vineri, 24 ianuarie 2014

Serile de lectura Polirom




Libraria Humanitas


Cismigiu, Bucuresti


25 - 26 ianuarie 2014






Dorul Basarabiei




Diaspora romana


Atena, Grecia


16 februarie 2014





***Popa Daniela

Noapte cu luna si cerbi




Lansare de carte


Mihaela Murarasu


Casa de Cultura Mihail Ursachi, Iasi


27 ianuarie 2014





    Luni, 27 ianuarie 2014, Asociația Non-Guvernamentală C.O.N. TOUR și editura CONTOUR în parteneriat cu editura 24:ORE vă invită de la ora 16:00, în sala de spectacol DIOTIMA a Casei de Cultură Mihai Ursachi a Municipiului Iași, la debutul literar al autoarei Mihaela Daria Murărașu prin cartea de poezii intitulată Noapte cu lună și cerbi.

Invitați speciali :

Adi CRISTI și Bogdan FEDEREAC

Moderator:

Adi CRISTI


  "Cronică de familie este un tablou pictat cu multă măiestrie, atât la nivel vizual, cât și lingvistic, cu imagini puternice. Pornind de la rememorarea perioadei de tânără mamă, cu copiii năzbâtioți, dar dragi, la surprinderea spitalelor de la începutul anilor 1990, cu mâncarea fără gust, trecând prin poemele dedicate celor plecați în Ceruri mult prea devreme, autoarea acestui volum de poezie știe cum să țină cititorul atent, știe să redea imagini puternic emoționale și să transforme un eveniment din viața personală pentru mulți aparent banală, în poezie. Dacă volumul transmite ceva, cu siguranță este vorba de trăiri: nu ai cum să îl citești și să nu te identifici cu unul dintre personajele Cronicii de familie." 

(Bogdan Federeac)







  "Noapte cu lună și cerbi este un volum al regăsirii, al identității. Multe dintre poeme, scrise în anii 1970-1980 sunt poemele tinereții, poeme ce explorează Erosul, poeme ale sensibilității, ale așteptării, ale dezamăgirii, poeme ale senzualității, nicidecum ale carnalității. Lectura volumului Noapte cu lună și cerbi este o călătorie prin labirinturi onirice în care universul își rescrie regulile, lăsând în urmă cea mai importantă lecție: iubirea." 

(Bogdan Federeac)

Comunicat scris de Ana Muraru, intern PR, ONG C.O.N.TOUR


EVENIMENT REALIZAT CU SPRIJINUL ROTARACT IAȘI

Evolutia aparatelor de prepararea cafelei




Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala


Colectii si Colectionari


Colectia Alexandru Stukalov


Chisinau, Republica Moldova


23 ianuarie - 23 februarie 2014






Balada usturoiului din Paradis




Libraria Humanitas


Seara Mo Yan


Cismigiu, Bucuresti


28 ianuarie 2014





Eminescu intre geniu, om si sfant




Casa de Cultura Mihai Ursachi


Biblioteca Centrala Universitara, Iasi


27 ianuarie 2014







   Asociația Culturală FEED BACK  și Casa de Cultură Mihai Ursachi a Municipiului Iași în paterneriat cu Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu și Colegiul Medicilor Iași vă invită luni, 27 ianuarie 2014, ora 18:00 în Aula Mihai Eminescu a Bibliotecii Central Universitare Iași la o scurtă cuvântare intitulată Eminescu între geniu, om și sfânt.

   În cadrul evenimentului vor participa actorul Dorel Vișan cu un recital din lirica eminesciană și Vasilica Stoiciu Frunză cu un spectacol la pian premiat cu Ordinul Constantin și Elena de către Patriarhia Română.
Prezintă: 
Daniel CORBU

Ordinul Unirii




Muzeul National de Istorie a Romaniei


Exponatul lunii ianuarie


Bucuresti


24 ianuarie - 15 februarie 2014






   Continuând seria micro-expoziţiilor din cadrul proiectului Exponatul lunii, Muzeul Naţional de Istorie a României expune, cu ocazia celebrării Unirii Principatelor Române înfăptuită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 24 ianuarie 1859, o piesă de excepţie –Ordinul Unirii în grad de Ofiţer alături de proiectul Ordinul Unirii în grad de Cavaler.

