marți, 12 aprilie 2016

Sabia lui Tudor Vladimirescu, acasă după 195 de ani!




Muzeul de Istorie si Arheologie Alexandru Stefulescu


Targu Jiu


18 - 24 aprilie 2016





    Primăria Municipiului Târgu Jiu, prin Direcția de Turism și Evenimente Culturale, vă invită în perioada 18-24 aprilie 2016, interval în care se desfășoară și programul Școala Altfel, să vizitați expoziția Sabia lui Tudor Vladimirescu, acasă după 195 de ani! Expoziția este găzduită de Muzeul de istorie și arheologie Alexandru Ștefulescu.
   Această acțiune este cuprinsă în Calendarul Evenimentelor şi Manifestărilor Culturale 2016 și se desfășoară sub egida Târgu Jiu 610 campanie dedicată împlinirii a 610 ani de atestare documentară a municipiului Târgu Jiu.

O plimbare prin Briare




Arta plastica contemporana romaneasca


Valter Praschivescu


Ploiesti


aprilie - mai 2016






Seara italiana




Imprejurimile Capodoperei


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


15 aprilie 2016






     Vineri, 15 aprilie, ora 18:30, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, în cadrul Serilor italiene, va avea loc dezbaterea Împrejurimile Capodoperei pornind de la volumul Sirena şi alte povestiri de Giuseppe Tomasi di Lampedusa, recent apărut în colecţia Raftul Denisei. La dezbatere vor participa Teodor Baconschi, scriitor şi publicist, Irina Margareta Nistor, filolog şi critic de film şi Vlad Russo, senior editor Editura Humanitas.
    Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervări la numărul de telefon 021.311.40.01 sau pe adresa de e-mail cismigiu@humanitas.ro în limita celor 100 de locuri disponibile, până în data de 15 aprilie, ora 18:30.
   Eveniment realizat în parteneriat cu Cercul de Studii Interdisciplinare a Studenţilor italienişti şi catedra de Limbă şi Literatură Italiană, a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti.

Sărbătoarea Curții Domnești




Piatra Neamt


prima editie, 23 aprilie 2016





    Primăria Piatra-Neamț organizează prima ediție a Sărbătorii  Curții Domnești sâmbătă, 
23 aprilie, cu ocazia împlinirii a 525 de ani de la prima atestare documentară.
    Evenimentul îşi propune să marcheze cei 525 de ani în data de 23 aprilie prin organizarea unei serii de manifestări menite să promoveze valorile culturale şi istorice specifice zonei municipiului Piatra-Neamţ și prin punerea în scenă a unor întâmplări de la Curtea Domitorului Ștefan cel Mare.
    Curtea Domnească din Piatra-Neamţ a devenit, în timp, un simbol cultural-istoric identitar al municipiului. De cele mai multe ori imaginea acestuia este asociată cu centrul istoric în care se regăseşte complexul arhitectural format din Biserica Sf. Ioan Botezătorul, Turnul-clopotniţă şi ruinele Curţii Domneşti.
    Prima atestare documentară a Curţii Domneşti de la Piatra-Neamţ apare într-un document emis în anul 1491, când Ştefan cel Mare face danie Mănăstirii Tazlău trei sate "care au fost din ocolul curţilor noastre de la Piatra“.
    Școala de Artă din cadrul Centrului de Cultură și Arte Carmen Saeculare va organiza patru ateliere cu ocupații tradiționale – olărit, împletit nuiele, confecționare măști, țesut-cusut. Tot în cadrul manifestărilor de la Curtea Domnească va fi creeat un atelier unde se va bate moneda Curții Domnești.
    Pe toată perioada evenimentului Turnul va fi păzit de răzeși care vor face schimbul gărzii din oră în oră.
 Doritorii vor putea lua lecții de mânuit sabia și de tras cu arcul.
Toți cei prezenți vor putea face fotografii în costume specifice epocii.

