miercuri, 19 august 2020

Se redeschide!
Agenția de Știri Bune, 


Muzeul Chihlimbarului, Colți


21 august 2020
Muzeul Chihlimbarului se redeschide!
Evenimentul va avea loc vineri, 21 august 2020, începând cu ora 12:00!
    Muzeul Județean Buzău devine astfel prima instituție muzeală din țară care deschide, în această perioadă de criză generată de pandemie, două expoziții permanente la sediile externe.
    După un amplu proces de reabilitare și modernizare, Muzeul Chihlimbarului se prezintă publicului ca o instituție modernă, din secolul XXI, devenind, prin soluțiile muzeotehnice propuse, un muzeu de referință în peisajul cultural românesc.
    Pepite de chihlimbar, bijuterii (inele, cercei, pandantive, şiraguri de mărgele etc.), unelte de extracție și prelucrare a chihlimbarului (strung din lemn, ciocane, lămpaşe, târnăcop), toate vor putea fi admirate de către vizitatori într-un concept expozițional nou.
    Expozițiile de bază valorifică, de asemenea, colecția de flori de mină și exponate de paleofaună, din patrimoniul Muzeului Județean Buzău, precum femurul unui mamut, care a trăit acum 2,5 milioane de ani pe teritoriul județului Buzău.
     Totodată, o parte importantă a conceptului expozițional este dedicată Grotei Nucu-Bozioru, monument unic al artei preistorice din spațiul țării noastre
     Printre surprizele pregătite publicului se numără vitrina smart, prima de acest fel într-un muzeu românesc, și magazinul de suveniruri, de unde vizitatorii pot achiziționa amintiri din Buzău - obiecte personalizate cu imagini din colecțiile muzeului, dar și ale unor monumente istorice din județ.
    Accesul la vernisaj este permis cu respectarea normelor de igienă și distanțare socială, pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19
Programul de vizitare:
MIERCURI - DUMINICĂ (10:00 - 18:00, în perioada 1 mai - 30 sept., cu ultima intrare la ora 17:15, respectiv 9:00 - 17:00, în perioada 1 oct. - 30 apr., cu ultima intrare la 16:15);
LUNI și MARȚI - închis

Imortalizând clipa - Mama
Expoziție de fotografie 


Adina Buiturean 


Cluj Art, Cluj - Napoca


18 august 2020
Eroi aproape uitați
România de-altădată, 


Lupta de la Cireșoaia (1917)
Consemnare publicată în Ziarul Dimineața de joi, 8 august 1929.

Turnul Studentului din cetatea Sebeşului – recuperarea unui simbol local
Muzeul Municipal Ioan Raica 


Sebeș 


22 august - 30 septembrie 2020
    Muzeul Municipal Ioan Raica, din cadrul Centrului Cultural Lucian Blaga Sebeş, vă invită sâmbătă, 22 august 2020, începând cu ora 20:00, în Parcul Tineretului, la vernisajul expoziţiei Turnul Studentului din cetatea Sebeşului – recuperarea unui simbol local. Ulterior, expoziţia va putea fi vizitată în grădina Muzeului Municipal Ioan Raica, până în data de 30 septembrie 2020.
    Prin tema aleasă, organizatorii vă propun o rememorare a evenimentelor din anul 1438, care s-au soldat cu cucerirea localităţii de către turci şi cu ducerea în robie a majorităţii sebeşenilor. Oraşul a fost predat fără luptă, iar decizia luată de autorităţi a nemulţumit o parte a locuitorilor, un mic grup, din care făcea parte şi un tânăr din Romos, care studia la Sebeş, baricadându-se în turnul administrat de breasla croitorilor, rezistenţa acestora fiind rapid înfrântă de turci. Atunci s-a petrecut evenimentul care i-a adus acestui element defensiv din cadrul cetăţii Sebeşului supranumele de Turnul Studentului.
    Însă, mai multe informaţii despre acest episod din istoria Sebeşului, despre cel care a fost numit pentru o lungă perioadă de timp Studentul anonim de la Sebeş - protagonistul evenimentului adus în atenţie şi alte detalii despre viaţa şi opera lui, veți descoperi vizitând expoziţia organizată de specialiştii muzeului municipal.
    Expoziția se înscrie în oferta culturală pe care Primăria Municipiului Sebeș, alături de Centrul Cultural Lucian Blaga și instituțiile subordonate o dedică perioadei în care, în mod tradițional, se marcau Zilele orașului. În acest an, sărbătorim Sebeșul cu responsabilitate, respectând măsurile necesare pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și limitând resursele financiare implicate în susținerea evenimentelor. 

