miercuri, 27 ianuarie 2016

700 de ani de la baterea rublei




Centrul Rus de Stiinta si Cultura


Bucuresti


2 februarie 2016




Pentru participare scrieți pe mail
Inscrierilaccr@mail.ru


Preoti marturisitori in inchisorile comuniste




Facultatea de Teologie Ortodoxa Justinian Patriarhul


Bucuresti


28 ianuarie 2016




Arhitectura traditionala romaneasca




Complexul Muzeal Iulian Antonescu


Bacau


28 ianuarie 2016







Iraq`81




Lansare de carte


Camelia Dumitra Damian


Muzeul Unirii, Iasi


6 februarie 2016





   Vă invităm sâmbătă, 6 februarie 2016, ora 11:00, la Muzeul Unirii Iaşi, pentru lansarea volumului de proză Iraq`81 autor Camelia Dumitra Damian, prezentat de Elena Leonte şi 
Emilian Marcu.
Recital de pian: Alex Marinescu 
Moderator: Rodica Rodean.
Organizatori:
 Asociaţia Universul Prieteniei Iaşi şi 
Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi - Muzeul Unirii.

   "De fapt, Camelia Dumitra Damian nu are pretenția să facă literatură, din simplul motiv că nu vrea să apeleze la ficțiune. Cartea este experiența trăită, un an, departe de țară, la muncă în construcții, împreună cu soțul său, într-o țară musulmană.” (Elena Leonte)
   “Cartea Iraq`81 a doamnei Camelia Dumitra Damian este mai mult decât o experienţă de viaţă, este o adevărată şansă pentru cititor de a cunoaşte o lume, de a cunoaşte o altă civilizaţie şi mai ales o şansă de a cunoaşte oamenii şi OMUL… este o carte plină de impresii de călătorie, dar şi un adevărat atlas de cunoaştere a unei lumi aparent ostile.” (Emilian Marcu)
 Rodica Rodean-preşedinte