    "Cutea Domnească – simbolul orașului nostru este, pe langă cel mai important obiectiv turistic al orașului, un loc special pentru pietreni. La fel ca orașele din România care își prezintă istoria prin evenimente culturale și Piatra-Neamț trebuie sa aibă un astfel de eveniment, care ne dorim să devină unul de tradiție”  – a declarat Dragoș Chitic, Primarul Municipiului Piatra-Neamț.
***http://stiri-neamt.ro/sarbatoarea-curtii-domnesti-un-eveniment-de-zile-mari-la-piatra-neamt/

Umbra cuvintelor




Arta plastica contemporana romaneasca


Alex Ivanov


Cercul Militar National, Bucuresti


editia a XIV-a, 11 - 24 aprilie 2016







Șapte Zile la Redondo




Arta plastică contemporană românească


Teatrul Național I. L. Caragiale, București


19 aprilie - 19 mai 2016




    Avem deosebita plăcere să anunțăm deschiderea expoziției de pictură Șapte Zile la Redondo, însoțită de lansarea catalogului cu același nume, ce va avea loc marți, 19 aprilie, ora 18:00, la Teatrul Național I. L. Caragiale București, în foaierul Sălii Media — aripa Intercontinental.
    Expoziţia va reuni peste 50 de lucrări de pictură și fotografie ce poartă semnătura a șapte pictori români: Florin Ciubotaru, Dorin Coltofeanu, Teodora Coltofean, Sorin Iosub, Elisabeth Ochsenfeld, Christian Paraschiv, Mihai Sârbulescu și a graficianului Mihail Alexandrescu. Alături de aceștia, Veronica Kirchner, jurnalista care a însoțit grupul de artiști pe parcursul rezidenței, semnează conținutul editorial al catalogului expoziției.
    Lucrările expuse și catalogul expoziției reprezintă o frântură din experiența celor șapte artiști participanți în cadrul rezidenței artistice Șapte zile la Redondo, acțiune organizată în luna august a anului 2015 în orașul Redondo, Portugalia.
    Expoziția Șapte zile la Redondo este organizată în cadrul Proiectului Contemporanii, alături de Institutul Cultural Român și Ambasada Portugaliei la București, în calitate de coorganizatori.

În deschiderea expoziției vor lua cuvântul:
Radu Boroianu, Președintele Institutului Cultural Român
João-Bernardo Weinstein, Ambasadorul Portugaliei la București
Daniel Perdigão, Reprezentantul Institutului Camões în România
Ion Caramitru, Managerul Teatrului Național București I.L. Caragiale
Maria Pașc, Curatorul Expoziției

    Expoziția Șapte Zile la Redondo poate fi vizitată în perioada 19 aprile – 19 mai 2016, în orele de program ale Teatrului Național I. L. Caragiale București. Accesul în sala de expoziție se va realiza prin intrarea de la Sala Atelier, Piața Universității, Bdul. Nicolae Bălcescu nr. 2.

   Contemporanii este un proiect initiat si derulat de Asociatia Fauritori care isi propune valorizarea Culturii romanesti actuale prin favorizarea actului de creatie, abordat intr-o perspectiva unitara cu creatorul. Proiectul Contemporanii are ca obiectiv organizarea si sustinerea de activitati artistice si socioculturale, pentru educarea sensibilităţii estetice a publicului.

   “Şapte zile petrecute într-un mic oraş recunoscut pentru frumuseţea sa au avut darul de armoniza personalităţi artistice distincte. Lucrările celor şapte pictori poartă pecetea luminii interioare care are puterea de a face sensibile ochiului culorile unei realităţi excepţionale. Îi cunosc şi pot spune că felul în care ei sunt împreună într-un demers al spiritul înalt, al moralei superioare şi al cunoaşterii profunde a lucrurilor recuperează un ideal de mult uitat: kalokagathia, uniunea dintre bine şi frumos. Florin Ciubotaru a rămas acelaşi subtil cercetător de sine însuşi.     
    Indiferent la provocările modei, el ne spune că imaginarul nu este decât o altă formă de manifestare a arhetipului, mai puternică, însă, decât realitatea. Realitatea pe care Dorin Coltofeanu o filtreză, o purifică, pentru ca noi să o putem privi cu pace în frumuseţea ei dintru început iar Mihai Sârbulescu o acordează, cu materialitatea culorilor, propriei stări interioare. Lor li se adaugă, în dimensiunea comună a spiritualităţii, Christian Paraschiv. Teodora Coltofean îşi expune pânzele în aerul curat al unei perpetue dimineţi şi ne îmbie la optimism. Şi el pasionat de culoare, Sorin Iosub priveşte lumea cu luciditate şi, uneori, suntem surprinşi de ceea ce vede.    
    Admir la Elisabeth Ochsenfeld, dincolo de incontestabilul ei talent de pictor, grafician şi chiar scriitor, capacitatea de a-i aduce împreună pe artişti: organizează, de câţiva ani buni încoace, tabăra internaţională şi simpozionul de artă vizuală de la Gărâna. Şapte zile, şapte pictori şi această expoziţie ne dau prilejul să mergem, într-o altfel de călătorie, la Redondo.”
(Radu Boroianu, Președintele Institutului Cultural Român)

