marți, 22 septembrie 2015

Un destin fabulos...




Romania de-altadata


Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurile




Stavarus Dumitru s-a nascut pe 26 august 1925 in comuna Golesti,
raionul Ramnicu-Valcea.
Parinti: Marin si Maria (ambii de 21 de ani).
Certificat de nastere eliberat de Sfatul Popular din comuna natala,
la 18 martie 1953.



Carte de lucrator
eliberata de catre Camera de munca din Craiova pe 17 august 1945.


La data emiterii documentului, Dumitru avea domiciliul in 
Curtea de Arges, pe Soseaua Pitesti, nr. 80.


Calificare atestata: "croitor - barbatesc".
La 10 noiembrie 1942.
Data nasterii este trecuta gresit, 
28 august fiind data inregistrarii evenimentului.


Pe 22 noiembrie 1946 i se elibereaza si
Cartea de Munca si Asigurari Sociale.




Si aici se face confuzia intre data inregistrarii si cea a nasterii efective...


La pregatirea scolara este trecut: 3 clase "ucenic".

Din cuprinsul acestui "inscris" rezulta ca Dumitru a lucrat,
intre 28 aprilie 1944 - 12 decembrie 1946,
la A.P.A.C.A, sucursala a M.I.A.P.R. Curtea de Arges.
Ca lucrator croitor, specialitatea Confectia Militara.








In urmatorii ani, asistam la o schimbare spectaculoasa in "cariera" lui Dumitru. 



Certificat de absolvire 
datat 1 noiembrie 1957.
Emis de catre Ministerul Fortelor Armate ale R.P.R.



Conform acestuia, personajul nostru a absolvit (in 1957)
Cursul de calificare (Scoala Militara) de Cai Ferate si Topografie,
in categoria "Comanda II-a."


Conform Decretului nr. 8, din 9 ianuarie 1959,
Dumitru este decorat cu Medalia 
Ordinul Militar cl. I-a.
Pe atunci era capitan. 


Si nu s-a oprit aici...


Urmeaza, intre 1964 - 1967, cursurile Facultatii Arme si Spate, sectia Cai Ferate,
de la Academia Militara Generala.


Carnet eliberat pe 1 februarie 1965.
Data la care Dumitru era locotenent-colonel.
Sa recunoastem, o ascensiune aproape neverosimila,
in numai sase ani...





Pe parcurs, dupa cum se vede, denumirea facultatii
Arme si Spate a fost inlocuita cu Arme si Servicii.
Sa consemnam si media generala: 8,37.


Pe 18 octombrie 1974, pe cand era (tot) locotenent-colonel,

primeste Medalia
A XXX-a aniversare a zilei Armatei Republicii Socialiste Romania. 


Si spre apusul vietii...

******

In acelasi lot de "inscrisuri" figurau si fotografiile de mai jos.
Nu au o legatura certa cu "eroul" nostru. 
Vi le voi arata totusi aici caci ma frapeaza asemanarea cu 
singurul personaj feminin. 


"Ricordati sempre di tua moglie. Angella".
Foto-Ravel, Bucuresti. 23 noiembrie 1940
O presupunere: matusa lui Dumitru.


Carte de identitate pentru circulatie pe C.F.R.
Anii '30-'40.


Pe numele lui Gheorghe Trandafir.


Acelasi peste niste ani...


Nepot sau fiu?
















Îndeletniciri ce dispar - fierăritul




Muzeul de Istorie Botosani


23 septembrie - 7 octombrie 2015






     Miercuri, 23 septembrie 2015, ora 13.00, la Muzeul de Istorie Botoșani, va avea loc deschiderea expoziției Îndeletniciri ce dispar - fierăritul.
    Expoziția, ce va putea fi vizitată până pe 7 octombrie 2015, realizată în colaborare de Secțiile de Etnografie - Artă plastică și de Istorie – Arheologie, din cadrul Muzeului Județean Botoșani, este organizată în contextul manifestărilor culturale prilejuite de Zilele Europene ale Patrimoniului. Ilustrând tema generală a evenimentului, ediția 2015, De la meșteșug la industrie – patrimoniul tehnic și industrial din România, ea reprezintă o incursiune în lumea fierăritului, a cărui origine îndepărtată și evoluție îndelungată îl plasează pe un loc important în cadrul meșteșugurilor sătești și urbane.