"Casa de sfat și cetire"
România de-altădată 


DrăgușArticol publicat în Ziarul Dimineața de joi, 8 august, 1929. 
Articol publicat în Caleidoscop Turistic pentru Tineret (almanah BTT), 1988.

Pe simezele sătmărene
Arta plastică contemporană românească 


Szejke Vilmos 


Muzeul de Artă Satu Mare 


19 august 2020
    Artistul s-a născut la 1 ianuarie 1942 în Ojdula, județul Covasna. A absolvit Academia de Arte Plastice din București în 1974, apoi a predat și a lucrat la Satu Mare până la moartea sa, la 7 iulie 1992. Artistul a pictat în culori vii peisaje captivante, portrete și peisaje urbane, în principal în ulei, dar a folosit uneori creta și tempera. A făcut călătorii de studiu în mai multe țări europene. A avut mai multe expoziții în Transilvania și Ungaria, dar și în Germania și Olanda.
    Din 1973, a avut 28 de expoziții individuale la București, Reghin, Satu Mare, Baia Mare, Târgu Mureș, Carei, Vaja, Vásárosnamény și alte orașe.
1974 Târgu Mureș
1975 București
1976 Uzhhorod (Uniunea Sovietică)
1977 Wolfenbüttel (NSzK)
1977 Zutphen (Olanda)
1993 - Baktalórántháza (postum).
    Lucrările sale pot fi găsite în unele muzee maghiare și transilvănene, precum și în multe colecții private din străinătate.

Silitori dar de condiție modestă
Din istoria învățământului românesc, 


Facultata de Științe,
Iulian D. Șega (?), orfan de război, solicită scutirea de taxele școlare
(anul 1934 - 1935).


"Se va primi înscrierea și scutit de taxe fiind orfan de război". 17 octombrie 1934.Amelia D. Blănaru solicită plata taxelor pentru facultate în două rate.
Anul școlar 1935 - 1936.Ioan Pungă, pensionar, cu trei copii (toți la școală) solicită o bursă pentru fiul său,
Constantin Camil. Acesta a reușit la facultate (secțiunea Fizico-Chimice) cu media 9. 
26 martie 1937. Victor N. Ionescu, orfan de război, student la Secțiunea Electrotehnică,
solicită o bursă.Roman Beiu, din Ismail, orfan de război și o situație materială grea, 
student anul I, Secțiunea Fizică-Chimice, solicită o bursă. 4 noiembrie 1939. 


Totuși media la bacalaureat este cam mică așa că...


cererea va fi analizată în "comisie".Constantin D. Șerbănescu, înscris la doctorat în anul I, la Chimia Organică,
solicită o bursă pntru continuarea studiilor. 16 noiembrie 1939. 
Gh. Nicole Țigănuș, din Ploiești, este student la Secțiunea Matematici,
solicită a fi scutit de taxele școlare (1939 - 1940). 16 noiembrie 1939.
Este orfan de tată și lipsit de mijloace materiale.
Cererea îi este aprobată (vezi adnotările prezentate în continuare).


18 noiembrie 1939.

Elena Diaconescu, din Panciu, studentă la Secțiunea Geografie, solicită
scutirea platei taxelor școlare. Are și argumente. 30 aprilie 1941.


Referatul de pe spatele cererii. 6 mai 1941.
Din care rezultă că Elena a luat toate examenele anului I.
Dar doar cu calificativul Satidfăcător. De unde și rezoluția prezentată mai jos.


"Se respinge nefiind o situație școlară bună". 14 mai 1941.