   “Să revezi locuri și peisaje familiare prin ochii unui artist străin este ca și cum ai face o nouă descoperire, ai porni o adevărată și foarte binevenită aventură. Șapte pictori români au călătorit în Portugalia, iar acum ne invită la o plimbare prin intermediul imaginilor pe care le-au adunat, prin intermediul luminii și al culorii pe care le-au păstrat, al spiritului pe care au izbutit să-l aducă cu ei, în fine, prin amintirile pe care le-au transpus în tablourile lor, reunite într-o expoziție bogată în varietatea de stiluri și perspective. Aș dori să subliniez importanța pe care această expoziție o poartă prin dimensiunea ei de experiență interculturală, de prilej de dialog pe care îl reprezintă: unul artistic și instituțional, fără îndoială, dar mai ales unul uman. Conviețuirea într-o țară străină a permis portughezilor să cunoască un grup de români, iar acestora din urmă să-i descopere Portugalia și pe portughezi. S-au creat punți și s-au deschis uși.”
(João-Bernardo Weinstein, Ambasadorul Portugaliei la București)

   "Portugalia, țară de poeți de geniu și marinari temerari, unde din piatră sau înălțat admirabile castele și catedrale, nu a avut parte de pictori pe măsura infinitei palete de lumini și orizonturi de care se bucură. De aceea veniți, voi pictori români, voi maeștri ai îmbinării culorilor pe pânze de tablou și pe mâneci de ie, veniși și pictați-ne Lumina în care cândva Lucian Blaga își compunea poemele absorbind, la malul Oceanului, Boarea atlantică”.
(Daniel Perdigão, reprezentantul Institutului Camões în România)

   "Bun venit, așadar, celor șapte artiști români care ne bucură ochii cu producția artistică rezultată în urma unei călătorii documentare și a unei rezidențe lusitane, expusă pe simezele foaierului Media de la TNB sub titlul Șapte zile la Redondo. Prin prezența lor în spațiile Teatrului Național, acești artiști devin, implicit, ambasadori ai culturii românești: TNB reprezintă un adevărat brand cultural naţional şi este unul din principalii generatori de imagine culturală ai României. Această poziție privilegiată se cere nu doar exploatată, ci, în primul rând, onorată de toți artiștii care îi calcă pragul.”
(Ion Caramitru, Managerul Teatrului Național București I. L. Caragiale)

Reimaginar




Arta plastica contemporana romaneasca


Ioana Calinescu


Biblioteca Judeteana I. N. Roman, Constanta


8 aprilie 2016





***Biblioteca Judeteana Constanta


Multiculturalism, identitate si diversitate. Perspective istorice




Prezentare de carte


In honorem Rudolf Graf


Biblioteca Germana Alexander Tietz, Resita


13 aprilie 2016






Tabara de creatie Pro Boholt




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul de Arta Vizuala, Galati


editia a IV-a, 14 aprilie - 6 mai 2016





    Va invit la vernisaj joi, 14 aprilie, ora 18:00, la Muzeul de Arta Vizuala din Galati. Voi expune alaturi de pictorii Iulia Candea Daradici, Corina Perianu, Corneliu Dragan-Targoviste, Constantin Daradici, Serge Vasilendiuc (Rep.Mold-Polonia) și Marius Drohomirecki ( Polonia).
    Lucrarile au fost realizate in tabara de pictura 
PRO BOHOLT ,editia IV 2015. 
Organizator Vasile Joanta.

