marți, 14 iulie 2015

Tradițiile și tranzițiile fânului




Expozitie de fotografie



Muzeul National al Taranului Roman, Bucuresti


20 iulie - 16 august 2015





    Muzeul Național al Țăranului Român, Școala Națională de Științe Politice și Administrative (departamentul de Sociologie, București), Centrul Suedez de Biodiversitate (Universitatea din Uppsala, Suedia)  vă așteaptă luni, 20 iulie 2015, la ora 17:00, în sala Acvariu, la vernisajul expoziției Tradițiile și tranzițiile fânului.
    Expoziția găzduiește și lucrările artistei fotograf Kathleen Laraia McLaughlin din Statele Unite ale Americii.
   Verile, de dimineața până seara, ba chiar de primăvara devreme până toamna târziu, în zonele de deal și de munte se muncește la fân. Sute de căpițe și clăi de fân răsfirate împânzesc un teritoriu care capătă aspectele unei platforme mono-industriale vegetale. Unele rămân pe câmp până iarna, târziu, când sunt încărcate în căruțe sau sănii trase de cai, ori tractoare, pe măsură ce fânul bine așezat în șuri se împuținează.
    Clăile de fân, cu variate forme și dimensiuni, sunt parte a peisajului cultural și social devenit emblematic în zonele de munte și atrag atenția asupra faptului că, de-a lungul ultimului secol, peisajele europene de acest fel s-au transformat radical, ca urmare a schimbărilor socio-politice și economice care au dus la reducerea numărului de suprafețe administrate prin metode tradiționale, precum pajiștile semi-naturale bogate în biodiversitate.
    Politicile construite recent în jurul conceptului de peisaj cultural sunt în dialog cu preocuparea crescândă pentru recuperarea biodiversității și a cunoștințelor de management tradițional al teritoriului. Actorilor agricoli care administrează pământul prin metode non-industriale – și mai ales celor care fac fân – li se propune în acest context un nou rol, de furnizor de servicii de ecosistem. În același timp, tehnologia își face apariția în munca fânului și devine vizibilă atât în natura acestei munci, cât și în managementul peisajului.
   Din 2009, o echipă interdisciplinară de biologi, antropologi și istorici agrari au pus bazele unui proiect de cercetare etnografică în câteva zone montane din județele Maramureș, Cluj și Brașov, investigând cunoașterile și practicile care se materializează în fânețele și pășunile considerate astăzi elemente cheie ale menținerii biodiversității, dar investigând și transformările aduse de politicile de subvenționare asupra practicilor care au condus la conservarea acestor piesaje.
   Dincolo de zecile de interviuri sau discuții spontane avute cu localnicii în câteva sate din aria investigată, rezultatele imediate ale acestei cercetări s-au materializat într-o arhivă fotografică care documentează cunoașteri și practici tradiționale încă prezente, dar și tranzițiile recente ale acestora.
   Cercetătorii au aflat că fânul e bun de cosit atunci când sună clocoticii (sau clocotișii) în iarbă; că există sărbători "mânioase”, când nu e bine să lucrezi la fân; că e mai bună grebla de plastic, pentru că nu își pierde ușor dinții, dar că cei ai greblei de lemn sunt mult mai ușor de înlocuit; că o claie trebuie să fie bine făcută și suplă, să nu atârne, "ca o broască”, pentru că asta ar atrage ironiile sătenilor la adresa proprietarului clăii; că oamenii nu pot cosi înainte de 1 iulie și nici nu au voie să mențină mai mult de 50 de arbori pe hectar pentru că asta i-ar priva de subvențiile de la stat; dar și că instituțiile care acordă subvențiile supraveghează terenurile din avion sau „cu satelitul”, în încercarea de a-i identifica pe cei care încalcă un set de reguli care, nu de puține ori, contrastează cu practicile tradiționale locale.
    Expoziția de fotografie vă invită să descoperiți tradițiile, dar și tranzițiile fânului, de la firul de iarbă la clăile sau baloții de fân, să aflați secrete despre plante, ori legende locale, dar și să ascultați clocoticii sunând în iarbă.
   La vernisajul expoziției, în data de 20 iulie, la ora 17:00, vă invităm și la o masă rotundă pe tema fânului și a biodiversității, la care vor participa Anna Westin, Tommy Lennartsson (CSB), Monica Stroe (SNSPA) Bogdan Iancu și Anamaria Iuga (MNȚR). Evenimentul va fi moderat de Vintilă Mihăilescu.

Fotografii: 

Kathleen Laraia McLaughlin, Anamaria Iuga, Bogdan Iancu, 
Anna Westin, Monica Stroe

Curatori expoziție: 

Bogdan Iancu, Cosmin Manolache, Anamaria Iuga

Intrarea este liberă.