Expozitie Aniversara 5 Ani




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria de Arta Elite Prof Art


Bucuresti


5 februarie - 5 martie 2016






     Aflata in Cotroceni, considerat de unii cel mai select si luxos cartier al Bucurestiului, Galeria de Arta Elite Prof Art implineste in luna februarie a anului 2016, 5 ani de existenta.
    Inaugurata la inceputul lunii februarie 2011 Galeria Elite Prof Art si-a deschis larg portile cu vernisajul primei expozitii de grup avand ca tema Arta contemporana. La aceasta prima expozitie Galeria Elite Prof Art a primit sprijinul oferit cu multa caldura de catre un numar mare de artisti, atat pictori cat si sculptori. Un rol deosebit de important jucat artistul visual Vergil CojocaruCover, la sugestia caruia am deschis portile acestei galerii. Trebuie deasemenea mentionati pictori precum Stefan Pelmus – curatorul expozitiei – Horea Cucerzan, Ana Ruxandra Ilfoveanu, Angela Tomaselli, Eusebiu Josan, Marinella Dumitrescu, Virgil Cojocaru, Marinela Mantescu Isac, Ioan Doru Vladoiu, Neculai Iorga, Neagu Anghel, Dan Dumitrescu. De asemenea un rol important in organizarea acestei prime expozitii au avut si artisti precum sculptorii Ion Iancut, Alexandru Grosu, Mircea Roman, precum si specialistul in arta decorative Nicolae Zambroianu. Practic, acest nucleu de specialisti in domeniul artei au fost fondatorii de onoare ai Galeriei Elite Prof Art.        In discursul inaugural, domnul Stefan Pelmus a adus atunci multumiri artistilor prezenti cu lucrari in expozitie pentru efortul depus in incercarea de a readuce arta romaneasca in atentia specialistilor si a publicului larg, mentionand totodata oportunitatea oferita de Galeria Elite Prof Art artistilor si artelor in general prin deschiderea unui nou spatiu de cultura in peisajul citadin.
     A urmat o perioada de acomodare pentru personalul galeriei, pus inca de la a doua expozitie, in fata unei mari provocari pentru acea perioada, respectiv organizarea unei noi expozitii. Aceasta insemnand atat imbunatatirea conditiilor de expunere – sisteme de securitate audio - video, simeze, sisteme de prindere, etichete, etc. cat si sistematizarea tuturor activitatilor implicate in organizarea expozitiilor – arhivarea pe calculator, machetarea lucrarilor, executia de afise, pliante, albume, cd-uri, sisteme de proiectie a lucrarilor, slide show-uri, etc. Toate acestea au fost facute pas cu pas, fiecare expozitie fiind organizata mai bine decat precedenta.
    Prin extinderea activitatii, am putut organiza expozitii si in spatii puse la dispozitia noastra de catre Banca Romano – Italiana, Hotelul Pullman si Centrul de Conferinte al World Trade Center Bucuresti, Hotelul Crowne Plaza Bucuresti.
    Galeria de Arta Elite Prof Art a organizat expozitii personale la care am avut onoarea sa expunem lucrari ale unor artisti precum – Ion Grigore, Florin Barza, Virgil Parghel, Nicolae Blei,Ion Lazar, Ioana Mamali si Viorica Elena Stan din SUA, Constantin Daradici, Iulia Candea Daradici, Rodica Anca Marinescu, Carmen Vaidean, Romulus Harda, Vladimir Damian, Ammar Al Nahhas Si Samar Draie din Siria si altii. Desemenea, pe simezele galeriei au expus un numar de cateva sute de artisti in cadrul expozitiilor collective atat din Romania cat si din Franta, Venezuela, Germania, India.
     Am avut placerea si onoarea de a cunoaste artisti precum Traian Bradean Ion Lazar, Alexandru Grosu critici precum Corneliu Ostahie, care din pacate ne-au parasit prea curand.
     Cu sprijinul unor specialisti, Galeria de Arta Elite Prod Art a organizat sesiuni de desen dupa model nud, la care au participat un numar important de artisti vizuali, precum si cursuri de pictura si desen pentru adulti si copii.
    Acum, dupa cinci ani de existenta si exact 120 expozitii organizate avem deosebita onoare de a primi pe simeze lucrarile unora dintre cei care au expus prima data, precum si ale unora dintre cei mai buni colaboratori ai galeriei.
    Dorim sa aducem multumirile noastre tuturor celor care de-a lungul acestor cinci ani au expus in cadrul Galeriei Elite Prof Art. De asemenea, criticilor de arta care au analizat cu mare professionalism lucrarile aflate in expozitii, intre care putem mentiona pe Roxana Pasculescu, Corneliu Ostahie, Marius Tita, Tudor Octavian, Virgil Mocanu.
    Nu in ultimul rand vrem sa multumim tuturor colectionarilor de arta care ne-au vizitat expozitiile precum si tuturor iubitorilor de arta care ne-au trecut pragul.
   Un gand bun si pentru colaboratorii apropiati ai galeriei, dna Alina Manole, dl. Vergil Cojocaru – Cover, domnul Petre Emanuel Ghergu precum si partenerilor cu care galleria colaboreaza atat in executia materialelor publicitare – firma Giotto, cat si in promovarea media a expozitiilor - Antena 3, Antena 1, Senso Tv, TVR Cultural, VH20
    Prin eforturile galeriei, numeroase lucrari expuse pe simezele noastre se afla in prezent in colectii particulare din Romania, Germania, Franta, SUA, Pakistan, Olanda, Norvegia.
     Pentru a aduce arta la nivelul moral si spiritual pe care il merita, Galeria Elite Prof Art isi propune sa ofere toate conditiile necesare pentru o imbinare armonioasa a tuturor domeniilor de arta – pictura, sculptura, arta scrisa, muzica, teatru. Pune astfel la dispozitia artistilor din diverse domenii atat spatiul pe care il ofera galeriile sale cat si profesionalismul de care dau dovada specialistii sai. In acest sens, Galeria Elite Prof Art face un apel la artistii din diverse domenii artistice pentru a coopera in promovarea artei in general.
     Cu ocazia acestei aniversari, Galeria de Arta Elite Prof Art organizeaza o Expozitie Aniversara 5 Ani unde sunt invitati artistii care au participat la fondarea galeriei precum si o parte dintre artistii cu care galeria a colaborat si care au deschis expozitii personale de-a lungul acestor cinci ani.
Expozitia va fi deschisa din 5 februarie pana in 5 martie 2016.
Relatii: e-mail – galeriaeliteprofart2011@gmail.com sau tel. 0766 30 40 55
 Galeria de Arta Elite Prof Art