   Încă din 1859 Alexandru Ioan Cuza se gândea să creeze un Ordin naţional românesc, având ca model Legiunea de Onoare instituită în Franţa de către Napolen I. Reprezentantul Principatelor Unite la Paris, Vasile Alecsandri, profitând de bunele relaţii diplomatice pe care le aveau Principatele cu Imperiul Francez, a cerut permisiunea lui Napoleon al III-lea, ca oficialii francezi să poată fi recompensaţi şi să poată purta viitorul ordin românesc. Propunerea a fost acceptată de împărat care, pe moment, nu a realizat că, potrivit normelor de drept internaţional, Principatele Unite nu puteau institui un sistem onorific, deoarece se aflau sub suzeranitate otomană. Revenind în ţară Alecsandri a propus crearea Ordinului Jerbei de Aur, care urma să-i recompenseze pe românii şi pe străinii care aduseseră servicii Principatelor Unite. Comisia Centrală a schimbat numele Ordinului în Ordinul Crucea Unirii sau pe scurt Ordinul Unirii.
   Întâmpinând opoziţia categorică a Imperiului Otoman, cât şi pe aceea a Imperiului Austriac – care vedeau în această întreprindere un semn clar de afirmare a suveranităţii – pentru a nu pune în pericol dubla alegere a lui Cuza, proiectul a fost amânat atunci. În anul 1864, domnitorul i-a cerut reprezentantului român la Paris să ia legătura cu o cunoscută casă de bijuterii, în vederea realizării decoraţiilor. Casa Krétly din Paris a prezentat un model acceptat imediat de către domnitor şi, pe baza acordului său, s-a efectuat o comandă pentru cele 1000 de exemplare ale Ordinului. Modelul propus de Casa Krétly era o cruce repetată, emailată albastru – formă care, la acea dată, era foarte rar utilizată în faleristică. Neputând institui şi acorda Ordinul din cauza statutului ţării de stat vasal al Imperiului Otoman, domnitorul l-a acordat, cu titlu personal, doar câtorva apropiaţi.

  Acest Ordin a servit drept model pentru prima distincție oficială acordată de statul independent român, Ordinul naţional Steaua României. Acesta se numără printre puținele distincții (alături de Crucea Meritul Sanitar, de Ordinele Meritul Cultural și Meritul Agricol), care se vor regăsi, cu o formă diferită, în sistemele onorifice românești de după anii 1948 și 1989.

  Micro-expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 24 ianuarie – 15 februarie 2014 şi poate fi vizitată de miercuri până duminică între orele 9.00 – 17.00.

***historia.ro

Secularizarea averilor bisericesti 1863




Complexul Muzeal National Moldova, Iasi


Palatul Al. I. Cuza, Ruginoasa


23 ianuarie - 6 februarie 2014







Micul Paradis al Romaniei Mari




Lansare de carte


Lucian Boia: Balcic


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


20 februarie 2014




Cand poetii nu tac




Libraria Carturesti


Dialoguri cu scriitori romani: Ioan Es. Pop


Bucuresti


29 ianuarie 2014






   Miercuri, pe 29 ianuarie 2014, de la ora 19:00, ne întâlnim în Cafeneaua Cărturești Verona cu Ioan Es. Pop, poet nouăzecist a cărui "metafizică pământeană” surprinde, intrigă și emoționează deopotrivă, pentru o discuție despre poezie, viață, hobby-uri și vicii, Bucureștiul ascuns și Ieudul revelat, despre iarnă, despre Mircea și Iarna cu Mircea (cititorii stiu de ce, dar poate nu știu cine și vor afla cu siguranță și ce), despre legătura dintre scris și Casa Poporului în construcție (da, da, n-o credeați în stare de așa companie selectă, nu?) si multe altele, mici și mari, cum îi șade bine unui poet lucid, care-și tempereaza sensibilitatea înecând-o sistematic, din dragoste, în esența tare a realității.

Zilele Caragiale




Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova


Concursul: Caragiale - Contemporanul nostru


Muzeul I. L. Caragiale, Ploiesti


25 - 26 iunie 2014







PROGRAM DEDICAT ZILELOR CARAGIALE 2014
  În cadrul Zilelor Caragiale din acest an, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, prin secția sa Muzeul I. L. Caragiale Ploiești, organizează în perioada 25-26 ianuarie 2014 cea de-a XVII-a ediție a Concursului interjudețean de interpretare a personajelor caragialiene CARAGIALE – CONTEMPORANUL NOSTRU. Concursul va debuta sâmbătă, 25 ianuarie 2014 de la ora 9.30.
   Tot în programul Zilelor Caragiale, miercuri, 29 ianuarie 2014, începând cu ora 17.00, va avea loc și serata muzeală Five o’ Clock, în cadrul căreia prof. Alexandru Bădulescu va susține o prelegere, în calitate de invitat special, urmând ca publicul participant să asiste și la un spectacol de teatru.