vineri, 13 septembrie 2013

Asa cum a fost




Romania de-altadata


Inscrisuri de toate felurile (XIV)


Colectii si Colectionari






    Daca nu ati stiut pana acum cum se dadeau, pe perioada anilor '40, cartelele pentru lemne de foc, carbuni, pacura sau gaz natural, ei bine documentele de mai jos ne vor edifica in mare masura.
    Pentru aceasta am gasit exact inscrisurile care corespund situatiei prezentate; ele se refera la o familie compusa din trei membrii care locuiau intr-o casa cu doua camere din Ploiesti.



1942. Se observa ca locuinta, desi avea doua camere era dotata doar cu o soba; 
alimentata, conform celor de mai sus cu lemne. 
La rubrica cu nr. 9 apare cifra 2. Ea corespunde venitului declarantului, 
in cazul de fata "dela 5-10.000 lei lunar"


1943. Fata de anul precedent se observa ca fiul, elev ucenic la Uzinele Metalurgice Concordia, incepe sa aiba si el un venit, identificat cu cifra 1, adica sub 5.000 lei lunar. 
O alta schimbare este suferita chiar de formularul in cauza; in loc de zece rubrici are doar  9. "Institutia unde lucreaza" este inlocuita cu "profesia" iar "semnatura capului de familie" este inlocuita cu "nr. cartelei eliberate". 


1945. Iarasi schimbari ale venitului in randul membrilor acestei familii. Tatal este trecut la cifra 4 (15-25.000 lei) iar fiul la cifra 3 (10-15.000 lei). Nu realizez daca aceste baremuri erau indexate cu cifra inflatiei (in acei ani, desigur importanta) si nici daca cresterile mari ale acestor venituri erau in termeni reali sau doar oglindirea inflatiei pomenite.


1946. O schimbare majora fata de "declaratiile" de mai sus, survenita probabil odata cu incetarea razboiului. Dispare trecerea intr-o categorie sau alta in functie de venitul lunar.  
O observatie, sunt de sesizat neconcordante ale varstei celor trei membrii inscrisi in documente, de la un an la altul. Instructiunile cereau ca varsta sa fie trecuta ca cea "implinita". Nu avem, in afara de an, data exacta la care se faceau declaratiile dar se presupune ca erau cam in aceeasi perioada a fiecarui an. Probabil ca cei care isi declarau varstele nu dadeau prea mare importanta acestui aspect si...aproximau.


Fiecare dintre aceste inscrisuri are trecut pe spate si "Instructiuni" in mare parte identice. 
Din ele aflam cateva lucruri interesante, citez: 

 - "Orice locuitor din populatia stabila a orasului si a suburbanelor are dreptul la cartele, indiferent de varsta, de origine etnica, de pozitie sociala etc. Nimeni nu are dreptul la doua cartele si nici de a uza de cartela altei persoane."
- "Pentru ordonantele ofiteresti, cartela se va elibera pe numele ofiterului, trecandu-se la pagina a 2-a a copertei in loc de ocupatie, cuvintele <Pentru ordonanta> (se va da o cartela sau doua dupa cum ofiterul are dreptul la una sau doua ordonante)". Uite cum am aflat la cate ordonante avea dreptul un ofiter...
 - "Proprietarul sau girantul imobilului va pune in vederea solicitantilor de cartele cu fiecare ocazie ca cel ce intrebuinteaza cartele furate, gasite dela decedati sau obtinute in mod fraudulos, va pierde dreptul de cartela timp de un an si va fi sanctionat conform legii sabotajului cu trimiterea in lagar."

Si alt citat, valabil numai pentru 1946 (deja se schimbau vremurile):

- "Persoanele inscrise in economate si membrii lor de familie, 
nu vor lua cartela prin Circ. de politie".

Cum au evoluat lucrurile in aceasta privinta in anii ce-au urmat nu stiu. 
Cum aflu, cum "va dau de veste" ! 


Din stralucirea pietrelor




Mineral Expo


Casa de Cultura a Sindicatelor, Oradea


20 - 22 septembrie 2013








Covaci Costel's photo.

