duminică, 19 mai 2013

Banatul montan. Ghid turistic



Lansare de carte


Gheorghe Popovici


Universitatea Eftimie Murgu, Resita


20 mai 2013



Cel mai important moment este aproape ! Un mare spectacol se pregateste pentru tine ! Mai sunt cateva zile! Te rugam distribuie poza si HAIDETI sa fim cat mai multi la lansare! 
Va invitam , luni (20.05.2013) , ora 13.00 , Sala Aula Magna( Amfiteatru) , Universitatea "Efitmie Murgu" Resita! 
Va asteptam cu mult drag!
PAGINA GHIDULUI : https://www.facebook.com/pages/Banatul-Montan-Ghidul-tau-turistic/582842571743454?ref=ts&fref=ts

   Luni, 20 mai 2013, ora 13:00, la Universitatea Eftimie Murgu Resita, are loc lansarea ghidului turistic Banatul montan, volum realizat de catre prof.univ. dr. Popovici Gheorghe


Universitatea Nationala de Arte


Zilele Universitatii de Arte


Universitatea de Arte Decorative, Bucuresti


25 mai 2013







Expozitie de icoane


Dan Isaila


Libraria Predania, Bucuresti


24 mai - 7 iunie 2013






Grupul Filos are plăcerea să vă invite la un vernisaj de icoane. Expune artistul 
Dan Isăilă.
Evenimentul va avea loc vineri, 24 mai, ora 18:30, la Librăria Predania de pe strada 
Vulturilor nr. 8, București.
Invitat: Alin Comșa
Expoziția va avea loc în perioada 24 mai – 7 iunie.
  "Trebuie să fii sensibil la ceea ce se întâmplă în pictură în vreme ce o realizezi. Eu am doar câţiva parametri, nişte senzaţii ale unor culori, eventual schiţe, la începutul unei lucrări. Uneori trebuie să fiu atent şi la cum se pictează singură lucrarea. Eu trebuie doar să o ajut.” (Dan Isăilă)
Intrarea este liberă.

Agentia de Stiri Bune


Refacerea conacului lui Alexandru Marghiloman


Buzau





vila marghiloman

   Unul dintre cele mai reprezentative ansambluri arhitectonice din Buzău, Conacul Marghiloman, va căpăta măreţia de odinioară, cu ajutorul unor fonduri de la Uniunea Europeană. Vila Albatros, clădirea principală a domeniului care a aparţinut marelui politician de la începutul secolului XX, Alexandru Marghiloman, a stat în ruină mai mult de şase decenii, din cauza ignoranţei autorităţilor.
   Ca orice buzoian, nu am cunoscut niciodată cum ar fi ca în Parcul Marghiloman din oraş să nu fie o ruină, care de la an la an se degrada şi mai rău. Conacul Marghiloman a fost construit între anii 1882 şi 1887, de către Iancu Marghiloman. Dupa ce acesta a murit, fiul său, Alexandru Marghiloman, a ales să îl modernizeze, apelând la serviciile unui arhitect de origine franceză, Paul Gottreau. Acesta era renumit deja pentru proiectarea Casei de Economii şi Consemnaţiuni şi a clădirii Fundaţiei Universitare Carol I din Bucureşti.
   Sub grija lui Gottreau, conacul a devenit o clădire masivă, cu arhitectură în stil franţuzesc. În 1897, a fost inaugurată Vila Albatros, situată într-un parc imens, cu heleşteu, care avea alături dependinţe, precum vile pentru personal pentru musafiri, case pentru grădinari şi portari, grajduri pentru caii de curse. Pe vremea aceea, caii de curse de la Conacul Marghiloman erau celebri după ce câştigaseră 27 derby-uri.
   Palatul Marghiloman avea 31 de camere şi era deosebit de luxos. Pe jos era parchet, iar pereţii erau tapetaţi cu mătase.