Hands-on Meteo Science




Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu


Muzeul Poni-Cernatescu, Iasi


ianuarie - mai 2016





    Complexul Muzeal Naţional Moldova - Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii Ştefan Procopiu, lansează proiectul cultural – educaţional Hands-on Meteo Science, care se va desfăşura în perioada ianuarie - mai 2016 la Muzeul Poni-Cernătescu, situat în Strada „Mihail Kogălniceanu” nr. 7B, Iaşi.
     Proiectul are ca scop promovarea ştiinţelor aplicative - chimia, fizica, geografia, protecţia mediului - în rândul elevilor claselor a VII-IX din instituţiile şcolare partenere, contribuind la îmbunătăţirea educaţiei ştiinţifice şi la dezvoltarea abilităţilor practice ale acestora. Din această perspectivă, participanţii au posibilitatea să acumuleze cunoştinţe practice despre fenomene şi principii printr-o altă modalitate decât cea formală, utilizând muzeele ca resurse însemnate de învăţare şi divertisment.
    Muzeul Poni-Cernătescu devine astfel promotor al conceptului de edutainment în contextul educaţional actual, găzduind activităţi interactive care asigură atractivitatea procesului de învăţare.
    În acest scop, elevii de la şcolile partenere vor participa la realizarea unor ateliere experimentale de meteorologie, a unei expoziţii temporare cu aparatură meteorologică şi a unui concurs de cunoştinţe generale având ca tematică meteorologia, care se vor desfăşura în perioada ianuarie - mai 2016 la Muzeul Poni - Cernătescu Iaşi.
    Pe plan social, proiectul asigură accesul elevilor la tezaurul de cultură al societăţii, facilitând schimbul de opinii, informaţii, idei, elemente care pot contribui atât la dezvoltarea lor intelectuală printr-un proces de învăţare activă, cât şi la orientarea acestora spre domeniile cu aplicabilitate practică.
Mai multe detalii pe site-ul:

Suntem Acasă în Locul Unde Trăim




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


30 ianuarie 2016





   Imperiul Inca a fost cel mai mare imperiu din America precolumbiană. Numele său, în limba Quechua, era Tawantin Suyu, limba oficială era Quechua, însă se presupune că în imperiu erau vorbite peste șapte sute de limbi locale.
    Vă invităm să călătoriți, timp de trei ore, în lumea incașilor, cu ajutorul unui oaspete care va veni cu tolba plină de povești și mistere: Rafael Olaya, un medic peruan stabilit de mulți ani în România, dar care nu a rupt nicio clipă legăturile cu tradițiile lumii din care a venit.
    La invitația Fundației ICAR, dl Olaya va susține atelierul nostru de modelaj de inspirație inca, unde veți putea modela cu propriile mâini figurine și obiecte din simbolistica incașă, în timp ce oaspetele nostru vă va povesti despre credințele și tradițiile străvechii civilizații, dar și despre interesul acesteia pentru civilizațiile extraterestre și mistere încă nedezlegate.
    Desigur, rezultatul muncii vă va rămâne ca amintire din această după-amiază minunată pe care o vom petrece împreună!
   Atelierul de modelaj după arta și simbolistica incașă se va desfășura în ziua de sâmbătă, 
30 ianuarie 2016, între orele 14:00 și 17:00, la Atelierul de creativitate de la Muzeul Național al Țăranului Român, Șos. Kiseleff nr.3, Sector 1, București (intrarea se face prin curtea din spate a muzeului).

IMPORTANT! Sunt doar 20 de locuri disponibile!
Rezervați-vă locul, confirmând participarea până joi, 
28 ianuarie 2016, inclusiv, 
la adresa de e-mail tatiana.dabija@icarfoundation.ro.
Intrare libera.

