrate, iar când geamurile se abureau, desenam pe ele Îngeri.
   Am aflat mai târziu că sticla este o materie vie, care după un timp devine mai densă jos și mai rarefiată sus, apoi dacă o întorci se schimbă.
   Este ca o clepsidră vie.
   Mă obsedează sticla, deoarece pot să pictez bidimensional și să realizez a treia dimensiune; lăsând spații transparente, unde desenez sau pun hârtie, care să te ducă cu gândul la ceva... mișcare, curgere, liniște, neliniște... la un spațiu magic.
   Nu întâmplator, ramele sunt ca niște casete. Realizez instalații. Compoziții spațiale, cu lumină.
Prin sticla trasparentă pot să intru cu gândul în spațiul interior și să privesc spre exterior; pot să inventez povestea mea, ferestre către sufletele oamenilor și nu numai... către Dumnezeu. Se spune că unde este gândul, suntem și noi, sufletul și spiritul nostru. Am constatat că după rugăciune, mintea coboară în inimă, în suflet, se poate spune că pictăm cu sufletul, nu cu mintea; așa făceau și țăranii iconari.
   Există rugăciunea iconarului.
   Câteodată mătuiesc o parte din sticlă, unde - ceva – nu trebuie să se vadă în totalitate, ci discret, puțin, rafinat.
   Îmi place jocul dintre translucid și semiopac, între văzut și nevăzut, între arătat și ascuns, între mărturisire și tăcere.
   Oglinda mă ajută să împlinesc spațiul magic.... este un joc minunat."

Maria Constantinescu

In Memoriam Mihai Ursachi




Casa de Cultură Mihai Ursachi, Iași


10 martie 2014




Participă scriitorii: 

Liviu Apetroaiei, Marius Chelaru, Cristina Chiprian, Daniel Corbu, 
Constantin Dram, Ion Holban, Emanuela Ilie, Simona Modreanu, 
Antonio Patraş, Constantin Popa, Constantin Simirad, Cassian Maria Spiridon, 
Lucian Vasiliu, Horia Zilieru

Îşi dau concursul tinerii actori: 

Camelia Dilbea, Sonia Teodoriu, Simona Radu

Cu participarea extraordinară a văduvei poetului: Ana Cojan

Moderator: ADI CRISTI


Conferintele de la Sosea




Muzeul National al Taranului Roman


Niculae Moromete - Neofitul


Bucuresti


12 martie 2014





   Muzeul Național al Țăranului Român – cunoscut pe vremuri și ca Muzeul de la Șosea – continuă ciclul său de conferințe vizând dezbaterea publică a problematicii vaste a tradițiilor în cultura română actuală. Conferințele se adresează publicului larg, în mod special tinerilor specialiști din domeniile umaniste, și se organizează la Clubul Țăranului.
   Muzeul Național al Țăranului Român vă invită miercuri, 12 martie 2014, ora 18.00, la Clubul Țăranului, la conferința Niculae Moromete – Neofitul, un eveniment-surpriză din ciclul Conferințelor de la Șosea, susținut de etnologul Șerban Anghelescu.

Partener: Clubul Țăranului.

Honk Kong Plaza




Jurnal american (7)


Golden State - West Covina





In ajun de Ziua Femeii, am facut o "escapada" la Honk Kong Plaza. 
Un complex comercial mai "colorat" si oarecum mai luminat decat celelalte 
cu care este impanzit orasul; si-America, in general...
Am sa las imaginile sa graiasca de la sine fara (aproape) niciun comentariu. In definitiv, astfel de locuri sunt diferite si-n acelasi timp asemanatoare cu cele de pe la noi..,
























Asta ca sa se stie in ce perioada ne aflam. Ne-aduce aminte de asta...o marca de bere.
















Reporturi "serioase" la loto-ul american (Mega Millions si Super Lotto). 
Si un afis de la un spectacol chinezesc. 
Daca sunteti cuminti, voi reveni cu un reportaj de la fata locului...
Primul pas a fost facut...Adica am luat biletele...










Stiu eu pe cineva care o sa-mi reproseze ca am prins in cadru si...o vietuitoare bipeda.
Adevarul este ca locul era "aerisit" cu relativ putini cumparatori. 
Observatie: pe timpul "vizitei" mele am remarcat un singur "alb".




Broscoiul aducator de noroc.



Aici mananci, contra unui pret fix, cat vrei si ce vrei (din ceea ce este etalat, desigur).