vm

   După decesul lui Alexandru Marghiloman, conacul a intrat în continuă degradare. Se zvoneşte că proprietarul terenului, C. Musceleanu, ar fi blestemat să se aleagă praful de orice se construieşte pe acest loc deoarece terenul respectiv fusese pierdut la cărţi, în favoarea lui Iancu Marghiloman.
   Perioada interbelică a fost una lipsită de oportunităţi de salvare a ansamblului monumental care a aparţinut marelui politician Alexandru Marghiloman, mai cu seamă că politicianul îşi legase numele de un document ce avea să îi încheie brusc cariera politică: pacea de la Bufta-Bucureşti din 1918, pace care era in defavoarea României. În anii 1936-1937, Consiliul orăşenesc Buzău a votat exproprierea domeniului Albatros pentru utilitate publică. Intenţia era ca aici să se mute serviciul de salubritate al oraşului şi chiar să se construiască şi un abator.
   Au existat multe negocieri între Primăria Buzău şi moştenitorii defunctului Alexandru Marghiloman, aceştia din urmă cerând intervenţia ministrului de Interne. Astfel, în urma analizării plângerii, ministrul a constatat “nulitatea de drept a deciziunii mai sus amintite (exproprierea pentru utilitate publică-n.n.) a cărei executare se va suspenda conform dispoziţiunilor art. 162 din Legea Administrativă”.
   Dezastrul abătut asupra moşiei lui Alexandru Margiloman s-a amplificat în anii comunismului. După 1945, clădirile au fost transformate în depozit ILF şi apoi sediu IAS. Parcul din jurul ansamblului arhitectonic a fost distrus în totalitate, iar în locul aleilor cu flori şi arbuşti ornamentali au fost semănate roşii, castraveţi şi varză. Mulţi arbori ornamentali au fost tăiaţi, iar lacul lăsat pradă ierburilor de apă şi stufului.
   Din 2008, ansamblul de clădiri şi parcul, cu lacul din mijloc, a trecut de la Ministerul Culturii şi Cultelor în administrarea Primăriei Municipiului Buzău. De atunci, edilii au căutat surse de finanţare, necesare reabilitării unui dintre cele mai importante obiective de patrimoniu cultural al Buzăului, precizează adevarul.ro
   O investiţie de peste 27 de milioane de lei este în derulare din mai 2011, iar în prezent vila Albatros este înconjurată de schele şi muncitori. Proiectul este finanţat cu 17 milioane de lei de la Uniunea Europeană şi trebuie finalizat până în februarie 2014.
    Autorităţile locale îşi propun ca prin acest proiect să redea zonei aerul istoric de altă dată. Aleile parcului şi zonele care înconjoară Vila Albatros vor fi refăcute după modelul celor care existau acolo pe vremea lui Alexandru Marghiloman. În plus, lacul ar putea fi amenajat pentru ca de anul viitor să reprezinte un loc de promenadă cu barca. Vila Albatros va deveni la finalul lucărilor un centru cultural, dar şi un obiectiv turistic.
   Potrivit proiectului, vor fi realizate lucrări de reabilitare a vilei principale şi a terenului aferent, în suprafaţă de 4.348 de metri pătraţi, refacerea iluminatului exterior, iluminatului decorativ în incintă şi al construcţiei. Mai sunt prevăzute în proiect refacerea racordurilor tehnico-edilitare din incintă, amenajarea spaţiilor verzi, amplasarea obiectelor de mobilier urban şi punerea în valoare a monumentului istoric.
   Proiectul urmăreşte creşterea gradului de atractivitate a zonelor de petrecere a timpului liber şi a obiectivelor culturale şi turistice, aici urmând să fie amenajată o bibliotecă şi un centru cultural.
   Alexandru Marghiloman s-a născut la 27 ianuarie 1854, în  Buzău, într-o familie cu o avere considerabilă.
  După absolvirea colegiului Sfântul Sava, s-a înscris la Facultatea  de Drept şi la Înalta Şcoală de Ştiinţe Politice din Paris. În anul 1878, a obţinut doctoratul în Ştiinţe Juridice şi Politice.
Revenit în ţară, a urmat o carieră de magistrat, fiind procuror (8 iunie 1879) şi judecător (4 octombrie 1880) la Tribunalul Ilfov. A demisionat din Magistratură pentru a deveni “avocat al statului”.
   Ca ministru de  Finanţe, a elaborat o serie de legi, cea mai importantă fiind legea administrativă a falimentelor. După retragerea din viaţa politică a lui Titu Maiorescu, pe 4 iunie 1914, a fost ales preşedinte al Partidului Conservator. A fost prim-ministru al ţării între martie 1918 – noiembrie 1918.
   S-a numărat printre cei mai mari moşieri ai ţării. Crescător şi proprietar de cai de curse, a fost animator al curselor ecvestre în ţara noastră. A fost fondator al Băncii Generale Române şi al Băncii Agricole şi unul din principalii deţinători ai Societăţii de asigurări Generala.
   A murit pe data de 10 mai 1925, la vârsta de 71 de ani. (Alexandru Marghiloman – lordul valah, autor Nicolae Peneş)
***via turismistoric.ro