    Fundația ICAR și Muzeul Național al Țăranului Român organizează acest atelier de meșteșuguri ale migranților în cadrul proiectului SALUT - Suntem Acasă în Locul Unde Trăim, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org

* Despre Fundația ICAR:
* Despre proiectul SALUT
***SALUT

Banala poveste despre cum calugarul negru s-a pierdut in salonul nr. 6




Centrul Rus de Stiinta si Cultura la Bucuresti


28 ianuarie 2016



În curând se împlinesc 156 de ani de la nașterea lui Cehov.
   Cehov spunea: "Știu eu cum e cu jubileele astea! Te iau la rost douăzeci și cinci de ani pentru orice așchie, iar apoi ți se dă o pană de gâscă din aluminiu și o zi întreagă ți se recită prostii înflăcărate, cu lacrimi și pupături.”
    În acest spirit, pe 28 ianuarie, la serata literară dedicată lui Cehov, incepand cu ora 18:00, vom încerca să ne abținem de la "prostii înflăcărate” și să vorbim cum ne-om pricepe mai bine despre trei nuvele scrise în anii 1890: O poveste banală, „Salonul nr. 6 și „Călugărul negru. Facem cunoștință cu personajele și încercăm să le facem cunoștință, adică să vedem ce au în comun.
Adresa: strada Lascar Catargiu

Regina Elisabeta a României




Biblioteca Judeteana V. A. Urechia


Galati


1 - 29 februarie 2016





   Expoziția Regina Elisabeta a României: Fotografii din colecțiile Bibliotecii V. A. Urechia, deschisă cu prilejul comemorării a 100 de ani de la moartea Majestății Sale, reunește douăzeci de fotografii din fondul Colecțiilor speciale. 
    Supranumită de oamenii din popor "Mama răniților” datorită acțiunilor sale caritabile, Elisabeta (n. 17/29 dec. 1843, Neuwied, Germania – m. 18 febr. 1916, București), Principesă de Wied, Doamnă (1869-1881) și Regină a României între anii 1881-1914, s-a consacrat cu toată pasiunea patronajului artelor, vieții literare și actelor filantropice. A inițiat o susținută campanie de publicitate pentru a face cunoscute în străinătate frumusețile României și a încurajat practicarea meșteșugurilor tradiționale românești. Sub pseudonimul Carmen Sylva a scris peste o mie de poezii, nouăzeci de nuvele, treizeci și opt de opere dramatice și patru romane. Expoziția poate fi vizionată la Popasul Bibliofilului (mezanin), la Sediul central al Bibliotecii, în perioada 
1-29 februarie 2016.
***

O femeie de poveste: Prințesa Martha Bibescu




Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova


Ploiesti


28 ianuarie 2016





   Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10 vă invită joi, 28 ianuarie 2016, ora 9:00, în Sala Multimedia, la matineul muzeal Prințesa Martha Bibescu – 130 ani de la naștere. Acesta va fi urmat de vernisajul expoziției lunii februarie, 
O femeie de poveste: Prințesa Martha Bibescu. Evenimentele fac parte din proiectul Anului Cultural Martha Bibescu 130, dedicat prințesei cu ocazia aniversării a 130 de ani de la naștere.
    Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova deține în patrimoniu un bogat fond Martha Bibescu, constituit din memorii și corespondeță : scrisori adresate către prințesă de prieteni, sora ei, veri și verișoare, soțul George Valentin Bibescu, Nicolae Titulescu, diplomați precum și scrisori adresate de prințesă prietenilor, vărului Anton Bibescu, soțului George Valentin Bibescu și miniștrilor vremii. Expoziția lunii februarie dedicată prințesei Martha Bibescu pune în valoare o mică parte din acest fond.
    Martha Bibescu (28 ianuarie 1886 - 28 noiembrie 1973), fiica lui Ion Lahovari, fost ministru plenipoțentiar al României la Paris și ministru al Afacerilor Externe, și a Smarandei (Emma) Mavrocordat, spunea mai târziu ,"dacă Lahovari a fost familia mea intelectuală …Mavrocordați au fost familia mea istorică’’.
    Prin casatoria în 1902, cu prințul George Valentin Bibescu, nepotul lui Gheorghe Bibescu, domnitorul abdicat în 1848, va deveni prințesa Martha Bibescu, intrând într-o familie princiară.
    Martha Bibescu a fost una dintre cele mai infuente femei din România și una dintre cele mai distinse personalități ale aristocrației europene a secolului al XX-lea. Personalitatea sa a fost multiplă: scriitoare, om politic și diplomat. Se spune că a avut toate atuurile: frumusețe deosebită, inteligență, talent artistic, sensibilitate și bogăție. S-a făcut placută și apreciată atât printre familiile domnitoare, cât și printre oamenii de rând, cu care purta dialog și pe care deseori îi ajuta.