sâmbătă, 4 mai 2019

Cu Circul...nu-i de glumit!




Din arena circului românesc de-odinioară 


Circul București




Pliant-program, 1977.







Ce-am avut înainte de...Omega




România de-altădată 


Electrocasnice - Radio Alfa 


Colecții și Colecționari - Înscrisuri de toate felurile




Prospect.




Dragă Cioran (Cronica unei prietenii)




Lansare de carte 


Alina Diaconu 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


6 mai 2019




    Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la evenimentul de lansare a cărții Dragă Cioran (Cronica unei prietenii) de Alina Diaconu luni, 6 mai 2019, de la ora 16:00, în Sala Perpessicius a sediului MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8.
   Iubitorii de literatură au rara ocazie de a o cunoaște pe cea mai apreciată scriitoare de origine română care trăiește în prezent pe continentul sud-american. Alina Diaconu, sosită din Argentina, va lansa recenta ei carte Dragă Cioran (Cronica unei prietenii) – în original  Querido Cioran (Cronica de una amistad) – proaspăt tradusă din spaniolă în limba română de hispanista Gabriela Banu.
    Evenimentul se va desfășura în prezența reprezentanților Institutului Cultural Român, ai Ambasadei Argentinei în România, ai Ministerului Românilor de Pretutindeni, ai Uniunii Scriitorilor din România, ai Ligii Culturale România-Franța din Sibiu.
    Prezentarea cărții va fi susținută de acad. Eugen Simion, criticul literar Anca Sîrghie, filozoful Marin Diaconu și traducătoarea Gabriela Banu.
   Alina Diaconu s-a născut în 1945 la București, România. În 1959 a emigrat împreună cu părinții în Argentina, la Buenos Aires, unde s-a stabilit și unde trăiește și acum. Scriitor de ficțiune, colaborează la câteva ziare din Buenos Aires, în calitate de cronicar. Colaborează în prezent la suplimentul literar La Gaceta din Tucumán.
   Este autoarea a nouă romane, intitulate Doamna, Noapte bună, domnule profesor!, Îndrăgostit de zid, Pat îngeresc, Ochi albaștri, Penultima călătorie, Devorații, O femeie secretă, Avatar, toate publicate în Argentina. A mai publicat o carte de povești, Que nos pasa Nicolas şi o carte de interviuri cu scriitorii Ionesco, Borges, Girri, Sarduy și Cioran.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag,

Să ne cunoaștem artiștii




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Iarina Demian




În Preșul de Ion Băieșu.




Cu Liliana Țicău, în Arca Bunei Speranțe de I. D. Sîrbu.


Articol publicat în Caiet-program, nr. 7, Teatrul de Comedie, București.
Stagiunea 1975 - 1976. 





Fotografie și prezentare în volumele Trupa Teatrului de Comedie,

edițiile a III-a și a IV-a din 1979, respectiv 1980.

Ceaușescu și poporul!




Conferință și prezentare de carte 


Mioara Anton 


Universitatea Ovidius, Constanța 


8 mai 2019





Ascultând Omega...de la Tehnoton




România de-altădată 


Electrocasnice - Radio Omega 


Colecții și Colecționari - Înscrisuri de toate felurile




Prospect.





Caiet service.















Coperta a IV-a.

Pe simezele din Sinaia - O secvență a timpului nemuritor




Arta plastică contemporană românească 


Maria Parascan 


Galeria Regală, Sinaia 


4 mai - 6 iunie 2019






Amintiri din copilărie




Prezențe românești peste hotare 


Teatrul Luceafărul 


Căușeni, Căinari, Cimișlia, Republica Moldova 


7 - 9 mai 2019

 



    Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chişinău, în parteneriat cu Teatrul pentru copii şi tineret Luceafărul din Iaşi organizează un miniturneu cu spectacolul Amintiri din copilărie de Ion Creangă în oraşele: Căuşeni, pe 7 mai, ora 15:00, la Casa de Cultură; Căinari, pe 8 mai, la ora 13:00, la Casa de Cultură şi la Cimişlia, pe 9 mai, la ora 15:00, la Casa de Cultură.
    Ce altceva putea fi mai potrivit pentru sărbătorirea Zilei Europei decât un demers teatral dedicat copiilor, un nou spectacol - Amintiri din copilărie de Ion Creangă? Echipa artistică a Teatrului Luceafărul a lucrat la acest proiect sub coordonarea scenică a regizorului Constantin Brehnescu, un senior al artei teatrului pentru publicul tânăr, care spune: "Îmi doream de un oarecare timp să reiau în formă scenică câteva din momentele Amintirilor lui Ion Creangă. M-am oprit, iată, la acelea în care Nică, la pubertate, stă cu nasul în Psaltire, buchisind sub atenta supraveghere a pitorescului personaj, Popa Duhu, și a dorinței nestăpânite a Smarandei de a-și vedea odrasla preot. Dar și asupra întâmplărilor nostime cu pupăza din tei și cireșele mătușii Mărioara. Procedeele artistice folosite în relatarea scenică a acestor momente sunt diverse, dinamice și ele vor atrage atenția tuturor generațiilor. Pentru că Amintirile din copilărie nu li se adreseaza doar celor mici.”
     Noua producție este un spectacol gândit vizual sub patina timpului, într-o cromatică sepia, specifică rememorărilor, în care culoarea vine și din acțiunile scenice și din interpretarea actoricească. Rolul lui Nică, "copilul universal”, i-a fost atribuit lui Claudiu Gălățeanu care va portretiza personajul “ca un copil neastâmpărat, plin de idei năstrușnice, pus mereu pe șotii. Pentru orice actor, a juca un copil e o provocare, iar eu l-am abordat gândindu-mă mereu la copilăria mea, la stările și trăirile acelor vremuri. Pentru că fiecare dintre noi am fost, la un moment dat, Nică.” Alături de Claudiu Gălățeanu evoluează Viorel Vârlan (Ion Creangă), Ionela Arvinte (Smaranda), Cătălin Cucu (Ștefan a Petrei), Raluca Pintilie (Mătușa Mărioara), Gabriel Lazăr (Un moșneag în iarmaroc, Popa Duhu), Camelia Dilbea (Smărăndița), Cristian Gheorghiu (Trăsnea), Emanuel Florentin (Gâtlan), Paul Sobolevschi (Mogorogea). Scenografia (Viorica Perju) reface stilizat atmosfera de epocă a satului tradițional, atmosferă completată de muzica autentică (ilustrație muzicală Iulian Hardon) și de câteva secvențe animate (desene de Adrian Mârzac).
     Noul spectacol va completa seria de producții inspirate din scrierile povestitorului din Țicău, reunite sub titlul generic Integrala Creangă. Teatrul Luceafărul consideră o datorie culturală orientarea repertorială către cel mai important autor român clasic pentru copii. Amintiri din copilărie este cadoul instituției pentru publicul moldovean în cea mai importantă zi de omagiere a Europei.

Pugilism (3)




Din istoria boxului românesc 


Centura de Aur 


Palatul Sporturilor și Culturii, București 


ediția a VIII-a, 12 - 18 martie 1979






















Coperta a IV-a.