joi, 16 iunie 2022

Pe simezele Capitalei

 


Arta plastică contemporană românească


Paula Craioveanu 


Universitatea de Arhitectură, București 


8 - 22 iunie 2022



Eșantioane

 


Muzeul Etnografic al Transilvaniei 


Cluj - Napoca 


24 iunie - 31 iulie 2022




Ia de Teleorman - veșmânt tradițional ieri și azi

 


Muzeul Județean Teleorman 


Alexandria 


18 iunie - 17 iulie 2022






  Expoziția este dedicata apropiatei Zile Universale a Iei, marcată în fiecare an la data de 24 iunie.

  Vor fi expuse o serie de cămăși cusute de reprezentantele Șezătoare Alexandria ce au avut ca modele și cămăși vechi aflate în patrimoniul Muzeului Județean Teleorman. Etalarea cămășilor va fi făcută „față în față”, noul alături de vechi, replica alături de original, în acest fel vizitatorul putând vedea dificultatea realizării unor motive decorative ce respectă întocmai linia tradițională. Expoziția va fi completată de o serie de costume femeiești vechi de Teleorman ce aparțin doamnei Lidia Vișan, membră a Șezătoare Alexandria.

La deschiderea expoziției vor fi invitate și membrele Asociației Domnițe cu Altițe din București.

   Expoziția Ia de Teleorman – veșmânt tradițional ieri și azi va rămâne deschisă la Muzeul Județean Teleorman până la data de 24 iulie 2022.

***Muzeul Judeţean Teleorman

Cos pentru o cauză

 


Muzeul Național al Țăranului Român 


București 


23 iunie - 10 iulie 2022





Pe simezele vâlcene - Urban Combat

 


Arta plastică contemporană românească


Marius Burhan


Muzeul de Artă Râmnicu Vâlcea 


16 iunie - 22 iulie 2022



Ziua Universală a Iei în Povestea Satului Gorjenesc

 


Muzeul Arhitecturii Populare 


Curtișoara


23 - 25 iunie 2022




***Detaliile evenimentului le găsiți aici:

Tezaure arheologice prahovene

 


Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova 


Ploiești 


17 iunie 2022



Pe simezele ieșene - Anamnesis

 


Arta plastică contemporană 


Emery Hall 


Galeria Aparte, Iași 


16 iunie 2022



Pavilion al marinei regale de război suedeze

 


Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I 


București 


iunie 2022





    Pavilionul este confecționat din lână, de formă dreptunghiulară, format din culorile galben și albastru, terminat pe latura liberă cu trei vârfuri (două albastre și unul galben). Fâșia galbenă reprezintă o cruce pe fond albastru, împărțindu-l în patru dreptunghiuri. La colțul din stânga sus, dreptunghiul albastru este despărțit de o fâșie galbenă, iar de o parte și de alta se află câte un triunghi format din culorile roșu, alb și albastru.

Dimensiunile pavilionului sunt 250 cm./140 cm.

Am adăugat și însemne ale ordinului regal suedez SPADA, mai puțin cunoscute la noi.

Acesta este un ordin cavaleresc, acordat pentru bravură și pentru un lung serviciu militar îndeplinit în serviciul țării.

Ordinul are trei clase istorice: cavaler, comandor și comandor mare cruce.

El a fost creat de către regele Frederick I (1720-1751), în 1748 și are ca deviză expresia latină PRO PATRIA.

Dr. Corneliu Andonie

Din dragoste

 


Lansare de carte


Agatha Nicolau 


Biblioteca Județeană Ioan N. Roman, Constanța


18 iunie 2022




Al tău, Mihai Eminescu

 


Casa Muzeelor 


Iași 


15 iunie - 6 iulie 2022




   Cu prilejul Zilelor Mihai Eminescu, vă puteți bucura de un proiect expozițional special, în premieră la Casa Muzeelor, organizat în Sala Mihai Eminescu din Muzeul Literaturii Române.