Una Musica Da Vedere tra sacro e profano




Prezente romanesti peste hotare


Constantin Udroiu


Accademia di Romania, Roma, Italia


14 aprilie 2016





Salonul Literar Axis Libri




Lansare de carte


Biblioteca Judeteana V. A. Urechia, Galati


14 aprilie 2016




   Biblioteca Județeană V. A. Urechia Galați vă invită joi, 14 aprilie 2016, ora 17:00, la o nouă ediție a Salonului Literar Axis Libri, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură Mihai Eminescu, la sediul central. 
   Evenimentul va cuprinde lansarea următoarelor volume: Contraste sub cupola albastră, autor Ioan Fărcășanu; Par și impar, autor Gheorghe Gurău; În coarnele melcului și O zi de pomină, autor Ionel Jecu; Emigranții, autor dr. Vasile V. Popa. Moderator: Theodor Parapiru

Glory Holes




Arta plastica contemporana romaneasca


Vlad Olariu


Muzeul de Arta Cluj - Napoca


14 aprilie - 15 mai 2016






    Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, prezintă, în perioada 14 aprilie - 15 mai 2016, expoziţia de sculptură a artistului Vlad Olariu intitulată Glory Holes.
   Vernisajul va avea loc joi, 14 aprilie 2016, ora 18:00, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, 
P-ţa Unirii nr. 30.
    Expoziția Glory Holes aduce privitorul față în față cu un ansamblu de lucrări care circumscriu câteva dintre tematicile cele mai relevante și persistente în sculptura lui Vlad Olariu, cum sunt relațiile vizuale și conceptuale dintre sculptură, natură și arhitectură, statutul sculpturii ca monument și obiect ce încorporează încărcătură ideologică (de la retorica eroismului la cogularea de identități colective, naționale sau de alt tip) și chestionarea parodică a sublimului din perspectivă unei deconstrucții "soft”, de inspirație postmodernistă. Sculpturile sale sunt în același timp înșelător ironice și nepretențios grave, contopind tensionat elemente figurative conotând monumentalitate și materiale "ignobile” sau prefabricate cu iz de aparentă banalitate. Astfel, ele sunt lucrări cu care se poate interacționa, alternativ sau concomitent, ca interogații asupra caracterului solemn și comemorativ cu care sculptura a fost cultural investită de civilizația europeană modernă sau ca demersuri de accesare a unor momente istorice din trecut, cu scopul de a pune în discuție conflicte de valori ce modelează substanțial contextul politico-cultural (și individul) contemporan.
    Născut în 1983, Vlad Olariu este absolvent al specializării sculptură din cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. Este unul dintre cei mai productivi și mai activi sculptori din lumea artistică clujeană a ultimului deceniu, atât în plan regional, cât și internațional. Activitatea sa expozițională include expoziții personale ca Memory of a Memory, la LAIKA Art Space, Cluj, 2010, Falling Out of Time, la Mie Lefever Gallery, Gent, 2012, „The Obdurate Object and the Idiot Cousin” (cu Tom Woolner), la Jecza Gallery, Timișoara, 2013 sau Wasteland Empire, la Dalles MNAC, București, 2015. Lucrările sale au fost, de asemenea, incluse în expoziții colective găzduite de Larm Gallery din Copenhaga, Nicodim Gallery din București, Galerie Judin din Berlin sau Museum Beelden an Zee din Haga.

Poezie indirecta...a la maniere de...



Lansare de carte


Stefan Al.-Sasa


Biblioteca Municipala Dr. C. I. Istrati, Campina


16 aprilie 2016





Targ de Antichitati




Colectii si Colectionari


Iulius Mall, Timisoara


15 - 17 aprilie 2016




   EXPOTIMIŞOARA INTERNAŢIONAL anunţă publicul pasionat de lucruri antice că suita evenimentelor de acest gen la Iulius Mall continuă cu Târgul de Antichităţi ediţia 109 care va avea loc în perioada 15-17 aprilie.
    O mulțime de colecţionari de frumos vin în zona parter, din Iulius Mall, la o nouă întâlnire cu pasionaţii obiectelor cu istorie.
    De vineri până duminică inclusiv, vizitatorii vor putea admira şi achiziţiona: bijuterii, argintărie, ceasuri, numismatică, filatelie, porţelanuri, tablouri, statuette, mobilier, oglinzi şi multe altele.
    Continuând să fie evenimentul numarul 1, în acest domeniu, din această zonă a ţării, vor participa în jur de 35 de standuri, fiind prezenţi unii dintre cei mai prestigioşi anticari din zona de vest, nord-vest şi sud-vest.
Vă rugăm să consultaţi site-ul nostru:
www.expotimisoara.ro
la rubrica de calendar expoziţional 2016 şi ne puteţi scrie pe expotimisoara@gmail.com.
Vă mulţumim pentru interesul acordat.
Organizatorii,
***