Jewelry Design Fair III - Gold Edition


ArtXpert Fine Art Concept, Bucuresti


8 - 9 iunie 2013






Photo: Va prezentam cu drag lista designerilor ale caror colectii vor putea fi admirate in cadrul Jewelry Design Fair III - Gold Edition: 
Andreia Popescu, Alis Lalu, Alina Simion, Alexandra Ungurelu, Alexandru Lupu si David Sandu. O serie de colectii PREMIUM care nu trebuie ratate!

Pentru a treia editie a JDF nu ne intereseaza cantitatea !
   Anul acesta ne diferentiem, in primul rand, prin faptul ca am admis doar designeri care au folosit metale nobile (aur, platina). 
   Anul acesta ne diferentiem prin piesele scumpe care se adreseaza cumparatorilor potenti financiar !
   Anul acesta am luat in considerare doar designerii care sunt confidenti si au investit bani in propriile lor piese folosind pietre pretioase, aur, platina, aur alb.
   Andreia Popescu, Alis Lalu, Alina Simion, Alexandra Ungurelu, Alexandru Lupu si David Sandu sunt capabili sa creeze produse premium perfecte pentru Galeria noastra ! Sa nu uitam ca, evenimentul acesta e parte din programul curatorial al galeriei.
 O serie de colectii PREMIUM care nu trebuie ratate !
Vernisaj: 8 iunie, ArtXpert Fine Art Concept, ora 12:00, Bucuresti,

Arhitecți și Arhitectura în Brașov



Sala de expoziții a UAUIM, Brașov


21 mai - 3 iunie 2013





   Ultima treime a secolului al XIX-lea marchează momentul în care clădirile din Braşov încep să fie asociate constant cu arhitectul, iar persoana acestuia capătă notorietate. Peter Bartesch, Christian Kertsch, Albert Schuller sunt nume deja cunoscute care au lăsat în urmă clădiri iconice ale Brașovului. Expoziția prezintă și producția unor arhitecți mai puțin cunoscuți astăzi, dar cu siguranță foarte căutați la vremea lor: Szekely Karoly, frații Gabory, Bulhardt & Dușoiu.

***Asociatia ARA

La Casa Avramide



Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord - Dobrogean


Muzeul de Arta 


Tulcea


25 mai, 1 iunie 2013





***Icem Tulcea

Rastignit Intre Cruci



Lansare de carte


Vasile Lupasc


Libraria Predania, Bucuresti


23 mai 2013




   Grupul Filos are plăcerea să vă invite la o lansare de carte: Răstignit Între Cruci, de Vasile Lupașc.

   Evenimentul va avea loc joi, 23 mai, ora 19:00, la Librăria Predania din strada Vulturilor nr. 8, București.