Exponatul lunii: Albumul Ferriol




Muzeul National de Istorie a Romaniei


Bucuresti


24 septembrie - 18 octombrie 2015





    Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) expune în luna septembrie, în cadrul micro-expoziţiei Exponatul lunii, o piesă de excepţie – Albumul Ferriol (Colecție de 100 de stampe reprezentând diferite națiuni din Levant).
   Vernisajul micro-expoziţiei va avea loc joi, 24 septembrie 2015, începând cu ora 13:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei, nr. 12, Sala Lapidarium.
   Albumul reprezintă una dintre cele mai importante opere ale epocii în ceea ce privește nu doar moda, ci și alte aspecte ale vieții cotidiene în Levant. A fost realizat ca parte a efortului Occidentului de a înțelege Orientul și ne oferă indicii importante despre modul în care europenii percepeau Imperiul Otoman la începutul secolului al XVIII-lea.
    Portretele au fost comandate de Charles de Ferriol, ambasadorul francez la Istanbul (1699 – 1711), și realizate de artistul flamand Jean Baptiste Van Mour în 1707 – 1708. După revenirea din misiune, în 1711, Ferriol a dorit tipărirea celor 100 de portrete. Pe baza desenelor lui Van Mour au fost realizate gravurile care au fost încredințate apoi spre tipărire lui Jacques Le Hay.    Albumul Recueil de cent estampes représentant differentes nations du Levant a apărut la Paris în anul 1714. Succesul de care s-a bucurat a determinat retipărirea lucrării, atât în variantă color, cât și alb-negru.
    Planșele prezintă personaje de la Curtea otomană, doamne și domnișoare, nobili, militari, comercianți turci și diferite alte popoare din cadrul Imperiului (greci, albanezi, unguri, rom\ni, bulgari, tătari, crimeeni, armeni, perşi, indieni, arabi). Albumul arată Constantinopolul ca un oraș cosmopolit, în care musulmanii și creștinii trăiesc laolaltă, în armonie.
    Van Mour a fost un fin observator al vieții de la Curtea otomană, dar și al societății otomane în general. Sultanul Ahmed al III-lea în diferite costumații, o concubină însărcinată, ofițerul de ieniceri, șeful eunucilor, marele vizir în haine de ceremonie, sacagiul, dervișul, imamul, cofetarul, bărbierul ambulant, dansatoarea, îndrăgostitul, domnița valahă sunt doar câteva dintre personajele suprinse de artistul flamand. Dincolo de ținutele absolut încântătoare, acesta explică ocupațiile și chiar caracterul personajelor. Spre exemplu, despre marinarii otomani el spune: „Sunt insolenţi şi provoacă tot felul de probleme. Se spune că sunt trei nenorociri pentru Istanbul: ciuma, incendiile şi marinarii”.
   Albumul a fost tipărit și în alte părți ale Europei – în Spania sub titlul „Colección de Trajes de Turquia”, iar în Anglia cu titlul „Costumes of Turkey”, având o contribuție deosebită la cunoașterea modei din cuprinsul Imperiului și la răspândirea stilului vestimentar otoman în Europa, mai ales în rândul celor înstăriți. Albumul este cu atât mai valoros și mai interesant deoarece cuprinde și trei portrete ale unor personaje din spațiul românesc: Domniță valahă, Gentilom valah, Domnișoară valahă.
    Micro-expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 24 septembrie – 18 octombrie 2015 şi poate fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00.
***
                                                                                MNIR

In urma nu mai e nimic




Lectura publica


Cosmin Perta


Clubul Taranului, Bucuresti


septembrie 2015





Valori patrimoniale din colecţiile Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii Ştefan Procopiu




Prezente romanesti peste hotare 


Muzeul National de Istorie a Moldovei, Chisinau, Republica Moldova


23 septembrie - 23 octombrie 2015





    Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi anunță organizarea expoziţiei Valori patrimoniale din colecţiile Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii Ştefan Procopiu, în perioada 23 septembrie - 23 octombrie 2015, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei - Chișinău.
  Expoziţia aduce în atenţia publicului din Republica Moldova 54 de piese ce acoperă majoritatea colecţiilor din patrimoniul Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii Ştefan Procopiu din Iaşi, dintre care se disting: cutii muzicale, patefoane, gramofoane, ceasuri de buzunar, aparate de fotografiat, telefoane de epocă, maşini de scris, radiouri ş.a.
    Vă invităm la un parcurs vizual, sonor şi temporal ce permite (re)descoperirea fascinantei lumi a tehnicii de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.
   Expoziția este organizată în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului care se desfăşoară în fiecare an, în luna septembrie, în întreaga Europă, la iniţiativa comună a Comisiei Europene şi a Consiliului Europei, tema anului 2015 fiind Patrimoniul industrial şi tehnic.

