marți, 14 mai 2019

Noaptea Muzeelor




Palatul Brâncovenesc 


Mogoșoaia 


18 mai 2019




    Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului vă invită sâmbătă, 18 mai 2019, între orele 18:00 – 01:00, la cea de-a 15-a ediție a Nopții Muzeelor și vă propune o serie de evenimente de înaltă calitate artistică.
    Transport gratuit către Mogoșoaia, cu plecare din Piața Victoriei (Muzeul Antipa), între orele 18:30 – 23:00.

Cave Canem (Păzește-te de câine)




Muzeul Județean Teleorman 


Alexandria 


16 mai - 14 iunie 2019




    Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, în colaborare cu Muzeul Judeţean Argeș, vă invită joi, 16 mai 2019, ora 10:00, la deschiderea expoziției Cave Canem (Păzește-te de câine).
    Conceptul expoziției a fost realizat de specialiștii Muzeului Județean Argeș, majoritatea exponatelor provenind de la instituția muzeală din Pitești. Muzeul Județean Teleorman a contribuit cu exponate din epoca neo-eneolitică, care atestă deasemnea relația dintre om și câine cu aproape 8000 de ani în urmă.
Expoziția va rămâne deschisă până la data de 14 iunie a.c.
    Expoziția prezintă sub diferite aspecte relația dintre om și câine de-a lungul timpului. În urmă cu 65 milioane de ani au apărut strămoșii mamiferelor printre care se afla și ordinul Carnivora. În prezent, ordinul cuprinde majoritatea mamiferelor carnivore, terestre și acvatice: lupi, câini, hiene, pisici, urși, nevăstuici, foci, otarii, morse, etc. Dintre carnivorele primitive, Miacidele sunt considerate strămoșii îndepărtați ai câinilor actuali.
Dintre canide, cele mai apropiate rude ale câinelui sunt: lupul (Canis lupus), vulpea (Vulpes vulpes) și șacalul (Canis aureus). Fiecare dintre aceste specii sălbatice, dar și altele, au fost considerate strămoși potențiali ai câinelui sau ai anumitor rase de câini.
     Momentul și localizarea domesticirii câinelui nu sunt clare. Există dovezi care susțin că primele încercări de domesticire au avut loc în Asia Centrală cu peste 15000 de ani în urmă. Alți cercetători sugerează că, în China, câini au fost domesticiți acum 16300 de ani pentru a servi ca animale de companie. Cele mai noi studii genetice arată că domesticirea câinilor a început în Europa, cu 18000-32000 de ani în urmă, în paleoliticul superior.
    Pentru neolitic avem dovezi privind existența mai multor rase de câini. Erau folosiți la vânătoare, pază dar și ca supliment alimentar. Oase cu urme de tăieturi pentru descărnare s-au descoperit în unele așezări ale culturii Gumelnița. Folosirea câinilor ca aliment este dovedit și pentru epoca geto-dacă.
    În antichitatea greco-romană, câinele a fost folosit pentru vânătoare, pază, sau luptele de gladiatori. Apar câinii de mici dimensiuni folosiți drept animale de companie.
    Dovezile directe ale conviețuirii dintre om și câine sunt oasele descoperite în așezări sau gropi rituale, picturile murale preistorice, statuetele din diferite materiale, basoreliefurile, mozaicurile sau chiar amprentele lăsate de câine pe cărămizi sau olane romane.
    Expoziția încearcă să deschidă o fereastră în timp către începuturile relației complexe dintre om și câine, aducând dovezi în acest sens.

De-acum 81 de ani...




De pe ecranele cinematografelor de-odinioară 


Cinemateca






















Culese din Ziarul Timpul de miercuri, 18 mai 1938.


Exponatul lunii




Muzeul Universității Politehnica 


București 


6 - 31 mai 2019




    Muzeul Universității Politehnica din București propune vizitatorilor, începând cu 6 mai 2019, un nou exponat în cadrul proiectului intitulat Exponatul lunii, respectiv Contor pentru benzină și ASEM (pacură) ČKD PRAHA, folosit la Facultatea de Transporturi din cadrul Institutului Politehnic din București.
    ČKD a fost una dintre cele mai mari companii din fosta Cehoslovacie și actuala Republică Cehă. ČKD a fost înființată în anul 1927 prin fuziunea a două companii mai mici, Českomoravská-Kolben și Breitfeld-Daněk .
    La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, fabricile ČKD au fost naționalizate, iar compania a devenit un important producător de tramvaie și locomotive. Acestea erau fabricate de către subsidiara ČKD Tatra (creată în anul 1963). ČKD a fost privatizată după 1990.
   Exponatul poate fi vizionat în perioada 6 - 31 mai 2019, de luni până vineri, între orele 10:00 – 15:00, la sediul Muzeului U.P.B. din strada Gheorghe Polizu, nr. 1-7, sector 1, București.
Accesul în muzeu este gratuit.
Vă așteptăm!

Strada umbrelor




România de-altădată 


București (XII, a) - Strada Sărindar


















Document de epocă: Sărindar, deceniul trei.






Grupaj publicat în Spectator cu Umor, Caiet al Teatrului Mic, Nr. 4.
Aprilie 1988. 


Marea mea iubire, Marea!




Lansare de carte 


Carmen Mirela Șut 


Biblioteca Județeană George Coșbuc, Bistrița 


14 mai 2019





Să ne cunoaștem artiștii




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Nicolae Iliescu







Într-o scenă din spectacolul Naționalului clujean cu Avram Iancu, de Al. Voitin,
în care interpretează rolul titular.









Cu Mitică Popescu în Evul mediu întîmplător de Romulus Guga,
într-unul din rolurile de anvergură ale carierei sale scenice.




Articol publicat în Spectator cu Umor, Caiet al Teatrului Mic, Nr. 4.
Aprilie 1988.

***Mai multe despre acest actor puteți afla și de aici: Wikipedia