vineri, 12 octombrie 2018

Athenee Palace




Prezentare de carte 


R. G. Waldeck 


Casa de Cultură Friedrich Schiller, București 


16 octombrie 2018





   În cadrul evenimentelor dedicate istoriei culturii românești, Primăria Municipiului București și Casa de Cultură Friedrich Schiller (Str. Batiștei nr.15) organizează marți, 16 octombrie 2018, ora 18:00, prezentarea volumului Athénée Palace al jurnalistei americane de origine germană R. G. Waldeck, publicat, cu un succes răsunător, în Statele Unite și Anglia la începutul anului 1942 și recent editat pentru prima oară în limba germană (Pop Verlag, 2018) - traducerea din originalul englez de Dagmar Dusil și Gerlinde Roth, cu o postfață de istoricul și diplomatul american Ernest H.Latham, Jr.
    Volumul a fost redescoperit/relansat în anii 1990 în mai multe ediții în limba engleză, cu un substanțial studiu introductiv, de Ernest H.Latham, Jr. Au urmat traduceri în Franța și Olanda, iar în România, Humanitas a produs două ediții (2000 și 2006).

Prezintă:
Ioana Ieronim, poet și traducător
Dr. Ernest H. Lathm Jr, istoric și diplomat american
Dagmar Dusil, scriitoare, traducătoarea versiunii germane a volumului Athenee Palace
 (Pop Verlag 2018)
Dr. Hannelore Neves, Austria, traducător, referent literar

    Rosie G. Waldeck (1898-1982) s-a născut într-o familie de bancheri evrei din Germania. în 1920 a obținut titlul de doctor în sociologie magna cum laude la Universitatea din Heidelberg, sub conducerea lui Alfred Weber. După o viață aventuroasă, descrisă în Prelude to the Past: The Autobiography of a Woman (1934) s-a stabilit în S.U.A. A desfășurat o prodigioasă carieră jurnalistică și scriitoricească. Între iunie 1940 și ianuarie 1941 a fost corespondentă a săptămânalului american Newsweek la București, experiență care avea să stea la baza volumului Athéné Palace. Cartea este un reportaj viu ca un roman despre dramaticul an 1940 în România, scris “la cald”, publicat succesiv, în 1942, în S.U.A. și Marea Britanie.
    “Un popor care a văzut venirea și plecarea Imperiului roman, care a supraviețuit tuturor cotropitorilor barbari, nu crede că ceva poate avea un sfârșit irevocabil. Un astfel de popor are o înțelepciune instinctivă în privința straniilor căi ale istoriei, care pare mereu să ajungă la un compromis; de aceea ei se tem mai puțin decât multe alte nații mari ale Occidentului. Românii posedă în cel mai înalt grad capacitatea de a primi relaxat loviturile soartei. Ei știu să cadă cu artă, cu fiecare mușchi și fiecare încheietură relaxate și moi, așa cum numai cei antrenați știu să cadă. Secretul artei de a cădea este, desigur, să nu-ți fie frică, și românii nu se tem, așa cum se tem occidentalii. O lungă experiență în supraviețuire i-a învățat că în fiecare cădere se pot găsi nebănuite ocazii de a se ridica.” (R. G. Waldeck)
    “Capacitatea autoarei de a veni într-o țară pe care nu o mai văzuse niciodată, de care nu se preocupase în timp, înțelegându-i cu atâta rapiditate (în 7 luni!) figurile conducătoare, problemele, circumstanțele, pentru a publica apoi, la mai puțin de un an, un volum care justifică, prin stil și substanță, lansarea unei noi ediții cu peste o jumătate de secol mai târziu, reprezintă, desigur, marca jurnalistului de mare clasă și scriitorului dăruit care a fost, fără îndoială, Contesa Waldeck.” (Ernest H. Latham, Jr.)

Ilustrația muzicală: Ana Bădică și Marius Boldea, pian
Coordonatorul proiectului: Aurora Fabritius

Sfintele Sărbători la Iași




Expoziție de icoane și miniaturi 


Muzeul Mitropolitan, Iași 


10 octombrie - 30 noiembrie 2018





O asemenea dragoste




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat Târgu Mureș




Scenă de ansamblu din O asemenea dragoste de Pavel Kohout.
Premieră: 20 noiembrie 1968.