  Expozitia inregistreaza succes dupa succes in marile orase (Timisoara, Constanta, Baia Mare), unde prezinta cele mai stralucitoare bijuterii din cristale si pietre semipretioase. Deschisa publicului in intervalul orar 10.00-19.00, cand bunul gust va invada Casa de Cultura a Sindicatelor din Oradea, manifestarea reuneste peste 35 de expozanti pasionati de geologie, mineralogie.
  Cele mai misterioase, stralucitoare si unice esantioane de minerale adunate din intreaga lume: Rusia, America, Australia, Iran, China, India, Brazilia …. bijuterii din metale nobile cu pietre pretioase si semipretioase aflate in tendinte (smarad, rubin, safir) si mai ales cele mai originale obiecte de decor, vor fi prezentate ca parte a colectiei toamna-iarna.
  “In materie de moda si amenajari, sezonul toamna –iarna 2013 este déjà marcat de stralucirea si bunul gust oferite de cristale si pietre semipretioase. La Oradea vom aduce in exclusivitate ultimele noutati in materie de bijuteri.” (Francisc Covaci –Organizator Mineral Expo Sibiu).
Intrarea libera !
  Conceptul Mineral Expo isi propune sa aduca impreuna iubitorii de frumos: bijutieri , artisti hand made , cunoscatori ai tainelor cristaloterapiei si chiar mineralogi. Reuniti sub egida Mineral Expo, in cele mai mari orase ale tari si chiar peste hotare , expozantii impun prin pricepere, măiestrie, eleganță și minuțiozitatea detaliilor. Mineral Expo (expozitii de bijuteri si minerale) este un proiect ambitios nascut din pasiunea pentru frumos. 
Informatii: 0728-495.346 www.mineralexpo.ro mineralexpo@yahoo.com

"Doua inimi gemene"




Diaspora romana


Asociatia Bastina


Ziua Independentei, Limba noastra cea romana


Padova, Italia



29 septembrie 2013









  Avem plăcerea să vă invităm la un grandios concert prilejuit sărbătorilor naționale 
Ziua Independenței și Ziua Limbii.

  Concertul va avea loc pe data de 29 septembrie 2013, ora 16.30, în piața Prato della Valle, Padova.
  Invitații de onoare ai evenimentului sunt: Iurie Leanca, Prim-ministrul Republicii Moldova; Nicolae Nuca, Consulul General al RM în Italia și Victor Lutenco, Șeful Biroului pentru Relații cu Diaspora.

Invitați speciali: Formația Zdob și Zdub si Nicoleta Nuca
  Evenimentul este organizat de Asociația Baștina în colaborare cu Biroul pentru Relații cu Diaspora

"Comoara artistica a Bistritei"




Arta plastica contemporana romaneasca


Vioara Dinu Popescu


Galeria de Arta Frezia, Dej


12 septembrie 2013




bucate alese si muzica romaneasca




Diaspora romana


Comunitatea Romaneasca din Irlanda


Festivalul Aromelor Fingal


Newbridge House and Farm, Donabate, Irlanda


14 - 15 septembrie 2013









   Va reamintim de Festivalul Aromelor Fingal care va avea loc in parcul Newbridge House and Farm din Donabate in acest weekend (sambata si duminica, 14 - 15 septembrie) intre orele 10:00 - 18:00. Festivalul se adreseaza tuturor varstelor - gustari si muzica din mai multe tari, facepainting, bouncy castle etc... 
  Organizatia RCI va participa la acest festival cu o demonstratie culinara traditional romaneasca (sambata in jurul orei 17:00) si muzica traditionala live (duminica). 
  Intrarea este € 10/adult (intrarea gratuita pentru 2 copii insotiti de 1 adult). 
  Participarea RCI este sponsorizata de Red Cow Hotel cu sprinjinul Fingal Ethnic Network, Fingal County Council. 
Va asteptam alaturi de noi !
***Romanian Community of Ireland

Fizic, nu voi putea fi prezent dar sunt sigur ca ii veti cuceri definitiv pe participanti cu aroma mancarurilor romanesti iar despre muzica noastra, ce sa mai vorbim, le va merge direct la suflet !

Carte de memorii




Lansare de carte


Simona M. Vrabiescu Kleckner 

Romania - SUA. Romanul unei vieti - istoria unei epoci


Palatul Episcopal Romano-Catolic, Oradea


16 septembrie 2013





***Biblioteca Judeteana Gheorghe Sincai Bihor

Asa cum a fost




Romania de-altadata


Reclame (VI)


Colectii si Colectionari







Reclama la o revista prestigioasa in epoca; 
o dovada fiind si tariful perceput "pentru America".
Ajunsa, iata, la al treizecilea an de existenta, adica in anul 1928.
Mi-a placut mentiunea: "abonamentele se platesc inainte".
Dar cel mai mult am apreciat rezolvarea "anunciurilor" 
tiparite in cadrul publicatiei:
"dupa invoiala" !