  Volumul este un frumos roman despre viața lui Vlad Țepeș. Este un roman-model care, îndrăzneț și parcă sfidător, cultivă idei și valori fundamentale și oarecum uitate acum – cinstea, altruismul, vitejia, abnegația, sacrificiul de sine. 

   Absolvent al facultății de istorie, Prof. Vasile Lupașc este, de asemenea, de opt ori campion mondial la karate și Mare Maestru Internațional în arte marțiale tradiționale.
   Autorul reușește în scrierile sale în mod fericit să îmbine studiile din cele două domenii, conturând o lume a vechilor războinici: clară, convingătoare și, mai ales, palpitantă.

   Invitați speciali: Vlad Miriță și Aureliu Surulescu.

   "Vasile Lupașc se mișcă firesc printre figurile impunătoare ale trecutului naţional şi are talentul de a crea o întreagă epocă. 
Prin adevăr, credinţă şi putere de convingere, această istorie poate deveni oricând nucleul unui spectacol de teatru viu, impresionant ! Cred că teatrul românesc a câştigat promisiunea unui dramaturg !” (
Mircea Albulescu)

    "Nu sunt critic literar dar pot spune că Vasile Lupașc a lăsat deja ceva nemuritor ! 
Îndrăznesc cu modestie, în numele meu și chiar al celorlalți actori , să-mi plec fruntea în fața autorului romanului Răstignit Între Cruci și al piesei de teatru ce i-a urmat !” (
Ion Haiduc

    "Duhul înțelepciunii și al înțelegerii unei alte lumi, a voievozilor noștri de odinioară, odihnește în fiecare întâmplare. Acest duh - dar al lui Dumnezeu - te face să fii conștient că aparții unui neam al cărui pământ este sfințit de jertfa și osteneala străbunilor noștrii viteji. Ca atare, și responsabilitatea ce ne revine este maximă.
   Într-o lume din ce în ce mai grabită și mai lipsită de credință și ideal, povestirile semnate Vasile Lupașc reprezintă un adevărat reper. Atât pentru noi, cât și pentru cei ce vor urma.”
(Protosinghel Mihail, starețul Mănăstirii Comana)

Intrarea este liberă.