Reuniunea Teatrelor Naţionale




Prezente romanesti peste hotare


Teatrul National Mihai Eminescu, Chisinau, Republica Moldova


17 - 27 septembrie 2015



     În perioada 17-27 septembrie, Chişinăul va găzdui Reuniunea Teatrelor Naţionale - cel mai mare eveniment teatral al anului 2015 în Republica Moldova. 


    În cadrul acestuia, şase teatre naţionale din România şi Republica Moldova îşi vor prezenta producţiile: Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu, Teatrul Naţional Marin Sorescu Craiova, Teatrul Naţional Vasile Alecsandri Iaşi, Teatrul Naţional Ion Luca Caragiale Bucureşti, Teatrul Naţional Radiofonic din Bucureşti şi Teatrul Naţional Mihai Eminescu din Chişinău.


   La eveniment şi-au anunţat prezenţa regizori de renume: Silviu Purcărete, Ion Caramitru, Agnieszka Korytkowska - Mazur, Mircea Cornişteanu, Cristian Hadji-Culea, Claudiu Goga, Alexandru Vasilache, Dragoş Muşoiu şi Horia Suru.


   Printre actorii celebri care vor fi prezenţi la Chişinău în această perioadă se numără: Claudiu Bleonţ, Marian Râlea, Constantin Chiriac, Ilie Gheorghe, Ion Colan, Haruna Condurache, Teodor Corban, Lari Giorghescu, Petru Hadârcă, Silvia Luca, Monica Ardeleanu, Ada Lupu, şi alţii.


   O secţiune aparte a evenimentului o va constitui audiţia spectacolelor radio de teatru – document, dedicate unor destine adevărate, modele în lupta de rezistenţă anticomunistă sau mari personalităţi ale vieţii culturale, în montarea şi prezentarea Teatrului Naţional Radiofonic din Bucureşti.
   Evenimentul, găzduit de Teatrul Naţional Mihai Eminescu din Chişinău, este organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român din Bucureşti, Institutului Cultural Român Mihai Eminescu la Chişinău, Ministerului Culturii din România şi a Ministerului Culturii din Republica Moldova.
Programul complet al reuniunii poate fi consultat mai jos sau pe site-ul:

Brasoave - Tabara de poezie in buricul burgului




Brasov


25 - 27 septembrie 2015



Va invitam la BRASOAVE! Tabara de poezie in buricul burgului

   In perioada 25-27 septembrie 2015 sunteti invitati, in Brasov, 
la Brasoave – tabara de poezie in buricul burgului.
   Evenimentul face parte din proiectul european intitulat 
Identitatile si experientele comunitatilor – vectori ai dezvoltarii economico-sociale.
   In cadrul taberei vor avea loc recitaluri de poezie/lecturi publice 
si dezbateri pe teme de literatura.
   Sunt invitati poeti din Bucuresti, Campina, Ploiesti, Sinaia, Sibiu si Brasov.

Program:

TREI RECITALURI DE POEZIE SI MUZICA

- Vineri, 25 septembrie 2015, ora 17:30, la Muzeul Casa Stefan Baciu Brasov
- Sambata, 26 septembrie 2015, ora 10:30, la Libraria Okian Brasov
- Sambata, 26 septembrie 2015, ora 16:30, la Libraria St. O. Iosif Brasov.

O DEZBATERE despre literatura de azi.

- Duminica, 27 septembrie 2015, ora 10:30, la sala de conferinte a Hotelului Johann Gott

Organizatori: 

RURAL ART & TRAVEL si Fundatia Culturala Arania Brasov 
prin Grupul de litere-sunete-si-culori Caii verzi de pe pereti.

Evenimentul este inclus in Campania Brasovul Capitala Culturala Europeana 2021.

Noaptea Cercetatorilor




Piata Universitatii, Bucuresti


25 septembrie 2015





Muzeul Judetean de Stiintele Naturii inmpreuna cu 
Institutul de Antropologie Francisc Rainer Bucuresti
participa cu urmatoarele teme:

Portret Antropologic interactiv
Anatomia Omului - Sa ne cunoastem Corpul Uman interactiv
Microscopie Video - Sa aflam Tainele celulei interactiv
Bioritm - Capacitati fizice, psihice si intelectuale interactiv
***

Armata romana in arta plastica



Romania de-altadata


Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurile




Octombrie - noiembrie 1974.
Lucrare aparuta la Editura Militara.