vineri, 20 iunie 2014

Podoabe din metal. Istorie și tradiție în Țara Româneasca




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti


București


22 iunie - 3 august 2014







   Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti vă invită duminică, 22 iunie, ora 12.00, Sala H. H. Stahl la vernisajul expoziţiei Podoabe din metal. Istorie şi tradiţie în Ţara Românească, curator dr. Ioana Gabriela Duicu. 
   Expoziţia şi catalogul Podoabe din metal. Istorie şi tradiţie în Ţara Românească constituie un inedit în etnografia românească fiind prima expoziţie în care sunt prezentate doar obiecte de metal, toate de provenienţă sau influenţă balcanică.
   În materialele pe care organizatoarea le-a publicat anterior cu privire la podoabele tradiţionale făcea referire la cele mai uzitate şi mai des întâlnite podoabe de metal din arealul balcanic, paftalele. În expoziţia şi volumul de faţă este prezentată acea parte a colecţiei Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti formată din podoabe de provenienţă sau influenţă balcanică şi achiziţionate de la proprietari sau colecţionari din Ţara Românească. 
  Ele sunt obiecte care au aparţinut atât românilor de la nord de Dunăre cât şi celor balcanici, dar şi etnicilor bulgari, greci, sârbi, albanezi, turci, unii dintre ei declarându-şi etnia, alţii numindu-se români. De asemenea, unele obiecte au menţionată ca zonă de provenienţă Dobrogea, chiar dacă ele au fost achiziţionate din localităţi sau de la persoane din Ţara Românească, dar pentru că proveneau de la etnici majoritari în Dobrogea li s-a atribuit această provenienţă. 
  Astfel, semnalăm prezenţa a 90 de piese, unele dintre ele singulare, dar care în expoziţie au fost grupate astfel încât să formeze un ansamblu, altele provenite ca ansamblu, dar care vor fi prezentate singular.
  Datorită spaţiului atât expoziţional cât şi al catalogului, pentru unele dintre piese, acolo unde a existat o tipologie asemănătoare, s-a ales varianta de a prezenta doar o singură piesă. 
Ideea de a valorifica colecţia ca o expoziţie de obiect şi nu ca un ansamblu de costume care să rememoreze şi modalitatea de ataşare la costum a fost aleasă tocmai din dorinţa de a extrage aceste obiecte atât de spectaculoase, atât de minuţios lucrate şi atât de variate, din locul în care sunt tratate în toată literatura de specialitate, accesorii, şi de a le oferi importanţa pe care o merită, şi anume, podoabă cu rol funcţional şi apotropaic.
   Pentru completarea mesajului care s-a dorit a fi transmis prin această expoziţie şi prin intermediul catalogului s-a apelat la 2 colecţii particulare: cea a doamnei dr. Adina Nanu, căreia îi aducem mulţumirile noastre pentru întreaga colaborare şi cea a curatoarei, dr. Ioana Gabriela Duicu.
  Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 22 iunie – 3 august 2014, de miercuri până duminică, între orele 11.00 – 19.00, sala H. H. Stahl, Şos. Kiseleff, nr. 30.

Conf. univ. dr. Paula Popoiu
Manager

Mai multe informaţii:
Biroul Relaţii Publice
021 317 91 03 – int. 178, 186

Arta tesutului - de la fir la camasa




Muzeul Judetan Satu Mare


Aleea pietonala Corneliu Coposu, Satu Mare


24 iunie 2014



Căutaţi în lada de zestre a bunicii şi scoateţi la lumină cele mai frumoase ii.
Vă aşteptăm să sărbatorim împreună Ziua Interanţională a Iei!
***Adela Dobrescu

Marturia unei vieti




Lansare de carte


Natalia Manoilescu-Dinu


Libraria Humanitas Kretzulescu, Bucuresti


24 iunie 2014




Tiparele lumii




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Odeon, Bucuresti


24 iunie - 4 iulie 2014


Cand poetii nu tac





Zodia Poeziei


The Full Measure, Ploiesti


21 iunie 2014



Organizatori:
Calin Derzelea, Marian Dragomir

Cortez




Gala Premiilor Operelor Naționale


Lansare de carte


Opera Națională Română, Iași


22 iunie 2014




Dragi prieteni, iată și "mica-marea" noastră surpriză 
de care vă povesteam acum ceva vreme:

Volumul CORTEZ  de Marius Constantinescu prezentat la 
Opera Națională Română Iași 

Duminică, 22 iunie 2014, la ora 19.30, în prezența cunoscutei mezzo-soprane 
Viorica CORTEZ, 
va avea loc lansarea volumului Cortez de Marius Constatinescu.

