sâmbătă, 8 noiembrie 2014

Arpegiu cromatic




Arta plastica contemporana romaneasca


Ina Ioana Iordan


Hotel IBIS, Constanta


16 noiembrie 2014




Insula Eternei Primăveri




Arta plastică contemporană românească


Turnul BRD, Bucuresti


11 noiembrie - 5 decembrie 2014





     BRD Groupe Société Générale și Proiectul Contemporanii au plăcerea de a anunța repunerea pe simeze, în perioada 11 noiembrie – 5 decembrie 2014, a expoziției Insula Eternei Primăveri,
     Vernisajul expoziției se va desfășura pe 11 noiembrie, ora 18:30, la parterul Turnului BRD din B-dul Ion Mihalache nr. 1-7.
     În noua versiune, expoziția va reuni 30 de lucrări de pictură sub semnătura unor nume definitorii pentru contextul cultural românesc: Dorin Coltofeanu, Teodora Coltofean, Ion Grigorescu, Ruxandra Grigorescu, Christian Paraschiv și Mihai Sârbulescu.
    Temele operelor expuse sondeaza necuprinsul oceanului, amețitorul aliaj munte-vulcan și mare, mirifice felurimi florale, versanți abrupți împăduriți de vegetație nebună, în esență rezultatul contactului pe care l-au avut cei șase artiști în tabăra de pictură organizată în cadrul Proiectului Contemporanii Madeira, Insula Eternei Primăveri.
    Evenimentul se înscrie în tradiția BRD de a pune la dispoziția artiștilor plastici – pictori, sculptori sau graficieni, tineri sau consacrați, spațiul expozițional de la parterul sediului său central. În cei peste 10 ani de la inaugurarea Turnului BRD, în foaier au expus numeroși reprezentanți ai noului val dar și artiști ajunși la maturitate.
    Expoziția poate fi vizitată în perioada 11 noiembrie – 5 decembrie 2014, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00-17:00. Accesul în spațiul Turnului BRD se va face în baza actului de identitate.

Serile Eliad




Poezie și Jazz la Sala Eliad


Centrul Cultural Casa Artelor, București


8 - 30 noiembrie 2014




    Primăria Sectorului 3 organizează, prin intermediul Centrului Cultural Casa Artelor, evenimentul de poezie şi jazz Serile Eliad. Acesta va fi găzduit în fiecare weekend din perioada 8-30 noiembrie, de la ora 19.00, de Sala Eliad a Centrului Cultural Casa Artelor Sector 3 (bulevardul Mircea Vodă nr. 5).
    Conceput de Alice Barb, evenimentul Serile Eliad readuce în atenţia publicului nume mari ale teatrului românesc, prin recitaluri de poezie susţinute de actorii Mircea Albulescu (8 noiembrie), Anca Sigartău (15 noiembrie) şi Dorel Vişan, acompaniat la flaut de Ion Bogdan Ştefănescu (29 noiembrie). De asemenea, în fiecare duminică bucureştenii vor avea parte de muzică de jazz, în interpretarea lui Adrian Naidin (9 noiembrie), JazzApella (16 noiembrie), Mike Godoroja & Blue Spirit (23 noiembrie), Berti Barbera şi Johnny Bica la pian (30 noiembrie).
    Intrarea la acest eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile, iar rezervări se pot face la numărul de telefon 021.321.58.17.

Simpozion stiintific




Diaspora romana


Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria, Jula


editia a XXIV-a, 22 - 23 noiembrie 2014





    Institutul de Cercetări al Românilor din Ungaria organizează cea de-a XXIV-a ediţie a Simpozionului ştiinţific în zilele de 22–23 noiembrie 2014, cu începere de la ora 10.30, la sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (Jula, str. Gh. Doja nr. 8).
    Pe parcursul celor două zile, publicul va putea asculta următoarele prelegeri: Cornel Sigmirean (Tîrgu-Mureş) – Biografii celebre şi memorie istorică: învăţaţii Şcolii Ardelene; Silvia Corlăteanu-Granciuc (Chişinău) – Basarabia sub stăpânirea rusească; Iulia Mărgărit (Bucureşti) – Din culisele anchetei dialectale (cu privire la rolul informatorului); Maria Marin (Bucureşti) – Sensul evoluţiei specifice graiului vorbit de românii din Ungaria; Vasile Dobrescu, Adrian Onofrei (Tîrgu-Mureş) – Pe front şi în spatele frontului. Consemnări din zona Bistriţei şi Năsăudului despre evenimentele din Primul război mondial; Gabriel Moisa (Oradea) – Ileana Ardelean, membră a grupului Adrian Mihuţ, în închisorile comuniste; Elena Rodica Colta (Arad) – Rolul Tribunei poporului din Arad la cunoaşterea folclorului românesc din imperiu; Ana Borbély (Budapesta) – Lingvistică pozitivă; Grigore Poiendan (Micherechi) – Colindele legate de sărbătorile de Crăciun la românii din Ungaria; Stella Nikula (Jula) – Condiţia de fiinţă umană; Elena Csobai (Bichişciaba) – Comunitatea românească din Apateu; Emilia Martin (Jula) – Figura lui Bologu în memoria colectivă; Maria Berényi (Budapesta) – Membrii familiei Babeş.
    În cadrul simpozionului, vor fi lansate publicaţiile Institutului, apărute în anul 2014 şi se va vernisa expoziţia artistelor Adela Kiss şi Aurelia Nemeş.
***foaiaromaneasca.blogspot.com via Maria Berenyi

Librar pentru o zi




Libraria Bizantina, Bucuresti


Andi Moisescu


12 noiembrie 2014





    Andi Moisescu se face librar ! Andi Moisescu ia o pauză de la televiziune pentru a se dedica temporar nobilei îndeletniciri de librar. Demersul lui face parte din campania Librar pentru o zi susținută de Librăria Bizantină din București.
    Campania își propune să amintească publicului că popularitatea crescândă a conținutului în formă digitală nu condamna cărțile tipărite la dispariție. Dimpotrivă, plăcerea răsfoirii unor file din hârtie este cu atât mai mare cu cât ecranul tactil este din ce în ce mai prezent în viața cotidiană.
   "Trăim într-o eră a tehnologiei, în care gadgeturile fac aproape orice sau substituie aproape orice, iar cartea este pusă în pericol. Cred că dăm o luptă crâncenă pentru a păstra  supremația cărții tipărite și pentru a ne aminti constant că, de fapt, bucuria cititului o redescoperi numai răsfoind o carte", considera Andi. Acesta își va face ucenicia de librar miercuri, 12 noiembrie, de la ora 19:00, la Librăria Bizantină. Publicul este invitat să îl cunoască pe Andi, să se identifice cu experiențele sale legate de cărțile tipărite și să afle ce recomandări de lectură are.
    Andrei Pleșu, Dan C. Mihăilescu și Eugenia Voda sunt doar câțiva dintre cei care se vor alătura campaniei Librar pentru o zi în fiecare miercuri din următoarele săptămâni.
 ***agerpres.ro

Povești




Arta plastică contemporană româneasc


Andra Margină


Alandala Cafe Art Gallery, București


20 noiembrie - 11 decembrie 2014





    Andra Margină s-a (re)apucat de pictură în urmă cu 4 ani şi de atunci a participat la numeroase evenimente frumoase, la expoziţii colective în Bucureşti si Piatra Neamţ.
    Pentru a vedea mai mult din ce creaza Andra, puteti sa ii vizitati pagina :
https://www.facebook.com/AndraMargina

   “Fetele pe care le pictez sunt personaje din basmele pe care mi le citeau bunicii in copilarie. Vezi tu… totul se leagă de perioada în care eram copil (conștient sau nu). Am avut o copilărie fericită alături de o familie fericită. Parca tot ce fac în viață are legatură cu acea perioadă. Mă întreabă lumea de ce personajele mele sunt triste. Ele nu sunt triste, ele sunt nostalgice, ele au trăiri, emoții , neliniști, curiozități iar toate acestea se reflectă unde în altă parte decât în ochii lor mari. Le iubesc pe fiecare în parte și fiecare dintre ele are o poveste de spus”, mărturisește Andra Margina .

Expozitia va fi deschisa in perioada 20 noiembrie - 11 decembrie.

Va asteptam cu drag la un pahar cu vin si la o poveste spusa intre prieteni.
***Dimisca Laurentiu

Expoziție de fotografie




Biblioteca Județeana Ion Heliade Rădulescu


Tiberiu Cercel, Mircea Iunian Tica, Ovidiu Alecu


Târgoviște


11 noiembrie 2014





    Marţi, 11 noiembrie 2014, ora 15:00, la sediul Bibliotecii Judeţene I. H. Rădulescu Dâmboviţa, Sala de Conferinţe, va fi prezentată Expoziţia de fotografie ce reuneşte lucrările artiştilor: Tiberiu Cercel, Mircea Iunian Tică şi Ovidiu Alecu.