luni, 12 august 2013

Exodul borsenilor spre Occident




Biblioteca Oraseneasca Borsa


Lansare de carte


Tinuta Grec: Spre Tara Fagaduintei


Primaria orasului, Borsa


17 august 2013




Orice contributie este de folos !




Muzeul Orasului Sinaia


Sinaia


2013






Am scris la vremea respectiva despre demersurile facute pentru infiintarea unui muzeu al orasului Sinaia. Iata si anuntul distribuit in aceasta zi:

  "Astazi am primit o donatie importanta: o brosura-invitatie la Primul Congres National de Chimie. Dateaza din 1924 si o veti putea vedea curand printre exponatele Muzeului Sinaia. 
Multumim si va asteptam pe fiecare dintre voi, cu o particica din istoria acestui oras !"


Iata si alte amanunte despre aceasta campanie:


Beneficiile donatorului: 
Inscrierea in registrul donatorilor si mentionarea numelui tau pe placuta descriptiva a obiectului; Fotografia ta si a donatiei tale expusa pe panoul de onoare aflat in incinta Muzeului; Intrare gratuita in Muzeu pe viata (dar nu mai mult de 12 intrari pe an) !

  Aveti fotografii vechi din orasul Sinaia ? 
Imagini cu strazi, cladiri sau 
chiar oameni dragi ? 
Nu trebuie sa renuntati la originale, orice laborator foto 
poate face copii pe care le puteti dona Muzeului ! 

Festivalul UNDERCLOUD




Muzeul National al Taranului Roman, Bucuresti


editia a VI-a, 20 - 31 august 2013






  În perioada 20 - 31 august 2013, cea de-a șasea ediție UNDERCLOUD aduce la un loc 28 de spectacole, cele mai bune producții ale teatrelor independente din țară, care vor intra în competiție pentru premiile festivalului. Sala Horia Bernea (NCRR), Clubul Țăranului și curtea Muzeului Național al Țăranului Român din București se vor afla în fiecare seară, timp de 12 zile, sub umbra necesară a norului de teatru proaspăt. 

   În perioada 20 - 31 august 2013, la Muzeul Național al Țăranului Român plouă răcoritor cu teatru independent ! Debutul acestei ediții va fi marcat de spectacolul Măscăriciul, cu Horațiu Mălăele și Nicolae Urs, un adevărat eveniment teatral care se joacă de opt ani cu sala plină. Tot marți, de la ora 21:00 va avea loc Mecanica Inimii, spectacol lectură produs de UNDERCLOUD în regia lui Chris Simion, cu o distribuție formată din câțiva dintre cei mai mari actori ai momentului, care susțin teatrul independent: Maia Morgenstern, Medeea Marinescu, Marian Râlea, Marius Manole și Vlad Zamfirescu. Miercuri, 21 august, curtea interioară a Muzeului Național al Țăranului Român se va transforma sub luminile primului spectacol de teatru acrobatic din România, Omul Pescăruș, iar joi, Medeea Marinescu și Marius Manole vor putea fi revăzuți într-un spectacol de excepție în regia lui Radu Beligan, Fă-mi loc ! Pentru prima oară, UNDERCLOUD adăpostește anul acesta spectacole-concert, prin care actrițele Aylin Cadîr și Anca Sigartău pot fi redescoperite. De asemenea, UNDERCLOUD susține teatrul tânăr și foarte tânăr, prezentând unele dintre cele mai bune spectacole de absolvire de la UNATC I.L. Caragiale precum și pe cel care va câștiga premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Ideo Ideis din Alexandria.

  Festivalul UNDERCLOUD este direct, onest și curajos, este butonul de refresh care trebuie apăsat la sfârșitul unei veri lungi. Folosește poveștile zilei de azi pentru a da un imbold spectatorilor și creatorilor de teatru, pentru că vorbește despre aici și acum, pentru că e liber, pentru că provoacă la dialog. 
  Biletele se găsesc la Clubul Țăranului din 15 august si online pe www.bilete.ro. 
  Pentru informații și rezervări puteți suna la 0727.100 856 
sau ne puteți contacta pe www.daya.ro .
Directorul Festivalului: Chris Simion, regizor & scriitor
Director Executiv: Carla-Maria Teaha, PR, actriță
Director de Program: Marius Zarafescu, teatrolog

Producători: Compania de Teatru D' AYA şi Marla Image Boutique

Evenimente sector 3



Concert de Sfanta Maria Mare


Parcul Coltea, Bucuresti


15 august 2013









  Joi, 15 august 2013, incepand cu ora 20:30, va dam intalnire in Parcul Coltea (Universitate), pentru a ne bucura de un eveniment concertistic extraordinar de muzica clasica, corala si sacra dedicat zilei de Sfanta Maria Mare. 

Vor concerta 
Grupul Vocal Acapella, dirijat de George Miron, Nico si Andrei Tudor Band.
Intrarea publicului este libera.

Un alt parfum de epoca




De prin lume adunate...