Superb pus în scenă de editura Baroque Books & Arts, 
cu o concepţie grafică de Ana Wagner, 
volumul apărut cu sprijinul Asociației pentru Muzică Artă și Cultură 
va fi prezentat publicului ieșean ca o avanpremieră a celei de-a doua ediții
Galei Premiilor Operelor Naționale.

Lansarea va fi transmisă live pe site-ul Operei Naţionale Române din Iaşi,

Soacre si nurori. La cine este cheia ?




Libraria Humanitas


Aurora Liiceanu


Cismigiu, Bucuresti


22 iunie 2014





   Editura Polirom va invita duminica, 22 iunie, la ora 17.00, la Libraria Humanitas de la Cismigiu (Bulevardul Elisabeta nr. 38, Bucuresti), la o intilnire cu Aurora Liiceanu prilejuita de lansarea celui mai recent volum al sau, Soacre si nurori. La cine este cheia?, aparut de curind in seria de autor a editurii, si in editie digitala. Participa, alaturi de autoare: Elisabeta Lasconi, Simona Chitan, Iuliana Alexa. 
   Soacre si nurori. La cine este cheia? se numara printre cele mai bine vindute titluri Polirom la recent incheiata editie Bookfest 2014

La Dunare de Sanziene




Centrul Cultural Dunarea de Jos


Muzeul Satului Petre Caraman, padurea Garboavele


editia a XIV-a, 24 iunie 2014






Pe simezele Capitalei




Arta plastica contemporana romaneasca


Florica Ionescu


Galeria IRECSON, Bucuresti


iunie- iulie 2014






***Dascalache Nitica Mariana

Ia - Haina de Lumina a Sufletului




Muzeul ASTRA


Dumbrava Sibiului


20 - 24 iunie 2014




Muzeul Etnografic al Transilvaniei ne informeaza ca participa la aceasta expozitie,
organizata in cadrul evenimentului
Ziua Universala a Iei,
cu 14 fotografii de arhiva

PoetikA & ProzA




Club A, Bucuresti


editia a XV-a, 25 iunie 2014




***Leonard Ancuta

Targ cu mesteri si produse traditionale




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


20 - 22 iunie 2014





   Fundaţia Kogaion 115 organizează Târg cu meşteri şi produse tradiţionale, de Sânziene, în curtea Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, în perioada 20-22 iunie 2014.
   Sărbătoarea Sânzienelor, cunoscută în popor şi sub denumirea de Amuţitul Cucului sau Drăgaica, este marcată timp de trei zile de cei mai iscusiti meşteri populari veniţi la târg cu icoane pe lemn şi pe sticlă, ţesături din Arad, costume populare autentice de la Gura Humorului, covoare olteneşti, obiecte din lemn pictat, ceramică, podoabe, săpunuri naturale şi plante medicinale.
   Vizitatorilor li se va oferi ocazia unei călătorii culinare deosebite, putând alege după gust: brânzeturi, zacuscă şi murături, vin şi palincă, plăcintă şi cozonaci, turtă dulce şi prăjituri diverse, dulceţuri, siropuri sau miere.
   În curtea din spate iubitorii de antichităţi ţărăneşti pot cumpăra ciubere şi lingurare, mic mobilier, pristolnice sau diferite unelte vechi de gospodărie.
   Bucătarii sunt pregătiţi cu paprikaş de pui cu mămăliguţă, ghiveci de legume pentru cei care ţin postul Sfinţilor Petru şi Pavel şi tot felul de specialităţi la grătar.
   Cei mici sunt aşteptaţi la atelierul Poveşti cu Sânziene. Aici vor picta pe lemn, ipsos, sticlă sau pânză personaje îndrăgite sub îndrumarea d-nei Cristina Vasilescu. Programările se fac la tel. 0733051279 sau e-mail: artis.sapientia@yahoo.com.
   La Atelierul de confecţionat tablouri din flori naturale copiii pot afla, în timp ce lucrează, o mulţime de lucruri interesante despre plante de la dl. Dan Marinescu (tel. 0745862063).
   Pentru băietei atelierul Micii meşteri mari este locul în care aceştia isi pot descoperi abilităţile practice sub îndrumarea meşterului în lemn, Dumitru Marian (tel. 0722626147).
  Cum un atelier tradiţional nu putea lipsi din târg, d-na Ileana Hotopilă (tel. 0752730249) vine din judeţul Suceava să dezvăluie tuturor celor interesaţi tainele încondeierii ouălor la atelierul Ouă închistrite.

Program: zilnic între orele 10:00-18:00 

Intrarea la târg este liberă !

Organizator eveniment
Fundaţia Kogaion 115 
Director marketing – Ligia Marica
Mobil: 0722 274 803 
e-mail: ligia_marica@yahoo.com

Pe simezele iesene




Arta plastica contemporana romaneasca


Minodora Dobrovat - Bizga


Galeriile Cupola, Iasi


21 - 30 iunie 2014