***http://www.muzeultaranuluiroman.ro/acasa/traditiile-si-tranzitiile-fanului-ro.html

Exponatul lunii iulie: Măşti mortuare regale




Muzeul National de Istorie a Romaniei


Bucuresti


16 iulie - 16 august 2015





COMUNICAT DE PRESĂ

   Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) prezintă în luna iulie a.c., în cadrul micro-expoziţiei Exponatul lunii, patru măști mortuare și trei mulaje de mână provenite din achiziții sau donații: măștile mortuare ale Reginei Maria, Regelui Ferdinand, Regelui Carol I și a fiicei sale Principesa Maria (Itty), precum și trei mulaje de mâni - cea a Regelui Carol I, a Principesei Maria (Itty) și a Reginei Maria.
   Vernisajul micro-expoziţiei va avea loc joi, 16 iulie 2015, începând cu ora 13:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei, nr. 12, Sala Lapidarium.
    Pe 18 iulie se comemorează 77 de ani de la moartea Reginei Maria iar pe 20 iulie, 88 de ani de la trecerea în nefiinţă a Regelui Ferdinand. Tot anul acesta se vor aniversa 140 de ani de la naşterea Reginei şi 150 de ani de la naşterea suveranului.
   Micro-expoziția lunii iulie este consacrată unor obiecte unice din patrimoniul MNIR, care sunt asociate ritualului regal al funeraliilor, reprezentând o formă de păstrare a memoriei regale. În general, realizarea măștilor era o tradiție universală de conservare a trăsăturilor și memoriei unor personalități.
   În 1980 muzeul a achiziționat de la doamna Emilia Becker câteva obiecte din colecția sculptorului Emil W. Becker privind ritualul funerar regal. Aceste piese aflate cândva în colecția personală a sculptorului sunt: masca mortuară a Regelui Carol I, mulajul mâinii drepte a Regelui Carol I, masca mortuară a Reginei Maria, mulajul mâinii drepte a Reginei Maria. Toate acestea sunt realizate de Emil W. Becker. Tot din colecția sculptorului, mai provine masca mortuară a Principesei Maria (Itty), fiica Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta.    O altă piesă inedită o reprezintă mulajul mânii drepte a Principesei Maria (Itty) realizat în timpul vieții, fiind inscripționat numele “Marie” și perioada realizării, în martie 1873. Principesa avea să moară un an mai de tîrziu, de scarlatină.
   Masca mortuară a Regelui Ferdinand provine însă dintr-o donație a doamnei Ana Alexandra Crăciun din anul 1981, numele autorului nu este precizat, probabil fiind un exemplar după mulajul realizat de sculptorul Becker.
   Dr. Diana Mandache, curatorul micro-expoziţiei Exponatul lunii - Măşti mortuare regale, este cercetător și istoric specializat în studiul istoriei regalității, iar prin intermediul obiectelor expuse, dorește să atragă atenția asupra unor piese unice din colecția Muzeului Național de Istorie a României.
    Micro-expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 16 iulie – 16 august 2015 şi poate fi vizitată de miercuri până duminică între orele 10:00-18:00.
***MNIR

Black Fire




Arta plastica contemporana romaneasca


Ada Munteanu


Muzeul de Arta Brasov


17 iulie - 13 septembrie 2015






   În perioada 17 iulie - 13 septembrie 2015, Muzeul de Artă Brașov organizează expoziția de desen a artistei Ada Muntean - Black Fire. 
   Vernisajul expoziției va avea loc pe 17 iulie 2015, ora 13.00, la sediul Muzeului de Artă Brașov din B-dul. Eroilor nr. 21 (lângă Hotel Capitol).

Editura Scoala Ardeleana




Lansare de carte


Uniunea Scriitorilor din Romania - filiala Cluj


16 iulie 2015




    Joi, 16 iulie, începând cu ora 12.00, vă așteptăm la un triplu eveniment editorial la sediul Uniunii Scriitorilor din România - filiala Cluj:


Lansarea antologiei Lumina din cuvinte (alcătuită de Irina Petraş), dedicată Anului Internaţional al Luminii, la 120 de ani de la naşterea lui Lucian Blaga. Semnează peste 160 de scriitori din toată ţara.


Lansarea, la împlinirea unui deceniu de existenţă a colecţiei, a noilor apariţii din Biblioteca tânărului scriitor (Colecţia de debut a Filialei Cluj a USR; cărţi editate în parteneriat cu Editura Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca):
Nadia Vesa, Cornel Regman. Monografie literară (nr. 27)
Laura Cornea, Irezistibila tentaţie. Imaginar insular în literatura română:
 Eminescu, Eliade, Macedonski, Baconsky (nr. 28)
Prezintă: Mircea Popa, Gheorghe Glodeanu, Irina Petraş.
Lansarea volumului de Poeme al lui Ion Pop (antologie), în Colecţia Echinox a Editurii Şcoala Ardeleană.
Invitaţi: Teodor Ardelean, Horia Bădescu, Al. Cistelecan, Ioan-Aurel Pop. Moderator: Irina Petraş.