Bella Tanaj (Annette de Royval) și Istvan Ferenczi (Saturnin) în
Frați de arme, dramatizare după Honore de Balzac. 


Articol publicat în Revista Teatrul, nr. 1. Ianuarie 1969.


Artă naivă




Arta plastică contemporană românească 


Bădița Ioan Măric 


Aeroportul Internațional George Enescu, Bacău 


12 octombrie 2018





Troia, Homer și interfața egeo-anatoliană




Seratele Muzeului 


Cătălin Pavel 


Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj - Napoca 


16 octombrie 2018





   Cătălin Pavel va prezenta, în cadrul Seratelor Muzeului: Ce au văzut micenienii, care asediau Troia la începutul secolului XII a.Chr., ce a văzut Homer, dacă într-adevăr a vizitat Troia 450 de ani mai tîrziu, și ce se mai poate vedea azi?
    Săpăturile lui Korfmann (1988-2004) și Pernicka (2005-2011) au identificat imensul Unterstadt al Troiei înconjurat de un șanț de fortificație, reevaluînd contribuția anatoliană la arheologica homerică.
    Dr. Cătălin Pavel a participat la săpături arheologice în Germania, Franța, Regatul Unit, Israel, Maroc și în special Turcia (Milet, Gordion și în 2005-2010 la Troia).
Vă așteptăm!

Cele mai frumoase laude




Lansare de carte 


Iacopone da Todi 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


17 octombrie 2018




    Vă invităm miercuri, 17 octombrie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la cea de a 50-a ediție a Serilor Italiene Humanitas, dedicată apariției volumului bilingv Le più belle laude/Cele mai frumoase laude de Iacopone da Todi. 
    "Această primă traducere în româneşte a laudelor iacoponice, făcută de Oana Sălişteanu în cadrul colecţiei bilingve a clasicilor italieni Biblioteca Italiana, coordonată de Smaranda Bratu Elian şi Nuccio Ordine, este o întreprindere curajoasă şi meritorie, ce se înscrie într-o veche şi glorioasă tradiţie. Actul de a-l traduce pe Iacopone a avut întotdeauna o fascinaţie aparte: nu numai pentru că răspunde necesităţii practice de a transpune versurile acestuia în limba celor care nu cunosc umbriana medievală, ci şi pentru că, în mod ideal, prin acest act îl face pe traducător să devină complicele şi părtaşul aceleiaşi mize mistico-lingvistice pe care şi-a asumat-o Iacopone. “ – (din prefața volumului semnată de Matteo Leonardi)
    La eveniment vor vorbi Excelența Sa Monseniorul Miguel Maury Buendía, Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Oana Sălișteanu, Matteo Leonardi, Teodor Baconschi, Bogdan Tătaru-Cazaban și Smarada Bratu Elian.
    "Laudele mistice ale lui Iacopone au ştiut să înfăţişeze cu o remarcabilă vioiciune acea veche rană a sufletului uman care mai sângerează încă: dorul după Altceva, pe care Iacopone îl găseşte în Dumnezeu, acea nevoie atât de umană de a se întrece încontinuu pe sine pentru a privi dincolo de sine, către Infinit. O fugă de sine însuşi al cărei motiv nu e ura de sine, ci, dimpotrivă, iubirea de sine: întrucât omul este el însuşi doar dacă îşi întoarce fiinţa către exteriorul său, iar mersul său către un altul se umple de sens. Iacopone ne arată că a înţeles, ca şi Blaise Pascal patru sute de ani mai târziu, că doar depăşindu-se omul devine pe deplin el însuşi.
    De aceea omul nu poate înceta să dorească, să tânjească, să caute: este în chip fericit osândit să trăiască acea contradicţie de a-şi căuta sinele în afara sa, pentru că identitatea lui nu este altceva decât «tensiune, ţâşnire» către o Iubire îndepărtată.“ – Matteo Leonardi
    Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook: https://eventbook.ro/other/bilete-cele-mai-frumoase-laude-iacopone-da-todi

Viața lui Galilei




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național Vasile Alecsandri



Teofil Vîlcu în rolul lui Galileo Galilei.


Premieră: 27 octombrie 1968.
Revista Teatrul, nr. 12. Decembrie 1968.