Calatorie prin intermediul bancnotelor (VI)


Colectii si Colectionari















































"O buna romanca"




Prezente romanesti peste hotare


Angela Gheorghiu


Classical Music Festival


Bodrum, Turcia


24 august 2013









Concertul va deschide a 9-a editie a The D-Marin Turgutreis International Classical Festival. Va fi insotita pe sceba de tenorul roman Teodor Ilincai si de Presidential Symphony Orchestra dirijata de Ramon Tebar.

Din Dacia, aur și argint




Muzeul Național de Istorie a României


Obiecte de tezaur recuperate


București


14 august - 14 noiembrie 2013





   Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) va expune cele 49 monede din argint (drahme) dacice de tip Koson, recuperate din Statele Unite ale Americii în luna iunie 2013, împreună cu lotul de cinci monede dacice din aur şi a 14 podoabe dacice din argint, părţi ale unor tezaure mai mari, recuperate din Germania în luna iulie a.c.
   
Micro-expoziția va fi expusă în perioada 14 august – 14 noiembrie 2013, la sediul MNIR, din Calea Victoriei nr. 12, pe coridorul care duce spre expoziția permanentă a Tezaurului Istoric și va putea fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00-18.00.
   
Cele 49 monede din argint (drahme) dacice de tip Koson fac parte din singura emisiune dacică de argint, purtând pe revers o legendă scrisă cu litere greceşti, menționând numele suveranului care a ordonat baterea lor – KOSON.
   
Acestea au fost bătute în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia în jurul anilor 44-29 a. C. Dintre cele 49 de piese recuperate, 30 aparțin tipului monetar "clasic”, care reia reprezentările și legendele de pe staterii de aur ai suveranului Koson, unul dintre urmașii lui Burebista. Celelalte 19 drahme de argint aparțin tipului monetar cu legenda KOSON DROYEIS, scrisă cu caractere grecești, imitând reprezentările de pe tetradrahmele de tip Macedonia I.
   
Cele cinci monede dacice din aur recuperate din Germania în luna iulie 2013 sunt stateri emişi de regele Koson (cca 44 - 29 a. C.). Dintre acestea, două aparţin variantei cu monogramă pe revers, iar celelalte trei fac parte din varianta fără monogramă.
   
Fragmentul de tezaur de 14 podoabe dacice din argint, databile în secolul I a. C. – I p. C., conţine o brăţară simplă, decorată cu capete stilizate de şerpi, brățări cu capetele răsucite, pandantive, cercei şi verigi cu capetele răsucite.
   
Toate aceste monede şi podoabe dacice, foarte rare, au fost obţinute, în mod ilicit, de către persoane implicate în activităţi ilegale de detecţii şi săpături în zona Sarmizegetusei Regia, fiind ulterior scoase în mod clandestin din România şi puse în vânzare pe piaţa internaţională numismatică din Europa şi SUA.

Caravana Muzeelor


Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


14 - 16 august 2013




  La Muzeul Național al Țăranului Român copiii au ocazia să se familiarizeze cu universul rural dintr-o perspectivă contemporană.
  Miercuri, 14 august, ora 10.00 – Vatra casei: povestim despre centrul casei țărănești în jurul căruia se reuneau familia și vecinii, prin comparație cu locuirea urbană, iar la atelier pictăm plăcuțe inspirate de colecția de cahle a muzeului
  Joi, 15 august, ora 10.00 – În zi de sărbătoare: ne amintim cu toții de ce Sfânta Maria Mare este o zi specială, povestim despre sărbători și despre numele pe care le purtăm, iar la atelier ne imaginăm cum ne-am dori să ne sărbătorim aniversarea
  Vineri, 16 august, ora 10.00 – Focul, vântul, apa, pământul: povestim despre lumea înconjurătoare, materiile naturale transformate în obiecte, apoi pictăm un covor de inspirație țărănească

  Urcați copiii în Caravana Muzeelor 
folosind adresa caravana.muzeelor@gmail.com sau telefonul 0724.083.932
Taxa de participare (include materialele folosite și accesul în muzeu):
- 20 lei / copil / atelier
- 50 lei / copil / 3 ateliere desfășurate la Muzeul Național al Țăranului Român
Adulții pot asista la ateliere prin achiziționarea biletului de intrare 
(Muzeul Național al Țăranului Român: 8 lei).


  Activitățile fac parte din Caravana Muzeelor, ediția a doua. Atelierele de vară intitulate Caravana Muzeelor 2013, dedicate copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani, se vor desfășura în nouă muzee și organizații culturale bucureștene, în perioada 17 iulie – 13 septembrie 2013, de miercuri până vineri, începând cu ora 10.00 (aproximativ două ore).
  Caravana Muzeelor familiarizează copiii cu muzeele printr-o abordare bazată pe explicații, dialog, observație directă și experimentarea unor tehnici artistice – totul într-o manieră ludică, adecvată vârstei.

"Vreau sa mor crestin !"




Biblioteca Judeteana Ion Heliade Radulescu Dambovita


Comemorarea Sfintilor Martiri Brancoveni


Targoviste


16 august 2013




O initiativa demna de toata lauda !