Rezonante cromatice




Arta plastica contemporana romaneasca


Carmen Gabriela Gitlan


Galeriile de Arta Ion Neagoe, Iasi


14 aprilie - 15 mai 2016




Comunicat de presă

   Galeriile de Artă Ion Neagoe ale Casei Corpului Didactic Spiru Haret Iaşi găzduiesc în perioada 14 aprilie – 15 mai 2016 expoziția de pictură Rezonanţe cromatice semnată de artista Carmen Gabriela Gîtlan.
    Expoziţia oferă vizitatorilor posibilitatea de a admira o colecţie de picturi care transpun privitorii în lumea provocatoare şi fascinantă a ideilor şi viselor artistei traduse în frumoase opere de artă.
Vernisajul evenimentului are loc joi, 14 aprilie 2016, la ora 15:00.
Prezintă: profesor univ. dr. Constantin Tofan.
Vă aşteptăm cu drag!
Coordonatori eveniment: profesor Carmen Sirbu si profesor Iordache Silviu


Târgul 100% Românesc




Beraria H, Bucuresti


16 aprilie 2016




    Peste 100 de branduri românești de haine, bijuterii, mobilă, accesorii, dar și designeri cool și evenimente surpriză te vor aștepta sâmbătă, pe 16 aprilie, între orele 10:00 și 19:00, la Berăria H, în București. Târgul 100% Românesc va aduna în acest spațiu branduri românești cunoscute de fashion, de bijuterii, de design interior, de accesorii, dar și tineri entuziaști și simpatici la început de drum, mici afaceri pornite cu drag și foarte multă pasiune.
    Vă place să purtați lucruri create de designeri români? Vă încântă ideea unui decor românesc? Sau ați vrea să faceți cadouri simpatice, dar cu emoție? Toate acestea, la târgul 100% Românesc, din 16 aprilie.
    Cine participă? ACBC, Aer Wear, Alexandra Nacu, AMFM, Atelierele Hărniciei, Antante, Art Shop, Atelier de frumos, Atelier Eclat Pekin, Atelier Simplus, Atelier437, Band of Creators (Edita Lupea, Laura Olaru, Cup&Candle, Thais&Stroe, ASX2, Amelia Suri, Iuliana Asoltanei, Dana Dinu), Belle Boutique, Bianca Popp, Bon Bijou, Brândusa Ungurașu, Brățara Succesului, Brielle Bijoux, Bunicel.ro, Caiverzipepereti, Catryoshka, Cerdak, Cerises Noires, Chemistry, Chlor bags & clutches, Christine on the Clouds, Cmood, Colorate, Concept a trois, Corpuri de iluminat ALTFEL by Deco Republic, Cremeria, Csilla Tulogdy, Dare to Rug, Design Ideas, Diana Antohi, Don Papillon, Dona Kyros, Ecosocial Atelier, Elena Perseil, Exclusives, Exe Store, Fabrica de litere, Floronite, GourmeTraditonal, Hard Coeur by Sore, IHeart Conceptstore, iscusit.concept vestimentar, Iutta, Izabela Mandoiu, Jovis Homemade Beauty, Kinga Varga, Komodo Fashion, L armoire Desinee, Lemnivor, Lili Blaj, La Mode Toujours, Luviane atelier de parfum, Lyria – povestea ta pictată, Madam Mitza, Made in Valea Rosie, Marele Deget, Maum, Melkior, Melor, Mihaela Ivana, Mandrachic, Miss Mary a little, Moara de hârtie, Molecule-F (Aioffe Boutique, Parlor, Coolta, Crepe Black Collar, Mihaela Gherlan, Una-i Luna, Smiles Bags, Pulse, Raluca Mihalceanu, Maria Filipescu), Magazinul de Perle, Mariana, Marin, Moon by Dana Rogoz, Mosaics, Most Jewelry, Naiv, NANI - Night After Night Indispensable, Nina Gal, Noon, NN Cosmetics, Otilia Flonta, Papucei.ro, Pineberry, PNK, Podoabe tradiționale, Porcelain by Violina Studio, Poseta.ro, Posh Design, Prăvălia cu păpuși, Rad Playground, Ralitza Accesorii, Razan Sharbek, Rochie de seara, Roxi s Fine Cut, Run Clothing, Sabinne, Savonia, Sofiaman, Sperimentale, Essteff, Techir, The Item, Topoloveni, Tria-alfa, Trio verde, Undress, Venera Arapu.
     În plus, Andreeea Esca va avea invitat, La Radio, la Europa FM, pe chef Adrian Hădean. Pregătiți-vă pentru o emisiune savuroasă alături de unul dintre cei mai simpatici și mai apreciați chefi ai momentului.