De la stînga la dreapta Rella Ghițescu (Doamna Sarti), Puiu Vasiliu (Federsoni),
Costel Constantin (Andrea Sarti), Virgiliu Costin (Călugărul), 
Constantin Popa (Ludovico Marsili) și Teofil Vîlcu (Galilei).









Articol publicat în Revista Teatrul, nr. 1. Ianuarie 1969.


Marea Unire de la Marea Neagră




Muzeul de Istorie Națională și Arheologie 


Constanța 


26 octombrie 2018





    Proiectul va debuta, la Constanţa, în data de 26 octombrie 2018, cu una dintre cele mai de anvergură manifestări cultural-ştiinţifice organizate vreodată în România. Dezbaterile, conferințele, mesele rotunde și simpozioanele vor dezvolta noi platforme de cunoaștere a identității naționale, a oamenilor ce au marcat drumul spre Marea Unire, a valorilor materiale și imateriale ale României, a participării reprezentaților etniilor dobrogene la Primul Război Mondial, a ceea ce înseamnă cu adevărat patrimoniul sub toate formele lui, în special cel bazat pe valorile naţionale autentice sociale, artistice şi istorice în ţara noastră, în general, şi la Constanţa, în particular. Invitaţi sunt peste 100 de istorici, academicieni şi cercetători, care vor susţine mai multe conferinţe, sub semnul Centenarulu.

Vila Dr. Nicolae Minovici: Restitutio II




Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici 


București 


23 octombrie 2018





   Vila doctorului Minovici a trecut printr-un amplu și laborios proces de restaurare, consolidare și reabilitare, care a durat doi ani, urmat de reamenajarea peisagistică a parcului vilei, iar acum Colecția de artă populară a Dr. Nicolae Minovici revine «acasă».
    Muzeul Municipiului București vă invită să participați la vernisajul expoziției Vila Dr. Nicolae Minovici: Restitutio II care va avea loc marți, 23 octombrie, ora 19:00 la Muzeul Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1)
    Dacă, în cursul anului 2017, a fost deschisă o parte din expoziția permanentă a muzeului care a cuprins capela, dormitorul, sufrageria, holul de acces de la etaj și odaia pentru musafiri de la parter, în anul 2018, începând cu data vernisajului, vizitatorii vor avea bucuria de a vedea restaurată întreaga Vilă cu Clopoței. Salonul și camera miresei de la etaj, precum și odaia săsească și românească de la parter au fost refăcute conform fotografiilor pe care Nicolae Minovici le-a comandat în 1935. Cele mai multe obiecte de patrimoniu au fost restaurate pentru a fi expuse publicului exact în același proiect expozițional gândit de donatorul lor în urmă cu mai bine de o sută de ani.
    Fiind un an centenar, Muzeul Municipiului București a pregătit pentru români o serie de acțiuni menite să redea memoriei generale informații esențiale despre rolul jucat de familia Minovici în istoria țării noastre.
    Evenimentul va include lansarea volumului Minovici – O Sută de Ani de Pionierat (1850-1950), volum colectiv, Editor - Adrian Majuru, Colaborator - Dr. Octavian Buda, Editura Muzeului Municipiului București 2017, precum și deschiderea expoziției tematice Cercetarea antropologică cu instrumentele artei, realizată în parteneriat cu Institutul de Antropologie Francisc Rainer (Sala de conferințe a Muzeului Dr. Nicolae Minovici).
    «Vila neodihnei» a doctorului Nicolae Minovici își redeschide colecțiile, iar prietenii îi sunt din nou aproape: Institutul Național de Medicină Legală Dr. Mina Minovici, Institutul de Antropologie Francisc Iosif Rainer - Academia Română. 
    Frații Mina și Nicolae Minovici au fost ctitori și directori ai Institutului Național de Medicină Legală, cel dintâi institut de profil proiectat (1892) la standardele cunoscute astăzi în întreaga lume. La peste o sută de ani distanță de la prima ei inaugurare, în anul 1906, vila Dr. Nicolae Minovici se înfățișează în adevărata ei spendoare. Finalizarea șantierului de consolidare, reabilitare și restaurare reprezintă unul dintre proiectele de succes finalizate de Primăria Municipiului București în ultimii ani, proiecte legate de recalibrarea culturală și turistică a orașului București.
Intrarea la vernisaj este liberă.