Punte între culturi



Diaspora română


Institutul Cultural Francez, Salonic, Grecia


25 aprilie 2013





   Bunele intenții nu cunosc granițele impuse de limbă și, ca atare, ele creează punți care leagă oameni și culturi diferite. Cam așa ceva s-a petrecut și la Salonic în urmă cu puţină vreme, pe 25 aprilie 2013. 
   Câțiva oameni din Atena se ocupă în mod foarte serios de jocul cu cuvinte: un tânăr editor grec dorește să publice cărți bune din toată lumea; se numește Konstantinos Karatzas, iar editura pe care o conduce, Allotropo. O scriitoare româncă a diasporei, stabilită în Grecia, scrie despre oamenii din jurul ei; este cunoscuta scriitoare și sociolog Monica Săvulescu Voudouri, iar o traducătoare româncă, Angela Bratsou, face intermedierea lingvistică între cele două culturi, autodefinindu-se cititor profesionist. 
   În Salonic, un reprezentant al oficialităților române se implică în tot ce înseamnă act de cultura românesc din diaspora locală și află de cei trei. Ca urmare, a făcut invitație celor trei să participe la o prezentare de carte pe care domnia sa va mijloci să aibă loc la sediul Institutului Cultural Francez, devenit deja familiar românilor din Salonic. 
   Din fericire, a existat posibilitatea de a-l invita și pe maestrul Alexa Visarion cu filmul său Înghițitorul de săbii și în felul acesta a fost completă o seară frumoasă de cultură. Uneori drumul de la vorbă la fapte este lung. Nu și de data aceasta, când totul s-a petrecut trepidant. Se întâmplă doar când oamenii știu ce vor. În seara comentată aici, fără să știe probabil nici el însuși cât de mult adevăr grăia într-o greacă foarte frumoasă, domnul Cristophe Le Rigoleur, Consulul general al Franței la Salonic (care cumulează și funcția de Director al Institutului Cultural Francez din localitate), a făcut în încheierea salutului său, o urare celor prezenți: "acesta să fie doar începutul unei tradiții de colaborare a diasporelor franceză și română din zonă !".   Domnul Martin Ladislau Salamon, Consulul român, a dovedit calitățile de ziarist și sociolog dar și faptul că doar cineva care a fost la rândul său membru al diasporei poate înțelege fenomenul acesta atât de complex. În prezentarea pe care a făcut-o cărții România din afara României: „Avem" ! scrisă de Monica Săvulescu Voudouri, domnia sa a amintit printre altele de puncte marcante din carte, cum sunt diminețile înlăcrimate ale migrantului, identice, pe orice meridian s-ar afla el. De grozăvia la care s-a ajuns, ca mamele românce să-și părăsească acasă pruncii pentru a îngriji copiii sau bătrânii altor neamuri. 
  Salutul scriitoarei Monica Săvulescu Voudouri merită să fie citat ca atare, pentru intensitatea mesajului pe care îl are inclus: "Pentru mine cartea are o valoare simbolică. Prin ea mi-am redefinit statutul. Din 1974 până în 1985 am fost pur și simplu un scriitor român. Eram citită de cititorii din România. Din 85 până în 2013 am fost un scriitor român din diaspora. Eram citită pe ici pe colo, mai puțin în România, care pe noi, pe cei dinafara țării, ne trecea cu vederea. Eram citită în Amsterdam sau în Atena, mai puțin în România, ceea ce mă ducea la o formă de disconfort psihic. În relația cu colegii mei din țară, dreptul de a fi promovați era al lor, eu plecasem, Dar plecasem, așa cum a plecat 20% din populația țării. Or când îți pleacă 20% dintre locuitori, trebuie să accepți că printre ei pleacă nu numai pălmașii ci și medicii, nu numai tehnologii, ci și artiștii. Deci și scriitorii. Această carte m-a determinat să-mi reevaluez condiția. Despre cei plecați, va trebui să scriem noi, cei plecați. Cred că prin această carte m-am redescoperit, nu ca scriitor român în diaspora, ci ca scriitor al diasporei. Scriu despre dumneavoastră, cei 20% dintre românii aflați în afara țării, a căror existență trebuie să fie consemnată de cineva și trebuie să fie trecută în literatură. Despre dumneavoastră trebuie să se știe: cum trăiți, cum simțiți, cum gândiți. La Amsterdam, la Atena, și... acasă, în România. Îmi revine deci bucuria de a scrie despre dvs. și de-a fi citită de dumneavoastră. Vă mulțumesc și vă sunt îndatorată. Mă erijez în a fi scriitorul diasporei, un concept nou, la care probabil, istoria ne-a determinat să ajungem."
    Editorul Konstantinos Karatzas a fost, ca de obicei, foarte concis în salutul său. Nu a uitat să sublinieze importanța simbolică a găzduirii evenimentului de către Institutul Francez și faptul că românii și grecii au multe lucruri comune în cultura lor, care trebuiesc descoperite și arătate. Cartea Șapte schițe de I.L. Caragiale apărută la editura Allotropo în decembrie 2012 este contribuția lui la această acțiune. Cartea a fost prezentată sub egida Ambasadei României la Atena. Cea care a avut onoarea să reprezinte celor prezenți colectivul de oameni care s-au îngrijit de apariția acestei cărți a fost coordonatoarea Atelierului de traduceri literare, Angela Bratsou.   
    "Această carte este rezultatul bun al unei munci colective și se vrea o punte între cele două culturi, care, iată, în astă seară leagă chiar trei culturi, prin găzduirea generoasă din partea Institutului Francez. Ea demonstrează faptul că atunci când există voință, barierele de limbă pot fi depășite. Despre carte sper să vă vorbească ea singură, eu voi căuta doar să vă prezint echipa care a creat-o. Și aici vă rog să-mi permiteți să-I amintesc pe fiecare în parte și voi începe cu traducătorii, care, cu dragoste și trudă, au încercat să-l prezinte pe Caragiale "al nostru" publicului din țara de origini a neamului lui: Luiza Micu-Vizita, Adriana Roșca - D-l Goe, Sivana Todea-Dapunti - Lanțul slăbiciunilor, Aura Galanopoulou - Politică înaltă: 1898, Anny Baliakou - Infamie, Louminița Kotsopoulou - Mici economii..., Angela Bratsou - Căldură mare.   Cele mai sincere mulțumiri editurii Allotropo și curajosului editor Kostas Karatzas. A îmbinat profesionismul cu dragostea de carte și rezultatul îl aveți în mână. Nu pot uita colaboratorii de excepție ai acestuia, care și-au pus la bătaie cunoștințele și talentul și au creat acest volum frumos. De asemenea, eu personal, nu pot omite colaborarea de excepție și fără de cusur cu doamna Sofia Prara, responsabila filolog din partea editurii Allotropo. Aș dori să mulțumesc îndrumătorilor noștri: doamnei Evghenia Tselenti, pe care o furase limba franceză și sunt mândră că noi o redăm culturii române; domnului profesor Victor Ivanovici care ne-a dăruit experiența și sfaturile domniei sale. Și am lăsat la urmă pentru a sublinia contribuția domnului profesor Stavros Deligiorgis, sufletul acestei acțiuni."
   Seara de cultură s-a încheiat cu prezentarea făcută filmului ce urma să fie vizionat - Înghițitorul de săbii - de către însuși regizorul Alexa Visarion. Alegorie a condiției artistului devorat de un public fără milă, filmul este un joc de umbre și lumină și a oferit actorilor posibilitatea să creeze roluri memorabile, așa cum s-a întâmplat și cu Stefan Iordache, căruia prietenul și regizorul lui i-a schițat cu duioșie și recunoștință portretul de artist și om. Filmul există și ca urmare a insistențelor actorului "Hai, măi, să facem ceva, că ne trecem..." Melancolia este, totuși, înlăturată de speranța că mereu va apare un continuator, un alt artist, care va prelua ștafeta, precum copilul din film, gata de sacrificiu. Dialogul referitor la film, purtat de regizor cu publicul, a încheiat un eveniment cultural la care discuțiile au fost moderate de profesorul Apostol Patelache, iar traducerea foarte bună a fost asigurată de foarte talentatul Ionuț Neagu.
   Reușita unui eveniment cultural nu se evaluează cantitativ, ci îndeosebi calitativ. Sigur nu cunosc numele tuturor celor ce ne-au onorat cu prezența și pe cei omiși îi rog să îmi scuze stângăcia. Cu bucurie amintesc de faptul că, pe lângă cele două gazde ale evenimentului, prezenți au fost, răspunzând cu amabilitate invitațiilor trimise, Consulul Serbiei și Muntenegrului la Salonic Sinisa Pavic cu soția, Președintele Uniunii Editorilor din Grecia de Nord - domnul Haralambos Barbunakis, domnul profesor și scriitor Konstantinos Karnasiotis, ziaristul Nikolaos Moshovos, doamna Ene Cristina - profesoară în Edessa, doamna Cristina Spătaru Marioglou - sociolog, doamna Eleni Siniari - profesoară de pian, doamna Anania Iliana, arhitect ( dar și, foarte important pentru noi, Președinta Uniunii Prietenilor României din Salonic), împreună cu soțul, domnul avocat Nikou Kyriakou, doamna Alina Katina Preda - profesoară la facultatea din Komotini, doamna Irini Koliou - repatriată din România, domnul Nicolae Anghel, doamna profesoară Ana Maria Papadimitriou, domnul Symeon Arghiropol şi alţii. Nesperat de curând urarea consulului francez se va transforma în realitate.  
***art-emis.ro via Angela Bratsou

Initiative de toata lauda


Spectacol caritabil


Sala Sporturilor, Dej


21 mai 2013







Serile Miscarii Aradene


Statuia Sfantului Florian


Grand Bulevard, Arad


24 mai 2013






  O seară dedicată Sfântului Florian vă așteaptă vineri, 24 mai 2013, de la ora 19:00, la Grand Bulevard (Palatul Neuman, Bulevardul Revoluţiei nr. 78), avându-i ca invitați speciali pe:
- Florina Păsculescu, membru al Academiei Arădene de Lideri și profesor la Liceul Dimitrie Țichindeal Arad și
- istoricul Dan Demșa, mulți ani muzeograf principal la Muzeul Județean Arad și realizatorul a mai multor articole de specialitate.
   O statuie ridicată Sfântului Florian a fost ridicată în cartierul Aradul Nou în 1869 din donaţiile familiei Dambacher şi ale lui Anton Sachs. Frumoasa statuie colorată îl reprezintă pe mucenicul Florian în uniforma ofiţerilor romani, purtând un coif pe cap și având în mâna dreaptă un ulcior cu apă pentru stingerea incendiilor, iar în mâna stângă un steag.
   Istoria acestei statui a fost subiectul unui frumos film documentar realizat de Florina Păsculescu, membru al Academiei Arădene de Lideri și echipa XpressTV în 2013. La Serile Mișcării Arădene vom viziona acest film și vom comenta subiectele deschise împreună cu realizatorii lui.

Vă așteptăm cu mult drag.  

Regiunea Vendee



De prin lume adunate...


Franța (III)


Colecții și Colecționari


Cartofilie
























Mulțumiri Marlenei pentru generozitatea cu care mi-a permis să îi "acaparez" colecția de imagini din Franța. Prin urmare, vor mai fi câteva albume cu acest subiect, din aceeași sursă !

Zilele Orașului



Alba Iulia


ediția a X-a, 24 - 26 mai 2013




Program:

VINERI, 24 MAI 2013

14:00 WEEKEND ŞAHIST ALBAIULIAN
Turneu de şah – Clubul municipal de şah
19:30 DESCHIDEREA OFICIALĂ A ZILELOR ORAŞULUI – 
PARADA CETĂŢII ALBA CAROLINA
Traseu: Pietonala Mihai Viteazul – Piaţa Cetăţii
20:00 DANSURI MEDIEVALE 
Colegiul Militar Liceal Mihai Viteazul Alba Iulia / Piaţa Cetăţii
20:10 SPECTACOL GARDA ROMANĂ
Garda romană a Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia / Piaţa Cetăţii 
21:00 ELENA GHEORGHE & BAND
Concert / Scena 1 Piaţa Cetăţii
22:00 ACVILA SOPHIA
Spectacol itinerant cu car alegoric – Compania Carros de Foc” Spania / 
Pietonala Mihai Viteazul – Piaţa Cetăţii
23:00 TAXI
Concert / Scena 1 Piaţa Cetăţii


SÂMBĂTĂ, 25 MAI 2013

09:00 WEEKEND ŞAHIST ALBAIULIAN
Turneu de şah – Clubul municipal de şah
09:00 CUPA ZILELE MUNICIPIULUI ALBA IULIA LA TENIS DE CÂMP
Turneu tenis de câmp / Baza sportivă Pro Linca
09:30 PARADA ABSOLVENŢILOR UNIVERSITĂŢII 1 DECEMBRIE 1918 ALBA IULIA
Traseu: Casa de Cultură a Studenţilor – Piaţa Cetăţii
10:00 CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOŢIEI 2013 
A UNIVERSITĂŢII 1 DECEMBRIE 1918 ALBA IULIA
Scena 1 Piaţa Cetăţii
10:00 CUPA ZILELE MUNICIPIULUI ALBA IULIA LA FOTBAL
Turneu fotbal / Baza sportivă Ampoi II
12:00 MICII MUSCHETARI
Spectacol Teatrul de Păpuşi Prichindel Alba Iulia / Scena 1 Piaţa Cetăţii
13:00 LA HOTARELE ROMEI – DACI, CELŢI, VANDALI
Vernisaj expoziţie brăţările dacice / Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia 
20:00 BĂRBIERUL DIN SEVILLA
Spectacol operă cu marionete gigant / Piaţa Cetăţii
21:00 GÂNDUL MÂŢEI
Concert / Scena 1 Piaţa Cetăţii
22:00 TABARKA
Spectacol itinerant cu car alegoric – Compania Carros de Foc Spania / 
Pietonala Mihai Viteazul – Piaţa Cetăţii
22:45 FINALA UEFA CHAMPIONS LEAGUE 
Proiecţie meci fotbal / Curte interioară Palatul Principilor
23:00 CONNECT-R
Concert / Scena 1 Piaţa Cetăţii



