luni, 28 octombrie 2019

Glass Nouveau - Oglinzile Reginei




Muzeul Municipal Regina Maria 


Iași 


29 octombrie - 6 decembrie 2019




   Vernisajul va avea loc la Muzeul Municipal Regina Maria Iași, marți, 29 octombrie, 
ora 17:00. Expoziția va fi prezentată de Aurica Ichim, Alexandra Brutaru și 
autor Cristian Anghelescu.
    Data de 29 octombrie este ziua în care acum 144 de ani se năștea în Eastwell Park, Ashford, Kent, Anglia cea care avea să devină Regina Maria a României.
    Manifestarea este un omagiu adus celei care a alinat dureri și a sădit nădejdi în clipele cele mai tragice prin care a trecut neamul românesc.
Prezența Dumneavoastră la acest eveniment confirmă statutul de Iași – Oraș Regal.

poet, prozator, dramaturg, eseist, cineast și traducător...




Mihnea Gheorghiu (1919 - 2011)

















Articol publicat în Gazeta literară, Nr. 10, de joi, 8 martie 1956.




Consemnare publicată în Revista Teatrul, Nr. 4. Aprilie 1959.



Articol publicat în Revista Luceafărul de sîmbătă, 8 ianuarie 1966.


Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 5. Mai 1959.



Interviu publicat în Caietele Teatrului Mic, Nr. 1.
Stagiunea 1977 - 1978.


1980.











Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 7 - 8. Iulie - august 1984.

***Mai multe despre Mihnea Gheorghiu puteți afla și de aici: Wikipedia

Din Țara Soarelui Răsare




Biblioteca Județeană V. A. Urechia 


Galați 


30 octombrie - 15 noiembrie 2019




   Domnul Masakazu Nishimiya, din Japonia, a donat Filialei nr. 5 Hortensia Papadat-Bengescu, cărți cu benzi desenate (manga) și jocuri pentru copii de toate vârstele.
   De asemenea, ne va face o mică demonstrație a ceremoniei ceaiului și vom învăța împreună, într-un mod distractiv, expresii uzuale ale limbii japoneze miercuri, 30 octombrie 2019, ora 17:00, la sediul Filialei nr. 5 Hortensia Papadat-Bengescu, situat pe strada Furnaliștilor nr. 12 din cartierul Micro 20.
Dragi gălățeni, vă așteptăm!

Maitec - Lemn Aur Lumină




Arta plastică contemporană românească 


Ovidiu Maitec (1925 - 2007) 







Consemnare pblicată în Revista Arta plastică, Nr. 6 -7. Iunie - iulie 2020.


Coloană. Revista România literară, Nr. 25, de joi, 19 iunie 1969.


     Muzeul Național de Artă al României vă invită în perioada 31 octombrie  2019 – 31 ianuarie 2020 la expoziția Maitec - Lemn Aur Lumină, cea mai amplă expoziție din ultimul deceniu dedicată lui Ovidiu și Sultanei Maitec, într-un dialog vizual inedit cu Stéphane și Dana Maitec.
     Două generații de artiști din aceeași familie, trei limbaje plastice diferite – pictură, sculptură, fotografie –, patru destine care s-au format în proximitate, în efervescența căutării unei voci și unui drum propriu în artă: aceasta este povestea Maitec, care se suprapune și interferează cu parcursul artei românești din ultima jumătate de veac.
    Expoziția va aduce în atenția publicului cea mai cuprinzătoare selecție de lucrări semnate de Ovidiu și Sultana Maitec de la ultima lor expoziție organizată împreună tot la Muzeul Național de Artă al României în 2001. Peste 70 de sculpturi de Ovidiu Maitec și peste 50 de picturi de Sultana Maitec vor forma nucleul expoziției în oglindă a cuplului, iar Dana Et Stephane Maitec vor prezenta, în premieră în România, peste 50 de lucrări și instalații interactive din seria Reflections.
   Considerat astăzi unul dintre cei mai importanți sculptori români, Ovidiu Maitec a fost descoperit și susținut de celebrul colecționar britanic Jim Ede. A debutat cu o expoziție personală la Londra, apoi a participat de patru ori la Bienala de Artă de la Veneția, iar lucrările sale au devenit parte a unor prestigioase colecții internaționale. În paralel, expoziția documentează destinul de excepție al Sultanei Maitec, care a îndrăznit o spectaculoasă ruptură față de cursul realist dominant al artei epocii.


    Stéphane Maitec, fiul celor doi, lucrează, din 2002, alături de Dana Maitec: un duo care și-a construit o impresionantă carieră internațională în fotografia artistică. Seria Reflections, realizată de aceștia, oferă publicului oportunitatea de a intra în contact cu opera lor, expusă în Franța, Statele Unite, Elveția, Belgia, Italia. Lucrările din această serie pot părea, la o primă vedere, similare picturii, sau, prin iluzia de tridimensionalitate, sculpturii: ele sunt însă fotografie pură. Cum au ajuns  Dana & Stephane Maitec Photography  la acest rezultat? Publicul devine parte a procesului de creație, într-o instalație interactivă – surpriză.
Curator: Irina Ungureanu
Muzeul Național de Artă al României, parterul Galeriei Naționale
Perioadă: 31 octombrie 2019 – 30 ianuarie 2020
Organizatori: MNAR, Asociația Maitec, Primăria Capitalei, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic și Centrul Cultural Expo Arte
Program de vizitare: miercuri – duminică, 10:00 – 18:00.

***Mai multe despre Ovidiu puteți afla și de aici: Wikipedia

Lighioane și animale fantastice. Reprezentări din preistorie până în Evul Mediu




Muzeul de Istorie a Moldovei 


Iași 


29 octombrie 2019 - 19 ianuarie 2020 




    Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iași, în parteneriat cu Muzeul Vasile Pârvan Bârlad, Muzeul Județean Ștefan cel Mare Vaslui, Muzeul Bucovinei Suceava și Liceul Teoretic Ion Neculce Târgu Frumos, organizează, în perioada 
29 octombrie 2019 – 19 ianuarie 2020, expoziția Lighioane și animale fantastice. Reprezentări din preistorie până în Evul Mediu.
   Sălbatic sau domesticit, animalul constituie, încă de la începuturi, o sursă de inspirație pentru om. Vă invităm să treceți pragul acestei expoziții și să pășiți, astfel, în fascinantul univers simbolic pe care lumea animală a reușit să îl creeze în timp.
    Expoziția poate fi vizitată cu biletul aferent Muzeului de Istorie a Moldovei (16 lei, preț întreg/ 8 lei pentru pensionari/ 4 lei pentru elevi și studenți, gratuit pentru elevii sub 18 ani, în vacanțele școlare).

Povestea asta este despre Sarah




Lansare de carte 


Pauline Delabroy-Allard 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


31 octombrie 2019




    Editura Humanitas Fiction  vă invită joi, 31 octombrie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr. 38) la o întâlnire cu scriitoarea franceză, prilejuită de lansarea romanului Povestea asta este despre Sarah, recent apărut în colecția Raftul Denisei, coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Despinei Jderu.
    La lansare vor participa, alături de Pauline Delabroy–Allard, Prof. dr. habil. Lidia Cotea, Directorul Departamentului de Limba și Literatura Franceză al Facultății de Limbi și Liberatură Străine, Universitatea București, Despina Jderu, Președinte al Juriului Goncourt al Universității din București, traducătoarea romanului și Simona Preda, critic literar. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comanescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.
    Discuția se va desfășura în limbile română şi franceză,cu traducere în limba română, și va cuprinde, de asemenea, o sesiune de întrebări şi răspunsuri precum și o sesiune de autografe.
Accesul la eveniment este gratuit în baza unei rezervări prin eventbook.
   Încununat cu șapte premii literare și nominalizat la Premiul Goncourt în 2018, Povestea asta este despre Sarah, romanul de debut al tinerei scriitoare Pauline Delabroy-Allard cunoaște un succes remarcabil, bucurându-se în Franța de o receptare critică entuziastă și fiind deja tradus în peste zece limbi. În străinătate, a obținut, în 2018, Premiul Goncourt – Alegerea României și Premiul Goncourt – Alegerea Poloniei, iar în 2019, Premiul Goncourt – Alegerea Elveției.


Cosmosul și morala lui




Gânduri duhovnicești 


Nicolae Constantin 


Cercul Militar Național, București 


31 octombrie 2019





Cântând ei construiau o cuşcă




Recital de poezie 


Saviana Stănescu, Ioana Flora 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


1 noiembrie 2019