Fontana di Trevi




Lansare de carte 


Gabriela Adameșteanu 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


15 octombrie 2018




    Editura Polirom și Librăria Humanitas de la Cișmigiu vă invită luni, 15 octombrie, 
ora 19:00, la lansarea noului roman al Gabrielei Adameșteanu, Fontana di Trevi, apărut în seria de autor a Editurii Polirom.
Invitați, alături de autoare: Bianca Cernat, Cezar Paul-Bădescu
Moderatoare: Mirela Nagat
Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.
     "Fontana di Trevi reconfirmă că Gabriela Adameşteanu este unul dintre marii scriitori ai României de azi. Romanul o are în prim-plan pe Letiţia Branea (cea mai longevivă eroină a acestui univers artistic şi protagonista, astfel, a unei trilogii), aflată, acum, în imediata actualitate şi sosită la Bucureşti din Occidentul în care trăieşte (cu alte cuvinte, avînd statut de migrantă).
     La fel ca mai toate cărţile anterioare ale scriitoarei (faţă de care, însă, are evidentă autonomie, putînd fi citită atît ca piesă de sine stătătoare, cît şi ca o sinteză subtilă şi durabilă), şi aceasta lucrează cu tema feminităţii, iar, prin intermediul ei, angajează un torent de istorie românească recentă. Accentul se mută aici de pe neiubirea istovitoare resimţită de femeie (care, în lipsa sentimentului, se consideră abandonată, menită unei vieţi pustii) la neiubirea şi părăsirea de patrie, de la – în termenii Letiţiei – mal aimée la mal du pays.
     Cu un trecut atît de greu şi de neclar, cu un prezent atît de confuz şi de convulsiv, mai are România un viitor? Iată întrebarea teribilă pe care, prin mijlocirea unor biografii narative impecabil conduse, romanul de faţă o avansează.” (Sanda Cordoş)
    Gabriela Adamesteanu este absolventă a Facultăţii de Litere. Pînă în 1990, redactor de dicţionare (timp de 19 ani) şi redactor de literatură română (timp de 5 ani). A condus revista 22 (timp de 13 ani) şi suplimentul ei Bucureştiul cultural (timp de 7 ani). Premiul Hellman-Hammett pentru jurnalism acordat de Human Rights Watch (2002). Vicepreşedintă (2000-2004) şi apoi preşedintă a Centrului PEN Român (2004-2006). Membră a Juriului Uniunii Latine (2007-2009). Preşedintă de onoare a primei ediţii a Premiului Goncourt Românesc (2013). Chevalier de L’Ordre des Arts et des Lettres (2014). Premiul Gheorghe Crăciun pentru Opera Omnia al Observatorului cultural. Romanul ei Dimineaţă pierdută a fost dramatizat şi pus în scenă de Cătălina Buzoianu la Teatrul Bulandra (decembrie 1986 – februarie 1990), cu o distribuţie de aur.
    Participarea la eveniment este gratuită și se face pe baza unei rezervări prealabile pe Eventbook: https://eventbook.ro/other/rezervari-gabriela-adamesteanu-fontana-di-trevi-cismigiu

Întîlnire pe culmi/Orologiul din Praga




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Evreiesc de Stat




Scenă de ansamblu din Întîlnire pe culmi de Ludovic Bruckstein.







Articol publicat în Revista Teatru, nr. 1. Ianuarie 1969.


Un secol de studii est-europene în România. Bilanț istoriografic




Biblioteca Academiei Române 


București 


ediția a II-a, 15 - 16 octombrie 2018





    Colocviul este menit să realizeze un bilanț al studiilor sud-est europene din ultimul secol, domeniu care s-a impus ca disciplină științifică autonomă pe plan internațional ca urmare a cercetărilor inaugurate de Nicolae Iorga, care, realizând importanța istoriei acestui spațiu european, înființează, în 1914, Institutul de Studii Sud-Est Europene, în colaborare cu Gheorghe Murgoci și Vasile Pârvan.
    Lucrările colocviului vor fi deschise de academician Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, iar conferința inaugurală va fi susținută de academician Oliver J. Schmitt, vicepreședinte al Academiei Austriece de Științe.
Programul este disponibil pe site-ul Institutului, accesând: