miercuri, 24 februarie 2021

Pe simezele Capitalei - Nigredo

 


Arta plastică contemporană românească


Radu Comșa


H'art Gallery, București


25 februarie - 30 martie 2021



Femeie, ochii tăi mă dor!/Viața, ca un șarpe mut!

 


Expoziție de fotografie 


Ozolin Dușa 


Iași 


1 - 31 martie 2021



   "Primăria Municipiului Iași, alături de Ateneul Național din Iași, Uniunea Artiștilor Plastici din România - Filiala Iași și Centrul Municipal de Memorie Vizuală din Iași organizează în luna martie două expoziții de fotografie aparținând artistului fotograf Ozolin Dușa:

   1. Expoziția Femeie, ochii tăi mă dor!, între 1 și 10 martie, la Galeria de Artă Nicolae Tonitza de pe Pietonalul Lăpușneanu. Este o expoziție experiment, în care artistul și-a propus să surprindă ochii plini de expresivitate ai doamnelor și domnișoarelor din viața noastră, ochi care ne privesc în fiecare zi cu căldură de după măștile de protecție. Intenția expoziției a fost anunțată pe Facebook, iar în zilele de 30 și 31 ianuarie (pe Pietonalul Lăpușneanu din Iași) și 6 februarie (în fața Muzeului Județean de Istorie din Botoșani) artistul s-a întâlnit cu doamnele și domnișoarele care au dat curs invitației, fotografiindu-le <ochii>. Sunt 43 de imagini de dimensiuni mari, o <frescă pandemică> a zilelor pe care le trăim privite prin ochii ființelor iubite.


2. Expoziția Viața, ca un șarpe mut!, între 1 și 31 martie, pe gardul Muzeului Unirii de pe Pietonalul Lăpușneanu. Sunt 102 imagini organizate pe 3 banere cu dimensiunea de 7x1,10 m, imagini din care ne privesc, necosmetizate, chipurile oamenilor din satele României. Copilăria, tinerețea, maturitatea, bătrânețea, toate, la un loc, înfățișează privitorului o frescă existențială care îndeamnă la introspecție, la regăsirea propriului <eu> în personajele care ni se înfățișează.

 

   Vernisajul ambelor expoziții va avea loc luni, 8 martie 2021, de la ora 18:00, la Galeria de Artă Nicolae Tonitza de pe Pietonalul Lăpușneanu. Expoziția va fi prezentată de către sociologul Nicu Gavriluță. Cantautorul Adi Bezna va susține un recital de muzică folk."

Păsări - Omagiu lui Brâncuși

 


Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti 


București 


19 februarie - 28 martie 2021



Eroii care fac istorie

 


Banda Desenată Românească 


Festivalul de Benzi Desenate Istorice 


Brașov 


18 - 20 decembrie 2020




Ilustrație: Alexandra Gold.



Fragment dintr-un interviu acordat lui Ciprian Stoleru de Nicolae Pepene,
inițiatorul acestui festival.







































Materiale publicate în Revista Historia, Nr. 33, decembrie 2020,
respectiv Nr. 228 și 229 din ianuarie și februarie 2021.

Dragobetele - Simbol și Mesaj

 


Muzeul de Artă Populară Constanța 


24 februarie - 1 martie 2021