Notați-vă în agendă: 16 aprilie, la Berăria H, de la ora 10:00! Ne vedem acolo!
***Beraria H

Închiderea manifestărilor dedicate Francofoniei




Biblioteca Judeteana Antim Ivireanul


Ramnicu Valcea


14 aprilie 2016





    Joi, 14 aprilie 2016, ora 18:00, în Holul Mare al Bibliotecii va avea loc un eveniment cultural inedit, dedicat închiderii manifestărilor organizate în contextul Zilelor Francofoniei.

Din program:
• Scriitori români în spaţiul francofon,
videoproiecţie documentară realizată de Cristiana Olteanu
• L'anonyme roumain. Portrait de Constantin Mateescu,
videoproiecţie documentară realizată de Editura Le Soupirail, din Franţa
• Recital de pian susţinut de Camelia Pavlenco 
În program prelucrări de jazz după autori celebri de muzică clasică:
J.S. Bach, W.A. Mozart, F. Schubert, J. Brahms

Arhitecţi şi arhitectură în periodice de acum un veac




Muzeul Municipiului Bucuresti


Sidonia Teodorescu


14 aprilie 2016





    Joia aceasta dr. arh. Sidonia Teodorescu ne va vorbi despre arhitecţi şi arhitectură în periodice de acum un veac, în cadrul unei noi conferinţe la Palatul Suţu.
    Prima revistă care tratează teme legate de arhitectură este Analele Architecturei şi ale artelor cu care se leagă, apărută sub direcţiunea arhitectului Ion N. Socolescu, între anii 1890-1893. În 1906 apar primele două număre ale publicaţiei Arhitectura, editată de către Societatea Arhitecţilor Români, sub conducerea arhitectului George Sterian, iar în 1916 apar încă două numere ale revistei. În numărul 2/1916, citim despre Primul Congres al Arhitecţilor din toată ţara şi se face bilanţul profesiunii, după 25 de ani de la înfiinţarea (la 26 februarie 1891) Societăţii Arhitecţilor Români. Primul comitet al S.A.R. era format din: Alexandru Orăscu – preşedinte, Carol Beniş – vicepreşedinte; Ştefan Ciocârlan – secretar; Ion Socolescu – casier; Alexandru Săvulescu, George Mandrea, Dimitrie Maimarolu – membri.
    În revista Printre hotare, în perioada 1908-1911, întâlnim nume importante ale arhitecturii româneşti – Ion D. Berindey, Remus P. Iliescu, Leonida Negrescu, Paul Gottereau, Toma Dobrescu, Petre Antonescu, Dumitru Maimarolu etc.
    Alte reviste apărute acum un veac, în care pot fi găsite date despre arhitecţi şi despre operele lor sunt: Ilustraţia, Ilustraţiunea română, România ilustrată, Universul literar, Figuri contimporane din România, Albina. Imagini de la Expoziţia Generală Română din 1906 apar în revista Literatură şi Artă Română. Expoziţia a avut un rol hotărâtor în recunoaşterea stilului naţional în arhitectură şi în extinderea acestuia de la programul de locuinţă, la programele publice de arhitectură.
    Sidonia Teodorescu este doctor în arhitectură, lector universitar la Facultatea de Arhitectură a Universităţii Spiru Haret, titular de birou de arhitectură şi redactor al revistei Bucureştiul meu drag.
    Volume: Mari arhitecţi bucureşteni: Ion D. Berindey, Editura Vremea, Bucureşti, 2014; Dicționar al arhitecturii românești moderne (sec. XIX, XX, XXI). Literele A-C – ediţie online, pdf, 2014 (coautor) şi Dicţionar al arhitecturii româneşti moderne (sec. XIX, XX, XXI). Arhitecţi. Literele D-H – ediţie online, pdf, 2014 (coautor) – proiecte culturale susţinute de Uniunea Arhitecţilor din România (https://issuu.com/dictionaruar). Autor de articole pe teme de arhitectură şi istoria arhitecturii în reviste de specialitate. Conferinţe organizate de Muzeul Municipiului Bucureşti, Arhivele Naţionale şi Biblioteca Metropolitană Bucureşti. Participant la şcoli de vară, simpozioane, manifestări ştiinţifice, organizator de practici profesionale şi expoziţii ale studenţilor Facultăţii de Arhitectură a Universităţii Spiru Haret.
    Este membru al Ordinului Arhitecţilor din România, al Uniunii Arhitecţilor din România (vicepreşedinte resort cultural al Filialei Bucureşti sector 3), membru titular al Comitetului Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii al Academiei Române. Membru al echipei proiectului cultural Un secol de arhitectură românească – enciclopedie on-line, 1890-1918 (ediţia I, 2015; http://www.e-architecture.ro/).

Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la Palatul Suţu.

Următoarele conferinţe de joi:
21 aprilie 2016 – Arheologie vizuală a magazinelor evreieşti din Lipscani cu 
Anca Tudorancea

28 aprilie 2016 – Falsuri monetare - O scurtă istorie a falsificării monedei cu 
Dan Pîrvulescu
În ultima zi de joi a fiecărei luni, programul de vizitare a expoziţiilor organizate 
la Palatul Suţu este prelungit până la ora 21:00.

5 mai 2016 - Fotograful Iosif Berman cu Emanuel Bădescu

Ia-o ca o gluma!




Lansare de carte


Aron Petru


Biblioteca Judeteana I. N. Roman, Constanta


14 aprilie 2016






Memory - Continuity




Prezente romanesti peste hotare


Alina Gherasim, Marin Gherasim


Gallery RIVAA, New York, S.U.A.


7 - 29 mai 2016




***Romanian Cultural Institute New York

Pe lume esti doar un semn




Lansare de carte


Coca Elena Gheorghiu


Biblioteca Judeteana Constanta


15 aprilie 2016





Flori de mina maramuresene




Muzeul Judetean Teohari Antonescu


Giurgiu


15 aprilie 2016




    Muzeul Judetean Teohari Antonescu Giurgiu va invita vineri, 15 aprile, la vernisajul expozitiei Flori de mina maramuresene la Giurgiu, organizata in colaborare cu Muzeul de mineralogie Victor Gorduza Baia Mare.

Eros și sexualitatea în Dacia Romană




Muzeul Judetean de Etnografie si al Regimentului de Granita


Caransebes


18 aprilie - 31 mai 2016





    Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Orășenesc Turda, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Olteniei Craiova, Muzeul Regiunii Porților de Fier Drobeta Turnu Severin, Muzeul Banatului Timișoara și Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, organizează vernisajul expoziției itinerante cu titlul: Eros și sexualitatea în Dacia Romană.
   Evenimentul va avea loc luni, 18 aprilie 2016, ora 10:00, în incinta instituției Banatului de Severin. Aceasta va fi deschisă publicului în perioada 18 aprilie – 31 mai 2016.
   Expoziția cuprinde un număr de 84 piese (statuete, pandantive, amulete, vase ceramice), descoperite pe teritoriul României de-a lungul timpului, acestea constituind o reflectare artistică a sexualității și nudității în Epoca Romană. Din colecția Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș vor fi expuse 3 piese (o statuetă de bronz și două fragmente ,,terra sigillata''). Acțiunea se adresează publicului cu vârsta de peste 16 ani.
Întreaga manifestare se derulează cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin.
***