Scene din razboiul troian




Muzeul National Brukenthal


Expozitia: O pictura murala unica in Romania


Palatul Brukenthal, Sibiu


12 septembrie - 27 octombrie 2013






Expoziţia: O pictură murală unică în România, descoperită în centrul istoric al Sibiului
Locul de desfăşurare: Palatul Brukenthal, Cabinetul de Cartografie
Curator: Dr. Dana Roxana Hrib
Colaborator: Specialist restaurator pictură murală Liviu Ciungan Tudoran




  Expoziţia prezintă, cu ajutorul documentaţiei din timpul decapării frescei de sec. XVII, Scene din războiul troian – Casa Weidner-Reussner-Czekelius, Piaţa Mare, Nr. 16, una dintre valorile patrimoniului imobil al oraşului Sibiu, neinclusă în prezent în circuitul turistic.
  De asemenea, sub aspectul cercetării de specialitate, sunt propuse asocieri cu lucrări de pictură din arta europeană, aşezându-se astfel bazele unui studiu de care ar beneficia şi, deopotrivă, la care ar contribui restaurarea integrală a picturii murale. 

Text oferit de curatorul expoziţiei

Expozitie de fotografie




Biblioteca Judeteana Gheorghe Sincai Bihor


 Lupta pentru viata


Oradea


12 septembrie - 10 octombrie 2013





Expun: Constantin Dancoglu si Gheorghe Petrila

Cortez




Lansare de carte


Marius Constantinescu


Galeriile Artmark, București


18 septembrie 2013




   Miercuri 18 septembrie, de la ora 18:00, la Artmark, va asteptam cu drag la lansarea cartii Cortez scrisa de Marius Constantinescu. Ilustratia copertei este semnata Ana Wagner.

60 de poezii pentru 60 de schite




Muzeul Brailei


Raluca Spataru, Ciprian Buzoianu


Centrul Cultural Nicapetre, Braila


14 septembrie - 16 octombrie 2013






   Muzeul Brăilei vă invită sâmbătă, 14 septembrie, ora 18:00, la vernisajul expoziţiei 60 de poezii pentru 60 de schiţe, realizată de artista Raluca Spătaru în colaborare cu poetul Ciprian Buzoianu. Sunteţi aşteptaţi la Centrul Cultural Nicăpetre din strada Belvedere nr. 1, la o expoziţie-eveniment prin care continuăm programul de promovare a tinerilor artişti contemporani brăileni.

   60 de poezii pentru 60 de schiţe este a treia expoziţie personală a Ralucăi Spătaru şi, totodată, cea de-a doua organizată la Brăila, grupând lucrări de pictură, grafică şi colaj – o selecţie a creaţiei sale din ultimii cinci ani. În mod cu totul special, evenimentul propune publicului un tandem artă vizuală-poezie, căci fiecare lucrare este însoţită de câte un poem scris anume pentru ea. Intermedialitatea este o trăsătură distinctivă a modului în care Raluca Spătaru abordează creaţia artistică. Şi aici, dialogul dintre arte, pe de-o parte, şi dialogul dintre artă şi un anumit tip de experienţă spirituală, pe de altă parte, constituie mize importante într-un demers ale cărui puncte de referinţă merg de la postminimalismul contemporan şi literatura lui Jorge Luis Borges, până la budismul zen şi muzica lui John Cage. 
   Raluca Spătaru (n. 1977, Brăila) a absolvit Facultatea de Arte Decorative şi Design, secţia Artă Monumentală, în 2003, şi un Masterat în Arte Vizuale în 2005, ambele la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Exersându-se deopotrivă în pictură, grafică şi animaţie, Raluca Spătaru s-a afirmat ca una dintre cele mai interesante prezenţe pe scena artei contemporane româneşti de după anul 2000. Lucrările sale au fost incluse în numeroase expoziţii colective din ţară şi din străinătate iar scurtmetrajele sale de animaţie au impresionat juriile de film internaţionale prin subtilitatea lor vizuală şi conceptuală. 
  Teatrolog, scenarist şi traducător, Ciprian Buzoianu (n. 1975, Brăila), absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti în anul 2004, este cunoscut publicului autohton prin bogata sa activitate ca jurnalist şi manager cultural, fiind implicat, printre altele, în organizarea Festivalului Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila. 
  Evenimentul de la Centrul Cultural Nicăpetre îl dezvăluie acum, pentru prima dată la Brăila, ca poet.
  Expoziţia va fi deschisă în perioada 14 septembrie – 16 octombrie, de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 17:00.