   Intitulată 𝐀𝐥 𝐭𝐚̆𝐮, 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢 𝐄𝐦𝐢𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮, expoziția aduce în fața publicului vizitator o carte de vizită și două scrisori originale semnate de Mihai Eminescu, una din vremea în care se afla internat în sanatoriul doctorului Obersteiner, Döbling, din Viena, cealaltă trimisă din Iași. Destinatarul epistolelor datate 12/24 ianuarie 1884, respectiv 20 octombrie 1884, este bunul lui prieten, prozatorul bucovinean Alexandru Chibici-Revneanu, căruia Eminescu i se adresează cu „Iubite Chibici” și „Dragă Chibici”. Pe lângă starea de sănătate precară de care se plânge în ambele scrisori, poetul amintește, într-una dintre ele, și de ceasornicul său, primit de la tatăl Gheorghe Eminovici, parte a expoziției permanente a Muzeului Literaturii Române.

    Expoziția 𝐀𝐥 𝐭𝐚̆𝐮, 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢 𝐄𝐦𝐢𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮 este organizată de Muzeul Național al Literaturii Române Iași în parteneriat cu Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale și va putea fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00, până la data de 6 iulie 2022.

Meșteșuguri și meșteșugari, bresle din sudul Transilvaniei

 


Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat 


Făgăraș 


16 iunie - 16 septembrie 2022





Curatori: dr. Raluca Maria Frîncu, dr. Constantin Băjenariu

Colaboratori: Chris Balthes, Călin Bobic, Răzvan Malanca, Cristina Mihu, Ramona Muntean, dr. Alexandru Munteanu, dr. Raluca Maria Teodorescu, dr. Radu Teuceanu, Cristina Mihaela Rădulescu.

     Expoziția Meșteșuguri și meșteșugari, bresle din sudul Transilvaniei, organizată în parteneriat cu Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat, aduce în prim plan modul de organizare a breslelor. Constituite în vederea reglementării producţiei, a desfacerii produselor, a procurării materiei prime, a înfiinţării de noi ateliere şi a combaterii concurenţei, acestea aveau şi obligaţii militare. Fiecare breaslă apăra un turn şi o porţiune din zidul de fortificaţii al oraşului, iar în timp de pace membrii ei prestau servicii de pază. Etapa premergătoare organizării meşteşugurilor în bresle coincide cu evoluţia localităților din sudul Transilvaniei, în interiorul cărora se desfășura o viaţă meşteşugărească şi comercială activă. Din anul 1376 datează primul regulament de organizare al breslelor din Sibiu, dar menţiunea că în acel an ele au fost „reînfiinţate” îndreptăţeşte ipoteza că aceste organizații meșteșugărești au apărut mai devreme. Prin intermediul obiectelor de identificare şi reprezentare - semne, sigilii, lăzi, urne de vot, convocatoare, obiecte cu semnul breslei – în cadrul expoziției este surprinsă organizarea şi viaţa internă a breslelor şi a frăţiilor de calfe (text oferit de curatorii expoziţiei).

Omul și natura

 


Nucu N. Chitoșcă 


Complexul Muzeal Iulian Antonescu, Bacău 


18 iunie 2022



Ioan Slavici – patriot și/sau trădător?

 


Ioan Bolovan 


Muzeul Țării Crișurilor, Oradea 


16 iunie 2022





    Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal propune în cadrul manifestărilor cultural-științifice desfășurate sub egida Colocviile Muzeului Țării Crișurilor conferința Ioan Slavici, patriot și/sau trădător? (între devotamentul național și realitățile geopolitice), susținută de prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, și moderată deprof. univ.dr. Gabriel Moisa, Manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.

    Organizată de instituția muzeală, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării și Centrul de Studii Interdisciplinare Oradea-Chișinău, aflat sub egida Academiei Române, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, manifestarea va avea loc în 16 iunie 2022, în sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române, nr. 1/A), cu începere de la ora 17:00.