DUMINICĂ, 26 MAI 2013

08:30 WEEKEND ŞAHIST ALBAIULIAN
Turneu de şah – Clubul municipal de şah
09:00 CUPA ZILELE MUNICIPIULUI ALBA IULIA LA TENIS DE CÂMP
Turneu tenis de câmp / Baza sportivă Pro Linca
10:00 CUPA ZILELE MUNICIPIULUI ALBA IULIA LA FOTBAL
Turneu fotbal / Baza sportivă Ampoi II
10:00 URBIS GRATES
Decernare diplome de excelenţă / Sala Unirii
11:00 ZURLI
Spectacol de animaţie pentru copii / Piaţa Cetăţii
12:00 BUCURIA DANSULUI
Şcoala de dans modern Chirilă / Scena 2, strada Muzeului
12:45 CONCERT FANFARĂ
Fanfara Augustin Bena / Scena 2, strada Muzeului
17:00 WEEKEND ŞAHIST ALBAIULIAN
Festivitate premiere turneu de şah – Clubul municipal de şah 
17:00 ARMONIA FOLCLORULUI
Spectacol muzică populară (Ansamblul 60 Plus, Leontina Fărcaş şi Muguri de Tezaur, 
Ansamblul Augustin Bena, Ioan Bocşa şi Ansamblul Icoane) / 
Scena 2, strada Muzeului
19:00 VOICES
Gala Laureaţilor Concursului Naţional de Muzică Uşoară pentru Tineri şi Studenţi / 
Scena 2, strada Muzeului
20:30 CORINA CHIRIAC
Concert / Scena 2, strada Muzeului
21:00 BERE GRATIS
Concert / Scena 1, Piaţa Cetăţii
22:00 ŞTEFAN BĂNICĂ JR.
Concert / Scena 1, Piaţa Cetăţii
23:00 SIMFONIA FOCULUI
Spectacol de artificii / Poarta a III- a a Cetăţii

Aeroclubul Romaniei


Clinceni Airshow


Aeroportul Clinceni


1 iunie 2013







Cenaclu de Poezie Contemporana


Cafeneaua Lente, Bucuresti


20 mai 2013







   Luni, 20 mai, începând cu ora 19.00, la Cafeneaua Lente (Str. Arcului, Nr. 8, sector 2), tinerii scriitori invitaţi îşi vor prezenta creaţiile, urmând să dezvăluie detaliile care au format contextul săvârşirii actului poetic. 
   Evenimentul va continua cu discuţii între poeţi şi audienţă, abordându-se tema poeziei ca mod de împlinire a catharsis-ului, personal şi colectiv, şi rolul care îi este atribuit în lumea culturală contemporană.
   Se doreşte o atmosferă destinsă, fără reţineri, care să încurajeze un dialog firesc între participanţi, prin urmare o discuţie amicală despre ars poetica de azi, între consumatorii ei fervenţi şi cei care o potenţează prin propriile creaţii.

O întâlnire neobişnuită şi totuşi normală în orice societate.
Vă aşteptăm cu drag la o seară ce se anunţă revelatorie!
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.