    Conferința propune o dezbatere interesantă, care are ca figură centrală pe scriitorul Ioan Slavici – patriot și/sau trădător?. „Este binecunoscut dar și de necontestat rolul lui Ioan Slavici în crearea, apărarea și promovarea culturii naționale românești din Transilvania în timpul dualismului austro-ungar. Cu toate acestea, în ultimul secol, lui Slavici i s-a pus de câteva ori eticheta de „trădător” al intereselor neamului, iar între 1914 și 1918 chiar și aceea de <<spion>> al Germaniei și Austro-Ungariei” (prof. univ. dr. Ioan Bolovan). Fără a avea pretenția de a da un verdict definitiv, conferința propune astfel o analiză a unora dintre opțiunile și faptele lui Ioan Slavici într-un context mai larg, istoric și istoriografic.

    Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, este Profesor universitar la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Cercetător științific I la Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române, director din iunie 2018 al Institutului de Istorie George Barițiu al Academiei Române și Președinte al comisiei mixte de istorie româno-maghiară. Cu o carieră academică de excepție, Ioan Bolovan a obținut premii și distincții înalte, între care amintim Medalia Crucea Nordului, acordată de Episcopia Ortodoxă Română a Scandinaviei (2017), Medalia Crucea Transilvană acordată de către Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului (2019), Doctor Honoris Causa al Universităţii „Aurel Vlaicu“ din Arad (2018), Premiul Mihail Kogălniceanu al Academiei Române (2002), Premiul pentru excelenţă ştiinţifică al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (2008 și 2010), Premiul Profesor Bologna la Gala Naţională a ANOSR (2010), Premiul pentru domeniul Istorie al Journal for the Study of Religions & Ideologies, Medalia Universităţii Vasile Goldiş Arad (2011) și Premiul Fundației Magazin Istoric (2016).

    Activitatea istoricului Ioan Bolovan este una vastă și recunoscută atât pe plan național, cât și internațional, fiecare întâlnire fiind un prilej de rememorare a faptelor înaintașilor noștri, dar și de analiză a evenimentelor ce marchează istoria contemporană.

Intrarea la conferință este liberă în limita a 150 de locuri.

***https://mtariicrisurilor.ro/ioan-slavici-patriot-si-sau-tradator/

Semănatului în Banat

 


Muzeul Satului Bănățean 


Timișoara 


16 iunie 2022






    În data de 16 iunie, începând cu ora 17:00, Muzeul Satului Bănățean vă invită să urmăriți reconstituirea Semănatului în Banat, un proiect prin care se aduce la lumină un obicei agrar vechi, de mult uitat, rămas in lumea satului de odinioară. Reconstituirea acestui obicei se va concentra pe partea rituală, așa cum a fost consemnat de cercetătorii din domeniul etnografiei și al folclorului literar în cele mai importante lucrări de specialitate. Această componentă rituală era nelipsită din activitățile cotidiene ale agricultorilor bănățeni, însoțind și înnobilând activitatea fizică propriu-zisă.

    Reconstituirea va fi înregistrată pe film, păstrându-se, astfel pentru generațiile viitoare și putând fi urmărită de către cei interesați care nu pot fi prezenți la eveniment.

Responsabili eveniment: muzeografii Aurora Manda și Emilian Popa.

Eminescu - Expoziție medalistică

 


Cercul Militar Național 


București 


7 - 18 iunie 2022



Omul și Cetatea

 


Arta plastică contemporană românească 


Sever Moldovan


Galeria Borgo Prund, Bistrița


21 iunie 2022



Tradițiile Iașilor – fir, lemn, lut

 


Palatul Braunstein 


Iași 


18 iunie 2022






    Sâmbătă, 18 iunie 2022, începând cu ora 12:00, la Palatul Braunstein, Primăria Municipiului Iași și Muzeul Municipal Regina Maria Iași au bucuria de a vă invita la vernisajul expoziției etnografice Tradițiile Iașilor – fir, lemn, lut, un eveniment cultural unic prin tematică, activitățile propuse și valoarea bunurilor culturale expuse.

    Timp de mai multe zile, colectivul Muzeului Municipal Regina Maria Iași a străbătut zonele rurale din județ, identificând, colectând și valorificând bunuri etnografice, cu scopul de a evoca, prin mărturii statornice, tradițiile, obiceiurile, ocupațiile și frumusețile din viața satului românesc de odinioară.

    Evenimentul, moderat de dr. Lucia Cireș, vine în întâmpinarea Zilei Internaționale a Iei care, în acest an va fi sărbătorită pe data de 24 iunie, fiind un adevărat recurs la identitate, prin rememorarea credințelor, a datinilor și meșteșugurilor tradiționale. Firul, lemnul și lutul sunt materiile prime pe care țăranul român le-a folosit din vremurile vechi pentru făurirea diferitelor bunuri, iar rezultatul creației sale, bogat în simboluri, în formele specifice Iașilor, va putea fi admirat de vizitatori în cadrul expozițional.

    În acest demers, Muzeul Municipal Regina Maria Iași s-a bucurat de sprijinul unor parteneri de nădejde, care au dat curs invitației noastre de a participa la organizarea expoziției și de a aduce în conștiința omului contemporan imaginea autentică a satului românesc din Ținutul Iașului. Mulțumirile noastre sincere se îndreaptă către doamna dr. Angela Paveliuc Olariu și domnul Marcel Lutic, etnografi de înalt renume, care ne-au oferit consiliere științifică pe toată perioada organizării expoziției, față de care întregul colectiv s-a situat într-un raport de ucenicie, trudind la buna organizare a expoziției. Îndreptăm, de asemenea, gânduri de recunoștință către instituțiile partenere, care au făcut posibilă realizarea proiectului: Primăria Municipiului Pașcani, Muzeul Municipal Pașcani, Primăria Comunei Miroslava și Centrul Cultural Ruginoasa. Nu în ultimul rând, ne exprimăm gratitudinea față de colecționari, oameni care au vegheat de-a lungul timpului asupra păstrării nealterate a bunurilor culturale pe care le dețin, și care, cu inima deschisă s-au alăturat inițiativei noastre. Mulțumim astfel doamnelor Oana Albu și Maria Dascălu – Comuna Tansa; domnului Dănuț Gârbea – Comuna Todirești; domnului Ailene Costache – Comuna Trifești și doamnelor Ina Chirilă și Georgeta Crăciun, din Iași. Pentru momentul muzical din ziua vernisajului, mulțumim doamnei Petronela Dârțu.



    În cadrul evenimentului, va fi lansat albumul expoziției Mărginimea Sibiului. Zona fetelor frumoase și a țăranilor cu biblioteci, semnat de dr. Alexandru Constantin – Chituță și Delia Voina de la Muzeul Național Brukenthal.

    Nădăjduim că sâmbătă, 18 iunie 2022, la Palatul Braunstein, ne vor fi alături la vernisaj atât colecționarii și publicul larg, cât și personalități din mediile culturale, științifice și politice, a căror menire este și cea de a promova astfel de activități de salvare, conservare și valorificare a bunurilor de patrimoniu.

    Cu speranța că bucuria redescoperirii Ținutului Iașilor ne va aduce împreună, vă așteptăm cu drag la eveniment!

Cu MHAT în turneu...

 


Lumea și noi...


Teatrul Academic de Artă 


Moscova








Consemnare publicată în Ziarul Scînteia de miercuri, 16 iunie 1956.



Consemnare publicată în Revista Albina, Nr. 445, de miercuri, 4 iulie 1956.

Ca să știm...cum a fost (86)

 


România de-altădată



Ziarul Scînteia de sîmbătă, 16 iunie 1956.